Jump to content

Odblokowywanie bootloadera w urządzeniach Xiaomi - PORADNIK 2024

Zenderable

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie. Próbowałem dokonać próby odblokowania bootloadera, ale zamiast zainstalować system z xiaomi.eu to zainstalowałem ze strony miui polska, co spowodowało zablokowanie bootloadera. W tym momencie ani do twrp nie mogę przejść a próba odblokowania kończy się na 50%. Czy da się z tej sytuacji jakoś wyjść? Co zrobić?

3 minuty temu, jerrystef napisał:

Witam. Mam pytanie. Próbowałem dokonać próby odblokowania bootloadera, ale zamiast zainstalować system z xiaomi.eu to zainstalowałem ze strony miui polska, co spowodowało zablokowanie bootloadera. W tym momencie ani do twrp nie mogę przejść a próba odblokowania kończy się na 50%. Czy da się z tej sytuacji jakoś wyjść? Co zrobić?

Zostaw te wersję co masz i w końcu na niej Ci się odblokuje bootloader, nic nie kombinuj tylko cierpliwie poczekaj ;) 

2 minuty temu, slimdick napisał:

Zostaw te wersję co masz i w końcu na niej Ci się odblokuje bootloader, nic nie kombinuj tylko cierpliwie poczekaj ;) 

mam wersję 7.2.9 a jak próbuję wejść do recovery to uruchamia się system. Zatem żadnej aktualizacji nie mogę wgrać.

Przed chwilą, jerrystef napisał:

mam wersję 7.2.9 a jak próbuję wejść do recovery to uruchamia się system. Zatem żadnej aktualizacji nie mogę wgrać.

Przecież to normalne wgrywając te wersję wykasowałeś TWRP, wszystko jest opisane punkt po punkcie w temacie aktualizacji na pierwszej stronie. Jedyne co teraz możesz zrobić jak nie możesz odblokować oficjalnie to zrobić to starą metodą wgrywając china dev w wersji np. 6.1.7, wgrać TWRP i w nim najnowszy ROM który ponownie zablokuje bootloader ;) Co właściwie chcesz osiągnąć ? 

9 minut temu, slimdick napisał:

Przecież to normalne wgrywając te wersję wykasowałeś TWRP, wszystko jest opisane punkt po punkcie w temacie aktualizacji na pierwszej stronie. Jedyne co teraz możesz zrobić jak nie możesz odblokować oficjalnie to zrobić to starą metodą wgrywając china dev w wersji np. 6.1.7, wgrać TWRP i w nim najnowszy ROM który ponownie zablokuje bootloader ;) Co właściwie chcesz osiągnąć ? 

już się chyba pogubiłem. Głupie pewnie pytanie. Jak w tej sytuacji jeśli nie mam recovery mode Twrp jak zainstalować starszą wersję systemu?

15 minut temu, jerrystef napisał:

już się chyba pogubiłem. Głupie pewnie pytanie. Jak w tej sytuacji jeśli nie mam recovery mode Twrp jak zainstalować starszą wersję systemu?

W trybie EDL wgrywasz rom fastboot china dev 6.1.7, robisz downgrade do wersji 5.1.1 z odblokowanym bootloaderem. Masz w tedy oficjalny rom china na który wgrywasz dopiero TWRP i xiaomi.eu.

Tylko to jest metoda żeby pozbyć się tej wersji 7.2.9 z błędami, bo jak znów wgrasz najnowszy ROm powiedzmy 7.2.23 to znów będziesz miał zablokowany bootoloader i tylko oficjalnie go odblokujesz w miunlock.

Lepiej po prostu próbuj co kilka dni odblokować oficjalnie przez miunlock bo w końcu musisz to zrobić, nie kombinuj :P 

Edited by slimdick
  • Like 1

14 minut temu, slimdick napisał:

W trybie EDL wgrywasz rom fastboot china dev 6.1.7, robisz downgrade do wersji 5.1.1 z odblokowanym bootloaderem. Masz w tedy oficjalny rom china na który wgrywasz dopiero TWRP i xiaomi.eu.

Tylko to jest metoda żeby pozbyć się tej wersji 7.2.9 z błędami, bo jak znów wgrasz najnowszy ROm powiedzmy 7.2.23 to znów będziesz miał zablokowany bootoloader i tylko oficjalnie go odblokujesz w miunlock.

Lepiej po prostu próbuj co kilka dni odblokować oficjalnie przez miunlock bo w końcu musisz to zrobić, nie kombinuj :P 

będę próbował go odblokować ale puki co na 50% się zatrzymuje i lipa.

