Pete67 Opublikowano 16 Listopada 2014 Opublikowano 16 Listopada 2014 Witam serdecznie Od kilkunastu dni oberwuję problemy z GPS w moim telefonie. Podczas nawigacji, nagle dostaję - brak sygnału GPS pierwsze co to oczywiscie sprawdzam GPSTEST jak widoczne są satelity- no i tutaj owszem są wiodoczne ale na bardzo niskim poziomie, pomarańczowe słupki i powyżej info "no fix" Dzieje się tak powiedzmy kilka razy podczas 4-5 godzinnej trasy, na kilka kilkanaście minut, czasem pół mnuty... potem wraca do normy i wszystko jest super. Odnosze wrazenie że na to ma wpływ pogoda, to tylko wrażenie - gęste chmury = no fix co parenaście minut co kilkadziesiąt.. Do tej pory gps działał wyśmienicie ale teraz jest problem. telefonu uzywam jako glównej nawigacji, duzo siedze w samochodzie i problem nie w tym ze chce mieć wyświetloną trasę np szczecin -Bydgoszcz Ja po drodze mam kilka punktów które musze zahaczyć. czasem wsie, czasem ulice w mieście... gdy gubi się w momencie gdy szukam adresu - no to traci sens posiadanie "wypasionego" telefonu Navroad nie ma tych problemów z satelitami ( w tym samym czasie) ale nie ma również funkcji wyszukania adresu po nazwie miejsca np "szkoła podstawowa nr15 w xxx" zrobiłem full wips - nie pomogło. zmieniłem wersje miui - tak samo usterka telefonu??
wchpikus Opublikowano 17 Listopada 2014 Opublikowano 17 Listopada 2014 W aucie i mnie tez plywa,zalezy od auta.jak przy szybie to git,jak kolo mnie to juz nie.
Pete67 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 rzecz w tym, że wcześniej gps działał wzorcowo. a teraz potrafi się zgubić. zrobię też experyment polegajacy na tym że zbadam czy problem nie jest od ciepłego powietrza na przednią szybkę. Pamiętam kiedyś miałem garmina do trekingu, wtedy to był debeściarski czipset sirfstar III ale też potrafił się zgubić wgórach w lesie i przy zachmurzeniu. może temperatura pracy ( tel jest b wyraźnie ciepły ale nieb. gorący) w połączeniu z chmurkami jest przyczyną? ale na początku tego nie było Pozdrawiam
Mastrojani Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Z tego co czytam piszesz, że wgrałeś od nowa MIUI. Wszystko w porządku - tylko jakie? Nasze, czy od Chińczyków? Spróbuj wgrać najnowsze, ale oficjalne Miui pierw od Chińczyków i sprawdź, czy problem ustępuje dalej. Jeśli nie, spróbuj wgrać naszą najnowszą. Dziwna sprawa tak naprawdę, musisz po kolei sprawdzać. Jeśli zmiana softu nie pomoże, to najwidoczniej możesz mieć problemy z samą anteną.
Kukurydza Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Jeżeli kolega napisał, że wcześniej GPS działał tzn. że raczej nie jest to wina softu, bo inni też mieliby takie problemy. Niemożliwe żeby u niego coś padło, a u innych działało bez problemu.
Mastrojani Opublikowano 24 Listopada 2014 Opublikowano 24 Listopada 2014 Jeżeli kolega napisał, że wcześniej GPS działał tzn. że raczej nie jest to wina softu, bo inni też mieliby takie problemy. Niemożliwe żeby u niego coś padło, a u innych działało bez problemu. MIUI lubi płatać czasami figle. Lepiej sprawdzić dwa razy, zanim chwycisz śrubokręt w ręce i zaczniesz dobierać się do źródła problemu.
Kukurydza Opublikowano 25 Listopada 2014 Opublikowano 25 Listopada 2014 MIUI lubi płatać czasami figle. Lepiej sprawdzić dwa razy, zanim chwycisz śrubokręt w ręce i zaczniesz dobierać się do źródła problemu. Oczywiście masz rację. Nie negowałem tego co zrobić. Myślę, że przy większości takich niespodziewanych problemów pierwsze co się robi to zmienia się soft. No ale nie zmienia to faktu, że najpewniej to coś ze sprzętem.
Rekomendowane odpowiedzi