grzegorz1982 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) Czy przy probie odblokowania BL dane użytkownika są kasowane ? Bo po uruchomieniu programu Mi Unlock mam komunikat "Unlock will erase user data". Dane użytkownika to np. zdjęcia kontakty, ustawienia...? Jakie dane się traci? Edited October 1, 2019 by grzegorz1982 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzonas Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) Tak. Tracisz wszytko jak przy full wipe. Trzeba zrobić konfigurację od nowa tak jakbyś kupił nowy telefon. Edited October 1, 2019 by chrzonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz1982 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Dzieki za info. Przy okazji jak bym chciał wrócić do zablokowanego BL jak mam tego dokonać ? oprócz instalowania ROMu Global. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 @grzegorz1982 W programie Miflash podczas instalacji oryginalnego oprogramowania zaznaczasz w dolnym prawym rogu "Instal and lock" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Dziwne. Na R4X nic nie straciłem, choć oczywiście dla bezpieczeństwa zrobiłem kopię.Fakt, że było to dawno, ale raczej bym pamiętał takie coś. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pompka500 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Ale instalując miuipolska i przy tym odblokowując bootloader nie tracimy gwarancji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzonas Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Jeżeli telefon jest z polskiej dystrybucji to nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 10 minut temu, pompka500 napisał: Ale instalując miuipolska i przy tym odblokowując bootloader nie tracimy gwarancji ? To zależy od sklepu, w którym kupiłeś, czy raczej od tego, z jakiej dystrybucji telefon pochodzi. Jeśli z ABC DATA, to nie tracisz gwarancji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pompka500 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 3 godziny temu, mrosi napisał: To zależy od sklepu, w którym kupiłeś, czy raczej od tego, z jakiej dystrybucji telefon pochodzi. Jeśli z ABC DATA, to nie tracisz gwarancji. akurat kupowałem na allegro na allegro w autoryzowanym sklepie xiaomi, dokładnieGG Stores https://mi-store.pl/contact-pol.html ich dane są pod tym adresem. Czyli instalując miui polska stracę gwarancję ? Nie ukrywam, że kupowałem krajowo aby gwarancja była bezproblemowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 3 godziny temu, pompka500 napisał: akurat kupowałem na allegro na allegro w autoryzowanym sklepie xiaomi, dokładnieGG Stores To dystrybucja ABC Data, zatem nie tracisz gwarancji odblokowując bootloader i instalując MIUI Polska/EU. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
blejdzik Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Dnia 29.09.2019 o 21:55, Orjon napisał: Jaki myk z hasłem? Jaki masz procesor? Na Ryzenach są problemy z fastbootem, może przez to go nie widzi. Ewentualnie sterowniki są problemem. NA XDA jest problem opisany że trzeba jakieś hasło wpisywać dla ukrytej partycji https://forum.xda-developers.com/redmi-note-7/development/recovery-unofficial-twrp-touch-recovery-t3921637 <---- tutaj When you flash twrp for the first time in MIUI you need to goto Wipe > Format Data otherwise you won't be able to boot to system as it will ask for password. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tszkutnik Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 Pytanko, czy jak dziś dostałem możliwość odblokowania telefonu od xiaomi to muszę je wysyłać ponownie w dniu gdy siądę (za 2-3dni) do wgrywania miui polska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 W jakim sensie? Nic nigdzie nie musisz wysyłać, jedynie odblokowac (ale będzie trzeba czekać - sprawdź w mi unlock, ile czasu jest u ciebie) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinii Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 Witam, Czy w czasie oczekiwania na odblokowanie bootloadera (168 godzin mija w poniedziałek) mogę zaktualizować rom z 10.3.7 EU na 10.3.15 EU flashując przez MiFlash? W sensie czy licznik czasu się nie zresetuje czy coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 (edited) @martinii a jak chcesz użyć Miflash bez odblokowanego bootloadera ? Zrób aktualizacje