marekjarek Opublikowano 18 Listopada 2023 Opublikowano 18 Listopada 2023 Witam Przez najbliższy tydzień jestem zmuszony jeździć do pracy hulajnogą a co za tym idzie ładować ja we wiacie w niskich temperaturach (-1,-3 odczuwalna) Wiem że baterie degradują się podczas ładowania w takich warunkach, moje pytanie brzmi czy znacząco w takiej skali ? Pytam bo w cenie nowych baterii mógłbym kupić rower na ten czas Temat wilgoci i ewentualnego zwarcia pomijam Dziekuje za wszystkie opinie
Netoper Opublikowano 18 Listopada 2023 Opublikowano 18 Listopada 2023 Problemem (podczas ładowania)nie jest temperatura otoczenia tylko temperatura baterii.Jak bateria zimna/wychłodzona/zameożona no to nawet bez ładowania się degraduje, jeśli np. załaczysz ładowanie zaraz po jeździe kiedy bateria jest ciepła no to, problem zaczyna być dopiero w momencie jak zakończy się ładowanie i bateria stygnie , czym niższa temperatura baterii tym mocniejsza degradacja, w procentach nikt chyba tego nie mierzył.Na pewno zdecydowanie mocniej dostaje po tyłku jak ma temperaturę w okolicach 0 i zapinasz ładowanie, niż jak jest ciepła a temperatura otoczenia jest nawet -10Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
marekjarek Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Opublikowano 18 Listopada 2023 Słuszna uwaga Jestem świadom że nikt mi tego nie wyliczy ani nie wywróży, chodzi mi raczej o stwierdzenie czy to co robię jest nie optymalne czy poprostu czysto destrukcyjne dla akumulatorów. Hulajnoga posiada BMS, ale bez zagłębiania się potrafię stwierdzić że ogranicza się do nieprzegrzania i nieprzeładowania baterii a szkoda bo wystarczyłoby parę linijek kodu
Rekomendowane odpowiedzi