Xiaomi MI2 – recenzja MIUIPolska

Dostarczaniem sprzętu potrzebnego do testowania najnowszych softów dla użytkowników MIUIPolska zajmuje się firma ILTRADE z Warszawy.
Xiaomi MI2 – recenzja MIUIPolska

fghhfh
Xiaomi MI2 otrzymaliśmy bezpośrednio z Chin w ramach podziękowania za rzetelne prowadzenie polskiego suportu MIUI i własne zaangażowanie w projekt. Premiera smartfona nastąpiła w sierpniu 2012 roku i jest on dostępny w sprzedaży jedynie na terenie Chin. Urządzenie dostępne jest w dwóch wersjach: o pojemności 16GB i 32GB.

Mam nadzieję, że poniższa recenzja dokładnie i rzetelnie przedstawi możliwości MI2. Zapraszam do lektury i późniejszej dyskusji!

Moje spostrzeżenia dopisuję kursywą – Acid :)

Specyfikacja techniczna
  • 4 rdzeniowy procesor 8064 CPU A15 Cortex Krait o taktowaniu 1,5Ghz
  • 2GB pamięci RAM
  • 16GB ROM
  • układ graficzny Adreno 320
  • pojemność baterii 2000mAh (można dokupić 3000mAh)
  • ekran Sharp IPS 4.3 cala o rozdzielczości 1280×720 342PPI
  • aparat 8MP z przysłoną F2.0 (1080p wideo)
  • przednia kamera 2MP
  • DC-HSPA+
  • earSmart
  • WIFI Direct, WIFI Display
  • USB OTG
  • HDMI MHL
  • Bluetooth 4.0, Bluetooth HID
  • MIUI 4.1.1 Jelly Bean
  • 5GB chmury MiDrive
  • barometr, żyroskop, budzik przy wyłączonym telefonie
  • wymiary: 126mm x 62mm x 10.2 mm, waga: 145g.

Dzięki zastosowaniu 4 rdzeniowego procesora Qualcomma w smartfonie bardzo ciężko uświadczyć jakiekolwiek lagi. MIUI działa płynnie i sprawnie, a korzystanie z niego to czysta przyjemność. Istotną cechą okazuje się zastosowanie procesora wykonanego w technologii 28nm, dzięki czemu nie odczuwa się żadnego nagrzewania. Zaskakuje jednak fakt, że producent MI2 nie uwzględnił możliwości zainstalowania dodatkowej karty MicroSD – swoją drogą jest to jakiś niekorzystny trend, który stosowany jest coraz częściej w nowych (często topowych!) urządzeniach. Minimalna pamięć 16GB, z którą sprzedawany jest smartfon, to nie jest niska wartość. Jednak w przypadku, gdy używamy naszego urządzenia również jako głównego odtwarzacza muzycznego, może pojawić się problem.
mi2_prop_con_01_1W MI2 zastosowano protokół DC-HSPA+, dzięki któremu możliwe jest pobieranie danych z Internetu z prędkością do 42 Mbps oraz wysyłanie do 5,76 Mbps. Polega to na równoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji HSPA, a co za tym idzie uzyskaniu podwójnej prędkości połączenia odbieranego.

Pierwsze wrażenie, obudowa i zestawOpakowanie MI2 jest bardzo ciekawe – i to nie tylko z racji na swój minimalistyczny wygląd. Pudełko – w kolorze beżowym, o ostrych kątach – zostało opatrzone jedynie znaczkiem MI, bez żadnych dodatkowych napisów. Na spodzie umieszczono podstawowe informacje na temat urządzenia, ale nawet te utrzymane są w barwach niemalże zlewających się z samym pudełkiem. Jest jednak jeszcze jedna, bardzo ciekawa kwestia – to nie jest byle jakie pudełko. Wykonane zostało z utrwalonego papieru, dzięki czemu potrafi utrzymać nacisk 180 kg.


DSC_0004 DSC_0002

Dla pewności sam również przetestowałem rzekomą wytrzymałość nacisku. Faktycznie, po opakowaniu w którym otrzymujemy Xiaomi MI2 można swobodnie skakać. Trzeba przyznać, że jest to bardzo pomysłowe rozwiązanie, a dzięki niemu kreowany jest wizerunek kreatywnej i jednocześnie trzymającej się prostych i jasnych zasad firmy.

DSC_0110DSC_0113

Wewnątrz opakowania, oprócz samego smartfona, znajdziemy również ładowarkę (chińskie gniazdka), baterię 2000mAh i kabel USB. Dodatkowo umieszczono też gwarancję i podstawową instrukcję użytkowania.
Aby uruchomić smartfona, trzeba najpierw umieścić baterię w środku. Nie jest to takie łatwe, jak by się wydawało… przynajmniej początkowo. Przez dłuższą chwilę próbowałem otworzyć tylną klapkę – bezskutecznie. Po zajrzeniu do instrukcji okazuje się, że aby móc unieść klapkę należy nacisnąć palcem na znaczek MI, jednocześnie drugim palcem podnosząc klapkę w okolicach wejścia na kabel. Wtedy już pokrywa odskakuje bez żadnych problemów.

DSC_0017DSC_0037
DSC_0027DSC_0022

MI2 wygląda na solidnie wykonane urządzenie. Plastik nie ugina się w żadnym miejscu, a klapka mocno wskakuje w zaciski. Wygląda na to, że w obudowie smartfona nie ma żadnych elementów, które mogłyby się z czasem wyrobić i poluzować. Przezroczysta osłonka obiektywu aparatu znajduje się na równi z samą klapką, jedynie srebrna otoczka wystaje nieco ponad nią. Na tyle urządzenia, oprócz wspomnianego już aparatu, umieszczono również głośnik, diodę LED i drugi mikrofon.

DSC_0029DSC_0047
DSC_0046DSC_0034

Na prawej krawędzi umieszczono solidnie siedzące w obudowie przyciski do uruchomienia urządzenia oraz regulacji jego głośności. Interesującym rozwiązaniem technicznym jest to iż przyciski sprzętowe są częścią białej obudowy a nie samego urządzenia. Toteż w przypadku ich ew. uszkodzenia czy zużycia wystarczy kupić nową tylną klapkę. U dołu znajduje się wejście na kabel MHL (HDMI-MHL), kolejny mikrofon i miejsce na zaczepienie smyczy. Największym zaskoczenie przeżyłem w momencie, w którym po raz pierwszy skorzystałem ze smartfona przy zgaszonym świetle. Okazuje się, że nie wyposażono go w podświetlane przyciski u dołu ekranu, co początkowo nie jest zbyt zauważalne. Ja przyzwyczaiłem się do tego by telefon powiadamiał w jakiś sposób o nowych wiadomościach czy nieodebranych połączeniach. W HTC Desire była dioda LED, w Nexusie S mam podświetlane, dotykowe przyciski które z odpowiednim kernelem świecą się w momencie otrzymania powiadomienia. W MI-2 brak podświetlenia jest dziwny aczkolwiek można przywyknąć.


