Skocz do zawartości
  • 0

Zakup telefonu do 500-600zł.

Pytanie

Opublikowano

Witam, 

mam oto kolejny dylemat na smartphonem do 500-600zł.

Co do wymagań, nie są duże, ma chodzić, robić zdjęcia, dzwonić, obsługiwać podstawowe apki w miarę szybko, łapać GPS i mieć MIUIGLOBAL. 

Dawno nie śledziłem rynku i się okazało, że Goldway nie ma już przesyłki bez vatu co mnie smuci. 

W tym budżecie znajdzie się wiadomo; 

- redmi 4A 

- redmi 4X

- redmi4 (przy nadszarpanym budżecie) 

Moje podstawowe pytanie co wybrać i dlaczego? Jaka jest różnica między 4A, a 4X. 

Drugie pytanie, chociaż na początku myślałem, ze to oczywiste to gdzie kupić Chiny czy Allegro? Jako, że Goldway nie ma przesyłki bez vatu zostaje tylko IBG. (chyba?) 

Na ibuygou: 

redmi 4a z gwarancją wychodzi ok. 550zł 

redmi 4x z gwarancją ok. 580zł 

redmi4 z gwarancją +600zł

Porównując do allegro, można znaleźć nawet taniej i to dostawa z Polski. 

Trzecie pytanko czy redmi4 ma globala? Niestety, chciałbym bardzo, zeby telefon był gotowy do użytku już prosto z pudełka, więc zostają modele tylko z globalem. 

Jeśli ktoś ma jakiś sklep jeszcze, co w miarę można by bez vatu i zaufany bardzo proszę :) 

Z góry dziękuje za pomoc. 

Pozdro

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie wiem czy moge tu polecic Ci od siebie 4a 2/32 od abc data za 635 przez allegro lub 625 poza allegro, mam do niego szklo shezi oraz nillkin case, jesli bylbys zainteresowany:).
Dwa lata gwarancji bez zbednych ceregieli :)

Owszem znajdziesz taniej na Allegro ale od firm ktore importuja z Chin i daja wlasna gwarancje.

Owszem na IBG tez dostaniesz taniej ale tu nie masz dowodu zakupu i jesli IBG nie bedzie chcialo uznac gw to tak zrobi.

U mnie jest ochrona prawna tak w karcie gw jak i w prawie konsumenta

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, JachuWojtan napisał:

Witam, 

mam oto kolejny dylemat na smartphonem do 500-600zł.

Co do wymagań, nie są duże, ma chodzić, robić zdjęcia, dzwonić, obsługiwać podstawowe apki w miarę szybko, łapać GPS i mieć MIUIGLOBAL. 

Dawno nie śledziłem rynku i się okazało, że Goldway nie ma już przesyłki bez vatu co mnie smuci. 

W tym budżecie znajdzie się wiadomo; 

- redmi 4A 

- redmi 4X

- redmi4 (przy nadszarpanym budżecie) 

Moje podstawowe pytanie co wybrać i dlaczego? Jaka jest różnica między 4A, a 4X. 

A wystarczylo poszukac... (...) :P

Redmi4 z tego co wiem nie ma globala, nie jest wielkim problemem wgrac miuipolska, no ale skoro stawiasz ze musi miec global (wydaje mi sie ze ten warunek wynika z twojej niewiedzy) to ok.

Zostaje ci 4a i 4x i do tego polecam http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8420&idPhone2=8608
W mocnym skrocie i najwazniejsze roznice, snap 425 i 435, bateria 3100 - 4100mAh, 4x ma czytnik linii papilarnych i obudowe metalowa. 

