Jump to content

Odblokowywanie bootloadera w urządzeniach Xiaomi - PORADNIK 2024

Zenderable

Recommended Posts

3 godziny temu, arek810316 napisał(a):

Oczywiscie,pomału sie przygotowuje. Pliki ADB jak dobrze myslę wgrywam na kompa?

tak jest - to będzie katalog i tam jest ich dużo więcej niż tylko fastboot - no ale z tego będziesz (ewentualnie) korzystał - sterowniki do telefonu też się oczywiście przydadzą ... no ale jak jest w paczce (a w sumie musi być bo inaczej skrypt instalacyjny by nie zadziałał) to w zasadzie możesz to sobie odpuścić 🙃 ja zapisałem sobie pliki ADB w katalogu na głównym dysku c żeby mieć prostą ścieżkę dostępu - to raz - dwa - dużo miejsca to nie zajmuje - trzy - dobrze mieć pod ręką (np. jak będziesz chciał sobie wrzucić nowszą wersje twrp)

Edited by Master

Kiedy robię instalację przez recovery to po braniu Romu rozpakowuje go do jednego folderu i otwieram w nim folder bin ,otwieram katalog windows ,wrzucam do tego  katalogu plik TWPR i przy otwartym właśnie tym katalogu otwieram wiersz poleceń .Jak telefon uruchamiam w trybie Fastboot i jak mam uruchomiony wiersz poleceń ale ze Startu windowsa wpisuję komendę fastboot devices to wygląda to tak jak na załączonej grafice .

Dopiero prawidłowo pokazuje jak uruchomie wiersz poleceń z pulpitu,bo skrót mi się utworzył Minimal ADB and Fastboot i jak to kliknę to uruchamia mi się w administratorze prawidłowo wiersz poleceń 

IMG_20230924_170033.jpg

Edited by arek810316

Otwieram na otwartym folderze bin w katalogu windows? Czy wystarczy aby najechac myszka na folder windows i wtedy otworzyc Ctrl+Shift i prawy przycisk myszy?

jak sciagam rom to jest w formacie winrar czy calego rozpakowuje czy tylko wchodze w plik winrara i rozpakowuje tylko folder bin?

Edited by arek810316

tam u Ciebie ścieżka jest źle ustawiona ... zakładam że nie wrzucałeś pliku fastboot.exe do katalogu windowsa system32 ... można tak zrobić jak napisał pan Kacper - szybko i wygodnie - albo po prostu przejść do właściwego katalogu poprzez CMD - tyle że to już poleceniami dosowymi ... oczywiście plik obrazu twrp powinien być w tym samym katalogu co plik wykonywalny fastboot 🙃

Edited by Master

katalog nie ma znaczenia - jeśli chodzi o twrp to po prostu plik fastboot.exe i obraz twrp (tu możesz zmienić mu nazwę na jakąś ludzka np image) muszą być w jednym katalogu - potem odpowiednią komenda (tak jak pisałem - przez CMD - tu musisz mieć otwarty ten katalog - albo tak zrobić jak napisał pan Kacper - zawsze uruchamiamy wiersz poleceń jako administrator) i leci ... ROM to po prostu rozpakować i tyle ... tam będą pliki wykonywalne dla Windowsa - jeden to czysta instalka z wipe data - drugi jest do zrobienia aktualizacji - update - już bez utraty danych) w zasadzie jeśli zamierzasz robić aktualizacje z kompa i fastboota to nawet twrp nie jest Ci potrzebne ... tego używasz jak pobierasz ROM do pamięci telefonu i nie chcesz bawić się w podłączanie go do kompa ... twrp jest po prostu wygodniejsze 🙃

przy okazji - jak nie wskoczy Ci komenda flash recovery (to wynika z rodzaju partycji - na tzw. non A/B powinno zaskoczyć) to po prostu puść to komendą boot i potem zrób tak jak pisałem wcześniej - czyli w twrp wejdź w advanced i tam masz opcje flash current - w załączeniu widać tą opcję (zakładka advanced) i będziesz mieć wtedy twrp już na stałe w telefonie