DSC_0052DSC_0061

DSC_0062DSC_0090


Cieszy zastosowana dioda powiadomień, którą umiejscowiono tuż pod przyciskiem „Home”. Funkcjonuje ona w trybie RGB, dzięki czemu mamy możliwość ustawienia kolorów dla różnego typu powiadomień. Oczywiście jest możliwość w MIUI przyporządkowania różnych kolorów dla powiadomień. Choć sama dioda mogłaby być troszkę jaśniejsza.

EkranUrządzenie Xiaomi wyposażono w ekran o przekątnej 4.3 cala z matrycą IPS o rozdzielczości 1,280 x 720 pixeli. Firma nie uległa powszechnie panującemu trendowi i słuchawka ma niezbyt duże jak na dzisiejsze czasy rozmiary. Dzięki temu wygodnie i pewnie leży w dłoni, a przy tym w żadnym stopniu nie umniejsza multimedialności urządzenia.
MI2
Kolory na ekranie są wyjątkowo żywe i nasycone. Po pierwszych minutach spędzonych z urządzeniem wciąż trudno było oderwać od niego wzrok. Świetnie wypadają również kąty widzenia – na ekran można patrzeć z każdej perspektywy, nie tracąc przy tym na jakości emitowanego obrazu.

Pod względem gęstości pikseli na ekranie MI2 dosłownie miażdży konkurencje. Twórcom udało osiągnąć się wartość 342PPI, dzięki czemu ekran przegania pod tym względem znacznie najnowszego iPhone’a, nie wspominając już nawet o Galaxy S3.
DSC_0103
Sam ekran, wykonany przez firmę Sharp, posiada 3.9mm grubości. Wynik ten osiągnięto dzięki rezygnacji z jednego z paneli. Mimo tego zabiegu urządzenie do najcieńszych nie należy.
Ja dokonałem kilku porównań ponieważ posiadam urządzenia z ekranem AMOLED (Desire), SLCD (Nexus S) i IPS (Nexus 7). Jeśli chodzi o kolory to nie ma się do czego przyczepić, są mniej przesycone jak w Desire ale mam wrażenie, że w iPhone 5 jest ciut lepiej ale na co dzień niezauważalne. Natomiast ekran przegrywa swoją jasnością z Nexusem S w słonecznym pomieszczeniu. Po prostu SLCD ma jakieś 1,5 raza większą jasność niż IPS w MI-2. Ponadto kolor biały jest w zasadzie lekko szary na profilu kolorów Normalny. Chłodny polepsza wygląd białego. Za wzór białego miałem SLCD.
Małe porównanie z Nexusem S. Oba telefony ustawione na połowę zakresu jasności.
zdjęcie2

Porównanie z iPhone 5.

IMG_20130121_161902

iPhone 5, Mi-2 i Nexus 7 z maksymalną jasnością. Najładniejsze kolory przy tej jasności ma wg. mnie Mi-2.

IMG_20130121_161157

Porównanie kolorów. Mi-2 i Nexus S. Jasność średnia.

2

3

5

1

Łączność i komunikacjaMI2 umożliwia prowadzenie rozmów wysokiej jakości, dzięki zastosowaniu technologii earSmart opracowanej przez firmę Audience. Polega ona na zastosowania dodatkowego procesora do przetwarzania dźwięku odbieranego z mikrofonów. Nasz głos jest dodatkowo wzmacniany, a dźwięki w tle są tłumione. Warto dodać, że Xiaomi Phone posiada aż dwa mikrofony. Jeden znajduje się standardowo obok wejścia kabla, a drugi na tylnej klapce, tuż obok obiektywu. Pozwala on na swobodne prowadzenie rozmów w trybie głośnomówiącym – zwłaszcza przydatne podczas rozmawiania w trakcie jazdy samochodem. Wielu z Was zapewne jest ciekawych, jak radzi sobie w smartfonie moduł GPS – otóż funkcjonuje on bez zarzutu i błyskawicznie łapie lokalizację.
515chip
Mi-2 działa w trybach GSM/GPRS: 850/900/1800/1900 oraz 3G/HSDPA: 850/1900/2100. Nie jestem jednak zadowolony do końca z poziomu zasięgu oraz utrzymywania połączenia z siecią. Kilkukrotnie w przypadku, gdy znajdowałem się w miejscu gdzie zasięg GSM był słaby MI-2 zupełnie go gubił przełączając się w tryb „brak sieci” – w tych samych miejscach na moim i9100 nigdy nie uświadczyłem podobnego problemu. Równie nieciekawie wygląda sprawa z transmisją danych – gdy łączność spadała niebezpiecznie nisko – smartfon zupełnie ją gubił i dopiero po chwili zostawała przywrócona (mimo tego, że nigdzie się nie przemieszczałem). Dodam jednak, że takie sytuacje występowały tylko w miejscach zamkniętych, o utrudnionym dostępie sygnału.


DSC_0130DSC_0132
Kolejno: iPhone 4, ZTE Grand X IN, Xiaomi MI2, Samsung i9100

Nie zadowala również moc sygnału WiFi. W domu (grube ściany i strop) po zejściu piętro niżej sygnał spadał do -90dBm uniemożliwiając dalsze połączenie. Porównując siłę sygnału w kilku miejscach, z Samsungiem i9100 zawsze uzyskiwałem wartość niższą o 10dBm.

Ja nie miałem większych problemów z zasięgiem. Jakimś cudem w kuchni zawsze mam spadek zasięgu 3G w T-Mobile do 0 kresek i mój Nexus S i MI-2 zachowywały się tu podobnie. Jednak jeśli chodzi o Wi-Fi to miałem dziwną przypadłość, ponieważ czasem przerywało połączenie i pojawiało się na nowo 3G. Po chwili telefon łączył się ponownie z siecią. Nie działo się to przy aktywnym przesyle danych np. w Youtube ale często znikało mi zaraz przed wysłaniem wiadomości w Tapatalk czy przy próbie odświeżenia strony w Chrome. Może nowe kernele w MIUI poprawią tę sytuację

AparatAparat główny wyposażono w 8MP. Posiada on sensor BSI (BackSide Illumination), który poprawia jakość zdjęć wykonywanych przy niezbyt korzystnym oświetleniu. Kamera pozwala na nagrywanie filmów w jakości 1080p przy 30 klatkach na sekundę, oraz w rozdzielczości 720p i maks 90kl./s.





