Skocz do zawartości

Etui i szkło do Redmi 5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Obecnie posiadam tylko silikonowe etui, które było dołączone do telefonu ale zastanawiam się nad zakupem czegoś lepszego. Wstępnie zdecydowałem się na IPAKY. Wprawdzie są o nim różne opinie (z wersji dla innych modeli) ale z wytrzymalszych obudów nie widzę lepszej alternatywy. A przypuszczam że takie często polecane MSVII raczej nie zapewni skutecznej ochrony przy upadku?

Co do szkła to zastanawiam się pomiędzy pełnym szkłem Mocolo 3D a płaskim Nillkin Amazing H. Oba są w podobnej cenie. Mocolo było by o tyle lepsze że zakryłoby cały ekran, ale czytałem różne opinie o szkłach klejonych tylko na przy krawędzi, ale nie wiem jak to obecnie wygląda? Czy rzeczywiście są takie problemy z ich odklejaniem się i pojawianiem się na środku tej kolorowej tęczy? Co do Nillkina to niby klejony na całości ale niestety nie zakrywałby całego ekranu. I tu pytanie czy ktoś testował te szkła na Redmi 5? ponieważ wszystkie opinie jaki znalazłem w internecie dotyczyły szkieł do innych modeli. W ogóle to szukałem i ciężko znaleźć opinie na temat akcesoriów do Redmi 5.

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja używam etui i szkła firmy Ringke. Jest ono przezroczyste i trochę zżółkło na rogach, ale mi to nie przeszkadza. Szkło jest w porządku tylko nie zachodzi na cały ekran. W komplecie dostałem 3 szkła więc jak się źle założy jedno to jest jeszcze zapas. Wracając do etui, to dwa razy telefon mi upadł i zdało egzamin. Jest sztywne i bardzo dobrze chroni tył i boki telefonu. Postaram się zrobić zdjęcia i je umieszczę .

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Etui wraz ze szkłem mam już od tygodnia - po zauważeniu pierwszej malej ryski na wyświetlaczu która nawet nie wiem jak i kiedy powstała, stwierdziłem że nie ma sensu się dłużej zastanawiać i kupiłem IPAKY oraz szkło Nillkina.

Co do szkła to całkiem spoko. Przy odrobinie wysiłku i precyzji oraz dołączonych do szkła naklejek, już za pierwszym razem udało mi się je idealnie równo założyć, ale niestety mimo starań pod szkło dostały się 3 paproszki, takie jakby małe włoski. Na szczęście udało mi się delikatnie odkleić szkło bez jego uszkodzenia (choć trochę się balem bo momentami trzeszczało), i  dołączoną naklejką do oczyszczania wyświetlacza z paprochów wydostać je. Wprawdzie przy ponownym naklejaniu znowu wlazły 2 paproszki, ale tym razem takie mikro że przy normalnym użytkowani w ogóle ich nie widać. Jednak w przyszłości myślę że z naklejaniem szkła przeniosę się do łazienki bo w pokoju mam wrażenie że kurz się wręcz pcha pomiędzy świeżo wyczyszczony ekran a naklejane szkło. Poza tym za drugim razem szkło również udało się przykleić w zasadzie idealnie równo, jedynie jakiś ułamek milimetra niżej niż za pierwszym razem. Co ważne to szkło zaczyna się przyklejać dopiero po chwili leżenia na wyświetlaczu, a do tego czasu możemy je swobodnie jeszcze przesuwać paznokciem przyłożonym do krawędzi szkła co znacznie ułatwia równe naklejenie. W dodatku szkło idealnie ukryło tą ryskę na ekranie. Szkło nie zakrywa zaokrąglonych krawędzi - z każdej strony brakuje po ok 2mm do zakrycia całego ekranu, więc na wysokość wychodzi sporo poza wyświetlacz, ale na szerokość kończy się niemal równo z nim. Ale na szczęście nie przeszkadza to zbytnio. Na wygaszonym ekranie oczywiście to widać, ale w czasie pracy wizualnie mi to nie przeszkadza, jedynie jak się wyjedzie palcem poza szkło to czuć że jest mały uskok ale i to mi jakoś zbytnio nie przeszkadza. Natomiast poza wymiarami szkła to reszta super. Przejrzystość idealna jakby patrzeć bez szkła, gładkość chyba nawet nieco lepsza niż samego ekranu, palcuje się chyba porównywalnie jak bez szkła i może minimalnie łatwiej wycierają się pozostawione odciski. Dodatkowo do szkła dodawane są folie ochronne na aparat. Ogólnie to wydaje mi się że lepsze takie szkło niż szkło klejone na samych krawędziach, z tym że trzeba sobie zdawać sprawę z wad i zalet jednych i drugich.

Co do etui to puki co również jestem zadowolony. Oczywiście powiększa dość znacznie telefon, ale miałem tego świadomość. Spasowanie jest super, telefon wewnątrz etui w ogóle się nie przemieszcza. Otwory ogólnie bardzo dobrze wycięte poza jednym a w zasadzie dwoma dolnymi otworami na głośniki gdzie z 5 otworów w telefonie etui odkrywa tylko 4. Przy czym nie zauważyłem żeby miało to jakiś zauważalny wpływ na dźwięk, ale też jakoś szczególnie się na tym nie skupiałem - po prostu założyłem etui i nie słyszę różnicy. Pozostałe otwory bez zarzutu. Dokładnie wykonane, wtyczkę ładowarki podłącza się bez problemu, słuchawki AKG K309 bez problemu weszły i jeszcze dookoła wtyczki pozostało około 1mm zapasu miejsca. Ramka wokół ekranu wystaje na tyle że nawet po naklejeniu szkła na ekran jest jeszcze z 0,5mm odstępu od podłoża. Jedynie liczyłem że gumowaty materiał będzie nieco bardziej przyczepny, ale nie jest źle. Po prostu myślałem że będzie to coś bardziej jak typowa guma, która się wręcz przykleja do ręki.Tymczasem jest to taka nieco twardsza guma, ale śliska też nie jest, a na pewno zdecydowanie mniej niż aluminiowa klapka telefonu. Za plastikową ramkę telefon też się dobrze trzyma i puki co nic się z nią nie dzieje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To fajnie że szkło pasuje. Miałem etui Ipaky, a raczej chyba jego podróbe i nie byłem zadowolony z niego. Raz ,że bardzo pogrubia telefon, a dwa to zaczął się ścierać kolor z plastiku. To Ringke jest dużo lepsze, bo raz że trochę cieńsze to jeszcze widać kolor obudowy. Kupiłem niebiesko biały telefon i nie po to żeby zakrywać cały tył etui. Fakt, że przezroczyste etui z czasem zżółknie, ale o dziwo tył pozostał przeźroczysty a tylko boczne krawędzie zmieniły trochę kolor. Szkło tej firmy jest bardzo dobre. Co prawda nie zakrywa całego ekranu ale w połączeniu z tym etui nie razi to w oczy. Wydaje mi się, że bardziej się palcuje, ale nie jest źle.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...