Skocz do zawartości

"Formowanie" baterii po aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od niemal 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem RN2. Telefon pracuje niezawodnie, bateria przyzwoita (tj. wytrzymuje cały dzień przy moim użytkowaniu: rozmowy, smsy, w tle gmail, messanger, facebook lite, pogoda - synchronizacje co 15 min, trochę youtubea, czasami gps na google maps). Może rewelacji nie ma, ale ograniczać jakoś bardzo się nie muszę.

Tuż po zakupie zaktualizowałem telefon do wówczas najnowszej wersji MIUI Polska. Obiektywnie nie pamietam jak wtedy to wyglądało itp. ale przez kolejne 2 lata było super.

Wczoraj wpadłem na pomysł zaktualizowania telefonu do wersji 7.5.18 - bo bardzo ładna jest :-) 

Kartę sim przełożyłem do innego telefonu.Przed aktualizacją full wipe. Aktualizacja. Znów full wipe. Działa wszystko pięknie itp.

Później pobrałem potrzebne aplikacje (pewnie ze 20, w tym niektóre dość ciężkie). Niestety nie patrzyłem wtedy na baterię. Celowo  zostawiłem niektóre aplikacje do działania w tle, pod synchronizacją pod wifi: messanger, facebook, pogoda - z aktualizacją co kwadrans. Wyłączony teefon podpiąłem do ładowania na noc.

Po nocy, czyli dzisiaj, normalnie włączyłem telefon i zacząłem sprawdzać co i jak. Na 20 minutowy filmik na youtubie padło mi 30% baterii. Teraz utrzymuje się na normalnym poziomie (wykres równoległy do osi x), te aplikacje ww wciąż w tle działają.

Teraz pytanie: jak prawidłowo powinno wyglądać takie przejście na nowszy system? Tj. normalnie użytkować telefon, czy może właśnie powyłączać co się da i dać mu samemu się rozładować? Albo powyłączać aplikacje i ew. korzystać tylko z jednej? Np. chrome, czy youtube właśnie? Mowa oczywiście o warunkach idealnych, zdaję sobie sprawę, że to trudne dla osiągnięcia gdy potrzebuje się telefonu na już i nie ma drugiego do przełożenia karty sim.

2) gdy bateria spadnie znów do tych ~30% znów podepnę do ładowania na noc. Tylko się upewniam: to że po aktualizacji bateria tak szybko zjechała to normalne, prawda? Telefon potrzebuje czasu żeby się przestawić.

Edytowane przez Tek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...