Jump to content

Kolekcja fontów w MTZ

ZduneX25
 Share

Recommended Posts

Ma ktoś z Was czcionkę z motywu (lub cały motyw) Mix Theme ThaiMIUI? Załączam screena poniżej - niestety w MIUI8 w szukajce motywów nie znajduje mi już tego motywu a przyzwyczaiłem się do tej czcionki :(

Screenshot_2016-04-08-17-00-37_com.miui.securitycenter.png

8 godzin temu, szczuru napisał:

Ma ktoś z Was czcionkę z motywu (lub cały motyw) Mix Theme ThaiMIUI? Załączam screena poniżej - niestety w MIUI8 w szukajce motywów nie znajduje mi już tego motywu a przyzwyczaiłem się do tej czcionki :(

Screenshot_2016-04-08-17-00-37_com.miui.securitycenter.png

To chyba będzie ta czcionka:

5XWTMGY.png

Jutro zmajstruję mtz :)

• Like 1

30 minut temu, VOytaZ napisał:

To ja bym jeszcze poprosił o "sj secret" z lg.

Wysłane z mojej Nokii 3210

Ok :)

Sony Scetch również zaktualizowana o nowy podgląd:

m6ttops.png

Edited by fyme
  • Like 1

Fyme, dziękuję za czcionki. :)

U mnie na MI4 ta czokoloko poszła bez problemu jako motyw, ale mam pytanie na przyszłość - lepiej instalować czcionki jako mtz, czy archiwa przez TWRP, jeśli są dostępne obie wersje? Ma to jakieś znaczenie?

10 minut temu, wkamil napisał:

@fyme, a dlaczego na tych mtz ostatnich, z dziś i tych "poprawionych" widać podgląd czcionki, a na tych wcześniejszych nie?

8 minut temu, VOytaZ napisał:

Pewnie dodał taką opcje.

Wysłane z mojej Nokii 3210

Otóż to :) resztę poprawię w wolnej chwili.

• Like 1

Hehe, zdziwiłem się nieźle, zmieniając standardową na czcionkę chococośtam, bowiem nie wziąłem pod uwagę, że i klawiatura też ją zastosuje i teraz dziwnie wyglądają te moje smsy - po prawdzie, to mało czytelnie. :)

@h4lik Jeśli instalowałeś czcionkę z pliku zip to jesteś w kropce ponieważ instalacja w ten sposób powoduje zastąpienie domyślnej czcionki. Teraz powrót do oryginalnej to instalacja romu na nowo, jeśli natomiast czcionkę masz z motywu (mtz) to wrócić na domyślną jest niezmiernie łatwo. Panowie rozważcie więc czy nie warto założyć konta developer xiaomi by móc stosować motywy ze źródeł trzecich. Konto zakładacie raz i problem z zastosowaniem jakiegokolwiek motywu znika.

PS: wszystkie obecnie dostępne w tym temacie czcionki zostały zaktualizowane o nowy duży podgląd więc można pobierać czcionki jeszcze raz ()linki zostały te same) by podgląd był dostępny.

Edited by fyme
  • Like 1

19 minut temu, fyme napisał:

Jeśli instalowałeś czcionkę z pliku zip to jesteś w kropce ponieważ instalacja w ten sposób powoduje zastąpienie domyślnej czcionki.

A nie da się tak, żeby doinstalowywała się dodatkowo? Ten plik system_fonts.xml nie daje możliwości dodania kolejnego zestawu "font family"? Pytam, bo nie mam żadnego root explorera, żeby zobaczyć jak ten plik wygląda przy kilku dodanych fontach. On się tworzy dynamicznie, czy jest stały? Jak wygląda struktura katoalogu /fonts, są popakowane w foldery doinstalowane czcionki?

Przed chwilą, ahr napisał:

A nie da się tak, żeby doinstalowywała się dodatkowo? Ten plik system_fonts.xml nie daje możliwości dodania kolejnego zestawu "font family"? Pytam, bo nie mam żadnego root explorera, żeby zobaczyć jak ten plik wygląda przy kilku dodanych fontach. On się tworzy dynamicznie, czy jest stały? Jak wygląda struktura katoalogu /fonts, są popakowane w foldery doinstalowane czcionki?

system_fonts.xml jest stały i definiuje które elementy systemu korzystają z jakiej rodziny czcionek ale to nie takie proste bo jest jeszcze jeden plik w systemie o nazwie fonts.xml i tak też zdefiniowane są rodziny czcionek włącznie ze stylami i kilkoma innymi parametrami. Czy można dodać kolejny zestaw "font family"? nie wiem, nigdy tego nie próbowałem bo załatwiam sprawę jednym mtz nie naruszając tym samym "fabrycznego" układu w którym z tego co pamiętam dłubie Acid ;) tak jest mi wygodniej bo skupiam się na czcionkach a nie na edycji kodu i testach bo w różnych wydaniach androida plik system_fonts.xml wyglądał inaczej (nie wiem jak jest teraz).

Katalog system/fonts to folder z wrzuconymi luzem wszystkimi czcionkami dostępnymi na starcie w systemie natomiast nie wiem do końca jak działa zmiana czcionki poprzez motyw, czy czcionki są podmieniane czy tylko zmienia się miejsce odczytu domyślnych, nie zagłębiałem się.

16 minut temu, Rafciu napisał:

A ma ktoś czcionkę Hervlica ta z iPhone?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o helvetrica to ja mam :)

• Like 1