Skocz do zawartości

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam duży dylemat. Otóż, nie mogę się zdecydować nad smartfonem Xiaomi.

Zależy mi na gwarancji producenta, nie serwisowej. Mam za sobą dopiero co zakończoną historię z Xiaomi Mi4. Za który to telefon dopiero odzyskałam część pieniędzy, bo najpierw padł ekran, a potem po miesiącu odesłali mi telefon z zepsutą diodą (z przyciskami). Telefon użytkowałam tylko 3 miesiące i był nowy, sprawdzałam kody na stronach Xiaomi, były sprawdzane po raz pierwszy, miał miui 8.

A teraz, gdy przeglądam smartfony Xiaomi, nic nie wydaje mi się interesujące. Zastanawiam się nad Redmi Note 4, ale natknęłam się na różne opinie, też niepochlebne ( w stylu, po pół roku odesłany telefon, bo coś padło, albo wylała się bateria). Część specyfikacji się zgadza z tym czego oczekuję, czyli rozdzielczość 1920x1080 i 5.5 cala ekran, procesor Snapdragon, dobry aparat (?). Poszukam oferty za 900zł z gwarancją producenta (myślałam nad morele.net, ale tam jest gwarancja dystrybutora door-to-door i nie wiem, co to oznacza :?). Zależało by mi jeszcze na mocnym połączeniu wifi, żeby dobrze łapał zasięg.

Oprócz tych 3 parametrów co powyżej, oczekuję bezawaryjności! Tylko tyle, albo aż tyle! A w przypadku awaryjności pewny serwis na dwuletniej gwarancji i zwrot pieniędzy w razie, gdyby telefon szwankował, lub wymianę na nowy. Czy tak dużo oczekuję? :x Nie zależy mi na cudacznych bebechach, jak stanie się po krótkim czasie to samo, co z Mi4

Czy są smartfony Xiaomi na rynku, które byłyby konkurencją dla Redmi Note 4 w cenie do 1000zł i byłyby bezawaryjne? Czy niekoniecznie?

Kiedyś nawet zastanawiałam się nad Redmi 4A, bo jest zgrabny i tani. Ale teraz zachciało mi się większego wyświetlacza i lepszego aparatu, za które mogę dopłacić. Tylko, czy po dopłacie cokolwiek się zmieni, jeśli model byłby niepewny pod względem awaryjności. Tak było w przypadku ginącego Mi4, który kupiłam. Wybrałam go ponad ten dość popularny obecnie model 4A, mający Bdb opinie, bo miał lepsze parametry a szczególnie aparat, a był w tej samej cenie. I już go nie mam.

Redmi 4x odpada.

Można też zaproponować smartfony innych marek. Zastanawiał mnie też Samsung J7, ale nie wiem jak się ma serwis, a też ten telefon jest troszkę gorszy parametrowo. I minimalnie droższy. Ale za to ma wyjmowaną baterię. (ważne w przypadku nagłej awarii, lub zalania telefonu)

Jeżeli ktoś może pomóc, to bardzo proszę o porady i propozycje. Nie chcę rezygnować z Xiaomi.

Edytowane przez Tokedo

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Tokedo napisał:

Zależy mi na gwarancji producenta, nie serwisowej.

Poszukam oferty za 900zł z gwarancją producenta (myślałam nad morele.net, ale tam jest gwarancja dystrybutora door-to-door i nie wiem, co to oznacza :?).

A w przypadku awaryjności pewny serwis na dwuletniej gwarancji i zwrot pieniędzy w razie, gdyby telefon szwankował, lub wymianę na nowy. 

Czy są smartfony Xiaomi na rynku, które byłyby konkurencją dla Redmi Note 4 w cenie do 1000zł i byłyby bezawaryjne? Czy niekoniecznie?

Hej.

Gwarancji producenta nie uswiadczysz bo Xiaomi tak jak Samsung LG itd nie ma swojej oficjalnej siedziby i serwisu. Jedynie gwarancja dystrybutora i serwisowa wchodza w tym przypadku w gre.