6 minut temu, jerrystef napisał:

będę próbował go odblokować ale puki co na 50% się zatrzymuje i lipa.

Nie Ty pierwszy i nie ostatni miałeś ten problem, wystarczy poczekać. Sprawdź na forum ilu jest szczęśliwców co po tygodniu prób w końcu odblokowali :D 

3 minuty temu, slimdick napisał:

Nie Ty pierwszy i nie ostatni miałeś ten problem, wystarczy poczekać. Sprawdź na forum ilu jest szczęśliwców co po tygodniu prób w końcu odblokowali :D 

a co jest powodem takiego stanu rzeczy, bo widzę że nie ma żadnego skutecznego rozwiązania.

Dobra... Po 3 tygodniach w końcu mi pozwolili odblokować Mi5 Pro. 

Panowie, bootloader odblokowałem. TWRP też wrzuciłem. Ściągnąłem stąd https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=156151 MIUI Polska i pobrałem ROM o nazwie: 

xiaomi.eu_multi_MI5_7.2.23_v8-7.0.zip

Wrzuciłem na kartę. Reset do TWRP. Wipe wszystkiego i zainstalowałem powyższy ROM. Poszło ekstra, ale nie ma tam ROOT'a :( Instalowałem na Global od razu w wersji Stable. 
Ktoś coś? 

Edited by martin3z

1 godzinę temu, martin3z napisał:

Dobra... Po 3 tygodniach w końcu mi pozwolili odblokować Mi5 Pro. 

Panowie, bootloader odblokowałem. TWRP też wrzuciłem. Ściągnąłem stąd https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=156151 MIUI Polska i pobrałem ROM o nazwie: 

xiaomi.eu_multi_MI5_7.2.23_v8-7.0.zip

Wrzuciłem na kartę. Reset do TWRP. Wipe wszystkiego i zainstalowałem powyższy ROM. Poszło ekstra, ale nie ma tam ROOT'a :( Instalowałem na Global od razu w wersji Stable. 
Ktoś coś? 

SuperSU.

@galakty

Pierwsze co to od razu supersu był, ale wynik jak widać... Poczytałem FAQ. Jest wpis, żeby w Panelu Sterowania odblokowac. Niestety nie ma takiej opcji. 

6c9003acf65f09e6814e9cf20ba54dbd.jpg

e8f3d9c22a129c7bb638ab30307b449b.jpg

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Edited by martin3z

Dnia 24.02.2017 o 09:55, martin3z napisał:

@galakty

Pierwsze co to od razu supersu był, ale wynik jak widać... Poczytałem FAQ. Jest wpis, żeby w Panelu Sterowania odblokowac. Niestety nie ma takiej opcji. 

Masz sflashować, nie instalować z google play.

12 minut temu, R11 napisał:

A jeśli sprawdzam i jest odblokowany boatlader to odrazu przechodzę do wgrywania miui.pl? Czy coś muszę jeszcze zrobić.

Tel z gearbest

Instalujesz TWRP,wykonujesz odszyfrowywanie partycji data,instalujesz Xiaomi.eu,po zainstalowaniu Xiaomi.eu w TWRP > Advanced Wipe > Zaznaczasz wszystko oprócz partycji system,karta pamięci i wykonujesz Wipe > Po Advanced Wipe włączasz system Xiaomi.eu > Włącz TWRP > Zainstaluj dodatki MIUI Polska > Włącz Xiaomi.eu

Witam.

Jestem tu nowy.

Właśnie odblokowałem bootloader i chciałem podzielić się spostrzeżeniami.

Xiaomi Redmi Note 3i zaktualizowany do Android 6.0.1 z MIUI global 8.1 zaktualizował się sam - to stan początkowy.

Podanie o Unlock złożone 22.02 - sms odblokowujący przyszedł 25.02. Zrobiłem Unlock na tym co miałem - nie przeinstalowywałem systemu na China DEV - bez problemu miflash_unlockiem odblokowałem od pierwszego razu.

Kilka uwag. Czytałem wcześniej instrukcje TU i MIUI China forum ale pewne szczegóły zauważyłem dopiero po złożeniu wniosku tzn :

1. zrobiłem 100% aktywacji na https://account.xiaomi.com i dopiero wtedy  Authenticator (o którym wcześniej nie wiedziałem) - swoją drogą apki MI nie mogłem znaleźć i zainstalowałem pierwszą z brzegu ze sklepu googla - wypadło na GOOGLE Authenticator - DZIAŁA

2.nabiłem range do GOLD według instrukcji z tutejszego forum z tym że do połowy seniora odszedłem "uczciwie" a od seniora do golda - trochę mniej - założyłem wątek w off-topicu z głosowaniem i tak długo nabijałem pod nim posty samodzielnie że dobiłem do Golda.

