Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów.

Stoję przed wyborem NORMALNEGO wielkościowo telefonu (Xaomi Mi2s, Z1 Compact lub Jiayu g5s). Tak jak mój Desire Z chciałbym żeby to był telefon na następne 3 lata. Więc istotna jest dla mnie sprawa "serwisowego bezpieczeństwa". Bo rozumiem że przez rok będę kryty, czy to przez sprzedawcę z allegro u którego kupię czy przez chińczyka, ale co potem? Czy można liczyć na jakiekolwiek wsparcie telefonów od Xiaomi? Tzn gdy po 2 latach wysiądzie mi głośnik, ekran, jakiś przycisk itp to jaka jest szansa na jakąkolwiek (odpłatną oczywiście) pomoc w polsce? Czy trzeba będzie samemu ściągać części z chin i oddawać do serwisu razem z telefonem czy serwisanci raczej mają części do tych telefonów? A może serwis w Chinach?

Pozdrawiam

PS. Uprzedzam, osoby które będą zapewniać "Xiaomi się nie psują, nie masz się o co martwić" jak nie raz czytałem w necie, albo "Ja mam swojego ponad rok i jeszcze mi nic nie siadło", proszone są o załączenie skanu ręcznie podpisanego pisemnego zobowiązania gwarantującego mi że jak jednak mój egzemparz się popsuje to oni mi zwrócą koszty serwisu. W innym przypadku wypowiedź będzie zwyczajnie zignorowana.

Edytowane przez doman18
Opublikowano

Oczywiście, że jest szansa. Xiaomi jest coraz bardziej popularne.... Przez to i serwisanci badają trochę temat i lekko przyswajają wiedzę. A sprawa o tyle jest prostsza z "chińczykiem", że jest zbudowany na porządnych, firmowych podzespołach. Akurat Mi2 ma chyba bebechy podobne jak u Nexusa.

A serwisy jakieś już w Polsce są. Ja, od jednego z użytkowników dostałem namiary. Nie wiem jak z ich kompetencją, bo nie miałem potrzeby odsyłać - ale mają się znać.

Tapatalk User from Mi2s

Opublikowano

To bardzo pokrzepiające. W Jiayu nie podoba mi się procek (mediatek) a w Z1 Compact ludzie piszą o samopękających ekranach (przypadłość całej serii Z o której można sporo przeczytać i nawet obejrzeć  -BBC). Ten Mi2s najbardziej mi się podoba. Może nie jest aż tak wypasiony jak Z1 ale myślę że spokojnie te 3 lata pociągnie bez grania i oglądania filmów (nie "jara" mnie to).

Jeżeli będziesz miał pewność, wrzuć na forum jakieś info na temat tego serwisu, na pewno się przyda.

//Do moderatora

Być może przydało by się założyć ogólny topik/dział o opiniach na temat serwisów dla Xiaomi - złe i dobre doświadczenia użytkowników, tak jak z serwisami na forach rowerowych w konkretnych miastach. Myślę że to by bardzo pomogło zarówno tym którzy mają problemy jak i takim jak ja którzy się wahają przed kupnem.

Opublikowano

Nie wiem czy nie ode mnie dostałeś, bo kilku osobom wysyłałem, ale to prawda - jest już kilka serwisów Polsce :)

Można prosić o namiary na serwis w Polsce? Padł mi wyświetlacz :( 

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

//Do moderatora

Być może przydało by się założyć ogólny topik/dział o opiniach na temat serwisów dla Xiaomi - złe i dobre doświadczenia użytkowników, tak jak z serwisami na forach rowerowych w konkretnych miastach. Myślę że to by bardzo pomogło zarówno tym którzy mają problemy jak i takim jak ja którzy się wahają przed kupnem.

Popieram.

Jakiś czas temu pisałem o takiej potrzebie. Przydałby się dodatkowy dział / podforum, z serwisami.

Opublikowano

Często mi się zdarza naprawiać markowe smartphone z ChinaTown, ale problem pojawia się po stronie oryginalnych części. Ciężko jest ściągnąć jakąś większą paczkę dotyków z ekranami, płyt głównych, baterii czy podobnych peryferii. Ponadto niezbyt się mi to opłaca z racji, że ludzie często zmieniają słuchawki lub po prostu naprawa jest nieopłacalna. Jeśli dana firma (w tym Xiaomi) nie wejdzie oficjalnie na Nasz rynek to będzie problem z serwisowaniem tych urządzeń w Naszym kraju. Serwis z Wrocławia który zapewne załatwił Wam Bartuś (Acid) naprawia też mnóstwo innych marek, bo na samych smartphonach z Xiaomi nikt z pracowników nie zarobiłby nawet na waciki. 

Dlatego na aktualną chwilę po prostu obchodzić się jak z jajkiem z urządzeniem, a w przypadku gdy sami zbijecie szkło/ekran pozostaje kombinowanie po jak najmniejszych kosztach próbując ściągnąć część z Chin (a w tym uważając na podrobione/naprawiane części...), a montaż pozostawić sobie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...