Skocz do zawartości
  • 0

Jakie Xiaomi będzie dla mnie najlepsze?

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów, po mojej długiej histori z "komercyjną" stroną rynku urządzeń mobilnych w postaci Galaxy S2 > LG G2 > Note 2 > G3 przyszedł czas na coś "od chinola". 

Priorytetem dla mnie (po przygodach z G3) jest bateria pozwalająca na super-uber intensywny dzień użytkowania, przyzwoity aparat i nienaganna wydajność (G3 w wersji 2GB było koszmarem po Note 2). Dodam, że wolę kupić telefon na allegro(z PL)/w europie, ponieważ bardziej zależy mi na czasie niż tam zaoszczędzonych 100zł, bo z moim szczęściem to mi z 46% VAT'u dopierdzielą i będe czekać z 1,5 miesiąca :D. Poprzez nienaganną wydajność mam na myśli brak zacięć czy jakichś komunikatów o zamykanych aplikacjach oraz możliwość pogrania w oldschoolowe tytuły typu GTA:SA itp. Nie ukrywam, że moim osobistym "benchmarkiem" i miarą wydajności smartfona w grach było uruchomienie owego GTA na maxymalnych ustawieniach z grywalną płynnością.

Zastanawiałem się nad Mi5(ładniejsze, podobno lepsza jakość wykonania, cena) i Mi5s(lepszy aparat, wieksza bateria i snap 821). Pod znakiem zapytania stoi również Mi6, które teorytycznie łączy ze sobą wszystkie wyżej wymienione cechy, ale na chwile obecną minusem byłoby niedopracowane oprogramowanie oraz ogólny znak zapytania, bo nigdznie nie znalazłem rzetelnej recenzji a na koniec oczywiscie cena. Natomiast największym minusem a za razem plusem tych telefonów jest ich rozmiar. Podoba mi się wizja niewypadającego smartfona z kieszeni, ale przyzwyczaiłem się do telefonów 5,5-5,7", i tu pole do popisu ma Mi5s Plus.

Propozycje spoza stajni Xiaomi to Oneplus 3/3t, Galaxy S6, Note 5, G5, Honor 8 oraz Lenovo P2.

Generalnie mój budżet na chwilę obecną wynosi jakieś 1200zł. Zdaje sobie sprawę, że niektóre z w/w telefonów są droższe, dlatego dodam, że mogę się wstrzymać z zakupem jakiś miesiąc i ciut dozbierać.

*** Wersja dla szybkich i wściekłych :
Telefon do 1200-1800zł im taniej tym lepiej, Wydajny, SOT 5h+, Fajny aparat

Edytowane przez Barczy

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Bierz Honora 8. Będziesz miał spokój. Jest ładny jak Mi5,masz małego kastrata Miui czyli eMiui i dobry aparat,a nie ten średniak w Mi5(mam Mi5). I jak dobrze poszukać to za 1100-1300 można wyrwać...Wczoraj nie zdążyłem i poszedł jeden za 1080 :/

• 0
Opublikowano (edytowane)

@MD13 Czytam, wczoraj siedziałem kilka ładnych godzin czytając o telefonach, których nawet nie mam ochoty mieć w ręku tylko po to żeby dowiedzieć się coś więcej o Xiaomi i MIUI. Dla mnie jest lepszy, oglądałem porównania na yt i czytałem opinie innych. Może to subiektywna opinia, ale pomimo mniejszej matrycy zdjęcia mają ładniejsze barwy i wydaje mi się, że poza najciemniejszymi nocami gdzie daje się we znaki 12Mpx, wygrywa z Mi5.

@Ryba85 Honor 5 jest w miare ładny to fakt, ale wygląd to dla mnie sprawa naprawdę drugorzędna, ponieważ i tak od razu telefon leci w jakiś porządny case. Od honora odpycha mnie tylko jego wydajność i fakt, że ma mało wydajny układ graficzny. Oczywiście względem Xiaomi lub w/w modeli.

