Skocz do zawartości

[Mi11][21.5.26]Aplikacje uruchamiane przez inne aplikacje niewidzialne + spowolnione wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problemy są dwa i jeden z nich jest dość specyficzny. Zacznijmy jednak od środowiska:

- Wifi6 na 2 routerach Asus ZenWiFi AX

- Łącze symetryczne 600 MBit/s

- Próbowane na obu routerach w odległości ok. 1 m od każdego

- Mam 2 szt. Mi11, szarego z MiuiPolska i niebieskiego z Globalem. Wszystkie testy szły na obu. Screeny pochodzą z szarego.

Problem nr 2 (zaczynamy od tyłu):

Przed zmianą na MiuiPolska, przez 7 dni nq Globalu bez problemu speedtest wyrzucał 650x650MBit/s. Chwilę później odpalony test na niebieskim nadal tak robi, tymczasem u mnie prędkość po aktualizacji spadła do wskazanej. Problem występuje od poprzedniej wersji stabilnej aż do 21.5.26, nowszej jeszcze nie miałek okazji stestować, dopiero wyszła. Nie mam jak tego przetestować gdzie indziej, bo sąsiad ma router "n", u teściów mam 150 MBit/s, a rodzice mają max. 60 MBit/s. Still, wygląda na problem tego konkretnego telefonu.

Problem nr 1:

Apki odpalone przez inne apki, obsługujące własne pływające okna (nie miui) są niewidzialne przy przełączaniu. Np. mam odblokowany telefon, wywołam asystentem google Mapy Google, odpalają się mapy. I teraz postanowię sprawdzić sobie coś w galerii - zaczynają się jazdy.

- Przechodzę do ekranu głównego, odpalam galerię, mam małą mapę google w pływającym okienku.

- Chcę je przesunąć lub powiększyć kliknięciem - znika (ucieka jakbym ją zamknął), ale z powiadomień widzę, że nadal prowadzi.

- Chcę do niej przejść przełączaniem apek w launcherze - nie ma jej!

- Chcę ją odpalić z ikonki - nadal jest w tym "niewidzialnym" trybie, nie można jej w żaden sposób "zabić", nie można przesuwać pływającego mini okienka (wbudowanego w apkę, nie miui).

- To samo z każdą apką odpaloną z asystenta, albo linku w facebooku, smsie, z chrome'a. Po prostu wszystkie apki z protokołu. Załączam nagranie z YT Premium w trakcie odtwarzania po odpaleniu z apki zewnętrznej.

- Co ciekawe, czasem okienko pojawia się tylko np. z klawiaturą, a gdy nie odtwarzam tylko np. chcę wysłać film nagle... apka jest widoczna w launcherze!

Czy ktoś się z tym już spotkał? Jak to rozwiązać?

Nagranie dla YouTube'a Premium: https://drive.google.com/file/d/1890J-BaeJ8WwfSw5YLSYmUJxnAz11bRW/view?usp=drivesdk

IMG_20210604_092646.jpg