mrkamil105 Posted February 25, 2018 Posted February 25, 2018 (edited) Cześć, Żona posiada Xiaomi redmi 4g Dual sim 2/16 - zakupiony w XFS, z wgranym od razu MIUIPolska (gucci). Od pewnego czasu zaczął jej szwankować przycisk power, kupiłem nowy przycisk i wziąłem się za wymianę. Jako że przycisk Power nie działał to wyłączyłem tel przez ustawienia (opcja wyłącz o konkretnej godzinie). Wymiana przycisku poszła bez problemu, mocno uważałem żeby nie zruszyć innych elementów. Po złożeniu przycisk działa super, tyle że wyświetlacz przestał działać. Po włączeniu tel jest normalna, krótka wibracja jak zawsze przy włączeniu i ekran się lekko podświetla, w sensie z pełnej czerni przy wyłączonym tel podświetla się na taką jaśniejszą czerń... i powinien wyskoczyć napis MI ale tego już nie ma. Przyciski są normalnie podświetlone, jak się ich dotknie to tel wibruje. Jak się dotknie ekranu to też się podświetlają, czyli dotyk działa ale nic nie wyświetla. Nie wiedząc czy to usterka mechaniczna czy systemowa (tel i tak był dość mocno zapchany różnymi rzeczami, i bateria potrafiła paść przy pokazywanych np. 30%) postanowiłem zrobić reset. Jako że nic nie widziałem więc zrobiłem Flash'a wg poradnika: Operacja zakończyła się sukcesem, nie wystąpiły żadne błędy a wgrany ROM MiFlash z linku Redmi Note Prime Latest Global Developer Version Fastboot File Download ---->>>>> gucci_global_images_7.11.16_20171116.0000.00_4.4_global_66468feaa7. Po wgraniu być może tel się uruchomił ponownie, ale ekran jak nie działał tak nie działa. Wszystko zostało po staremu czyli działające przyciski, ich podświetlenie czy dotyk. Czy może widzicie jakiś błąd w postępowaniu, czy bardziej kierować się w stronę mechanicznego uszkodzenia wyświetlacza? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. EDIT: Tak wygląda w oknie windows zawartość tel po Flash'u: A tak w oknie Mi PC Suite EDIT: Napisałem w złym dziale, proszę o przeniesienie do działu technicznego. Pozdrawiam, Kamil Edited February 25, 2018 by mrkamil105 Zły dział
Lamcza Posted March 1, 2018 Posted March 1, 2018 redmi note 4g tam wystarczy wyjac baterie zeby sie wylaczyl dosc zle to wyglada ale skoro juz nie dziala to rozbierz to jeszcze raz i posprawdzaj dokladnie czy wszytko popodpinales jak ma byc glownie tasme od wyswietlacza.
mrkamil105 Posted March 9, 2018 Author Posted March 9, 2018 Sprawdzone jeszcze raz. Efekt taki ze przyciski, te podświetlane już nie działają. A taśmy tylko wypięte - wpięte. Wysyłam do Mi Center dam znać co wyszło
Recommended Posts