Nie jestem zadowolony z efektów nagrywania filmów w jakości 1080p. W większości przypadków obraz klatkuje się przy standardowych ustawieniach. Przy 720p film wygląda już lepiej. Stały auto-fokus w trybie nagrywania wideo reaguje dość szybko na zmiany odległości.
Przełączanie telefonu w tryb wydajności raczej nie pomaga w tej sytuacji…

IMG_20130105_120352IMG_20121223_132323IMG_20130105_221800IMG_20130105_221811_HDR
Aplikacja aparatu posiada standardową już funkcję robienia panoramy, która nawet przy niezbyt dokładnym robieniu zdjęć wychodzi bardzo przyzwoicie. Dodano tu również funkcję HDR, dzięki czemu możemy cieszyć się zdjęciami o charakterystycznym, wyrazistym wyglądzie. Najciekawszą funkcją jest wyzwalanie migawki poprzez wydanie dźwięku. Działa to naprawdę świetnie – wystarczy wydać jakikolwiek głos, a zdjęcie zostanie zrobione. Standardowo uwzględniono też możliwość ustawiania punktowej ostrości, poprzez dotknięcie ekranu w wybranym miejscu.

BateriaUrządzenie zostało wyposażone w baterię o pojemności 2000mAh, a dodatkowo producent oferuje też w sprzedaży baterię 3100mAh (szkoda, że nie mogliśmy tej przetestować). MI2 nie oszczędza zbytnio energii, ale też nie pochłania jej w nadmiernym tempie. Przy intensywnym korzystaniu ze słuchawki (3G / WiFi / rozmowy / aplikacje Facebooka / automatyczna jasność) baterii starczało na niecały dzień. W MIUI v5 sprawa wygląda lepiej i bateria wytrzymuje nawet 2 dni przy słabym użytkowaniu (częste sprawdzanie poczty, tapatalk, przeglądarka, 3 godziny ekranu).
DSC_0150
Po wyłączeniu automatycznej jasności ekranu i zmniejszeniu jego jasności oraz średnio intensywnym korzystaniu z urządzenia można pozostawać poza gniazdkiem przez około 40 godzin. Zaznaczam, że znacznie częściej używam komunikatorów internetowych niż SMSów i połączeń głosowych, a co za tym idzie zużycie energii jest dużo większe.


Screenshot_2013-01-07-21-03-24 Screenshot_2013-01-09-19-03-01

Co ciekawe Xiaomi sprzedaje także powiększoną baterię o pojemności 3100mAh. Tutaj jest przykład w sklepie internetowym: Xiaomi2 M2 high capacity 3100mAh. Bateria wraz z powiększoną obudową dodaje ok 2mm grubości telefonu. Może kiedyś zamówię taką baterię. I mimo, że Nexusa S ładuję co 2 dni to nie mam problemu by MI-2 ładować co wieczór. Ot taka natura smartfona z ekranem IPS i 4 rdzeniami. Aha, za użycie baterii odpowiada właśnie ekran i to od 30-50%.

PrzeglądarkaDzięki szybkiemu procesorowi w trakcie przeglądania stron nie występują najmniejsze zacięcia. Domyślna przeglądarka zastosowana w MIUI jest bardzo prosta, ale posiada przynajmniej kilka ciekawych funkcji. Pierwszy ekran, jaki ukazuje się po jej uruchomieniu, to ułożone w formie kafelków sugerowane strony – oczywiście można je indywidualnie pozmieniać. Poniżej znajdują się zakładki zsynchronizowane z naszym kontem Google. Z tego samego ekranu łatwo przełączymy się do historii ostatnio przeglądanych stron oraz katalogów tematycznych.
internet
Przeglądarka oczywiście obsługuje funkcje pinch to zoom oraz kilka podstawowych gestów, które ułatwiają poruszanie się pomiędzy stronami. Cały ten proces dodatkowo umożliwia pasek nawigacyjny, znajdujący się domyślnie u dołu ekranu. Po przejściu do menu mamy możliwość przełączenia się do funkcji trybu nocnego (zmiana barw na ciemniejsze) oraz otworzenia karty incognito.

MIUIMI-2 jest sprzedawany z systemem MIUI. Nakładka dla flagowego modelu Xiaomi została dopracowana bardzo szczegółowo. Trudno uświadczyć w trakcie normalnego użytkowania jakiekolwiek lagi, czy chwilowe zacięcia. Z systemu korzysta się bardzo wygodnie i intuicyjnie. Osoby, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z tą nakładką, zapewne na początku mogą nie odnajdywać się w przyjętym przez Xiaomi układzie pulpitu. Jest on bowiem zaczerpnięty bezpośrednio z systemu iOS, w którym wszystkie aplikacje znajdują się na pulpicie. Możemy swobodnie je katalogować, umieszczając w odpowiednich folderach, czy też usuwać bezpośrednio poprzez przeciągnięcie ikonki do góry ekranu.




Pomiędzy standardowymi przełącznikami znajduje się ikona regulacji trybów zasilania. W łatwy sposób (zależnie od bieżącego wykorzystania urządzenia) możemy nawigować pomiędzy następującymi trybami: oszczędny, zrównoważony oraz wydajny. Miłym zaskoczeniem jest też funkcja budzika, który uaktywni się nawet gdy urządzenie pozostaje wyłączone.

MultimediaAplikacja muzyki jest wygodna i łatwa w użyciu. Zastosowano w niej układ kafelkowy, dzięki któremu możemy łatwo zmienić typ segregowania muzyki (utwory, wykonawcy, albumy, katalogi). Możemy również w łatwy sposób tworzyć playlisty oraz oznaczać poszczególne utwory jako „Lubiane” i później w łatwy sposób do nich powracać. Dźwięk wydobywający się z tylnego głośnika MI2 jest czysty i dość głośny w porównaniu z innymi urządzeniami, z którymi miałem do czynienia.
muzyka
Aplikacja galerii jest schludna i również oparta na schemacie kafelkowym. Dodatkowo pozwala na ukrywanie wybranych folderów z widoku w trakcie przeglądania zdjęć. MIUI nie zapomniało też o własnej aplikacji do obsługi Radia FM.

Dźwięk w MI-2 jest naprawdę dobry. Podłączyłem dobre słuchawki nauszne Creative i byłem pod wrażeniem czystego i głośnego dźwięku. Musiałem tylko podkręcić basy i obniżyć wysokie tony ale to już wina słuchawek. Ponadto tylko w MI-2 mamy dostęp do ustawień i korektora dźwięku przestrzennego. Działa on dla muzyki i filmów. Nie długo porównam odsłuch z iPhonem 5 i dopiszę wrażenia do recenzji

