Skocz do zawartości

Szukam telefonu z baaardzo dobrą anteną ... do 1500 zł :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo,
poszukuję telefonu, który ma stosunkowo najlepszą antenę w przedziale cenowym do 1500 zł. Wskażcie mi proszę kilka modeli. Starsze modele jak najbardziej wchodzą w grę.
Nie wiem jak szukać w sieci po tym właśnie parametrze. Internet podpowiada Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Poco F2 PRO, Redmi Note 10 ? ....
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o samo wyszukiwanie telefonów ze względu na zasięg sygnału, to niestety nie ma tego parametru w opisach podawanych przez producentów. Ale jest kilka "tipów", które mogą pomóc ;)

Oczywiście warto zwracać uwagę na komentarze w stronach z ofertami, bo tam często użytkownicy opisują swoje wrażenia i zwracają uwagę czy jest problem z sygnałem czy nie. Także angielskie strony są pomocne, szczególnie, że tam można łatwiej znaleźć informacje o ilości anten montowanych w konkretnych modelach.

Należy również zwracać uwagę na materiał z którego wykonano telefon, te plastikowe (ogółem tworzywa sztuczne) są najmniej ekranowane, a więc sygnał może u nich przechodzić znacznie swobodniej. Także z tego powinien być wykonany smartfon.

Do tego też istotny jest współczynnik SAR, to parametr, który mówi o tym jak dużo fal wysyła telefon (na ile jest zdrowy dla człowieka). Producenci co prawda nie podają raczej tej informacji, ale różne inne firmy już tak. A im mniejszy współczynnik SAR tym lepszy sygnał.

W przypadku tych parametrów, które podałeś polecam przede wszystkim Smartfon POCO M4 PRO (1099 zł) oraz Smartfon Xiaomi Redmi Note 10 (1299 zł). To naprawdę porządne telefony posiadające dobrą jakość sygnału. Może Ci się udać nieco zejść z ceny jeśli trafisz na jakiś dobry kod rabatowy https://www.wydawajdobrze.com/kody-rabatowe-kupony/mi-store-xiaomi także warto sprawdzić zawsze tego typu rzeczy przed zakupem. Jeśli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, które opisałem to znacznie szybciej znajdziesz dobry telefon pod względem sygnału, choć często są one dosyć podobne w tej kwestii. Istotniejsza może okazać się siła sygnału w konkretnym miejscu (jak dużą moc ma tam sieć komórkowa z której się korzysta).