Jump to content
  • 1

Telefon do 1300 zł z w miarę dobrym aparatem :3

FoxuneMeow

Question

Hejjj, przychodzę do Was z malutką, malusieńką zagwozdką. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś telefonu (po tym jak mój dotychczasowy Mi4c powoli umiera). Budżet to 1300 zł, ale im mniej tym lepiej (bo nie mogę sobie pozwolić na większy wydatek, bo nie zarabiam). Zależy mi na w miarę dobrym aparacie (na ten w Mi4c nie narzekam, aczkolwiek mógłby być lepszy troszeczkę).
Na początku myślałem nad zmianą firmy na Samsung (dokładnie S7, ale brak dual SIM mnie odraził).
Więc jaki Xiaomi polecacie :3

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Na początku należy sobie zadać pytanie czy chcesz zamawiać z Chin, czy z Polski. Z Chin będzie taniej z Polski drożej, co jest dosyć oczywiste.

Drugą kwestią jest wielkość ekranu. Wolisz 5,5' cala, czy lepiej się czujesz z mniejszym telefonem?

Generalnie godnymi polecenia do takiego budżetu są poniższe telefony. Nie będę się zagłębiał w ich większą specyfikacje.

Xiaomi Redmi Note 4X - budżetowiec, 5,5' cala
Xiaomi Redmi 4A - budżetowiec słabszy od Redmi 4X, 5,15' cala
Xiaomi Redmi 4X - budżetowiec, 5,5' cala
Xiaomi Mi 5S - flagowiec, 5,15' cala
Xiaomi Mi A1 - budżetowiec z czystym androidem, ma dwa aparaty

Ceny nie podawałem bo tak jak wspomniałem wcześniej - będą się one różnić w zależności skąd go będziesz kupować.

Możesz też zobaczyć Xiaomi Mi Note 2, tylko go już trzeba zamawiać tylko i wyłącznie z Chin i ma ekran 5,7' cala.

Edited by davi.th

• 0
14 godzin temu, davi.th napisał:

@davi.th Ehh... wypisales zalozycielowi tematu wszystkie telefony xiaomi w zakresie, z czego polowa ma gorszy aparat od mi4c (a mi 1a dyskysujny) - gdzie sens gdzie logika?

@FoxuneMeow szczerze dobry aparat to mi6 ewentualnie mi5s, ale ten telefon ciezko obecnie dostac w chinach w sensownej cenie. Poczekaj albo na promocje na mi6 szlo go w chinach dostac za okolice 1300zl wlasnie. Albo jesli potwierdza sie plotki, dobrym wyborem moze byc okrojona z ram (przez co tansza) wersja mi6, pod warunkiem ze nic innego tam nie namieszaja. 

• 0
Dnia 13.11.2017 o 16:20, davi.th napisał:

Na początku należy sobie zadać pytanie czy chcesz zamawiać z Chin, czy z Polski. Z Chin będzie taniej z Polski drożej, co jest dosyć oczywiste.

Drugą kwestią jest wielkość ekranu. Wolisz 5,5' cala, czy lepiej się czujesz z mniejszym telefonem?

Generalnie godnymi polecenia do takiego budżetu są poniższe telefony. Nie będę się zagłębiał w ich większą specyfikacje.

Ceny nie podawałem bo tak jak wspomniałem wcześniej - będą się one różnić w zależności skąd go będziesz kupować.

Możesz też zobaczyć Xiaomi Mi Note 2, tylko go już trzeba zamawiać tylko i wyłącznie z Chin i ma ekran 5,7' cala.

kompletne bzdury...

Note 4x - średniak nie budżetowiec. Aparat nie jest rewelacyjny ale procesor i nawet wydajny i bardzo energooszczedny + duza bateria

Redmi 4A - baardzo budżetowo ale nie 5.15" tylko 5"... 

Redmi 4x - budżetowo, 5" a nie 5.5... aparat mniej wiecej jak note 4x, mniej wydajny, krocej bateria bo procesor mniej energooszczędny ale mniejszy co jest dla niektorych zaleta

Mi5s flagowiec - porządny procesor ale czas pracy baterii juz nie tak jak wyzej wymienione, aparat raczej troche lepszy od note 4x

MiA1 - wydajnosc jak note 4x czyli dobra, bateria tez spoko, najlepszy aparat z wymienionych.

Ogolnie w budżecie najlepszy Mi note 3 - wydajnosc i aparat znakomite, ma OIS i optyczny zoom.

• 0
13 godzin temu, Voltron napisał:

Mi5s flagowiec - porządny procesor ale czas pracy baterii juz nie tak jak wyzej wymienione, aparat raczej troche lepszy od note 4x

MiA1 - wydajnosc jak note 4x czyli dobra, bateria tez spoko, najlepszy aparat z wymienionych.

Mi 1A ma lepszy aparat niz mi5s? 

• 0

Www.youtube.com

Tam oglądaj:
- recenzje,
- battery comparision,
- camera comparision.
- speed test
- możesz telefon jakiś vs inny (takie nad którymi się zastanawiasz, przy okazji porównasz wyświetlacze)

Będzie mniej pytań (na które są wszystkie odpowiedzi na YT) na przyszłość.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Edited by Voltron

• 0
1 godzinę temu, qln napisał:

Który z wymienionych telefonów ma lepszy aparat niż mi4c?

miałem 18miesięcy mi4c, przesiadłem się na mi5s

mi5s ma zdecydowanie lepszy aparat niż mi4c - ALE nie na stockowej apce miui. Najlepsze wychodzą z Google Camera z działającym trybem HDR+, w każdym razie IMX386 ma pixele po ~1.5um, IMX258 koło 1.1um, software'owo można coś podciągnąć, ale to i tak przepaść w ilości łapanych detali. 

Niezależnie od poziomu wywołanego oburzenia (w końcu to forum miui) uważam, że w obu tych telefonach fotki z apki MIUI wychodziły denne - o wiele za duża ingerencja w proces odszumiania. O ile w mi4c wystarczyło zmienić apkę nawet pod MIUI, by było lepiej, to w przypadku mi5s pod MIUI żadna apka nie robiła dobrych fotek, dopiero przejście na LineageOS umożliwiło ucieczkę od koszmarnych algorytmów postprocessingu. 

tu moje przykładowe fotki z mi5s: https://goo.gl/photos/vNCPALJpvnxzFXof8 pierwsze dwa zdjęcia: MIUI, potem wg dat lipiec/sierpień to Snapdragon Camera (LineageOS), oba zdjęcia 0819 to zabawa z Adobe LR(zmodowana wersja z 4pda, oryginał nie działa na telefonach z 3GB RAM), wszystkie zdjęcia od września to Google Camera(HDR+ auto)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...