Skocz do zawartości
  • 0

Który Xiaomi do 1000zł?

Pytanie

Opublikowano

Witam,

mój obecny telefon przechodzi już powoli na drugą stronę, więc muszę zastanowić się co kupić w jego zastępstwo. Chciałbym wydać na telefon maksymalnie 1000 zł, a im mniej tym lepiej.

Wypiszę tutaj krótko moje wymagania odnośnie telefonu:

• najbardziej pasuje mi ekran o wielkości około 5 cali, 5.5 jest dla mnie już trochę za duże, więc odpada
  • chcę kupić w Polsce, nie interesuje mnie sprowadzanie zza granicy
  • zależy mi na płynnym przeskakiwaniu między aplikacjami, więc chyba większa ilość RAM by się przydała? 3GB będzie wystarczające, czy może lepiej szukać 4GB?
  • bateria wystarczy taka, by telefon wytrzymał cały dzień, więcej mi nie potrzeba

Zastanawiałem się nad kilkoma telefonami i w tej kwocie najbardziej zainteresował mnie Xiaomi Mi 5, jednakże nie wiem czy to dobra opcja. Z tego co zauważyłem, to ma 3GB RAMu, co mnie zastanawia, bo po prostu nie jestem pewny czy to wystarczy za rok, czy może dwa. Kolejna sprawa, to ile miejsca bym potrzebował? Są wersje 32GB i 64GB, przy czym chciałbym wiedzieć ile faktycznie zostaje dla użytkownika, żebym mógł podjąć decyzję. No i z plusów, to zauważyłem, że jest oparty na Snapdragonie 820 i ma chyba najwydajniejszy procesor ze wszystkich Xiaomi dostepnych do tej ceny 1000zł. Tylko czy ja to potrzebuję?

Proszę o wasze opinie i liczę, że pomożecie coś wybrać. ;) 
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Trochę poczytałem, ale niestety wielu rzeczy nie rozumiem, więc może będzie ktoś w stanie odpowiedzieć jednoznacznie.

Czy jeśli kupię sobie Mi5 (mogę nawet podać adres do allegro, jeśli można tutaj wklejać, bo nie jestem pewny co do ceny na tej aukcji, czy przypadkiem nie będzie problemu z danym egzemplarzem) i wgram najnowszy soft z waszej strony, to będzie wszystko w porządku? Czym były spowodowane te problemy? Softem chińskim, który był wgrany standardowo, czy może czymś innym? Już na swoim Moto G wgrywałem Cyanogen moda - zgaduję, że tutaj podobnie to wygląda, jeśli chodzi o wgranie softu z MIUIPolska?

Ewentualnie na co należałoby uważać kupując Mi5? Czy te 3GB RAMu daje rade i będzie nadal wystarczające za rok czy dwa? Ktoś jest w stanie powiedzieć coś o tym? Nie oczekuję tutaj żadnego wróżenia z kart, tylko co sami o tym myślicie na ten moment, bo chciałbym kupić telefon, który przez 2 lata będzie sprawny i będzie działał nie muląc przy tym przy włączeniu czegokolwiek (mój obecny telefon ma 2.5 roku i jak włącze messengera + chrome i będę chciał przeskakiwać między tymi apkami, to zaraz jedno z tych dwóch się wysypie, albo cały telefon się zrestartuje - nie do wytrzymania, tego chcę uniknąć kupując nowy telefon). No i ile pamięci zostaje dla użytkownika jak kupię wersję 32GB i wgram najnowszy soft?

Ewentualnie jeśli nie Mi5, to co jest warte uwagi w nieco niższej cenie lub podobnej?

Edytowane przez Colinovsky
  • 0
Opublikowano

Zostało to w jakiś sposób poprawione w nowszych egzemplarzach, czy nadal wszystko jest niepewne i może mi po chwili paść jak kupię? No i jak wygląda sprawa z gwarancją na coś takiego?

• 0
Opublikowano

To samo pisali o Mi4 - padające płyty główne, teraz słychać jak niby w Mi5 padają, niebawem temat pewnie przejdzie na Mi6... w kazdym telefonie to może się stać I nie podchodizłbym do tego tak sceptycznie. Jak znajdziesz dobre promo za około 750 ostatnio chodziły to myślę że warto ;-)

• 0
Opublikowano

Cześć,

Proszę Was o radę, waham się nad kupnem tego telefonu: (z 2 letnią gwarancją i 5% ochroną przez Vat)

https://www.ibuygou.com/p-official-global-version-xiaomi-redmi-note-4-snapdragon-625-octa-core-2-0ghz-miui-8-4g-lte-3gb-ram-32gb-rom-8879.html

ma LGT B20, piszą że global jest oficjalny - czy jest jakiś sposób, że nie jest to jakaś chińska wersja i nie ma adware itp - czy i tak trzeba by instalować software na nowo?

Czy to jest dobra oferta, bo mi się wydaje że tak. Co myślicie?

Z góry dziękuję ;)

• 0
Opublikowano

Co tu pisać. Najlepszy chiński sklep. Nie najtańszy, choć promocka,jak na ibg jest bardzo dobra. Pytanie czy nie lepiej dorzucić kilka zł. I kupić poprostu w Sferis

• 0
Opublikowano (edytowane)

A czy gdybyś to Ty kupował z tej oferty, to po przyjściu produktu reinstalowałbyś system zgodnie z poradnikami które są gdzieś na tej stronie? Bo niby pisze że Global dużymi literami...? :D Sferis to sprawdzony sklep?

Edytowane przez Alex1234
  • 0
Opublikowano

Ja zmieniam softy nie raz dwa razy w tygodniu więc moja opinia pewnie mało Ci odpowie na to pytanie,ale jeśli nie czujesz się na siłach to chociaż reset do ustawień fabrycznych możesz zrobić dla spokojnej głowy. Sferis to normalna sieciowka w PL

• 0
Opublikowano

Ja kupiłem wersję Global Xiaomi Redmi 4X w Polsce i instalowałem zgodnie z poradnikiem najnowszy soft z MIUI Polska - działa dużo lepiej niż ten co był oryginalnie, a pewnie będziesz miał ten sam. Warto instalować, naprawdę. Mniej błędów, większa funkcjonalność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...