MotywyJedną z najważniejszych możliwości MIUI jest dostęp do szerokiego wachlarza modyfikacji wizualnych, które oferowane są bezpośrednio przez autorów systemu. W MIUI mamy do czynienia z wbudowaną już aplikacją Motywy, za pomocą której z łatwością dostosujemy wygląd pulpitu, ekranu blokady, dialera zmienimy czcionki czy też nawet ekran startowy.
zastosowanie-motywow
Motywy możemy pobierać bezpośrednio ze wspomnianej już aplikacji lub też wgrać pliki pobrane z Internetu. Dzięki organizowanemu co roku konkursowi na najlepszy motyw dla MIUI, w sieci pojawia się coraz więcej wyjątkowo dopracowanych modyfikacji wizualnych. Większość z nich tworzona jest wciąż w języku Chińskim, ale na szczęście w MIUI mało jest stałych „graficznych” elementów, które musiały by być dodatkowo tłumaczone na inny język. Zapowiadane na 2013 rok otwarcie kodu źródłowego jasno potwierdza, że firma Xiaomi dąży by oferowany przez nią produkt zyskiwał stopniowo status międzynarodowego, a co za tym idzie również motywy tworzone są z myślą o odbiorcy spoza Chin.
aplikacja-mithemes
Twórcy w ubiegłym roku – krótko po wprowadzeniu najnowszej odsłony systemu (wraz z launcherem MiHome dostępną na każde urządzenie z Androidem) – stworzyli wyjątkowo ciekawy motyw, który ukazuje możliwości oferowane przez MIUI w kwestii modyfikacji wizualnych. Po zastosowaniu motywu „Warm Space” naszym oczom ukazuje się zwyczajnie wyglądający pulpit. Wystarczy tylko przeciągnąć dwoma palcami w dół ekranu, by ekran z ikonkami przemienił się w… biurko. Znajdują się na nim przeróżne elementy, a każdy z nich prowadzi użytkownika do innej aplikacji. Na przykład klikając w stojący na blacie budzik trafimy do opcji ustawiania budzików, a stojąca nieopodal lampka przeniesie nas do aplikacji latarki. Przedmioty znajdujące się na biurku można dowolnie przenosić, bowiem funkcjonują one na zasadzie znanych z Androida widgetów. Motyw zawiera równie ciekawy ekran blokady ekranu, który odblokowujemy poprzez podniesienie okiennych żaluzji.
motyw-biurko

motyw-biurko-fullview
Dzięki wprowadzeniu możliwości ingerowania w wygląd wizualny systemu przez samych twórców nie skazuje się użytkownika na korzystanie z aplikacji trzecich, które niejednokrotnie dodatkowo pochłaniają RAM naszego urządzenia lub po prostu nie zapewniają możliwości jednolitego dostosowania wyglądu do osobistych potrzeb korzystającego.

WydajnośćNa rozruszanie odpaliłem na MI-2 kilka najnowszych gier – N.O.V.A. 3 oraz NFS Most Wanted. Rozgrywka toczyła się w pełni płynnie, bez najmniejszych zacięć czy lagów. Co ciekawe, nawet w trakcie dłuższej gry smartfon nie ulegał zbytniemu nagrzewaniu się. Warto raz jeszcze wspomnieć, że MI2 leży bardzo stabilnie i wygodnie w dłoniach, co zdecydowanie przekłada się na komfort prowadzenia rozgrywki.
gry_screens
W końcu przyszedł czas na benchmarki, które w zasadzie… „pozamiatały” konkurencję. Xiaomi Phone 2 posiada 4 rdzeniowy procesor 8064 CPU A15 Cortex Krait o taktowaniu 1,5Ghz wykonany w technologii 28nm. Co ciekawe, zastosowany w tym urządzeniu procesor posiada 2MB pamięci podręcznej (L2), przewyższając tym samym dwukrotnie wartość zastosowaną w Exynosie 4412 (SGS3) i Tegrze 3 (One X). Gdyby tego było mało, w urządzeniu zastosowano układ graficzny Adreno 320 niemal porównywalny z tym, który znajdziemy w Xboxie 360!

Screenshot_2013-01-07-01-50-32Screenshot_2013-01-17-20-53-57

benchmark

To ja dorzucę trochę krytyki :) Muszę przyczepić się do wydajności samego interfejsu MIUI. Niestety na MI-2 doświadczymy niewielkich szarpnięć przy przewijaniu pulpitu (nie zawsze ale czasem po wyjściu z aplikacji do pulpitu). Także menu ustawień nie jest w 100% płynne. Brakuje tej gładkości z iPhone 5, którym miałem okazję użytkować. Lepiej jest także na Nexusie 7 z MIUI. Nie mówię już o moim poczciwym Nexusie S. Tu na Androidzie 4.2 wszystko jest płynniejsze aczkolwiek sam system chodzi znacznie wolniej od Mi-2. W Androidzie 4.2 pasek powiadomień chodzi gładko i dokładnie pod palcem, co nie jest możliwe w MIUI. Z drugiej strony wydaje mi się, że zależy to też od optymalizacji motywu jaki akurat jest aktywny. Domyślny motyw MIUI ma np. problem z płynnością paska powiadomień, czego nie ma np. w motywie iPhone5. Opisane wady tyczą się raczej samego systemu niż urządzenia. Prawdopodobnie nowe MIUI v5 poprawi się w tej kwestii.. Ok, odwołuję. Na wersjach 3.2.8 + moje tweaki MI-2 jest niesamowicie płynny, lagów brak. Warto także przestawić domyślnego governora na ondemand lub interactive w celu eliminacji przycięć ekranu i lepszej baterii. Zrobimy to za pomocą np. SetCPU. Ponadto warto zaznaczyć, że kernel w MI-2 jest na bieżąco aktualizowany o poprawki Qualcomma. W tej chwili MI-2 i Nexus 4 mają najbardziej aktualne kernele nie tylko Qualcomma ale też pod względem wersji linuxa.

Podsumowanie

DSC_0099
Xiaomi MI-2 jest urządzeniem z najwyższej półki, które swoją specyfikacją przyciągnęło wzrok całego świata. Na tle konkurencji urządzenie wyposażone w MIUI wypada świetnie zwłaszcza pod względem ceny, która jest dwukrotnie mniejsza niż w przypadku większości urządzeń o porównywalnych parametrach. Póki co jednak urządzenie poza granicami Chin jest trudno dostępne. Mogą być też poważne komplikacje w przypadku, gdybyśmy chcieli skorzystać z gwarancji. W Europie MI2 pozostanie raczej ciekawostką ale liczyć możemy z pewnością na dalszy rozwój firmy Xiaomi. Już w chwili obecnej widoczne są pewne poczynania, które w przyszłości mogą przyczynić się do „wyjścia” poza Azję. MIUI posiada na chwilę obecną ponad 10.000.000 aktywnych użytkowników, więc z pewnością istnieje spory potencjał, który w przyszłości może jeszcze bardziej zamieszać w rynku technologii mobilnych.

Obecnie trwa nasza współpraca z Xiaomi w celu rozpoczęcia sprzedaży MI-2 i ew. MI-3 w Polsce przez naszą stronę.


