Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jak w temacie, użytkuje tel od 2 lat. Wczoraj po prostu się wyłączyły i obecnie nie ma możliwości uruchomienia danych komórkowych. Resetowałem, wyjmowałem baterię na dłużej (wtedy włącza się na 1 sekundę dosłownie), Ustawiałem APN, resetowałem APN. Kontaktowałem się z Orange - myślałem że jakaś blokada została nałożona. Resetowali ustawienia u nich, sprawdzali zasięg itd, zmieniali ograniczenia na telefonie i nic. Mam 25GB do wykorzystania. Wykorzystałem 4.8GB w tym miesiącu. Ustawienia danych są poprawne.  Nie działa również na drugim slocie SIM.

Zresztą dane się wyłączyły tak po prostu i koniec - nic nie było zmieniane - podczas użytkowania, coś tam czytałem na necie i nagle koniec znikła ikonka od danych. 

Co dziwne - wystarczy, że moją kartę dam do tel żony - Redmi 4x i normalnie działają dane. To samo kiedy jej kartę wsadzę do mojego telefonu - można korzystać z neta na jej koncie. Myślałem, że może coś jest z kartą albo tel, ale powyższe wyklucza taką możliwość... Ze strony Orange temat został przekazany do techników mają 48godzin,.

Teraz zastanawia mnie jedynie kwestia resetowania telefonu do ustawień fabrycznych - ale tego nie chciałbym robić wiadomo dlaczego.

No i możliwość aktualizacji i tutaj pytanie, bo mam roota i oczywiście aktualizację z pliku, zip - jeżeli taką zrobię, to rozumiem, ze aktualizacja jest traktowana jak na nowszych urządzeniach i po prostu aktualizuje system, bez ingerencji w aplikacje, dane itd...? Nic mi nie zniknie z telefonu co dogrywałem? Przy aktualizacji "ręcznej" MiuiPolska wgrywałem tylko raz na początku, później już nie aktualizowałem, bo jak śmigało to wolałem nie zmieniać.

Chyba, ze ktoś spotkał się z takim problemem i wie jakie jest rozwiązanie, bo ja już nie mam pomysłów? Wyglądało mi to na blokadę / błąd po stronie dostawcy - ale dwa razy z nimi rozmawiałem i twierdzą, że nie.

Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam... :)

Edytowane przez sspshmm
Opublikowano

CD.

Zaktualizowałem system, dane dalej nie działają - tak jakby karta na tym telefonie nie obsługiwała w ogóle "internetu".

Karta przełożona do trzeciego telefonu zaś działa. Inna, trzecia, karta w RN2 z tego samego operatora również poprawnie działa. Jeżeli swoją dam do SIM1 i inną do SIM2, to na tej z SIM2 dane też poprawnie działają. Wygląda jak jakaś "blokada", tylko nie wiem teraz czy operatora (Orange twierdzi, że nie) czy coś z tel. 

Pytanie - czy da się usunąć kartę SIM z pamięci telefonu? Usuwając konto Xiaomi itd...? Tak żeby nie robić factory reset, może lepiej wymienić kartę SIM u operatora na inną z tym samym nr telefonu?

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...