glaedrem Opublikowano 22 Września 2013 Opublikowano 22 Września 2013 Dzięki poniższemu poradnikowi dowiesz się jak przeprowadzić aktualizację MIUI w telefonach Xiaomi MI-1 i MI-2 i zainstalować polski język. Instrukcja zakłada, że posiadamy telefon kupiony od Xiaomi i z zainstalowanym fabrycznie MIUI. Opiszemy jak w łatwy sposób zainstalować język polski w telefonie zaraz po wyjęciu z pudełka. Telefon MI-2S posiada ten sam rom jak MI-2. [bt]Aktualizacja Xiaomi[/bt] [*:25m8449e]Aktualizacja systemu o język polski [bt]Wstęp[/bt] Należy zacząć od omówienia ważnej kwestii w telefonach Xiaomi. W odróżnieniu od innych telefonów MI-1 i MI-2 posiadają dwie partycje systemowe (system 1 i system 2) umożliwiające instalację 2 systemów. Jednak funkcja ta jest ograniczona, ponieważ oba systemy korzystają z jednej partycji /data czyli danych użytkownika i aplikacji. W związku z tym w pamięci telefonów mogą być zainstalowane jedynie systemy MIUI - i najlepiej jeśli są tego samego rodzaju, czyli oficjalny MIUI (MIUIPolska). Oczywiście jest możliwość wgrania Androida AOSP 4.1.1 do MI-2 ale tego zagadnienia w ogóle nie poruszamy. [bt]Przygotowania[/bt] [*:25m8449e]Pobieramy najnowszy spolszczony rom dla naszego telefonu. Dla MI-2/2S i MI-1 pobieramy MIUI v5. [bt]Metody instalacji[/bt] Telefony Xiaomi możemy aktualizować na kilka sposobów, które zostaną tutaj opisane. Każde urządzenie wyposażone jest w aplikację Updater (Aktualizacje) i recovery (Mi Recovery), które będzie używane do aktualizacji. Metoda 1 zakłada, że wgrywamy system do telefonu, którego właśnie zakupiliśmy i rozpakowaliśmy z pudełka. [bt]Metoda 1[/bt] Aby wyeliminować potencjalne problemy między stock MIUI (fabrycznym), a MIUIPolska zainstalujemy MIUI na dwóch systemach korzystając z aplikacji Updater (Aktualizacje). Należy pamiętać, że wg. tej metody aktualizujemy nieaktywny w danym momencie system. Czyli będąc na systemie 1 aktualizujemy system 2, do którego potem zrestartowane zostanie urządzenie. Jeśli akurat mamy ustawiony język chiński i nie możemy się dalej poruszać pośród krzaków skorzystajmy z Metody 2. [*:25m8449e]Uruchamiamy telefon po raz pierwszy przyciskiem Power z boku telefonu, [*:25m8449e]Przechodzimy konfigurację telefonu wybierając na początku język angielski: English US. Samouczek jest prosty i można klikać Next. Logowanie do konta Xiaomi (którego pewnie na tym etapie nie mamy) można pominąć, [*:25m8449e]Podłączamy telefon do komputera przez kabel USB, [*:25m8449e]Pobrany wcześniej rom MIUIPolska przenosimy do pamięci wewnętrznej urządzenia w dowolne miejsce, [*:25m8449e]Odłączamy telefon od komputera wybierając bezpiecznie odłączenie USB w Windows i Linux, [*:25m8449e]Z pulpitu telefonu uruchamiamy aplikację Updater, [*:25m8449e]Naciskamy na telefonie klawisz Menu i wybieramy Select installation pack, [*:25m8449e]Przechodzimy do lokalizacji romu i klikamy na plik, [*:25m8449e]Wybieramy Update now i Begin update [*:25m8449e]Po skończonej instalacji wybieramy Reboot to new version i telefon uruchomi się na drugim systemie automatycznie (lub ręcznie), [*:25m8449e]Powtarzamy kroki 6-10 instalując tym samym MIUI na pierwszym systemie. Dzięki temu nie mamy już w telefonie fabrycznego MIUI i możemy dalej już aktualizować system o nowe wersje. Oczywiście dwukrotna instalacja systemu odbywa się tylko raz. [*:25m8449e]Dalsze aktualizacje wykonamy tak samo wybierając z pulpitu aplikację Aktualizacje > Instalacja z pamięci. [bt]Metoda 2[/bt] Metoda 2 zakłada instalację MIUI korzystając tylko z Mi Recovery. Normalnie nie ma potrzeby korzystania z tej metody. Metoda Recovery może być wykorzystana do instalacji modów czy innych romów. Upewniamy się przed rozpoczęciem aktualizacji czy nazwa pliku na karcie pamięci nazywa się "update.zip". Jeśli nie, musimy ją zmienić gdyż Mi Recovery rozpoznaje tylko taką nazwę pliku. [*:25m8449e]Z pulpitu uruchamiamy aplikację Updater, [*:25m8449e]Naciskamy Menu i wybieramy Reboot to Recovery, [*:25m8449e]W recovery poruszamy się klawiszami głośności, a wybory zatwierdzamy przyciskiem zasilania. Wybieramy język English, [*:25m8449e]Instalujemy rom wybierając Install update.zip to System One, [*:25m8449e]Po skończonej instalacji powracamy do głównego menu i restartujemy telefon w System 1: Reboot - Reboot to System One (latest), Pamiętajmy, że Mi Recovery wymaga aby pliki instalacyjne były w root pamięci wewnętrznej i miały nazwy update.zip, a także możemy instalować system tylko na System 1.
Rekomendowane odpowiedzi