Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w doborze telefonu Xiaomi

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post. Z MIUI miałem styczność na HTC Desire (Bravo) i pewnie wiele od tamtego czasu się zmieniło na plus, ale bardzo dobrze wspominam ten os i dla tego uparcie stoję przy Xiaomi jako rozsądnej (cena/jakość) alternatywie dla nieflagowych Szajsungów itp.

Do wydania mam ~ 1100zł i nie wiem, na który telefon się zdecydować. Zależy mi na zakupie telefonu w Polsce i fakturze VAT23% (ot taki wydatek firmowy - 900zł netto). Pewnie jak większość osób nie lubię przepłacać, dla tego proszę o opinię czy warto szukać telefonu poza PL?

Przejrzałem ofertę technos-online.pl i oto co mi wyskoczyło w tej:

• Xiaomi Redmi Note 3 Pro (3/32) - 1039zł
  • Xiaomi Mi4C Prime (3/32) - 999zł
  • Xiaomi Mi Note (3/16) - 1179zł
  • Może coś do listy jeszcze dorzucicie? ;)

A teraz krótkie wymagania:

1. Wielkość wyświetlacza 5-6" - obowiązkowo
  2. 3GB RAM bo przy kilku moich aplikacjach na 2GB zaczynam się dusić - obowiązkowo
  3. Dual SIM - obowiązkowo
  4. Dobra wydajność i jakość wyświetlacza
  5. Dobra wydajność baterii - często pracuję na telefonie (sesje SSH + TeamViewer). Wiem, że nie jest to wygodne ale czasem jest potrzeba na szybko coś zrobić. - obowiązkowo
  6. Telefon w wersji GLOBAL z oryginalnym oprogramowaniem (z tego co się orientuję będzie to wersja EN z GP?) - obowiązkowo
  7. Mile widziane 32GB ROM - opcjonalnie
  8. Fajnie by było jak by gwarancja była 24 miesiące - chyba nie osiągalne przy Xiaomi
  9. Dobra realizacja gwarancji - jak bym sam odsyłał do Chin to pewnie z 2 miesiące by zeszło?

Raczej każdy telefon z ww. będzie spełniał moje wymagania. Najbardziej skłaniam się ku Redmi Note 3 Pro, czytam opinię w necie i same ochy i achy - fajnie, ale chciał bym usłyszeć jakie są bolączki tego telefonu? Nie ma sprzętu bez wad dla tego proszę was Koledzy o pomoc ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz oryginalny global, nie MIUIPolska/xiaomi.eu to mi4c odpada, bo nie ma oficjalnego globala.

Wg mnie najpewniejsza na ten czas gwarancja w PL jest przy zakupie z IBG, ale chcesz fakture VAT 23%. Ciekawe czy dostaniesz ją jak z magazynu w UE zamowisz.

Bolączki RN3Pro to słaby aparat w małym lub sztucznym oświetleniu, plastiki na dole/górze potrafią zaskrzypieć jakby jakiś zatrzask puścił.

Edytowane przez Bohyn
  • 0
Opublikowano

Jeśli mam kupować w EU to faktury nie chcę go sam musiał bym zapłacić VAT więc taniej nie będzie. Przejrzałem wczoraj ofertę IBG i że względu na 2 lata gwarancji i serwis w PL kupię u nich - RN3Pro 241USD więc wychodzi podobnie jak na FV w PL. W oprogramowaniu nie chcę typowo chińskiego - global czy miuipolska/xiaomi.eu jest OK.

• 0
Opublikowano (edytowane)

OK! Piszę bo może kogoś to zainteresuje. Naczytałem się pozytywnych opinii na temat Xiaomi Mi4 i myślę poważnie o wersji 2/16 LTE White. Zbiera bardzo pozytywne opinie użytkowników. Wybrałem sobie kilka sklepów i przeczytałem na ich temat opinie i wychodzi mniej więcej tak:

- aliexpress - goldway - 142,43 USD - gwarancja 1 rok realizowana w CN - wysyłka przez DHL więc chyba bez VAT? ~ 554 zł

- spemall.com - 150,62 USD - gwarancja 2 lata w hiszpanii - wysyłka EU Express - wysyłka z chin - bez VAT (kod promo UTSPE3% - 3% off lub speqq - 5 USD off) ~ 587 zł

- ibuygou.com - 156,24 USD - gwarancja 2 lata w PL - wysyłka DHL From China + gwarancja braku VAT (kod promo IBYMI416GPL - 13 USD off) - 610 zł

- xiaomiforsale.com - 157 EUR - gwarancja 1 rok realizowana w CZ - wysyłka z CZ - bez VAT - 696zł

- technos-online.pl - 697zł - gwarancja 1 rok w PL - wysyłka z PL + faktura VAT - 567 zł netto

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie, czy to normalne, że między wersją 2/16 a 3/16 (obie LTE) jest 100 USD różnicy? To chyba lekka przesada?

Edytowane przez Upgreydd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...