Skocz do zawartości
  • 0

który telefon od xiaomi

Pytanie

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad zakupem xiaomi redmi note 3 pro/s w wersji 32 gb lecz nie wiem jaka jest różnica. Chciałem nabyć nowy telefon i tutaj też zastanawiałem sie nad huawei p8 lite lecz on grzeszy akumulatorem dość mocno jak dla mnie. Xiaomi z kolei wydawał się idealny do momentu, kiedy zacząłem czytać forum i okazało sie że w.w telefony nie mają (przynajmniej jeszcze) oficjalnej aktualizacji do wersji androida 6.0. okazało się, że żeby wgrać 6.0 z nowa nakładka graficzną miui to trzeba żebrać o pozwolenie na odblokowanie do supportu xiaomi.

Prosiłbym o rozwianie wątpliwości i pomoc w wyborze. Czytałem że sporo osób proponuje także Mi4. Zależy mi na mocnym akumulatorze oraz na dual simie. Chciałbym pograć także w pokemon go. Nie obchodzi mnie żyroskop bo bez tego można żyć tak jak bez wiary.

moje typy :

http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-redmi-3s-332gb-lte/

http://xiaomi.com.pl/produkt/telefon-xiaomi-redmi-3-332gb-lte/

Nie wiedziałem czy lepiej w tym dziale umieścić wątek, czy raczej technicznym bo w sumie sporo wątpliwości mam na tle technicznym.

Bedę obserwował wątek bo lubię zadawać pytania :]

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze linki podałeś do Redmi 3 Pro i Redmi 3s, a zadajesz pytanie na początku o Redmi Note 3 Pro. Są to różne telefony, z różnymi procesorami, a więc o różnej wydajności oraz o różnej wielkości ekranu. Weź rozeznaj się czego dokładnie chcesz, bo nie bardzo wiem, co mam Ci odpowiedzieć i doradzić. Dodam też, że Redmi Note 3 Pro jest droższy o jakieś 200zł, bo jest po prostu wydajniejszy.

Co do aktualizacji do Androida 6.0, to nie jest ona absolutnie do niczego potrzebna w tym momencie na MIUI. Sama nakładka Xiaomi zmienia bardzo dużo w tym systemie, przez co nie ma on prawie nic wspólnego z Androidem jaki znasz chociażby z Nexusów, Samsunga czy Sony.

Nie żebrać, ale wysłać prośbę. Tak, trzeba, ale dostaje ją każdy. Po tym masz odblokowany bootloader i nie tracisz gwarancji, jak u innych producentów.

A co do pytania o Mi4, jeśli chodzi o mnie i wybierałbym między Redmi 3 Pro (do którego podałeś linka), a tym pierwszym, zdecydowanie wybrałbym flagowca Mi4. Wydajność podobna, ale dużo lepszy aparat i na pewno dłuższe wsparcie. W tym momencie masz już Androida 6.0, na którym z jakiś względów tak Ci zależy, a później pewnie będzie jeszcze 7.0 na ten telefon. Na Redmi Androida 7.0 bym się nie spodziewał.

I ogólnie sklep xiaomi.com.pl nie jest tutaj polecany, lepiej sprowadzić z Chin, paczki często (jak nie zazwyczaj) szybciej przychodzą, a do tego wychodzi taniej (przynajmniej na alliekspres).

Edytowane przez PeepingTom
  • 0
Opublikowano (edytowane)

dziękuje za informacje o bootloaderze.

Odnośnie tego "upragnionego" andka 6.0 to kwestia tego że w przyszłości część aplikacji będzie wymagała wersji 6 a nie 5. Właśnie z tego co widzę to masz racje że trochę pomyliłem telefony.

Racja mały błąd mi się wkradł odnośnie telefonów i dzięki temu doczytałem :)

Z tego co czytałem to będę musiał także zainstalować sklep google play (dla wygody i aktualizacji gierek). Miał ktoś z tym problem? widziałem że jest sporo toturiali, a na dobra sprawę opierdają sie na instalacji 3 rzeczy dosłownie krok po kroku. Gdybym chciał zainstalować  sobie nowa nakładkę graficzną to moge to zrobić jak nakazano? ściągnąć ze strony i zainstalować? gdybym chciał zmienić soft to musiałbym miec odblokowany bootloader? np z telefonu który ma androida 5.0 a wymarzyłby mi sie 6.0

Zastanawia mnie teraz po przeczytaniu dokładniejszym odnośnie telefonow czy lepiej wziać Mi4c w którym jest 2/16 GB z 6-o rdzeniowym procesorem powiedzmy 1.8 czy lepiej wziąć Redmi 3s 3/32gb lte " 4 rdzenie o taktowaniu zegara 1,5 GHz dla skutecznego działania urządzenia i 4 rdzenie z taktowaniem 1,2 GHz, aby oszczędzać energię " na moim Asusie aktualnie mam 4 rdzenie po 1.3 jeśli dobrze pamiętam i spokojnie wystarcza.

z kolei Mi4 też się wydaje ciekawym rozwiązaniem

" Xiaomi MI4 w wersji Android 6.0 nie bez powodu został nazwany „najszybszym smartfonem na świecie” – zastosowanie najmocniejszej wersji Snapdragona 801 2,5GHz, 2GB pamięci RAM zapewniło 100% lepszy odczyt danych oraz o 50% zwiększyło szybkość zapisu tych danych w porównaniu do modeli z poprzedniej generacji. "

xiaomi.com.pl - długo się czeka na zamówienie? zakładałem że jeśli zamówię to dostanę w ciągu 2-3 dni jak z "normalnego" sklepu. O gwarancję pytać nie bedę bo widziałem osobny dział poświęcony temu tematowi :]

Edytowane przez mateusz9966
mały bład oraz dopisanie modelu
  • 0
Opublikowano

Nie, nie będziesz musiał instalować sklepu google play, chyba, że przyszedłby Ci telefon z miui china. Zazwyczaj wysyłają z oprogramowaniem global (ewentualnie jakimś śmieciowym sklepowym), gdzie masz google play i język polski, a najlepiej w ogóle samemu wgrać MIUI Polska i ma się wszystko co potrzebne. Masz tutaj na forum instrukcje instalacji, co po kolei trzeba zrobić. Wystarczy tylko poszukać, a wszystko znajdziesz.

Tak, trzeba mieć odblokowany bootloader, żeby zmienić soft na MIUI Polska. Na global, jeśli telefon dostanie wsparcie do 6.0 nie trzeba odblokowywać, chociaż ja polecam, 3 minuty wypełniania, później 2-3 dni oczekiwania i masz zgodę. Proces odblokowywania, to kwestia góra 5 minut.

Lepiej wziąć mi4c niż Redmi 3s, zdecydowanie. Co prawda gorsza bateria, ale wszystko inne lepsze. Pytanie też, czy wystarczy Ci wersja 16Gb, gdyż nie ma możliwości rozbudowy o kartę pamięci. I nie patrz na ilość rdzeni i taktowanie, to tylko głupie cyferki. Np. Snapdragon 820 ma tylko 4 rdzenie, a jest zdecydowanie najwydajniejszym procesorem na rynku smartfonów.

Nie wydaje mi się, żebyś czekał 2-3 dni na xiaomi.com.pl, 7-8 dni to przy dobrych wiatrach, niektórzy nawet i po 3 tygodnie czekają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...