Screenshot_2023-09-24-12-27-22.png

Edited by Master

EDIT: Pomogło włączenie i wyłączenie trybu samolotowego (Internet na bank działał)

Mam dziwny problem. Pojawił mi się błąd "Couldn't verify, wait a minute or two and try again", odczekanie nic nie dało, więc postanowiłem się wylogować z konta Xiaomi na telefonie, ale po kliknięciu wyloguj wyskakuje "Nieznany błąd" i nie mogę się wylogować. Postanowiłem że na https://account.xiaomi.com/ usunę tę urządzenie co zrobiłem, ale w telefonie wcale mnie nie wylogowało i nadal jestem zalogowany. Uruchamianie ponownie telefonu też nie pomogło.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale dodam że mam dwa telefony na tym koncie.

Ma ktoś jakieś pomysły jak się wylogować lub chociaż pozbyć się błędu z pierwszego zadania?

Edited by Piastun Dago

Cześć chcę odblokować Xiaomi Redmi 4x. Wchodząc w opcje programistyczne -> stan odblokowania MI  mam napisane, że telefon jest odblokowany. Telefon mam od nowości. Mam rozumieć, że nie muszę już odblokowywać bootloadera?? Nigdy nic w nim nie robiłem. Telefon ma Android 7.1.2 oraz Miui 11.0.2 Stabilna global.

6 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

Cześć chcę odblokować Xiaomi Redmi 4x. Wchodząc w opcje programistyczne -> stan odblokowania MI  mam napisane, że telefon jest odblokowany. Telefon mam od nowości. Mam rozumieć, że nie muszę już odblokowywać bootloadera?? Nigdy nic w nim nie robiłem. Telefon ma Android 7.1.2 oraz Miui 11.0.2 Stabilna global.

Nie, nie musisz. Masz odblokowany. Możesz ewentualnie potwierdzić ten fakt ikoną kłódki przy uruchamianiu telefonu (zdjętą).

2 godziny temu, arek810316 napisał(a):

Otwieram na otwartym folderze bin w katalogu windows? Czy wystarczy aby najechac myszka na folder windows i wtedy otworzyc Ctrl+Shift i prawy przycisk myszy?

jak sciagam rom to jest w formacie winrar czy calego rozpakowuje czy tylko wchodze w plik winrara i rozpakowuje tylko folder bin?

Otwierasz na otwartym folderze bin. Do wgrania przez recovery wystarczy rozpakować tylko bin.

5 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

to najszybciej można sprawdzić przy restarcie systemu - na górze powinna być taka kłódka - zamknięta - bootloader zablokowany - otwarta - wiadomo - odblokowany - w sumie jak masz od nowości (sklepowy) to trochę dziwne że byłby odblokowany ... tym bardziej jeśli jest z europejskiej dystrybucji

1 minutę temu, Master napisał(a):

to najszybciej można sprawdzić przy restarcie systemu - na górze powinna być taka kłódka - zamknięta - bootloader zablokowany - otwarta - wiadomo - odblokowany - w sumie jak masz od nowości (sklepowy) to trochę dziwne że byłby odblokowany ... tym bardziej jeśli jest z europejskiej dystrybucji

Telefon był kupiony przez portal AliExpress i od razu z wersją global.

no to zostaje tylko sprawdzić tą kłódkę i będzie wszystko jasne ... na Ali też sprzedają wersje global ... a nie tylko z romem CN - czyli jak to oni tam piszą zazwyczaj - orginal 🙃 odblokowany możesz mieć dla tego że oni po prostu odblokowali bootloadera i wrzucili globala na chińczyka żeby mieć więcej wariantów w ofercie 🙃 bo część kupujących do telefonu z chińskim systemem mogłoby podejść jak do jeża ... do tego brak naszego języka też byłby dyskwalifikacja na starcie 🙃

Edited by Master

3 minuty temu, Master napisał(a):

no to zostaje tylko sprawdzić tą kłódkę i będzie wszystko jasne ... na Ali też sprzedają wersje global ... a nie tylko z romem CN - czyli jak to oni tam piszą zazwyczaj - orginal 🙃

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzone i podczas włączania jest unlocked. Teraz zaczynam wgrywać nowsze miui oraz androida.

