Jump to content

Odblokowywanie bootloadera w urządzeniach Xiaomi - PORADNIK 2024

Zenderable

Recommended Posts

Godzinę temu, orz3sz3k napisał(a):

Jak wygląda sytuacja z Xiaomi 14 ultra wersja cn uda się odblokować zamierzam kupić ale czytam o problemach 

Tylko odpłatnie, tak jak inne wersje chińskie (no chyba, że jakimś cudem uda Ci się przejść ich test, nabić odpowiedni poziom na community i dostać ich dowód osobisty...).

• 3 weeks later...

Witam przepraszam może to nie w tym dziale posiadam Xiaomi 13 5G i pytanie brzmi jak odblokuję bootloadera oczywiście czasowo to co się stanie po upłynięciu tego czasu. Czy telefon odblokowany po czasie sam się zablokuje jak nie zdążę wysłać wniosku.

2 godziny temu, daro69 napisał(a):

Witam przepraszam może to nie w tym dziale posiadam Xiaomi 13 5G i pytanie brzmi jak odblokuję bootloadera oczywiście czasowo to co się stanie po upłynięciu tego czasu. Czy telefon odblokowany po czasie sam się zablokuje jak nie zdążę wysłać wniosku.

Nic się nie stanie, telefon pozostanie odblokowany.

Co z tym?? Wszedłem na forum zmieniłem w ustawieniach na global poprosiłem o możliwość odblokowania i mam czekać do 04/26 2024

Chciałem wgrać wersję indonesia,ale jak pobrałem wersję recovery najpierw aktualnego romu global , a potem recovery indonesia to nie mógł go pliku zweryfikować po ręcznym wskazaniu pliku w opcjach aktualizacji . 

Miui 14.010 tmgeuxm i potem indonesia. W aktualizatorze wyrzuca że nie może romu sprawdzić, zweryfikować i mówi żeby wgrac po USB. 

Koniec końców wygrało się hyper os 1.2.0 coś tam i chcę wgrać wersję indonesia identyczna, ale nie chcę ruszyć więc pozostaje chyba tylko bootloader odblokować czy można bez ??

Czy cofka hyper os do miui wymaga odblokowania bootloader a ??

Na telefonie nie ma żadnych danych 

IMG_20240425_194904.jpg

IMG_20240425_200640.jpg

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Witam czy oddawał ktoś na gwarancję telefon z odblokowanym bootloaderem? Pytam gdyż oficjalny support Xiaomi odpisał na to pytanie że odblokowanie bootloadera wiążę się z utratą gwarancji. Dodatkowo pod linkiem https://new.c.mi.com/global/post/101245?utm_source=miui&utm_medium=official_web_faq&utm_campaign=official_web_miui informacja ta się potwierdza, gdzie czerwonym tekstem  mamy informację że "If you unlock the bootloader, your phone's warranty will be void.".

Edited by sakem

Cześć,

próbuję odblokować bootloadera na wszelkie możliwe sposoby, ale finalnie zawsze pojawia mi się komunikat Couldn't add. Please go to Mi Community to apply for authorisation

Telefon Xiaomi 13 kupiony w Chinach, próbowałem pisać do xiaomi community, ale oni jak mantrę, że nie mogą mi pomóc bo telefon przestanie być chroniony i poszukaj sobie rozwiązania na https://c.mi.com/global/. Wydaje mi się, że robiłem wszystko zgodnie ze wskazówkami, niestety poległęm za każdym razem.

Może ktoś ma jakiś pomysł? Albo zna jakiś serwis co pomoże wgrać nowy ROM? Chodzi mi głównie o język polski i wywalenie tych chińskich śmieci z telefonu.

3 minuty temu, damijan napisał(a):

próbuję odblokować bootloadera na wszelkie możliwe sposoby, ale finalnie zawsze pojawia mi się komunikat Couldn't add. Please go to Mi Community to apply for authorisation

Chińska wersja HyperOS = odblokowanie możliwe tylko z chińskimi uprawnieniami Xiaomi Community albo płatnie. Na Xiaomi 13 możesz ewentualnie próbować jeszcze bypassu: https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass

Cześć. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje specyficzne pytanie, więc przepraszam jeśli już było.

Od jakiegoś czasu rozważam zakup Redmi Note 13 Pro 5g (lub Poco X6, w sumie to samo).

