Skocz do zawartości

Xiaomi Mi3 - pierwszy telefon z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie dodam, że nigdy nie miałem styczności z tą firmą, a zaciekawiły mnie pozytywne opinie na temat Mi3.

Natrafiając na forum zacząłem czytać tematy z których to się dowiedziałem, że telefon ma tyle możliwości konfiguracyjnych, że jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia użytkownika.

Kończy mi się umowa u operatora i planuję zmienić obecnego iPhona 5 na coś innego.

Mam dość telefonów od znanych producentów gdzie głównie płaci się za markę i to niemało...

Dlatego do głowy wpadł mi pomysł zakupu Xiaomi MI3.

Pierwsza myśl - sprzedam iP, wybiorę taryfę bez telefonu i kupię XIAOMI, a tu zonk.

Oficjalny kanał dystrybucyjny to Chiny, portale np. iBuyGou.com, spemall.com lub allegro gdzie niekoniecznie można kupić wersję oryginalną - chińczyk podrabia chińczyka.

Z pomocą przyszło mi znowu forum, znalazłem użytkownika Accessories4You i natrafiłem na aukcję.

Cena wyższa niż na w/w portalach, ale jest pewność, że użytkownik sprawdzony, sprzedaje wersję Polską z działającym 3G i dostawa też będzie szybka, a nawet możliwy odbiór osobisty.

Na aukcji można przeczytać, że telefon posiada wersję PL, ale wczytując się na forum w tematy okazuje się, że często wyświetlają się krzaczki chińskie zamiast polskich znaków i alternatywą jest wgranie oficjalnej wersji MIUIPOLSKA.

Czy nie wgranie aktualizacji MIUIPOLSKA blokuje w jakiś sposób ten telefon - ogranicza jego funkcjonalność?

Telefonu używam do pracy:

- dzwonienie,

- smsy,

- emaile - dużo maili,

- nawigacja google maps,

- zdjęcia,

- podgląd, drobna edycja plików excelowych.

Iphone sprawdza się w 101%, jednak ekran 4" obecnie nie jest dla mnie wystarczający.

Wcześniej dodam, że używałem również telefonów z Androidem: Samsungi, LG, jednak ilość aplikacji preinstalowanych dobijała, a ich odinstalowanie polegało na rootwaniu, wgrywaniu innych ROMów, co niekoniecznie mi pasowało, dlatego wybór padł na iPhone'a.

Opublikowano

Ibuygou to oficjalny dystrybutor sprzętu firmy xiaomi.

A instalacja polskiego ROMU nie ogranicza funkcjonalności telefonu. Poza tym, myślę, że teraz już kupno mi3 mija się z celem, z powodu mi4.

Opublikowano (edytowane)

Czytając oficjalne parametry mi4 faktycznie sensowniejszym zakupem wydaje się zakup "pogromcy flagowcow" tymbardziej, że premiera już niedługo a wersja LTE jak kolega pisał pod koniec roku, a również wtedy kończy mi się umowa operatorska.

Czyli nazwijmy "gołe" Miui w zupełności wystarczy do moich zastosowań?

Edytowane przez Gość
Kłótnie i oskarżenia w temacie.
Opublikowano (edytowane)

Miui to w gruncie rzeczy android jak każdy inny. Mi3 wystarczy do wszystkiego. Gwarantuję.

Ale nie kupuj na allegro. Nie rozumiem czemu mialbyś tam kuppować? tylko dlatego, ze telefon jest juz w PL chcesz zapłacić 300zł?

Zamów na ibuygou i telefon dostaniesz za 3-5 dni. Taniej. Dużo. Oni wiedzą jak opisać paczkę wiec o VAT nie ma co się martwic. Nie bądź jeleniem.

Edytowane przez MaltisDrinker
Opublikowano

Rozumiem, że na ibuygou tworzę konto, klikam zakup MI4 robię przelew przez Paypal'a i wszystko?

Napisałeś kolego, że nie muszę się martwić o vat, a co z opłatą celną, może wynieść nawet 10%?

Muszę im wysłać maila z informacją, że chcę paczkę jako prezent żeby uniknąć dodatkowych kosztów?

Opublikowano

Opłat celnych nie ma, Polska nie produkuje smartfonów. O CE rzadko kiedy się doczepią. Ibuygou zawsze wysyłają jako prezent i wartość to media player na 20$. Można ewentualnie poprosić o napisanie życzeń po polsku :P

Opublikowano (edytowane)

Napisałem do supportu zajmującego się Polską z pytaniem w jaki sposób odbywają się wysyłki do PL zobaczymy co Pani mi odpisze. Z tymi życzeniami ciekawy pomysł.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jasne, szczegolnie ze ostatnio sluzby cenle tez wiedza, ile taki telefon kosztuje na rynku, raczej nie przejdzie opcja bez vat-u.

Tam nie pracuja idioci, na to nie licz.

Zaleznie, moze sie okazac ze ktos przymknie oko, ale trzeba sie liczyc z oplatami.

Opublikowano

Mi bez VAT u przyszedł. Z Ali, singppstem. Ale tu dużo można przeczytać o zakupach z ibuygou, że przechodzą bez. Ja oceniam to na 70/30 z przewagą paczek bez VAT.

wysłano z mojego Xiaomi Mi3

Opublikowano

U mnie z IBG Dhl'em przyszło w  dni, bez żadnych opłat, na forum też rzadko mozna przeczytać, żeby komuś vat naliczyli, więc myślę, że z ibg można zamawiać i nie martwić sie vatem, bo mała szansa na niego.

Opublikowano

W przypadku MI4 z preordera z IBG, wynika że jest to WCDMA wersja na rynek europejski z obsługą 3G ale nie LTE?

Opublikowano (edytowane)

tak, jest to wersja nie obslugujaca LTE, ta ma sie pojawic pod koniec roku

hehe,jakie zgranie :)

Edytowane przez wohard
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...