1 minutę temu, Zbyszek38 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzone i podczas włączania jest unlocked. Teraz zaczynam wgrywać nowsze miui oraz androida.

no to sprawa wyjaśniona 🙃 powodzenia z procedurą - tu chyba jedyna możliwość to czysta instalka z wipe data - bo zakładam że wrzucasz ROM miui polska?

Teraz, Master napisał(a):

no to sprawa wyjaśniona 🙃 powodzenia z procedurą - tu chyba jedyna możliwość to czysta instalka z wipe data - bo zakładam że wrzucasz ROM miui polska?

Tak ROM miui polska. Tylko muszę dokładnie poczytać instrukcję instalacji.

25 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

Tak ROM miui polska. Tylko muszę dokładnie poczytać instrukcję instalacji.

dużo wariantów tu nie ma 🙃 pobrać paczkę na kompa - rozpakować - podłączyć fona (w opcjach programistycznych włączyć debugowanie USB) odpalonego w trybie fastboot - upewnić się że są sterowniki w systemie - no i uruchomić skrypt czystej instalki z wipe data ... i powinno ładnie wszystko wskoczyć 

Sprawdzałem sobie działanie fastboot i ADB . Podczas wpisywaniu w wierszu poleceń fastboot działa prawidłowo a jak sprawdzam ADB to tego nie rozpoznaje ale teraz nie wiem czy na normalnie włączonym telefonie to sprawdzić czy w trybie fastboot? ADB pisze żeby sprawdzać na uruchomionym systemie android i jak wpisuję w wierszu ADB devices to dostaje odp ,że nie widzi tego

2 minuty temu, arek810316 napisał(a):

Sprawdzałem sobie działanie fastboot i ADB . Podczas wpisywaniu w wierszu poleceń fastboot działa prawidłowo a jak sprawdzam ADB to tego nie rozpoznaje ale teraz nie wiem czy na normalnie włączonym telefonie to sprawdzić czy w trybie fastboot? ADB pisze żeby sprawdzać na uruchomionym systemie android i jak wpisuję w wierszu ADB devices to dostaje odp ,że nie widzi tego

w sumie do instalacji systemu to najważniejsze żeby komenda fastboot zaskoczyła pod windowsem ... i nie było żadnych komunikatów o błędach - musiałbym przy okazji u siebie sprawdzić jak to się zachowuje przy włączonym telefonie bez trybu fastboot ... w ogóle to masz już zainstalowany system czy jeszcze etap przygotowawczy? 🙃

Jeszcze etap przygotowawczy,czekam jeszcze na odblokowanie 2 doby i działam.

Jak nie rozpoznaje ADB to dobrze,czyli wszystko już raczej mam przygotowane aby jeszcze odblokowanie za 2 dni..

Jak odczekam ten czas do odblokowania  bootloadera to dostaje jakąś wiadomość albo coś? I od jakiego punktu startuje wtedy ,od 7 odblokowanie czy od początku?

Mam taką wersję miui orginalna ,czy pójdzie odblokować? W niektórych postach jest opisane przez użytkowników,że globala nie idzie odblokować i trzeba wgrać najpierw rom China?

Screenshot_2023-09-25-07-54-51-841_com.android.settings.jpg

Edited by arek810316

3 godziny temu, arek810316 napisał(a):

Jeszcze etap przygotowawczy,czekam jeszcze na odblokowanie 2 doby i działam.

Jak nie rozpoznaje ADB to dobrze,czyli wszystko już raczej mam przygotowane aby jeszcze odblokowanie za 2 dni..

