JohnyAce Opublikowano 23 Maja 2015 Opublikowano 23 Maja 2015 Witam serdecznie, Problem jest następujący - stwierdziłem ze zaktualizuję miui do najnowszej wersji - miałem 5.3.27 (lub cos kolo tego), a aplikacja od aktualizacji nie pokazywała nowych updateów. Zrobiłem update do najnowszej wersji 5.5.22. I tu się zaczęły schody. Wi-Fi działa, internet w play (w sieci play ani w innych sieciach w roamingu) nie działa. Zadzwonilem na pogotowie techniczne play - cos nagrzebali u siebie, nie powiedzieli co, ale nie przyniosło to żadnego skutku. Stwierdziłem ze wykazuje stare APN i wprowadzę je na nowo. Niestety, po przywróceniu APN do stanu domyślnego, nie mogę dodać nowego APN. Przeinstalowałem wersje na angielska, ale to tez nic nie pomogło. Probowalem jeszcze sposobu opisanego wcześniej http://miuipolska.pl/forum/topic/5377-brak-przesy%C5%82u-danych-podczas-roamingu/#entry61633, ale nie moglem z tego programu SQLite dostać się do bazy danych, ponieważ nie mam uprawnień roota. Staralem się znaleźć nawet folder opisany jak w wątku, ale to tez bez jakiegokolwiek skutku. I tutaj moje pytanie - co mam zrobić? Czy jakimś magicznym sposobem przywrócić wersje nie deweloperską na partycje systemowa? (Rozwiązanie krótkotrwałe, bo chce być na bieżąco z aktualizacjami) Czy jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego błędu? War, war never changes...
JohnyAce Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Problem rozwiazałem samemu, po dłuższym grzebaniu na różnych forach miui. 1. Potrzebny program do edycji baz danych - ja zrobiłem to przy pomocy programów: SQLite Debugger SD Maid 2. Korzystamy z rozwiązania opisanego w linku 3. Wchodzimy w SD Maid i usuwamy bazę danych: Data/data/com.android.providers.telephony/databases/telephony.db Podczas usuwania mogą wyświetlić się błędy, ale ignorujemy je. (Opis z usuwaniem tej bazy danych nie moge znalezc na anglojęzycznym forum MIUI, wrzucam link z opisem tej bazy danych) 4. Resetujemy telefon. U mnie nie włączył się po resecie, więc wyciagnąłem baterię, wyciągnąłem kartę SIM, wlozylem spowrotem i uruchomiłem telefon. (Wydaje mi się ze można od razu wyłączyć telefon i wtedy wyciągnąć i włożyć kartę Sim) 5. APNy wróciły na swoje miejsce, połączenie internetowe i z mms-ami w play są. Wszystko gra i buczy. War, war never changes... Edytowane 8 Czerwca 2015 przez JohnyAce 1
Rekomendowane odpowiedzi