Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi Redmi 4 Prime 3/32 jako następca LG G3 2/16

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Cześć, zastanawiam się nad wymianą swojego LG G3, który służy mi wiernie już 2 lata. 

Xiaomi Redmi 4 Prime wydaje się być w sumie bardzo ok, tym bardziej że po sprzedaży G3 nic nie dokładam (jeżeli kupię w Chinach).

Priorytety:

- Ekran 1080p (1440p jest wypas, ale bez sensu) / często oglądam filmy, bardzo dużo surfuje po internecie (praca/maile i inne duperele)

- Czas pracy na baterii. Redmi 4 Prime ma 4000mAh + w miarę energooszczędnego snapa 625, czego nie powiem co LG G3 i 801'nce... 

- 3gb RAM (2gb na LG G3 z ekranem 1440p to jest... dramatycznie za mało, ciągle zajęte 1,8gb plus zamiera możliwość multitaskingu, często mam otwarte 2 przeglądarki z wieloma oknami i muszę między nimi żonglować...) 

- slot na MicroSD 64gb Samsung Evo (Redmi 4 Prime może mieć SD zamiast 2 karty sim, która jest mi zbedna) 

- Dobry zasięg LTE (Play, roaming) na terenie Polski // tutaj nie ogarniam częstotliwości, gdzieś przeczytałem że tym niższa częstotliwość tym lepszy zasięg? G3 ma 700MHz najniższe a Redmi 4 Prime 1800, ma to jakieś znaczenie?

- Znośna jakość audio (słuchawki)

- Mile widziane WiFi 5GHz (ale mam 2 sieć 2.4 w domu i pracy więc to nie problem)

Co mnie nie interesuje:

- Aparat (mogło by go nawet nie być ale to niemożliwe :D

- NFC (miałem w Z3jce i mam w G3 - nigdy nie użyłem...)

- Wydajność, nie gram w gry a z benchmarków już się wyleczyłem. 

Na ekranie będzie folia lub szkło hartowane (czy jak się to zwie, na G3 spisuje się świetnie). 

Opłaca mi się wymieniać G3 na Redmi 4 Prime? G3 potrafi wytrzymać ledwo 3-4h na baterii... co mnie bardzo irytuje. Przycina się i... w sumie tyle. 

To prawda że Xiaomi nie obsługuje Slimportu? :( Bardzo by mi się to przydało. Istnieje jakaś inna możliwość przesyłania obrazu USB -> HDMI/DVI/D-Sub bez WiFi?

Telefon zamowił bym w tym miesiącu, jeżeli miał bym brać z Chin. Nie wiem tylko skąd zamowić (IBuygou czy Aliexpress). Wersja 3/32 Grey ze stockowym rom'em (angielski, niemiecki czy polski dla mnie lotto, nie śpieszy mi się a super crapowego nieoficjalnego softu nie chcę). Czy poczekać aż telefon będzie dostępny w Polsce u np. X-KOM z 2 latami gwarancji? Mógłbym wtedy dopłacić i 200-300zł bez problemu. Ogólnie wolał bym telefon mieć jak najszybciej (mówię bardzo poważnie). 

EDIT: Znalazłem http://allegro.pl/xiaomi-redmi-4-prime-silver-3-32gb-nowy-sd625-i6627931592.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=191077 . Jeżeli mają na stanie to w sumie mógł bym zamówić. Cena wydaje się być ok porównując z IBG i AE. Rok gwary. 

Lub Chiny https://pl.aliexpress.com/store/product/Original-Xiaomi-Redmi-4-Prime-Mobile-Phone-Snapdragon-625-Octa-Core-CPU-5-0-1920x1080-FHD/311331_32763320059.html

+ dopłacił bo do DHL... ale właśnie... wtedy przypadkiem nie zapłacę obowiązkowo vatu?

+ szkło hartowane + rok gwarancji w Polsce (ciekawe gdzie...) wer. 32gb Grey + stock soft

Mógłbym i kupić Xiaomi Mi5 albo czekać na Mi6... ale taki telefon nie jest mi wcale potrzebny. A jednak szkoda wywalać kasę na coś co się nie przyda.

Jak wygląda gwarancja z Chin? 1 rok bazowo? Ponoć Xiaomi ma też gdzieś serwis na Słowacji (słyszałem rok-dwa temu). 

Edytowane przez Sulfur

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...