Jak odczekam ten czas do odblokowania  bootloadera to dostaje jakąś wiadomość albo coś? I od jakiego punktu startuje wtedy ,od 7 odblokowanie czy od początku?

Mam taką wersję miui orginalna ,czy pójdzie odblokować? W niektórych postach jest opisane przez użytkowników,że globala nie idzie odblokować i trzeba wgrać najpierw rom China?

Screenshot_2023-09-25-07-54-51-841_com.android.settings.jpg

ten czas to tylko w tej apce będzie - o ile pamiętam to nie ma powiadomień - po prostu on minie i można wtedy zrobić unlocka - no tak - tam chyba pisałeś że w środę to minie ... dużo tych postów to z głowy wyleciało 🙃 no ale jak wygrasz ROM China jak masz zablokowany telefon? telefon odblokowuje się na poziomie sprzętowym - a czy to global czy oryginalny China to w sumie nie ma znaczenia - miui polska to w zasadzie też China 🙃 tyle że to wersja customowa tego chińskiego romu ... na razie ja bym tam nic nie kombinował tylko spokojnie zaczekal czy będzie można unlocka zrobić - a potem działamy dalej 🙃

4 godziny temu, arek810316 napisał(a):

Okey , dzięki..

wiesz - nawet jak byś miał jakiś problem z twrp pod swój model - to specjalnie tym się nie martw - bo wyjdzie prędzej czy później 🙃 a on jest tylko potrzebny do robienia aktualizacji systemu z poziomu telefonu - bo systemowe twrp nie pozwala na wrzucenie custom romów - a w szczególności miui polska - w razie czego możesz to spokojnie robić i bez niego tyle że korzystasz wtedy z trybu fastboot i wrzucasz to przez kompa skryptem - ot i tyle 🙃 dla mnie twrp jest po prostu szybsze i wygodniejsze ale nie darłbym szat z powodu jego braku 🙃 

Przed chwilą sprawdziłem i zostało mi 20h na odblokowanie,zobaczymy czy przejdzie.

Jak jutro czas pozwoli to działam. Myślę,że działając wedlug instrukcji nic nie zepsuje. Ktoś tu pisał na forum,że żadne na razie TWRP nie działa pod poco x5 pro 5G ,ja dostałem link od Pana Kacpra Skrzypka i myślę,że zadziala..

4 minuty temu, arek810316 napisał(a):

Przed chwilą sprawdziłem i zostało mi 20h na odblokowanie,zobaczymy czy przejdzie.

Jak jutro czas pozwoli to działam. Myślę,że działając wedlug instrukcji nic nie zepsuje. Ktoś tu pisał na forum,że żadne na razie TWRP nie działa pod poco x5 pro 5G ,ja dostałem link od Pana Kacpra Skrzypka i myślę,że zadziala..

pan Kacper byle czego na pewno by nie wysłał ... to co pisałem to tak na wszelki wypadek ... żeby się nie martwić jak będzie z tym problem ... jeszcze całkiem niedawno jak weszła nowa wersja miui z andkiem 13 to przez jakiś czas byliśmy skazani na aktualizację przez fastboota bo po prostu nie było właściwej wersji twrp ... 🙃 ciekawe jak to będzie wyglądało z andkiem 14 ... bo już można powiedzieć że czeka za rogiem ... mnie też niedługo czeka to z czym Ty walczysz 🙃 o ile do tego czasu Xiaomi nie zablokuje tej możliwości ... 

Godzinę temu, arek810316 napisał(a):

Teraz tak patrzę i mam w telefonie region ustawiony na Szwajcaria, zostawić tak? 

rejon jest istotny tylko w ustawieniach systemowych - to też wpływa na pojawienie się nowych wersji bo niektóre rejony szybciej je dostają jak inne 🙃 czasami też może być jakaś dodatkowa funkcjonalność w takich romach ... jak stawiasz od nowa system (z wipe data) to tym bardziej nie ma znaczenia co masz ustawione bo i tak to wszystko wywalisz 🙃 a ten rejon to sam ustawiłeś czy taki był od początku?