Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie znalazłem podobnego tematu (może źle szukałem), ale zastanawiam się czy są tutaj osoby, które obserwują rynek Xiaomi i potrafią przewidzieć, jak w czasie obniżają się ceny telefonów. Interesuje mnie Xiaomi Mi A2, ale może obserwacje można zastosować do innych modeli?

Z tego co widzę największa obniżka jest jakiś czas po premierze. Telefon trafił na rynek w 3 kwartale 2018, a obecnie jest już ze 30% tańszy. Kiedy można spodziewać się kolejnej znaczącej obniżki? Od czego to zależy? Czy ceny będą spadać skokowo jak wprowadzą jakiś nowy model (czy Xiaomi ma jakąś stałą strategię i grafik wprowadzenia nowych modeli?). A może ceny, po tej pierwszej po premierowej obniżce, będą takie na dłużej i można spodziewać się jedynie powolnego spadku - jeśli nie stagnacji? 

Być może jest tyle zmiennych na rynku, że obniżek cen nie da się przewidzieć ponad stwierdzenie, że  z czasem będzie taniej? :D  Choć myślę, że wiele osób, które zastanawia się czy poczekać z kupnem, chciałoby wiedzieć czy rynek jest bardziej przewidywalny.

Edytowane przez MIm1ll
Opublikowano

Cena zwykle spada po premierze i utrzymuje się na stałym poziomie, nie licząc akcji typu Black Friday. Nawet po premierze następcy modelu często cena pozostaje taka sama lub nieznacznie spada. 

Piszę na przykładzie mojego Mi5s, którego cena zeszła poniżej 1000zł dopiero po premierze Mi8.

Cena telefonu będzie najniższa jak sprzedawcy będą chcieli pozbyć się starych, zalegających modeli ale nie licz na to, że zaczną rozdawać dany model za 10zł. Pomyśl też o tym, że jak nadejdzie czyszczenie magazynów to zakup danego modelu będzie zwyczajnie bez sensu. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...