1358442768_001_01 Solidne i trwałe wykonanie
1358442768_001_01 Nie grzeje się nawet przy dużym obciążeniu
1358442768_001_01 Wysoka wydajność
1358442768_001_01 Ekran z matrycą IPS o żywych kolorach i świetnych kątach widzenia
1358442768_001_01 Dioda powiadomień

1358442768_001_01 Gubienie połączenia GSM przy niskim zasięgu
1358442768_001_01 Przeciętny zasięg WiFi
1358442768_001_01 Słaba jakość nagrywanych filmów w 1080p
1358442768_001_01 Brak podświetlanych przycisków pod ekranem

Entuzjasta nowych technologii - fan marki Xiaomi oraz systemu MIUI. Na co dzień zajmuje się webdesignem. Wraz z Acidem, współtworzy MIUIPolska od 2011 roku.
[AuthorRecommendedPosts]
  • TomEU

    Podpisuje się pod uwagami Acid. Jestem tego samego zdania co do płynności systemu i jestem osobiście przekonany, że to wada MIUI niż samego MI2. Kusi mnie zainstalowanie stockowego 4.1 i sprawdzenia czy też występują te same wady interfejsu. Co do samego telefonu, jestem na prawdę MEGA pozytywnie zaskoczony :) Zasięg Wi-Fi faktycznie przeciętny, co do GSM nie mam takich problemów jak wyżej.

    • Raf08

      Witam :)
      Szukam smartfona, który ma zastąpić moją Motorolę Defy. Zasięg mam w okolicy kiepski więc jakość anteny, trzymanie sygnału nawet na obrzeżach zasięgu to parametr dla mnie ważny.

      1. Czy w MI-2S zostało to już dopracowane ? Myślałem do wczoraj nad LG G (E975) bo ma dobre opinie jeżeli o zasięg chodzi ale znalazłem 2 fajne modele Xiaomi i wpisuję je na listę z której wybieram :)
      Jak u niego z zasięgiem ? Bo powyższy test dotyczy starszego modelu, który miewał tu czkawkę. Poprawili to w S ?

      2. Czy jasność ekranu w MI-2S jest poprawiona (większa) niż w MI-2 ?
      Czy zawartość białego w białym wzrosła ? ;)
      Może ma ktoś porównanie do telefonów, między którymi wybieram ?
      Interesuje mnie czy na poziomie 20-40% ekran jest w pełni funkcjonalny w pomieszczeniach i poza z wyłączeniem poważnego nasłonecznienia ofkors.
      Jak patrzyłem na Samsung Galaxy S 4 mini to tam na 40% jest jakaś marna imitacja beli … coś sino-fioletowo-niebieskawo-siwego i jest ciemny :/ Na 100% ciut lepiej ale to i tak jakaś kpina z bieli i nie mam też zamiaru męczyć ekranu na 100% cały czas i co za tym idzie baterii.
      W LG Optimus G jest nieporównywalnie lepsza biel z tego co widziałem na filmikach bo w ponad 10 punktach w Warszawie nie udało mi się go jeszcze dorwać w ręce i pomacać :/
      Jak jest w Xiaomi MI-2S ?

      I tak sobie pogdybam … gdybym postanowił pozbierać dodatkowe fundusze, poczekać jednak na MI-3 to jest szansa, że antenę będzie miał na poziomie Motoroli albo lepszą ? :)
      No chociaż taką jak LG, bo ponoć ma dobrą.

      Z góry proszę recenzentów MI-3 o opis jakości modułu GSM w testach bo większość opisów sprzętów w sieci tą drobną i marginalną funkcjonalność smartfonów przemilcza ;P

      I jak myślicie czy cena MI-3 w grudniu będzie dużo wyższa od 2S jak spojrzeć na fakt, że do MI-2S i tak do kompletu chcę dokupić na wstępie plecki w innym kolorze, akumulator 3100mAh, folię i jakieś porządne etui typu hybrid albo gel. Dziękuję

  • Maro

    W koncu jest! przeczytalem calosc. Jako urztkownik mi1s musze stwierdzic ze telefony w niektorych aspektach sa bardzo podobne a w niektorych sie sporo roznia. Spodziewalem sie dluzej trzymajacego telefonu. Ale chyba juz tak jest w xiaomi. Ja mam 1930 mah i tez jeden dzien intensywnego dzialania pomimo o wiele slabszego soc. Ciekawa jest rezygnacja z podswietlenia klawiszy na dole (wystepuje w mi1s) i ta dioda ktora slabo swieci (w mi1s swieci tak jak w telewizorze ;p). o dziwo mi1s dziala naprawde super plynnie. wiec moze mi2 poprostu choruje na choroby wieku dzieciecego bo nie wierze zeby taki soc nie dawal sobie rady z miui. A co do recenzji to troche za malo (moim zdaniem) zdjec np porownawczych z innymi smartfonami. Np porownanie ekranow. Troche za duzo szczegolow o samym MIUI. Ale i tak super. Pozdrawiam!

    • Dodałem na Twoją prośbę foty z innymi smartfonami ;) Może nie jest to porównanie typowo ekranów, ale gabarytów chociaż.

      A co do przesadnego opisywania MIUI – recenzja będzie też na android.com.pl, więc odbiorcami będą również ludzie nie znający MIUI

    • Postaram się załatwić porównanie ekranów. Jak będę miał czas to w weekend zrobię między Desire, Nexus S, Nexus 7, M2 i iPhone 5.

    • Matnowy

      PORÓWNANIE EKRANÓW ?!! Tu nie ma co porównywać ! jestem od 2 miesięcy szczęśliwym posiadaczem MI-2S i jestem zachwycony jakością ekranu – zagęszczenie pixeli jest tak duże, że pokazując xiaomi znajomym słyszę tylko „ahy” i „ohy” na temat jakości obrazu :D na prawdę miałem wcześniej SGS II i NOTE II i nie ma porównania z nimi :)

  • Mariusz55

    Na MIUI Polska leży spolszczenie systemu do MI2 – potwierdzam że działa i ładnie się prezentuje. Nie mogę darować Xiaomi że wywaliło slot kart – te 16GB jest niczym jeśli używa się telefonu mocno multimedialnie + jako navi i rejestrator trasy.

  • checkmate

    Siemka, super recenzja, na to czekałem! Jedyna jak na razie kwestia z którą mam dylemat to ta z dokupieniem baterii 3100mAh, daliście linka do aukcji, sam kilka dni temu to znalazłem, czyli batka 3100+ tylna pokrywa w kolorze czarnym (ładna :p), a jak byłoby w kwestii pokrowca gumy dla tej większej baterii i grubszej pokrywy o 0,2cm?? (zakryty cały tył i boki, coś w ten deseń, na dole jako załącznik —> http://img01.cp.aliimg.com/imgextra/i2/654355343/T2F61PXX4bXXXXXXXX_!!654355343.jpg), jest szansa by takie coś dostać?? Noszę Desire w czymś takim i mi to pasuje (telefon wygląda na nowy, a ma ponad 2 lata!).

    A najważniejsza kwestia – kupno telefonu, tak by na 100% dostać Mi-2 i nie przepłacić?

