Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Jako że zainteresowała mnie marka Xiaomi, postanowiłem sobie nabyć telefonik xiaomi note 3g (zależy mi na dual sim).

znam opinie co do ibuygo i wiem jakie jest ryzyko kupowania gdzie indziej, ale na tą chwilę rozpatruję dwa kanały

1. ebay - bardzo dobrą cenę znalazłem - 110 funtów czyli ok 600 zł - oczywiście ryzyko oryginalności, ewentualna gwarancja + ewentualne problemy z vatem

http://www.ebay.co.uk/itm/Xiaomi-Redmi-Note-3G-White-8G-rom-2G-ram-Intl-version-100-genuine-why-wait-/121443464842?pt=UK_Mobile_Phones&hash=item1c4698368a

2. http://allegro.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-hongmi-note-zwrot-vat-f-i4613433736.html - kupno od polskiej firmy, ochrona kupujących, pewność w przypadku załatwienia spraw związanych z vatem. Cena 766 zł więc całkiem dobra (na ibuygo 235$ za wersję 4g, wersji 3g obecnie nie ma, a ja nie potrzebuję lte, zdaję sobie sprawę że aktualizacje androida będa wychodzić później ze względu na mtk a nie snapa)

160 zł na ulicy nie leży (byłoby na pokrowiec i kartę pamięci) - dlatego proszę o jakąś małą poradę lub ewentualne Wasze doświadczenia. Na czasie wysyłki mi nie zależy może iść miesiąc, ważne żeby była informacja na jakim jest etapie paczka (a to jeden i drugi sprzedawca gwarantuje).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Na ebayu możesz mieć lipę. Przesyłka tylko przez Hongkong Post, a więc raczej na pewno będzie oclona. A o gwarancji już na pewno możesz zapomnieć, bo to sprzedaje osoba prywatna. 

Co do allegro to też idzie z Chin i też nie przez DHL, więc z tym VATem może być różnie. Poczytałem komentarze tego sprzedawcy i w 2-3 przypadkach jest mowa o cle. Niby sklep te pieniądze zwraca, ale to mimo wszystko kłopot. 

Opublikowano

Na ebayu możesz mieć lipę. Przesyłka tylko przez Hongkong Post, a więc raczej na pewno będzie oclona. A o gwarancji już na pewno możesz zapomnieć, bo to sprzedaje osoba prywatna.

Co do allegro to też idzie z Chin i też nie przez DHL, więc z tym VATem może być różnie. Poczytałem komentarze tego sprzedawcy i w 2-3 przypadkach jest mowa o cle. Niby sklep te pieniądze zwraca, ale to mimo wszystko kłopot.

Nie wypisuj glupot. Ja dostalem tableta hongkong post i nie placilem vatu. Na to nie ma reguly to kwestia szczescia czy twoja paczke zatrzymaja.
Opublikowano

Nie wypisuj glupot. Ja dostalem tableta hongkong post i nie placilem vatu. Na to nie ma reguly to kwestia szczescia czy twoja paczke zatrzymaja.

Ostatnio Hongkong Post nie chce wysyłać niektórych przedmiotów (głównie elektroniki) jako gift. Stąd taki mój wniosek. 

Opublikowano

Ostatnio Hongkong Post nie chce wysyłać niektórych przedmiotów (głównie elektroniki) jako gift. Stąd taki mój wniosek.

Najpierw doczytaj jak jest. Nie chca wysylac nie dlatego ze to gift i ze tam ufo porwie moze paczke tylko dlatego ze im paczki czesto sie zapalaly i wybuchaly. Wszystko przez tandetny sprzet a zwlaszcza baterie. Mozesz zamowic paczke dhlem, nederland post, singapur post, sweden post, china post i w kazdej mozesz zaplacic vat. Nie ma na to reguly.
Opublikowano (edytowane)

2. http://allegro.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-hongmi-note-zwrot-vat-f-i4613433736.html - kupno od polskiej firmy, ochrona kupujących, pewność w przypadku załatwienia spraw związanych z vatem. Cena 766 zł więc całkiem dobra (na ibuygo 235$ za wersję 4g, wersji 3g obecnie nie ma, a ja nie potrzebuję lte, zdaję sobie sprawę że aktualizacje androida będa wychodzić później ze względu na mtk a nie snapa)

A dostaniesz od nich paragon lub FV? Jesli to to zadna z nich firma.