w telefonie Edited October 18, 2019 by mariusz.ur Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinii Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 Nie rozumiem. Tzn mając oficjalny rom ze strony Xiaomi nie mogę go wgrać na telefon z zablokowanym bootloaderem ich narzędziem tj. MiFlash? Na telefonie sprawdzając aktualizacje dostaję informację, że mam najnowsze oprogramowanie. Ja mam wersję oznaczoną EEA Global 10.3.7.0.PFJEUXM, a chciałem wgrać najnowszą EEA Global 10.3.15.0.PFJEUXM. Sorry za brak podstawowej wiedzy, ale od lat miałem Samsungi, a od tygodnia mam Xiaomi i dopiero muszę nauczyć się poruszać w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 MiFlashem nie możesz. Możesz spróbować aktualizatorem, ale do niego potrzebujesz paczkę zip, a nie tgz (inna jest pod aktualizator, inna pod MiFlash)Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinii Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 (edited) Ok, zaczynam rozumieć. Na xiaomifirmwareupdater.com jest wersja ZIP 10.3.15.0.PFJEUXM więc pobieram, wrzucam na telefon i po odblokowaniu dodatkowych opcji aktualizacji (10x na logo MIUI 10) wybieram paczkę i aktualizuję. I wracając do pytania wyjściowego: czy po takim updacie z paczki ZIP czas oczekiwania na odblokowanie bootloadera się nie zresetuje? Edited October 18, 2019 by martinii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 18, 2019 Share Posted October 18, 2019 1. Tak jak napisałeś2. Szczerze nie wiem, ale raczej nie powinien...Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 Mam pytanie dotyczące punktu 2 odblokowania bootloadera.Adres https://en.miui.com/forum.php nie działa. znalazłem to forum pod tym adresem: https://c.mi.com/global/forum-1898-1.html nie wiem czy poprawnie. Można się tu zalogować to swojego konta i wybrać właściwości,wówczas pojawia się to okno: W związku z tym nie wiem czy w ogóle robię to poprawnie i w właściwym miejscu. Proszę o jakieś sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 Nie rób niczego tu tylko idź dalejWysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 51 minut temu, Orjon napisał: Nie rób niczego tu tylko idź dalej Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Czyli ten punkt mogę po prostu pominąć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted October 22, 2019 Share Posted October 22, 2019 (edited) Zrobiłem punkt 5 natomiast mam problem z punktem czwartym,sorry za głupie pytania ale robię to pierwszy raz a nie chcę uceglić telefonu.Problem polega na tym że pojawia mi się okno do logowania po chinsku. To jeszcze ogarniam i loguje się poprawnie.Potem strona chcę potwierdzenia kodem jednorazowym,a ja tego kodu nie dostaje.Jak to obejść i w czym tkwi problem ?.Bo rozumiem że punkt czwarty wykonujemy na komputerze ?.Ponadto w stanie odblokowania Mi pojawia się komunikat jak poniżej i jest link do unlock Dokładnie pojawia mi się takie okno: Ten numer widoczny miedzy tymi chińskimi znaczkami nie jest moim numerem konta.Reasumując mogę się zalogować i wylogować na konto na telefonie i komputerze nie mogę natomiast przejść dalej gdy próbuje się logować przez tą aplikację unlock. Tłumacząc te chińskie znaczki zrozumiałem że chodzi im o podanie loginu z jakiegoś forum,może ten punkt 2 jednak był potrzebny ? Dobra udało mi się pobrać aplikację unlock na telefonie.tym razem beż żadnych niespodzianek.Przeniosłem ją na komputer. Rozumiem że teraz mam zacząć od punktu 5 ?. Nim zacznę mam kilka pytań.Chcę zmienić na rom eu, bo zależy mi na nagrywaniu,ale zależy mi tez na nfc. Czy po zainstalowaniu romu eu nie będę mieć problemu z płatnościami ?.Rozumiem że po odblokowaniu bootloadera sytuacja zmieni się na tyle że będę miał możliwość wgrania twrp i następnie romu. Czy jest już twrp i rom xaomi.eu dla telefonu redmi note 8 pro ? Chciałem edytować napisałem nowy post. przepraszam Edited October 22, 2019 by szybki10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 Z płatnościami raczej nie powinno być problemu, ale na razie nie ma ROMu xiaomi.eu na niego. Będzie, ale póki co są pewne problemy które powodują że telefon jest nieużywalny na naszych ROM-ach. TWRP jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 (edited) Dnia 23.10.2019 o 19:49, Orjon napisał: Z płatnościami raczej nie powinno być problemu, ale na razie