    Jeżeli dotrwam to 17 lutego będzie wypłata, co za tym idzie będą fundusze na nowy telefon, wtedy będę chciał zamawiać to cudo, byłby ktoś chętny w pomocy przy zakupie z pewnego źródła i by nie przepłacić? Nawet chociaż podlinkować do aukcji czy coś, byłbym wdzięczny. Na ten moment np. taka aukcja jest pewniakiem?? –> http://www.ebay.co.uk/itm/Xiaomi-Phone-2-MI-2-M2-MI-Two-8MP-Quad-Core-1-5GHz-32GB-MIUI-Android-Smartphone-/121034732356?pt=UK_Mobile_Phones&hash=item1c2e3b7344

    Ile wg. Was musiałbym max. zapłacić by zakupić fona i mieć go za np. 2-3 tygodnie u siebie? Wliczając Cło+VAT (bo to różnie bywa), chcę po prostu wiedzieć ile może mnie to wszystko wynieść.

    Jeżeli będę miał jakieś pytania to na pewno napiszę pod tym artykułem, pozdrawiam!

    • Ta bateria dodaje 2mm a nie 0,2. Jednak jest różnica. Na ebayu gdzieś widziałem takie silikonowe obudowy ale do normalnej grubości M2.

      Jak nie przepłacić? Cóż w zasadzie kupując wszędzie poza oficjalną stroną Xiaomi płacisz marżę sklepu + wysyłkę. Tylko mając kogoś w chinach będziesz miał M2 po cenie 1999Y. Trzeba wystrzegać się podróbek! Szczególnie odradzam kupowanie na http://www.aliexpress.com/. Tam są różni sprzedawcy i to loteria jaki telefon dostaniesz. A widziałem podróbkę M2. Bardzo dobrą. Nawet z wgranym MIUI! Różnicą był wyświetlacz qHD zamiast HD. Zaufaną stroną jest http://www.ibuygou.com/catalog/brand_deals-xiaomi-375-388.html. 416USD z darmową przesyłką. Dużo ale sprzedawca sprawdzony. Nawet support mają bardzo aktywny i odpowiadają na maile. Niestety to nie koniec opłat. W Polsce na 100% zaliczysz VAT. Cła nie zapłacisz bo jest 0% ale VAT już tak – i to 23%. Niestety sklep z uwagi na cenę nie wyśle tego jako gift albo po zaniżonej wartości. A nasz urząd celny jak zobaczy paczkę z Chin i to ze sklepu internetowego to od razu wyśle Ci pismo z oświadczeniem celnym byś napisał co jest w środku. Ponadto nie warto wybierać kuriera DHL bo on doliczy sobie prowizję do 80zł.

      Ja nic nie płaciłem. Nawet jak przyszło pismo to odpisałem, że to gift i nie wiem co tam jest. Najprawdopodobniej jakieś materiały reklamowe lub jeden z produktów firmy Xiaomi (nie podałem jakie to produkty ;p). Paczka z Chin leci pocztą EMS bardzo szybko bo po 5 dniach było w Polsce. Niestety w Zabrzu przetrzymali to kolejnych 5 dni ;)

      • checkmate

        Wybacz, że dopiero teraz mój cd. pytań :)

        http://www.ibuygou.com/p-original_xiaomi_m2_smart_phone_3g_android_4_1_jelly_bean_miui_os_quad_core_1_5ghz_4_3_inch_capacitive_touchscreen_2gb_32gb_version-4456-usd.html Cena: 456$, czyli w przeliczeniu 1422zł, free shipping a EMS kosztuje 34,500 dolarów kanadyjskich czyli 108zł jakoś, tak?

        1530zł -to wszystkie koszta związane z samym zakupem+ dostarczenie do domu?

        Teraz najważniejsze – w połowie strony w linku którego podałem jest coś takiego:

        „Most of our xiaomi reviews noted the destination country’s custom problems, the customs situation differs from country to country. Usually, we put much less declared value like 30USD on the parcel, and pack the phone parcel as a gift and named it as a gift as well to avoid customs fees for all our customers. Heard from our EU, Middle East, South America, Turkish customers ( Rigid custom controls in these countries), most of them are lucky to pay Zero taxes for the parcel imported via DHL and EMS delivery. Please kindly email to [email protected] if you have any specified requirements or better ideas about shipment. Thank you for all ”

        Oraz komentarz pana z Niemiec:

        „Thank you so much for this beautiful smartphone. On Tuesday starts shipping in China……On Thursday 12 am its coming im my home in Germany. Very good ideas as gift (VAlue 30USD and funny bears packaging ;-) ) Only what I need is the special OTG Cable and higher Capacity Akkumulator 3100 mAh Best regards to IBUYGOU.com Team Simon Scholze

        Znaczy się, że jednak wysyłają jako gift? Ominie mnie płacenie podatku?

        Jeśli tak to cudnie :) http://armygunz.com/2013-01-18%2013.57.02.jpg

        I ostatnie – ładowarka. Widziałem że ma chińską końcówkę, a jakie ma napięcia, czy taka od htc albo lg będzie normalnie ładować bez ryzyka uszkodzenia baterii? Z góry dziękuję za pomoc ;]

        • Jeśli puszczą za 30USD i gift to może się uda. Oby nie było napisane na paczce, że jest wysłana ze sklepu internetowego http://www…. Bo czasem dociekliwy celnik połapie się i nie da się nabrać.

          Co do ładowarki to ja od razu włożyłem do szuflady bo wiadomo, że nie przydatna. Ładowarkę jaką chcesz :) Ja ładuje przez noc na ładowarce 2 Amperowej z Nexusa 7 :) Szybciej się ładuje i na razie chodzi dobrze. Można też ładować z laptopa. Mój laptop kiedy jest usypiany pozostawia napięcie w USB i można tak ładować. A mam kompa za łóżkiem na biurku więc mam do niego podpięte wszystko: Podstawki pod NS i N7 a także kabel do MI-2.

  • Arek P

    Jak można smartfon pozbawić podświetlenia klawiszy? Czym kierowali się ludzie którzy go projektowali? Zupełnie tego nie rozumiem…

    I niech mi nikt nie pisze że bez tego można żyć, że to jest niepotrzebne bo zabije śmiechem.

    • Wiesz.. może z tego samego powodu jak nie ma karty SD. Może aby zejść z ceną do 1999RMB musieli parę rzeczy wyciąć. Moduł SD czy podświetlania klawiszy wydaje się jednostkowo bardzo tani (chyba najdroższy tu jest wyświetlacz) ale przy planowej sprzedaży kilkuset tysięcy sztuk… Może taka była decyzja. Na pewno, żaden konstruktor nie zapomniał o tym. To było świadome. No… i skoro tu piszę to znaczy, że można żyć bez tego podświetlenia ;p Jak się czyta np. w łóżku w ciemności to nawet dobrze, że nie ma. Po co podświetlenie jak są 3 klawisze tylko i tak rozmieszczone, że nie sposób nie trafić po ciemku?