Czy jest możliwość cofnąć wersję oficjalnego ROMu nie tracąc przy tym Play Integrity? Chodzi mi o to, że jeśli przytrafiłaby się jakaś wadliwa aktualizacja, chciałbym mieć możliwość zrobienia downgrade. Jeśli wymaga to odblokowania BL to okej, ale czy można wtedy zablokować go na niższym systemie niż najnowszy (np. powrót z HyperOS do MIUI14 na X6)? Czy może wgranie oficjalnego ROMu (starszego niż obecny) nie wymaga odblokowania?

Pytam, ponieważ teraz mam Motorolę, aktualizacja do A13 zredukowała dwukrotnie czas pracy na baterii, spowodowała przegrzewanie itd. W konsekwencji odblokowałem BL i wróciłem do A12 który działa dobrze, ale blokada na A12 spowodowałaby hard brick. Korzystam oczywiście z PIF, magiska itd. ale jest to rozwiązanie uciążliwe na dluższą metę i wolałbym nie musieć się martwić o utratę integralności Play w najmniej odpowiednim momencie.

2 godziny temu, damijan napisał(a):

A jeśli płatnie to gdzie takiej usługi szukać?

Ze swojej strony żadnej konkretnej nie polecę, bo sytuacja się zmienia cały czas. Spróbowałbym tego bypassa, a jeśli się nie uda, to spytać @Acid.

29 minut temu, Mateusz Żarnowski napisał(a):

Czy jest możliwość cofnąć wersję oficjalnego ROMu nie tracąc przy tym Play Integrity? Chodzi mi o to, że jeśli przytrafiłaby się jakaś wadliwa aktualizacja, chciałbym mieć możliwość zrobienia downgrade. Jeśli wymaga to odblokowania BL to okej, ale czy można wtedy zablokować go na niższym systemie niż najnowszy (np. powrót z HyperOS do MIUI14 na X6)? Czy może wgranie oficjalnego ROMu (starszego niż obecny) nie wymaga odblokowania?

Możesz bez problemu zablokować na niższym systemie. Wgranie starszego systemu niestety będzie wymagać unlocku.

Dziękuję za odpowiedź @Kacper Skrzypek . Procedurę odblokowania widziałem, wygląda na wykonalną nawet na HyperOS. Jeśli można później zablokować to nie widzę problemu w odblokowaniu, pytałem tylko awaryjnie, w przypadku jakiegoś zbugowanego update'u. Na Motoroli niestety nic nie da się z tym zrobić. 

• 2 weeks later...

Wczoraj w Playu po długich męczarniach, bo niestety nie stać mnie za gotówkę kupiłem Redmi Note 13 Pro 5G. No przede wszystkim chodziło mi o optykę. Pierwsze próby wyszły super.  Podszedłem do tego jak zawsze do kolejnego modelu Redmi i tu poważny problem. A nigdy tego nie miałem. System to MIUI 14, a nie żaden HyperOS. Tymczasem wyskoczyło mi: The system is being upgraded.Please try again later.". Wiem, przejrzałem i Youtube gdzie piszą, że trzeba założyć konto na Mi Community i tam prosić o odblokowanie, ale to przecież dla HyperOS ??. Wczytałem sie w nasz wątek o tym telefonie i znalazłem zdanie, że wyżej jest wytlumaczenie, ale nie znalazłem tego, bo tam jest aż 212 stron. Jednego czego się doczytałem to, że jeżeli wyjdzie:"The system is being upgraded.Please try again later." to trzeba próbować po godzinie 17 naszego czasu, to może się uda. Oczywiście konto Xiaomi założone i wszystko ok, tylko podczas próby przypisania konta i urządzenia wyskakuje wyżej opisane hasło. Proszę serdecznie moderatora o nieusuwanie tego posta. Jeżeli ktoś miał takie przejścia i je rozwiązał, będę wdzięczny za pomoc, na którą szczerze mówiąc, czekam, bo sam nie poradzę - a poradniki na Youtube nic nie pomagają, bo mimo automatycznego tłumaczenia jest misz-masz, a te poradniki są w j.hindi.