Morele bierze od ABC Data( jedna z najwiekszych hurtowni w Polsce dystrybuująca Xiaomi tak jak Action czy CK Mediator ) dlatego jest gw dystrybutora. Tutaj masz jesli dobrze pamietam przy abc data ( 900 zl za 3/32, jakisz czas temu byl 4/64 za 1100 ale dzis nie wiem czy sa dostepne ) 14 dni na naprawe, przy action sa(duzo nizsze ceny np za 750 3/32 albo 4/64 925) podobnie a ck mediator ( 800 za 3/32, 4/64 nie posiadaja ) ma 21 dni.

Zalezy jakie zapisy ma dany sklep/gwarant i jesli serwis jest dobry i wykona to na oryginalach to nie bedzie drugi raz raczej padac, ale jesli zrobi to na zamiennikach ( co powoduje klopoty z pozniejszym dzialaniem lub garazowa naprawe to jest jak opisalas )

Nie nie ma pod zadnym wzgledem poza aparatem bo Xiaomi nie grzeszy zdjeciami ale nie sa one jakos straszne

Mi4 to stary model z 2014 roku i wybierajac go nawet rok temu to niezbyt dobry pomysl a i mial swoje wady podobnie jak Mi5

Nowe Xiaomi ogolnie jest malo awaryjne - 1-3% awaryjnosci.

SGJ sa slaba linia, jesli juz SG to celuj w serie A(ale nie 3 tylko 5 i 7). Wyjmowana baterie uswiadczysz w tanich egzemplarzach choc nie wszystkich.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Kłaniam się bo naprawdę wyczerpałeś temat i bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź! 

To w przypadku tych 3 wymienionych hurtowni, z której najlepiej kupić? W ABC data używają oryginalnych części? (jeśli wybierałabym sklep, który bierze z hurtowni ABC data, to któryś z tych http://www.mi.com/pl/support/sales/ wiadomo są też w tym morele). Nie wiem jak jest z action sa, bo szczerze nie znalazłam żadnego sklepu który sprzedaje biorąc z hurtowni od nich, sprawdzam sobie sklepy z ofertami na stronach typu skąpiec, ale widzę tam same oferty z gwarancją serwisową, która odstrasza mnie na hektar. Ceny z action sa są całkiem atrakcyjne, ale nie wiem, czy używają oryginalnych części przy naprawie. Po drodze pewnie jest jakaś gwarancja serwisowa, tak jak w przypadku mojego poprzedniego zakupu - bo w przypadku tego Mi4, sprzedawca coś w sprawie diody wspominał, że będą reklamować do hurtowni.. Brzmi jakby była to jedna z tych pobocznych hurtowni. Ja już nie chcę takich przygód.

Na SG jeszcze popatrzę, ale jakoś przywykłam do swojego poprzedniego telefonu i dlatego w pierwszej kolejności przymierzałam się do xiaomi.

• 0
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Tokedo napisał:

To w przypadku tych 3 wymienionych hurtowni, z której najlepiej kupić? W ABC data używają oryginalnych części? (jeśli wybierałabym sklep, który bierze z hurtowni ABC data, to któryś z tych http://www.mi.com/pl/support/sales/ wiadomo są też w tym morele).

Nie wiem jak jest z action sa, bo szczerze nie znalazłam żadnego sklepu który sprzedaje biorąc z hurtowni od nich, sprawdzam sobie sklepy z ofertami na stronach typu skąpiec, ale widzę tam same oferty z gwarancją serwisową, która odstrasza mnie na hektar.

Ceny z action sa są całkiem atrakcyjne, ale nie wiem, czy używają oryginalnych części przy naprawie. 

ABC Mial serwis w SBE teraz maja w CCS czy jakos tak, z czego ten 1szy podobno mial kiepskie opinie a drugi nie wiem jeszcze nic o nim nie slyszalem.

CK Mediator ma swoj wlasny serwis, tam jest 21 dni na naprawe, ale szybciej sie uwijaja z naprawami.

Np ja sprzedaje dlatego takie ceny Ci podalem choc znajdziesz mnie tylko na Allegro, Olx czy FB - oczywiscie kupic nie musisz  :)

Z tego co sie orientuje to uzywaja oryginalnych czesci i ogolnie wspolprace z ta hurtownia sobie chwale najbardziej + maja 14 dni na naprawe :) 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...