      • TomEU

        Rzeczywiście na początku trochę brakowało mi podświetlanych klawiszy, ale szybko można się przyzwyczaić do ich braku ;)

      • coolos

        Co do modułu SD, to na pewno głównym argumentem na jego „wycięcie” jest konieczność wykupienia licencji na jego instalacje w urządzeniu, przez co cena samego urządzenia rośnie. Przyznam szczerze że duża pamięć wbudowana to dobre rozwiązanie które pozwala zmniejszyć ilość energii potrzebnej do zasilania karty SD (ma tylko tą wadę że na ilość potrzebnej pamięci musimy decydować się przy zakupie).

    • masz 3 przyciski u dołu i tak niezbędne jest dla ciebie podświetlenie? to nie jest normalne:)

    • pablo paweł

      ja u sibie sam wylaczylem na stale:D

  • Mathes

    Gdybyscie oganreli ta gwarancje. Typu naprawa w PL ew. godny telefon zastepczy to bym kupil. S Advance sie nawet do tego nie umywa

    • Jeśli coś się popsuje (co jest rzadkością) to wyślemy telefon do Chin, a damy nowy. Tego się tutaj nie naprawia.
      Wysłano z MI-2

  • Oskar

    Ciekawy telefon :) @Acidd:disqus Wiadomo może już coś więcej na temat dystrybucji w Polsce?

    • W sobotę będę może wiedział więcej. Dostawa będzie wtedy kiedy Xiaomi zrobi partie i wrzuci na sprzedaż. Bo tak to się odbywa.

      Wysłano z MI-2

  • Sylwester

    Witajcie!

    Smartfon robi wrażenie, ale nawet gdybym miał kasę, to bym go nie kupił, a to z następujących powodów w porównaniu do SGN 2 z LTE:

    – po pierwsze brak LTE – mój SGN 2 pracuje w domu jako router WiFi, a niestety jest przepaść między LTE a pozostałymi

    – po drugie brak karty microSD – ja oprócz wewnętrznej pam. 16 GB mam kartę 64 GB i to zwykle w pełni wykorzystaną

    – po trzecie brak możliwości ingerowania w oprogramowanie, bo innych wersji softu nie ma na rynku.

    Jedyny plus tego Mi to taki, że jest tańszy.

    • No i tu bym się nie zgodził bo myślisz nielogicznie.

      Po 1. Porównujesz M2 4,3 calowy do Note 2 ponad 5 calowego. To dwa różne urządzenia.

      Ja korzystam z M2 jako służbowy w pracy. Noszę w jeansach, nie mógłbym nosić takiej paletki jak Note. Znam wiele osób w tym parę z M2 i wszyscy twierdzą, że rozmiar 4,3 – 4,5 cala jest dla nich optymalny. Jeśli ktoś potrzebuje więcej to weźmie Note 2. Nie ma problemu. To dwa różne targety. Już na wstępie masz złe założenia.

      Po 2. Brak LTE? Tak ale wiesz ile kosztuje LTE? Cena M2 jest tak niska z dwóch powodów (głównie). Pierwszy: brak nakładów marketingowych (vide Samsung), drugi: oszczędność na niektórych podzespołach (a dokładnie wyposażeniu) . Przecież LTE dodałby kolejnych kilkanaście dolarów. Wiesz, że Nexus 4 na Snapdragonie S4 (tym z M2) ma LTE? A wiesz, czemu on nie jest używany i został zablokowany przez Google? Odpowiedz sobie sam.

      Karta SD. Fakt.. ale istnieje przecież wersja 32GB. Droższa o bodaj 250 Yuanów. Mało? To też wpływa na cenę. Zresztą jak wiadomo (albo i nie) Xiaomi rozwija swoją technologię chmury (MiCloud). M2 jest chiński, na ich rynek. Każdy telefon M2 z kontem Xiaomi ma dostęp do chmury i może dlatego jest 16/32 a nie więcej. Samsung daje Ci swoją chmurę do dyspozycji po kupnie telefonu? Nexus 4 ma to samo, masz 16GB + Google Drive jak chcesz więcej.

      3. Co znaczy ingerencja w oprogramowanie? Przecież można wgrać Androida AOSP na M2 zamiast MIUI. Samo Xiaomi udostępnia ten rom u siebie. A może chodzi o to, że jest mało romów? I po co? Nie ma lepszych romów od MIUI które dały by tyle funkcji i możliwości od razu po instalacji. No i z biegiem czasu przybywa tych funkcji czego nie masz w swoim Samsungu czy innym romie. Poza tym ja mogę pozmieniać prawię wszystko. Może i nie mam dostępu do kodu źródłowego (bo Ty do Samsunga też nie masz) ale MIUI jest podatny na wiele modyfikacji, których mogę dokonać dosyć łatwo.

      Podsumowując argumenty te są nielogiczne. Rozumiem, że jesteś osobą wykorzystująca możliwości Note 2 i starczy Ci to co jest. Ale M2 jest dla kogoś innego, z innymi wymaganiami. Lepiej jak już porównać do S3.

      • Sylwester

        Dzięki za szybką odpowiedź.

        Owszem porównuję, ponieważ w za pierwszym razem miałem SGS II i był za mały dla mnie jeśli chodzi o ekran, dlatego kupiłem SGN 1, a potem SGN 2 z LTE.

        Fakt, że ja nigdy nie miałem zamiaru i nie wykorzystuję ich w funkcji telefonu, bo są nieporęczne, dotyczy to również SGS II. Dla mnie każdy telefon bez fizycznej klawiatury numerycznej jest nieporęczny. Dlatego do dzwonienia i smsowania używam Nokii E51, a do filmów, muzyki, neta i nawigacji używam SGN 1 lub 2, generalnie zastępują mi laptopa w podróży (szczególnie SGS 2). To był po prostu mój punkt widzenia. Inna sprawa to taka, że nie miałem możliwości zapoznania się z M2.

        Powiem szczerze, że nie wiem, odpowiadając na cyt.”Wiesz, że Nexus 4 na Snapdragonie S4 (tym z M2) ma LTE? A wiesz, czemu
        on nie jest używany i został zablokowany przez Google? ”

        Mam chmurę, ale z niej nie korzystam – może będę korzystał, jak zasięg LTE będzie w prawie całej Polsce, a nie tylko w paru dużych miastach; no i jak będzie tańszy.
        Jeśli mieszkasz w Wawie lub Łodzi i miałbyś ochotę się spotkać na piwie, abym mógł zobaczyć M2 to podeślę na PW namiar na siebie, a Ty odeślesz mi swój.