Posted (edited)

Mam czekać tak jak napisane i próbować jutro czy po kasowaniu liczników o 18 czasu polskiego? Wszystkie warunki spełniam, tel z Polski, użytkownik od ponad 2900dni, wybrany region global tylko język sobie zmieniłem :)

Screenshot_2024-05-28-09-31-07-108_com.mi.global.bbs.jpg

Edited by lyru332

3 godziny temu, kris68 napisał(a):

Wczoraj w Playu po długich męczarniach, bo niestety nie stać mnie za gotówkę kupiłem Redmi Note 13 Pro 5G. No przede wszystkim chodziło mi o optykę. Pierwsze próby wyszły super.  Podszedłem do tego jak zawsze do kolejnego modelu Redmi i tu poważny problem. A nigdy tego nie miałem. System to MIUI 14, a nie żaden HyperOS. Tymczasem wyskoczyło mi: The system is being upgraded.Please try again later.". Wiem, przejrzałem i Youtube gdzie piszą, że trzeba założyć konto na Mi Community i tam prosić o odblokowanie, ale to przecież dla HyperOS ??. Wczytałem sie w nasz wątek o tym telefonie i znalazłem zdanie, że wyżej jest wytlumaczenie, ale nie znalazłem tego, bo tam jest aż 212 stron. Jednego czego się doczytałem to, że jeżeli wyjdzie:"The system is being upgraded.Please try again later." to trzeba próbować po godzinie 17 naszego czasu, to może się uda. Oczywiście konto Xiaomi założone i wszystko ok, tylko podczas próby przypisania konta i urządzenia wyskakuje wyżej opisane hasło. Proszę serdecznie moderatora o nieusuwanie tego posta. Jeżeli ktoś miał takie przejścia i je rozwiązał, będę wdzięczny za pomoc, na którą szczerze mówiąc, czekam, bo sam nie poradzę - a poradniki na Youtube nic nie pomagają, bo mimo automatycznego tłumaczenia jest misz-masz, a te poradniki są w j.hindi.

Tu chyba trudności nie ma... Masz poradniki na stronie i forum. Ten model ja masz ten komunikat traktujesz aplikacją Mi Community > Zmieniasz region na Global > logujesz się swoim kontem Xiaomi > po 18 klikasz aplikację odblokowania BL i potem w Opcjach programisty jak zwykle. Czekasz 168h i masz. W programie Mi Unlock tool dodajesz nr telefonu do konta (jakbyś nie miał)

25 minut temu, lyru332 napisał(a):

Mam czekać tak jak napisane i próbować jutro czy po kasowaniu liczników o 18 czasu polskiego? Wszystkie warunki spełniam, tel z Polski, użytkownik od ponad 2900dni, wybrany region global tylko język sobie zmieniłem :)

Tak po 18 jak klikniesz to pójdzie. 

• 2 weeks later...

Masz chiński tablet, więc uprawnienia z globalnej wersji Xiaomi Community Ci nie pomogą.

W bypassie prawdopodobnie musisz zainstalować starszą apkę Ustawień (https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass/releases/download/1.0-fix/Settings_Redmi_marble_V816.0.5.0.UMRINXM.zip) i potem spróbować ponownie.

Szanowni Państwo, 
przychodzę z takim pytaniem: Wczoraj kupiłem Redmi Note 13 Pro 5G z dystrybucji Global (kod dystrybucji XM), na telefonie jest zainstalowany HyperOS.
Chcąc odblokować bootloader wedlebł poradnika na stronie MIUI Polska zainstalowałem aplikację Community i zalogowałem się tam - konto xiaomi mam od już dłuższego czasu ale aplikację założyłem dopiero wczoraj.
Wybierając region Polska aplikacja pokazuje mi poprawną ilośc dni w community natomiast gdy chcę przełączyć się na wersję Global aplikacji community mam liczbę dni wyzerowaną. Tak samo z poziomem konta - (na wersji polskiej mam inny poziom konta niz na global). Co jednak najciekawsze to w polskiej wersji community i w global community mam ten sam numer konta xiaomi zgodni z kontem xiaomi zapisanym w telefonie (konto xiaomi ma inny nick niż community ale ten sam numer ID).
Czy to normalne, ze się tak dzieje? Pytam, gdyż wiem, że powinienem odczekać 30 dni aby móc poprosić o możliwość odblokowania bootloadera (dostępne tylko na wersji global).
Konto Xiaomi mam ogólnie zarejestrowane już dobre kilka lat (miałem mihome przez jakiś czas i to dlatego). 
Próbowałem także uzyskać zgodę na odblokowanie bootloadera (bo pokazała mi się taka możliwość dziś o 18:01 czasu polskiego) i po kliknięciu w tę opcję wyskoczył błąd: ,,Account Error. Please try again after 06/20 2024".
Czy miał ktoś z Państwa taki przypadek, że po złożeniu prośby o odblokowanie bootloadera apka nakazuje czekać dalsze 10 dni i próbować ponownie??
Jeśli tak, to czy po tym wymuszonym czasie oczekiwania udało się wyslać prośbę do xiaomi o odblokowanie bootloadera?
Ewentualnie czy istnieje jakiś sprawdzony serwis xiaomi w PL który byłby w stanie odblokować bootloader odpłatnie??

