rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć!! Nie owijajac w bawełne. Zaczalem od tego: https://miuipolska.pl/forum/topic/9218-odblokowywanie-bootloadera-w-urz%C4%85dzeniach-xiaomi-poradnik/ Skończyłem na punkcie 9 Pojawiły sie trzy zielone ptaszki, przeszedłem więc na tą strone: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ W punkcie 1 wszedlem w redmi note 3 pro, kliknalem w nowej zakladce w pierwsze z gory zielone. Sciagnalem (nie pamietam ile wazylo bo robilem to tydzien temu ale pewnie cos kolo 500 mb, 1 gb ? ). I tu pytanie zasadnicze : Pobieranie chińskiego romu dev (wersji x.xx.xx) w celu odblokowania bootloadera. Zaczalem od d*py storny i teraz nie wiem czy w moim telefonie powinienem zaczac od pobrania tego chinskiego romu? ( dla modeli z fabrycznym systemem stable od 7.1 w górę (7.2, 7.3 itd.) nie jest wymagana instalacja romu dev. ) Gdzie moge sprawdzic jaki mam system fabryczny? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez rojeqq
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Jak masz już odblokowany bootloader to przechodzisz do instalacji TWRP a potem miui polska
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) ale pominalem ten etap z pobraniem chinskiego dev, tylko zaczalem od tego poradnika na odlokowanie bootloadera? czy to bedzie problem pozniej? EDIT: @up. teraz to przerzucic do tego tak? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez rojeqq
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 EDIT 2 : Robie jak stronka kaze i po wpisaniu w wiersz polecen fastboot devices, mam cos takiego:
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 3. Instalacja recovery Instalujemy Fastboot wg FAQ Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora) Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power) Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID) Następnie: fastboot flash recovery twrp.img I fastboot boot twrp.img Z menu „Install” instalujemy pobrany wcześniej rom MIUIPolska.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 EDIT 3 : Mi Pc Suite nie moze znalezc mojego urzadzenia (oprogramowania?) jak klikam flash stable (i tu cyferki)... Wyjsc z tego tez sie nie da bo jakby telefon nie podlaczony wtedy ... @luki! no mi sie pokazalo to co dalem na screenie .. EDIT4: Pokazuje mi sie cos takiego jak podlaczam fona podczas (vol- power) i jak klikam obojetnie w ktore to mi wywala komunikat ze flashowanie niemozliwe czy cos takiego EDIT5: Chyba ze to 808... na wierszu polecen to jest to moje ID?
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Co Ty zaczynasz wyprawiać? Zacząłeś bardzo dobrze a teraz kombinujesz nie wiadomo co... Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID) <-- u Ciebie się pokazało ID Kolejny krok wgryasz recovery... Po co kombinujesz miflash? Następnie: fastboot flash recovery twrp.img I fastboot boot twrp.img Z menu „Install” instalujemy pobrany wcześniej rom MIUIPolska. 1
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 zrobilem tak : Następnie: fastboot flash recovery twrp.img <---------- tu po twrp dalem _kenzo I fastboot boot twrp.img < ----- tutaj to samo I TERAZ NA EKRANIE TELEFONU MAM JAKAS CHINSZCZYZNE KTOREJ NIE ROZUMIEM. Dwa szare podluzne jakies przyciski z chinszcyzna i na dole przesuwny niebieski znaczek. Na gorze krzaki .. jeszcze wstawiam dodatkowo z instalacji z wiersza polecen
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 I to oznacza, że masz zainstalowane twrp. Teraz przesuń pasek i w opcjach zmieć język na angielski
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Jezyk zmieniony! Teraz gdzie znalezc miui polska :D. Mam na komputerze ale nie iwem gdzie na telefonie .. Kurde , nie zauwayzlem ze mialem wczesniej to przeniesc na pamiec telefonu. Czy moge to zrobic bez problemu teraz? EDIT: Najpierw wylaczyc telefon i sprobowac wgrac na pamiec przez mi pc suite czy normalnie mi sie wyswietli jako nowe urzadzenie w 'Moj komputer' . Czy jeszcze jakos inaczej moge to teraz zgrac? EDIT2: Moge odlaczyc telefon od usb w tym momencie?
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Uspokój się, ochłoń i weź poradnik do ręki! Możesz z telefonem wszystko zrobić. Wrzuć miuipolska na kartę SD i zainstaluj Masz to wszystko opisane!!!!!!!!!!!1 4. Instalacja MIUIPolska W recovery przechodzimy do sekcji Wipe (po recovery możemy poruszać się „palcami”, ekran powinien reagować na dotyk). Wybieramy opcję Wipe Factory Reset by pozbyć się wszystkich zbędnych aplikacji i śmieci z telefonu (bez usuwania plików z pamięci USB) Przechodzimy poziom wyżej i wybieramy Install Wybieramy pobrany wcześniej rom MIUIPolska Po zakończonym procesie urządzenie wybieramy Reboot Podczas samouczka wybieramy język Polski i cieszymy się polskim MIUI Następne aktualizacje wykonujemy już przez aplikację Aktualizacje
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 kwestia taka ze nie mam teraz karty sd i zapomnialem wczesniej zgrac to na pamiec telefionu .. Jakas podpowiedz? Bo nie wyszukuje mi telefonu na komputerze? Jak go wylacze to wyszuka? Ale czy wtedy mam go wlaczyc vol down i power czy po prostu power. Moze wtedy wyszuka ... ?