        • W Nexusie 4 jest LTE. Udało się go odblokować w bodaj 4.2.1 i to dla Kanadyjskiego operatora. Nie pamiętam nazwy ale chyba to był Bell. I działał LTE w tej sieci. W aktualizacji 4.2.2 już nie ma tej możliwości. Szerzej tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Nexus_4
          A szczególnie fragment: „About this matter, Google representatives said it omitted LTE technology in order to reduce size, cost, and power consumption, as well as to see how network technology evolved in the near future”

          Chyba nie muszę tego tłumaczyć. Chodziło o redukcję kosztów, rozmiarów i zużycia energii. Nexusy są sprzedawane po bardzo niskiej cenie. Coś jak M2.

          No i najważniejsze. W Chinach dopiero na rok 2013 planowane jest wejście w LTE. A M2 powstawał od połowy 2012. Może dopiero M3 dostanie LTE.

          Niestety daleko mam do Warszawy, Łódź bliżej ale wciąż daleko.

  • AmyS

    Już 2 miesiące, nie licząc 2 dni :D, minęło od polskiej recenzji MI2. Jak przez ten czas wygląda praca na tym cudeńku? Czy zaczął lagować, albo coś się psuć na poziomie software’u lub hardware’u? Czy wygląd samego smartfonu uległ pogorszeniu, typu jakichś rysek i tego typu tematy? :D

  • Rafal Olszewski

    Może ktoś mi napisać jak zabezpieczony jest ekran? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o gorilla glass lub innym zabezpieczeniu. Ogólnie nie noszę kluczy z telefonem ale nigdy nie wiadomo.

  • eco
    • Dokładnie. Aczkolwiek mi udało się go zarysować ;p Ale to ryski widoczne jedynie przy bezpośrednim świetle i przy czystym ekranie.

  • Brian

    Witam,

    Niedawno zakupilem nowy MI2S ze strony ibuygou.com poprzez Wasz link
    polecajay. Po paru dniach uzytkowania przestal mi dzialac dzwiek podczas
    polaczen. Nie slysze nic kiedy odbieram telefon lub do kogos dzwonie.
    Sluchawki oraz glosnik z tylu dzialaja. Bardzo prosze o jakas rade lub
    pomoc!

    Pozdrawiam

    • Jaką masz obecnie wersję romu?

  • Patrycja

    Hej!
    Chciałabym sobie kupić ten telefonik, ale wolałabym dokładnie wiedzieć z
    jakimi kosztami muszę się liczyć. Widzę, że w komentarzach są dwie
    wersje, że wyślą normalnie i paczka zaliczy wszystkie podatki, a druga
    że wyślą jako gift o wartości ok. 30USD i jest szansa że się uda opłaty
    ominąć. Czytałam na ibuygou.com, że wysyłają jako gifty, dlatego
    bardziej mnie interesują inne możliwe opłaty, bo cło się powinno udać
    ominąć.

    Jeszcze druga sprawa, o co chodzi z prowizją DHL? I czy jak paczka idzie
    kurierem to ryzyko związane z opłatami się zwiększa? A jak patrzę na
    koszty przesyłki to EMS jest droższy o 15,5USD czyli ponad 50zł to nie
    wiem czy się bardziej nie opłaca zaryzykować te 30zł i mieć paczkę
    szybciej. A że do kurierów mam większe zaufanie to inna sprawa.

    • Poczytaj tu: http://miuipolska.pl/xiaomi-mi2s-sprzedane-w-45-sekund/
      Dużo było wyjaśnione. Cło masz 0%. Z tego co czytałem w komentarzach to nikt jeszcze VATu nie zapłacił za telefon. Nie ważne czy DHL czy EMS. Ale zawsze warto się przygotować na dodatkowy wydatek.

      • Luk

        Ludzie mieszkam w chinach i ten tel mozna kupic za 900pln – wiem bo dzisiaj go kupiłem. Poki co jest rewelacyjny – 1000x lepszy niz Sony Ericsson czy Samsung S3. Doliczcie sobie Vat to i tak 23% to na Boga za 1200 zł macie super telefon…

  • Nowak

    Wszystko ładnie, wszystko pięknie, telefon genialny (!!!), ale….czy ktoś z tutaj obecnych, kto zaopatrzył się w niego miał problem z przejściówką dołączoną do ładowarki? Tzn. problem w tym, że na początku myślałem że to jednak ładowarka, ponieważ nie było ładowania, ale podłączyłem ją pod inną przejściówkę i już wiem że ładowarka jest ok.

    • Nowak

      Już nieaktualne. Tą przejściówkę należy rozkręcić (jest śróbka pomiędzy wtykami) i blaszki w środku odpowiednio zagiąć i voila…..działa :)

      Pzdr wszystkich słuchaczy ;)

  • Nowak

    Witam serdecznie,

    Chciałem zapytać czy ktoś uświadczył problemów z połączeniami typu:
    – zrywanie połączeń tak w zasadzie różnym czasie – raz po kilkunastu sekundach, wczoraj po 14 minutach,
    – brak głosu w obie strony – ja nie słyszę rozmówcy i vice versa?

    Zaznaczam, iż jestem w T-mobile i większość osób, z którymi rozmawiam, też. Wczoraj jednak dzwonił do mnie gościu z banku z Wa-wy z nr stacjonarnego i w przeciągu 5 min nie słyszałem go 2 razy, czyli dzwonił do mnie 3 razy.

    Czy może to być wina hardware’owa czy software’owa?

    Proszę o informację jeżeli znany jest Wam problem.
    Pzdr

  • Nowak

    OSTRZEGAM !
    Ekran wcale nie jest taki odporny na zarysowania jak się twierdzi. Otarłem nim lekko o nogę stołu, a już mam takie zadrapania (na szczęście na poziomie przycisków), że są wyczuwalne palcem, a szczególnie paznokciem. Kolejną drobną ryskę znalazłem na środku ekranu. Na początku myślałem, że to włos który się przyczepił do naelektryzowanego ekranu, ale to ryska. Więc szczerze mówiąc czuję tutaj lekkie zażenowanie, bo moja DZ-ka już więcej zniosła przy upadkach itp. Raz nawet ekranem po asfalcie pojechała (gdy mi wypadła w „szybkim marszu” z ręki). A ponoć Dragontrail miałobyć lepsze :)

  • zzz

    Tylna klapka w mi2s skrzypi dość mocno, jest ona wykonana z cienkiego plastiku i łatwo się ugina jeśli ją wyciągniemy. Ciekawe jak to będzie wyglądać z dodatkową grubszą klapką.

  • krzychuTMK

    Czy warto kupić ten egzemplarz http://allegro.pl/xiaomi-mi2s-2gb-32gb-snap-600-13mpix-sony-etui-i5690712288.html jak duży jest problem z zasiegiem (jeżeli wogóle jest), będzie działał w play?

  • This is extremely helpful info!! Very good work. Everything is very interesting to learn and easy to understood. Thank you for giving information.

    Trollface Quest 2| Dr Driving|Square Quick | Impossible Quiz Answers | Agario