Jakieś 2h po goldzie otrzymałem w nocy sms odblokowujący a po kolejnych 5h info od admina z Forum China że wątek kasuje bo "non-english" i ranga spadła do senior ale kod już miałem. 

Rano odblokowywałem. Wszystko działa ok. 

Konto u producenta na stronie https://account.xiaomi.com musi być całkowicie aktywowane. Nie starczy tylko 100 pkt ale trzeba aby na stronie wyskoczyło 

bf004986fed62.png

co do google auth - to powienien być jakiś program na androida ale nie mogłem go znaleźć (nie chciałem instalować programów na komórce spoza sklepu oficjalnego googla) to zwykły generator kodów oparty chyba na czasie i urządzeniu na którym jest odpalony - wiec nie ma znaczenia jaki program. Co więcej. Przy odblokowaniu MiFlash_Unlock oprócz loginu/id/poczty i hasła prosił również o taki aktualny kod. Taki kod zmienia się co kilkanascie sekund.

#aktualizacja tematu

- Dodano punkt 6.5 oraz obrazek do punktu 9.

- Nowy link do MiUnlock.

#koniec monitu

Co do tego Authenticator.

Ja przed chwilą odblokowywałem w Redmi 4 bootloader moim kontem (zezwolenie o odblokowanie dostałem od razu) i nie musiałem nic takiego zrobić. Po prostu się zalogowałem i odblokowałem - na podróbce globala, bez instalowania oryginalnego china dev. Nie stawało na żadnym 50%, wszystko bez problemu już któryś raz z kolei - nigdy nie miałem problemów z odblokowaniem na żadnym telefonie, więc niestety nie wiem jak pomóc, wypisałem chyba co się da w tym poradniku, o tym Authenicator zaraz też dopiszę.

Edited by Zenderable

Dostałem w nocy zgodę na odblokowanie,problem jest w tym, że mój Mi 5s Plus, pewnie dolatuje lub jest we Francji.Czy przez te kilka dni /liczę  że tak będzie/nim telefon dotrze do mnie, nie zabiorą zgody?Czy mam w tym czasie coś zrobić np:pobrać program do odblokowania?Pytam bo czytając o tych cyrkach z cofaniem zgody,wolę się poradzić.Podpowie ktoś początkującemu? 

bo adb nie zobaczy telefonu w trybie fastboot. Musisz go mieć normalnie włączonego.

@22kuba
@drummer1839

dodawaliście urządzenie w sekcji "stan odblokowania mi" w opcjach programistycznych?

Edited by Soren
bo tak

2 godziny temu, Soren napisał:

bo adb nie zobaczy telefonu w trybie fastboot. Musisz go mieć normalnie włączonego.

@22kuba
@drummer1839

dodawaliście urządzenie w sekcji "stan odblokowania mi" w opcjach programistycznych?

Warto zaznaczyć, ze trzeba miec wlaczony telefon normalnie ale z włączonym debugowaniem usb ;)

@Soren. Ostatnio coraz częściej zdarza sie ze miunlock stoi na 50% a pewnego razu leci dalej. Wczoraj ktos pisal ze czekal tydzień, probowal dzien w dzien az w koncu po tygodniu sobie laskawie miunlock odblokowal bootlader, magia xiaomi :D

w xiaomi.eu też nie wiem. W globalu jest.
Czyli co ciągle miałeś błąd na weryfikacji przy 50% i bez żadnej ingerencji w końcu ruszyło?

Dokładnie ruszylo samo z siebie. Nic nie robilem, wychodzi na to że pozwolenie musi nabrać mocy urzędowej. :)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

10 godzin temu, NoxeS napisał:
Cześć! Co mam zrobić jak dałem flash w programie miflash odłączyłem go i teraz mi nie działa telefon ? Proszę o pomoc

Jak można przerywać flashowanie, powiedz mi, czemu to zrobiles? Ucegliles sobie telefon nie wiem w jakim stopniu, uruchamia sie w jakikolwiek sposob np. chociaz w tryb fastboot?

Ok, przepchało mi te 50 % w bootloaderze. Zainstalowałem z pliku zip przez aktualizacje soft developer rom (miałem global stable) i w ustawieniach programisty w zakładce mi unlock zarejestrowałem mój telefon i wszystko. Mam MIUI POLSKA :)