Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Z góry przepraszam za długość postu, ale chcę w miarę dokładnie przedstawić sytuację - może komuś się to przyda. 

Jakiś czas temu kupiłem na Aliexpress (sprzedawca : Eternal Team) Xiaomi remi note 3 pro 2/16 .

Niestety okazało się że telefon nie włącza się - napisałem do sprzedawcy  - doladny opis problemu + filmy.

Z początku sprzedawca zwodził mnie trochę - musiałem kilka razy opisywać dokładnie czasy ładowania, wysyłać 3 filmiki, sprzedawca przeciągał czas odpowiedzi.

W końcu czas "buyer protection" zaczął się kończyć. wysłałem prośbę o przedłużenie terminu - bez odpowiedzi.

Dzień przed zakończeniem okresu ochronnego otworzyłem spór (moja oferta zwrot wartości telefonu minus koszt przesyłki)- wtedy sprzedawca zaproponował pokrycie kosztów naprawy telefonu, lub odesłanie telefonu do Chin na naprawę.

Wysłałem zgłoszenie z dokładnym opisem usterki do dwóch serwisów (jeden z nich to MiCenter) - w obu serwisach dostałem odpowiedź że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna i telefon nie kwalifikuje się do naprawy.

W międzyczasie spór na Ali uległ eskalacji - Aliexpress zaproponowało 2 rozwiązania :

!. Zwrot całości pieniędzy (128,99 + 6.19) tj. 135.19 $ i odesłanie towaru.

2. Częściowy zwrot - 121.70 $ bez odsyłania telefonu.

Zaakceptowałem obie propozycje - przy pierwszej byłbym trochę stratny, ale pewnie dostałbym pieniądze szybciej bez dodatkowych kosztów wysyłki, druga opcja też jest dla mnie do zaakceptowania. Propozycje sprzedawcy (naprawa telefonu w Chinach - zbyt długi czas oczekiwania, poza tym gdyby coś znowu było nie tak to mógłbym sobie ..., druga propozycja zwrot 40 $ i utrata gwarancji - telefon nie da się naprawić) odrzuciłem.

Problem polega na tym że minęło już kilka dni, a Ja nie dostałem żadnej odpowiedzi ze strony Aliexpress, ani sprzedającego.

Moje pytanie:

Ile czasu ma sprzedawca na zaakceptowanie ugody, co jeśli nie zaakceptuje żadnej opcji, co Ja powinienem zrobić - pisać do Aliexpress/sprzedającego, czy po prostu czekać na rozwój sytuacji ?

Edytowane przez jacobs
Własnie zauważyłem że przypadkiem napisałem temat w nieodpowiednim dziale - przepraszam i proszę o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.
Opublikowano

Nie wiem czy to jest standardem, ale u mnie po eskalacji sporu i pojawieniu się propozycji od Ali było 3 dni na reakcję. Z tym, że ja wybrałem odesłanie towaru i pełny zwrot pieniędzy a odrzuciłem zwrot częściowy. Wówczas, gdyby sprzedający nie ustosunkował się w ciągu 3 dni, wybrana przeze mnie propozycja byłaby zaakceptowana z automatu. W mailu od Ali powinieneś otrzymać informację o czasie na odpowiedź. Jest też ona dostępna w szczegółach sporu. U mnie sprzedający się wyrobił i przystał na odesłanie i zwrot.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...