16 godzin temu, SPFAN2 napisał(a):

Wybierając region Polska aplikacja pokazuje mi poprawną ilośc dni w community natomiast gdy chcę przełączyć się na wersję Global aplikacji community mam liczbę dni wyzerowaną.

To normalne, konta na Xiaomi Community są inne na różnych regionach. Liczy się przede wszystkim czas od założenia konta Xiaomi (nie Xiaomi Community).

Co do konta spróbowałbym później, aczkolwiek sam nie miałem takiego problemu. Na jaki region masz ustawione konto Xiaomi?

Odblokować może np. @Acid w MiCenter.

czesc

dla Xiaomi 14,

są jakieś obecnie szanse na odblokowanie bootloadera albo po prostu wgranie globala?

bypass jak rozumiem nie zadziala

@Kacper Skrzypek dziękuję za odpowiedź . Mam dwa telefony Redmi (note 10 pro i note 13 pro 5G) każdy telefon ma przypisane ,,swoje" osobne konto xiaomi i oba te konta w telefonach mają wybraną polskę.
Obserwacja z wczoraj i z dziś jest taka, że dni się zaczęły naliczać ale też różnie to idzie - od 3 dni mam konto na community global, specjalnie robie check-in w apce (te ich dziwne ,,zadania") i mimo to pokazuje mi, że jestem w community 1 dzień.
No nic, popróbuję i poczekam co mi się pokaże tego 20.06 - w razie czego poprostu zrobię sobie wycieczkę do Wrocka do MiCenter i tam poszukam pomocy.

W dniu 10.06.2024 o 15:40, Luk23 napisał(a):

czesc

dla Xiaomi 14,

są jakieś obecnie szanse na odblokowanie bootloadera albo po prostu wgranie globala?

Jeśli w ogóle to tylko odpłatnie.

W dniu 10.06.2024 o 15:40, Luk23 napisał(a):

czesc

dla Xiaomi 14,

Szanse są powiem: 100%, że się da. Jednak jak masz model CN to odpłatnie (sporo...) a jak Global to normalnie wg nowej metody odblokowań. Bypass nie działa serii 14.

• 2 weeks later...

Jest to mój pierwszy post, świeżo po rejestracji, w związku z tym na wstępie chciałem serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów. A teraz do brzegu: mam świeżo telefon RN 13 Pro 5G, oficjalna dystrybucja Orange i ten sam problem co @kris68. Dodatkowo w Xiaomi Community nie pokazuje mi się opcja odblokowania bootloadera, mino tego, że wedle mojej wiedzy zrobiłem wszystko zgodnie z opisem ( global, etc.) 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

PS. Jest to moje trzecie urządzenie Xiaomi, więc konto mam od dawna. Poprzedni telefon RN 11 Pro 5G w swoim czasie odblokowałem bez kłopotu (2 lata temu) posiłkując się wskazówkami z forum.

Odblokowanie jest mi potrzebne głównie  z powodu możliwości nagrywania rozmów.

36 minut temu, Wojciech Brzozowski napisał(a):

w Xiaomi Community nie pokazuje mi się opcja odblokowania bootloadera, mino tego, że wedle mojej wiedzy zrobiłem wszystko zgodnie z opisem ( global, etc.)

Na pewno? Pokaż zrzut ekranu z ustawień Xiaomi Community. Region apki musi być ustawiony na Global.