luki! Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zawsze wgrywam na kartę SD aby mieć pewność poprawnej instalacji Jeśli nie sformatowałeś pamięci telefonu to jak najbardziej możesz ponownie uruchomić telefon, wgrać plik i uruchomić w trybie recovery. Dalej postępować zgodnie z instrukcją.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 teraz zaś cos takiego .. Czuje ze bede musial pobierac inny 'soft' . Moglbys mi doradzic ktory jest najnowszy: https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=93569
musek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Jaki masz plik z ROMem? Bo ze zrzutu na ekranie wydaje mi się, że zły. Redmi Note 3 Pro na Snapdragonie to HMNote3Pro. Powyżej widzę HMNote2.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Dokladnie ten przed chwila zrzucilem na telefon
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 ok niewazne, juz sciagam poprawny... myslalem ze jak wejde w redmi note 3 pro to tam juz mi sie pokaza tylko romy pod ten telefon
musek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Aż mi się kawał przypomniał. Przychodzi facet do lekarza z wielkim penisem na głowie i mówi: - Panie doktorze, niech pan spojrzy co mi przez noc wyrosło! Co mam teraz robić? Lekarz na to: - Czytać, jak najwięcej czytać. Facet się zdziwił, no ale stwierdził, że skonsultuje jeszcze z innym lekarzem, Idzie, pokazuje "przypadłość" i pyta o radę. Drugi lekarz odpowiada: - Teraz to już tyko czytać, ile się da. Facet zdziwiony i zdezorientowany idzie do trzeciego lekarza a tam powtórka z rozrywki i rada doktora: - Niech Pan czyta w każdej wolnej chwili! Facet nie wytrzymał i mówi: - Jest Pan trzecim lekarzem, który doradza mi czytanie. Jak niby ma mi to pomóc w mojej sytuacji? Lekarz na to ze stoickim spokojem i oczywistym tonem: - Niech Pan czyta teraz ile tylko Pan może, bo jak Panu jajca wyrosną na oczach, to już Pan nic nie przeczytasz. Morał z tego taki, że należy czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Zwłaszcza jak do końca nie czujesz tego, co robisz. 1
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 no i teraz sie telefon nie chce wlaczyc .... MI na ekranie i sie laduje od 10 minut ... Pewnie juz sie cos spieprzylo przez to ze chcialem zainstalowac rom nie do tego telefonu edit; probuje resetowac i nic to nie daje... co zrobic?
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 edit 2: nadal sie nie uruchamia (caly czas MI na ekranie), jak chcialem wziac vol down i power, wpisujac polecenia tak jak wczesniej wyskakiwaly bledy ze nie mozna tego wczytac... co mam zrobic w takim momencie? W ogole ten telefon da sie wylaczyc? Po prostu wylaczyc, bo niewazne jak dlugo trzymam power to i tak sie resetuje .. Wczytuje polecenia z wiersza polecen, aczkolwiek zamiast wyskakiwac ten niebieski ekran na ktorym instalowalem wszystko to mam MI, i telefon sie jakby restartuje ... ehhh
primek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @rojeqq Do TWRP wejdziesz komendą: adb reboot recovery Jak będziesz w TWRP telefon powinien być wykrywany przez PC jako pamięć masowa. Wrzuć na nią prawidłowy (!) soft i zainstaluj.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 " error: no divices / emulator found " Kiedy wpisuje w wiersz polecen ta komende Jestem załamany... Nic nie moge zrobic, telefon sie nie restartuje. Cały czas MI na wyswietlaczu. W 'fastboocie' to samo, wpisuje te stare komendy i jedyne co to restartuje mi telefon. Nic nie moge zrobic ...
musek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 To teraz chyba pozostaje Ci MiFlash i wgranie softu w trybie EDL. Ale zanim się do czegokolwiek zabierzesz - przeczytaj dokładnie poradniki i rób wszystko na spokojnie.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Moglbys mi wyslac do tego link? Nie wierze w to wszystko .. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez rojeqq
musek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Proszę bardzo. Generalnie zajrzyj do tematu przypiętego w tej części forum - poradniki dla początkujących.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Koleko.Udalo sie wejsc w to cos niebieskie. tam gdize jest install itd. Teraz mam ta twoja formulke wpisac i sprobowac wgrac poprawny plik na telefon? Bo jezeli nie i nic mam nie wpisywac to moj komp niby mnie widzi przez USB bo mam 'pikniecie' ale w moj komputer nie mam osobnego dysku, a program mi pc suite tez nie widzi telefonu .. A boje sie go resetowac i wlaczac ponownie bo moze byc to smao .. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez rojeqq
primek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @rojeqq no jeśli jesteś w twrp to podepnij telefon do PC i powinien się pojawić jako pamięć, na którą normalnie skopiujesz zip z romem.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) no wlasnie sie nie pojawia : / edit; pojawia sie dopiero wtedy kiedy jestem na telefonie, normalnie wlaczony a nie przez fastboot ;/ Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez rojeqq
primek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 sprawdź w twrp -> mount czy są zaznaczone partycje do zamontowania, spróbuj na innym PC, na innych wejściach usb, zrestartuj komputer, użyj karty SD. Możliwości masz sporo.
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 co musi byc zaznaczone? bo klikam tam sam nie wiem co , a komputer jak nic nie widzi tak nie widzi ..
primek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 data i cache z tego co pamiętam, nie mam TWRP zainstalowanego, niech ktoś poprawi jak jest inaczej
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 kupilem karte micro sd.. nawet jej ten telefon nie czyta ...
rojeqq Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Czemu nie czyta tego gowna? Siadaja mi nerwy ...
Rekomendowane odpowiedzi