Zastanawia mnie jedno, dlaczego wszyscy posiadacze Mi5 pałają taką nienawiścią do Mi5s, rozumiem, że nawet jeśli Mi5 jest rzeczywiście lepsze to nikt z was nie powie dobrego słowa o Mi5s tylko w ciemno poleca Mi5. Jakieś logiczne wytłumaczenie? Nie chcem pomocy w stylu bierz a bo lepsze od b. Chcem argumentów, ponieważ Wy, posiadacze tych urządzeń wiecie 3200 razy więcej niż przeciętny troll z komentarzy z YT czy inny recenzent, który hajpuje xiaomi na każdym kroku.

Dziękuje za odpowiedzi!

Edytowane przez Barczy
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Barczy napisał:

@Ryba85ie tylko jego wydajność i fakt, że ma mało wydajny układ graficzny. Oczywiście względem Xiaomi lub w/w modeli.

Zastanawia mnie jedno, dlaczego wszyscy posiadacze Mi5 pałają taką nienawiścią do Mi5s, rozumiem, że nawet jeśli Mi5 jest rzeczywiście lepsze to nikt z was nie powie dobrego słowa o Mi5s tylko w ciemno poleca Mi5. Jakieś logiczne wytłumaczenie? Nie chcem pomocy w stylu bierz a bo lepsze od b. Chcem argumentów, ponieważ Wy, posiadacze tych urządzeń wiecie 3200 razy więcej niż przeciętny troll z komentarzy z YT czy inny recenzent, który hajpuje xiaomi na każdym kroku.

Wynika to chyba z wypowiedzi Acida to po pierwsze ;) a po drugie xiaomi najlepsze są pierwsze flagowce ich odmiany z literkami s , c itd są już gorsze. Tak było za czasów mi4 gdzie jego odmiany były już nie z takich materiałów itd.

Do tego jak poczytasz wypowiedzi Acida to wyczujesz które modele wypadają lepiej. A akurat on wszystkie masa i naprawia. Jak kiedyś wypowiedział się o redmi note 3 to była burza na forum.

Edytowane przez MD13
  • 0
Opublikowano

@MD13 Dzięki za informacje co do modeli. A co do Acida to zaraz prześledzę jego aktywność na forum. Jeśli informacje na Twoim profilu są aktualne chciałbym zapytać Cie o Twoją opinie co do Mi5. Co na tak, co na nie? Najbardziej interesuje mnie właśnie wydajność, bateria i apart.

• 0
Opublikowano
@MD13 Dzięki za informacje co do modeli. A co do Acida to zaraz prześledzę jego aktywność na forum. Jeśli informacje na Twoim profilu są aktualne chciałbym zapytać Cie o Twoją opinie co do Mi5. Co na tak, co na nie? Najbardziej interesuje mnie właśnie wydajność, bateria i apart.

Mi5 ma żona. Grać nie gra. Bateria do 4 dni sot 4 h z kawałkiem. Aparat uważam za dobry . Dużo lepszy od Mi4 i mi note. Stabilizacja według mnie działa lepiej niż w mi note. Za te pieniądze lepszego chyba się nie dostanie. Żona ma wersje 64 GB który ma wyższe taktowanie procka.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

@MD13 Z tego co napisałeś wynika, że prawdopodobnie spełni moje oczekiwania. Co do wydajności w grach to tutaj nie ma wątpliwości, że mi wystarczy. Najbardziej zależy mi o informacji na temat systemu i nakładki Xiaomi. Nigdy nie miałem przyjemności jej przetestować. Czy w Mi5 mamy szanse spotkać jakieś przycięcia animacji, ubijanie apek w tle(w granicah rozsadku oczywiscie) czy crashowania jakichś aplikacji systemowych/z marketu. Nie ma problemu z łapaniem GPS'a, nie gubi zasięgu? Tak ogólnie czy jest coś co mogło by irytować casualowego użytkownika. Informacja o zasięgu jest dla mnie na wagę złota, ponieważ w moim domu (poniemieckie, grube ściany) są tak wielkie wachania jakości połączenia. Co metr lub dwa może być różnica pokroju 3 "kresek". Abstrahując już od samego telefonu chciałbym Ci podziękować za pomoc :).