Gdzie kupic - to jest temat rzeka i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ja bym sie sklanial do zakupow w chinach i w sklepie banggood z ich wysylka priority direct mail. Wyjdzie wmiare tanio i spora szansa na przesylke non-vat. Ale jak wyzej wspomniano w razie W telefon odsylasz do chin. 
Z allegro to bym sie mocno pilnowal i czytal aukcje z lupa wszelkie mozliwe szczegoly, o mnie, biala czcionke na bialym tle itd... Bo niestety od kiedy ludzie odkryli dropshipping zakupy na allegro to jest jazda po bandzie. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, PurpleHaze napisał:

A wystarczylo poszukac... (...) :P

Redmi4 z tego co wiem nie ma globala, nie jest wielkim problemem wgrac miuipolska, no ale skoro stawiasz ze musi miec global (wydaje mi sie ze ten warunek wynika z twojej niewiedzy) to ok.

Zostaje ci 4a i 4x i do tego polecam http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8420&idPhone2=8608
W mocnym skrocie i najwazniejsze roznice, snap 425 i 435, bateria 3100 - 4100mAh, 4x ma czytnik linii papilarnych i obudowe metalowa. 

Gdzie kupic - to jest temat rzeka i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ja bym sie sklanial do zakupow w chinach i w sklepie banggood z ich wysylka priority direct mail. Wyjdzie wmiare tanio i spora szansa na przesylke non-vat. Ale jak wyzej wspomniano w razie W telefon odsylasz do chin. 
Z allegro to bym sie mocno pilnowal i czytal aukcje z lupa wszelkie mozliwe szczegoly, o mnie, biala czcionke na bialym tle itd... Bo niestety od kiedy ludzie odkryli dropshipping zakupy na allegro to jest jazda po bandzie. 

Porównywałem na mgsm te telefony, ale tam nie ma info o czytniku linii papilarnych, obudowa itp. 

Telefon nie kupuje dla siebie, dlatego global musi siedzieć :/ 

Dzięki za porady, skupię się na Redmi 4x :) 

POZDRO 

• 0
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, sebastian88 napisał:

jest szansa ominąć vat w tym przypadku?

ta wersja co jest  global rom będzie ok bez śmieci?

Nie wiadomo jaka jest szansa na ominiecie vatu. Niektore przesylki przechodza bez niczego, inne sa zatrzymywane. Goldway nie oferuje juz opcji wysylki z uniknieciem VAT.
W tresci pisze ze wgrywany jest global rom, jesli to prawda to nie powinno byc tam zadnych smieci.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PurpleHaze napisał:

Nie wiadomo jaka jest szansa na ominiecie vatu. Niektore przesylki przechodza bez niczego, inne sa zatrzymywane. Goldway nie oferuje juz opcji wysylki z uniknieciem VAT.
W tresci pisze ze wgrywany jest global rom, jesli to prawda to nie powinno byc tam zadnych smieci.

czyli rozumiem że global rom jest ok, a czego unikać jakiej wersji oprogramowania żeby później nie było kłopotów

czyli jak global rom zamówię to nic nie bede musiał wgrywać , odblokowywac, ani wgrywac miu polska?

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, sebastian88 napisał:

a i jak go nie odblokuję to co nie bede mogł uzywac go czy jak

A jakby tak poswiecic chwile swojego wolnego czasu i poczytac troche na forum, to korona by chyba z glowy nie spadla prawda?
No zastanow sie co ty piszesz w cytowanym tekscie. Skoro ktos sprzedaje telefon, to czemu niemoglbys go uzywac? Skoro telefony z globalem sprzedaja na allegro, w sklepach typu proline, komputronik, RTV AGD to co one sa niezdatne do uzytku?

Global to rom ktory jest wyprodukowany przez xiaomi na potrzeby miedzynarodowych uzytkownikow, wlaczasz telefon wybierasz jezyk i dzialasz.
Xiaomi.eu/miuipolska to rom wyprodukowany przez zapalencow, ktorym global nie lezy (albo go nie ma dla niektorych telefonow). I do instalacji tego ostatniego potrzebujesz odblokowywac bootloader. 

Chcesz kupic telefon xiaomi, chcesz wydac na to XXXzl a nie chce ci sie zapoznac chociaz z podstawowymi informacjami - lenistwo ze az wstyd...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...