A co do zwrotu za vat:

"17. SmartAndroid oferuje możliwość zwrotu opłat celnych, warunkiem jest wykupienie zabezpieczenia przed opłatami celnymi. Zabezpiecznie to 12% wartości towaru. Należy je wykupić podczas składania zamówienia poprzez dopłatę na konto bankowe 12% wartości zamówienia (razem z kosztami wysyłki). Zwrot opłat możliwy jest do 30 dni po odebraniu paczki. "

Gwarancja:

"6. Czas realizacji gwarancji zależy głownie od szybkości dostarczenia przesyłki przez kupującego do siedziby Sprzedawcy. Maksymalny czas to 60 dni roboczych."

60 dni roboczych to jest UWAGA 3 miesiace!

"4. Monitorowanie realizacji gwarancji oraz kontakt ze sprzedawcą jest usługą dodatkową płatną a jej kwota to 49 zł. Pobierana jest podczas zgłaszania reklamacji.  "

Inne ciekawostki:

"1. SmartAndroid zobowiązuje się do zamówienia towaru na rzecz kupującego, stającego się importerem towaru w cenie, na którą składają się: koszt towaru pomniejszony o rabat udzielony przez Sprzedawcę firmie Sprzedaż Internetowa TN oraz opłatę za usługę zamówienia towaru na rzecz Kupującego pobieraną przez SmartAndroid.

2. SmartAndroid nie jest importerem Przedmiotu Zamówienia.

3. Środki pieniężne, które zostały przekazane firmie Sprzedaż Internetowa TN nie stanowią przychodu. Pomniejszone o koszt usługi zostają przekazane Sprzedawcy.

4. SmartAndroid nie jest wprowadzającym sprzęt w myśl ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (Dz.U. 2005 nr 180 poz. 1495). 

5. SmartAndroid świadczy usługi tylko i wyłącznie na rzecz osób prywatnych."

Wg. mnie juz lepiej kupic na wlasna reke w Chinach, bo nic nie stracisz w stosunku do tej oferty :)

Edytowane przez Accessories 4 You
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi, ale 1.10 zamówiłem na aliexpress http://www.aliexpress.com/store/product/Original-Xiaomi-Redmi-WCDMA-Red-Rice-Note-cellphones-Mobile-Phones-MTK6592-Octa-Core-5-5-1280x720/1192728_2008385397.htmljako że nie miałem tam konta za zarejestrowanie dostałem kupon rabatowy 5$. Zapłaciłem  177.75$ kartą visa wyszło 620 zł

wysyłka singapure post 

niestety będzie raczej vat - dziś trafiła do celników, ale i tak mam taniej niż na ibuygo i na allegro z vatem wyjdzie mnie 762,6 PLN. Mam czekać na polecony czy pisać im maila ze screenem z ali? (ma ktoś maila do wer zabrze?)?

Nadejście przesyłki 2014-10-22 21:09 WER Warszawa

Wysłanie przesyłki 2014-10-23 21:00 WER Warszawa

Nadejście przesyłki 2014-10-24 07:42 WER Zabrze

Zatrzymanie przez urząd celny 2014-10-24 08:56 WER Zabrze

Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-10-24 12:38 WER Zabrze

a i jeszcze jedno pytanie: można to w wer zabrze osobiście odebrać? mam niedaleko, zawiózłbym im te papiery, zapłacił na miejscu vat i tyle;)

Edytowane przez lacris
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, ale 1.10 zamówiłem na aliexpress http://www.aliexpress.com/store/product/Original-Xiaomi-Redmi-WCDMA-Red-Rice-Note-cellphones-Mobile-Phones-MTK6592-Octa-Core-5-5-1280x720/1192728_2008385397.htmljako że nie miałem tam konta za zarejestrowanie dostałem kupon rabatowy 5$. Zapłaciłem 177.75$ kartą visa wyszło 620 zł

wysyłka singapure post

niestety będzie raczej vat - dziś trafiła do celników, ale i tak mam taniej niż na ibuygo i na allegro z vatem wyjdzie mnie 762,6 PLN. Mam czekać na polecony czy pisać im maila ze screenem z ali? (ma ktoś maila do wer zabrze?)?

Nadejście przesyłki 2014-10-22 21:09 WER Warszawa

Wysłanie przesyłki 2014-10-23 21:00 WER Warszawa

Nadejście przesyłki 2014-10-24 07:42 WER Zabrze

Zatrzymanie przez urząd celny 2014-10-24 08:56 WER Zabrze

Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-10-24 12:38 WER Zabrze

a i jeszcze jedno pytanie: można to w wer zabrze osobiście odebrać? mam niedaleko, zawiózłbym im te papiery, zapłacił na miejscu vat i tyle;)

Czekasz na list ale jak masz niedaleko to mozna osobiscie. Z tego co pamietam w liscie jest napisane ze mozna osobiscie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...