• 0
Opublikowano

Ja mam i nie narzekam. Chodzi jak przecinak :P Jedynie ten aparat to minus...Fixa GPS łapie od razu,w domu na wiosce LTE bez problemu. Bateria katowana starcza do wieczora. U mnie SOT to 3h ;) 

Nigdy żadnych przycięć nie miałem. Problemu z sokami również. Czasem coś ubije e tle,ale nigdy nie było sytuacji że mnie to irytowało. 

No i jest cholernie ładny :D

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Barczy napisał:

@MD13 Z tego co napisałeś wynika, że prawdopodobnie spełni moje oczekiwania. Co do wydajności w grach to tutaj nie ma wątpliwości, że mi wystarczy. Najbardziej zależy mi o informacji na temat systemu i nakładki Xiaomi. Nigdy nie miałem przyjemności jej przetestować. Czy w Mi5 mamy szanse spotkać jakieś przycięcia animacji, ubijanie apek w tle(w granicah rozsadku oczywiscie) czy crashowania jakichś aplikacji systemowych/z marketu. Nie ma problemu z łapaniem GPS'a, nie gubi zasięgu? Tak ogólnie czy jest coś co mogło by irytować casualowego użytkownika. Informacja o zasięgu jest dla mnie na wagę złota, ponieważ w moim domu (poniemieckie, grube ściany) są tak wielkie wachania jakości połączenia. Co metr lub dwa może być różnica pokroju 3 "kresek". Abstrahując już od samego telefonu chciałbym Ci podziękować za pomoc :).

Aparat jest akurat świetny za tą cenę. Żadnych przycięć nie uświadczysz. Miui na moim mi note czy mi4 też nie miało przycięć. GPS po pierwszych testach oki. Na tomiast zasięgu nie wiem bo u mnie w Łodzi jest oki. W drodze do Wrocławia też było oki. Nie wiem jak będzie się zachowywać w innych miejscach .

• 0
Opublikowano

Aparat tylko zdjęciami potrafi czasem zrobić efekt wow. Ale filmy to tragedia ;) Dla kogoś kto lubi sobie popsrtykać czasem fotki jest ok. Ale jak ktoś miał wcześniej telefon z dobrym aparatem.to jest różnica :P

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Ryba85 napisał:

Aparat tylko zdjęciami potrafi czasem zrobić efekt wow. Ale filmy to tragedia ;) Dla kogoś kto lubi sobie popsrtykać czasem fotki jest ok. Ale jak ktoś miał wcześniej telefon z dobrym aparatem.to jest różnica :P

Ja porównuje do mi4 oraz mi note i mi5 wypada lepiej. Stabilizacja lepiej chodzi od mi note. Filmy jak nagrywasz w 4k są naprawdę lepsze. Foty to tak jak Acid pisał , chyba nie trzeba tego powtarzać :) CO do filmów to warto wspomnieć jaki masz soft. A tu już wiadomo ,że na eu pogorszyła się jakość filmów i to już jakiś czas temu o stabilizacji nie wspomnę bo na ostatnich aktu ludzie narzekają. Więc dla tego właśnie żonie zostawiłem stable global bo po sprawdzeniu tam nie ma tych mankamentów. Podkreślam w tej cenie aparat jest bardzo dobry :) Jedynie dźwięku mi nota nie pobije ,ale to też było już pisane :) 

• 0
Opublikowano

Ja siedzę na 6.11.10 Nie chciało mi się robić aktualizacji. Jak tu działa wszystko to po co kombinować :P

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...