Lockwood Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 Myślałem, że opisywany problem ma coś wspólnego z temperaturą, jednak odtworzyłem go w warunkach normalnych (nawigacja telefonem "pod szybą", w nocy, temp. otoczenie ok. 20 st. C, podpięte ładowanie, włączony tylko GPS). Co się dzieje? Google Maps i AutoMapa po pewnym czasie zaczynają niemiłosiernie lagować, telefon wkracza wręcz w granicę używalności, nie da się płynnie niczego zrobić. Dodatkowo telefon ma problem po pewnym czasie z określeniem kierunku jazdy (pokazuje, że jadę bokiem). Sprawdzałem temp. podzespołów i bateria miała wtedy ok. 43-44 st. C, procesor ok. 61. Wolnej pamięci jest ok. 200 mb. Zrobiłem reset i odpaliłem mapy od nowa - problem zniknął na dłuższy czas, mimo, że temp. pozostały praktycznie takie same. Lagi znikają również w momencie wyłączenia modułu GPS. W Trickster Mod zauważyłem, że w momencie występowania problemu użycie CPU jest na praktycznie 100 % - działają tylko dwa pierwsze rdzenie, z maksymalną częstotliwością. Włączenie opcji throttling nic nie daje. Dodatkowo po wszystkim zdarza się, że GPS się nie wyłączy - po wciśnięciu przycisku zostaje cały czas gdzieś w tle i zżera baterię. Czy ktoś ma jakieś pomysły?
eXclusive Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 Mam ten telefon, ostatni rom stable od miui. Jeżdżę też trochę na AM zwykle trasy po 100 km i nie spotkałem się z takim problemem. Mam wersję 1.7.1 0545 i mapy aAM_Polska_1406_6.640
Lockwood Posted July 13, 2014 Author Posted July 13, 2014 OK. W takim razie może to problem... ładowania? Jakiej ładowarki używasz w samochodzie? U mnie problem skorelowany jest z tym, że nawet podczas ładowania "procenty" baterii spadają - ładowarka niestety byle jaka, ze stacji benzynowej. Jak wyłączę GPS to ładuje ok.
eXclusive Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 nie wiem skąd mam tę ładowarkę i co to za ładowarka (swoje już przejechała ), ale też mi się nasunęło na myśl że możesz mieć problem z ładowaniem możesz to sprawdzić
Numb Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Recommended Posts