nie ma ROMu xiaomi.eu na niego. Będzie, ale póki co są pewne problemy które powodują że telefon jest nieużywalny na naszych ROM-ach. TWRP jest. Mam taki model telefonu: Z programu device details wynika że to model begonia.Na stronie xda pod tym linkiem: https://forum.xda-developers.com/redmi-note-8-pro/development/recovery-twrp-recovery-redmi-note-8-pro-t3972573 znalazłem twrp z opisu wynika że to wersja unofficial czyli nieoficjalna i że jest w języku angielskim i chińskim. Czy to jest właściwa wersja do mojego telefonu ?. Czy lepiej jest poczekać na wersję oficjalną ?. Czy jest szansa że wersja oficjalna będzie w języku polskim ? Pozdrawiam Edited November 24, 2019 by szybki10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 24, 2019 Share Posted October 24, 2019 Wersja na pewno właściwa. No niestety na razie musisz sobie z nią radzić po angielsku, ale jak ktoś zrobi wersję oficjalną bądź zawierającą polski to raczej będziesz mógł na nią przejść.Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybki10 Posted October 24, 2019 Share Posted October 24, 2019 8 godzin temu, Orjon napisał: Wersja na pewno właściwa. No niestety na razie musisz sobie z nią radzić po angielsku, ale jak ktoś zrobi wersję oficjalną bądź zawierającą polski to raczej będziesz mógł na nią przejść. Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka Dziękuję za odpowiedź. Na razie wstrzymam się ogólnie z tym twrp ,bo chciałem je wgrać tylko po to żeby wgrać rom eu. Jeśli nie ma romu eu to i tak muszę czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gargantua Posted October 25, 2019 Share Posted October 25, 2019 (edited) Hej mam problem. Dostałem zgodę na odblokowanie Bootloadera, ale nie mogę go zdjąć ponieważ w opcjach programisty (developer options) nie mam u siebie opcji Stan odblokowania Mi (Mi Unlock Status). Kto wie, czy da się to jakoś obejść? Bo na razie jak chce odblokować programem miflash_unlock to mi wywala taki błąd Dodam że mam Redmi 4 Prime z jakiś chińskim syfMiui Prosiłbym o pomoc, bo chce się pozbyć tego syfu Edit: Zapomniałem dodać, że mam też włączoną opcję "OEM Unlocking" Edited October 25, 2019 by Gargantua Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 27, 2019 Share Posted October 27, 2019 Wgraj Globala przez MiFlash (EDL albo cokolwiek) i na nim próbuj odblokować bo tak to nie odblokujesz.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted October 27, 2019 Share Posted October 27, 2019 (edited) Witam. Mam kilka pytań, kupiłem nowy telefon Redmi Note 5, chciałbym odblokować bootloadera. Ostatnio odblokowywałem kilka lat temu jak miałem Mi4c i na tym moje doświadczenie się zakończyło. Czy wtedy uzyskana zgoda działa dalej, czy zgoda była tylko na tamten telefon i muszę ponownie prosić o zgodę ?? Próbuję podłączyć zgodnie z poradnikiem w punkcie 4 pobiera mi się miflash_unlock-en-3.5.910.35, potem po uruchomieniu go i podłączeniu telefonu w trybie fastboot pojawia się komunikat: Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam. Edited October 27, 2019 by sunkist Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 27, 2019 Share Posted October 27, 2019 Zgoda jest na konto a nie na telefon. Możesz odblokować.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunkist Posted October 27, 2019 Share Posted October 27, 2019 1 godzinę temu, Orjon napisał: Zgoda jest na konto a nie na telefon. Możesz odblokować. Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Dzięki za szybką odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
symforian Posted October 28, 2019 Share Posted October 28, 2019 (edited) Cały czas podczas dodawania konta w zakłądce "stan odblokowania Mi" wyswietla się komunikat. Restart nie pomaga. W innych xiaomi odblokowywałem bootloader wiele razy i nie było potrzebne dodawanie konta w tych ustawieniach. Czy konieczne to jest? bez tego nie pójdzie? na tym koncie xiaomi odblokowałem już Mi4c i redmi note 3 bez problemu. OK. poszło. Nalezało się wylogowac i zalogowac za pomocą numeru konta xiaomi a nie numeru telefonu. Edited October 28, 2019 by symforian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helpur Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 Mam problem, otóż aplikacja miflash unlock nie wykrywa mojego redmi note 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts