ZduneX25 Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Mały projekt, który ma na celu ułatwić życie użytkownikom MIUI, póki co mamy zarys kodu/UI (ja) i zarys treści (@Numb). Aplikacja będzie dodana do romów oraz będzie pokazywał powiadomienie w belce po instalacji systemu, że taki poradnik istnieje i, że warto się z nim zapoznać. Szukamy osób z propozycjami co zamieścić oraz chęciami do napisania tekstu, przykład: klik Zródła: https://github.com/zdunex25/miui_user_guide 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Good idea!!! TapTap Tapatalk+MI4W Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 (edited) za***ista sprawa. Pisałem kiedy Acidowi aby zrobic cos na kształt pewnego tematu na en.miui ale pisał ze nie ma czasu. Jak najbardziej oferuje swoje ręce i nogi do pracy moze jakiś słownik z wyrażeniami jak wipe, miflash itp? Edited January 19, 2016 by avish Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin.M Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Ja mogę coś pomóc w miarę wolnego czasu XRN2 by Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 2 godziny temu, avish napisał: za***ista sprawa. Pisałem kiedy Acidowi aby zrobic cos na kształt pewnego tematu na en.miui ale pisał ze nie ma czasu. Jak najbardziej oferuje swoje ręce i nogi do pracy moze jakiś słownik z wyrażeniami jak wipe, miflash itp? Słownik jest już od dawna, tylko na forum. Mam go w sygnaturze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doriath Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Z przyjemnością, jeśli będzie taka potrzeba, pomogę przeredagować pod kątem językowym formę samouczka : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 To śmiało nie krępujcie się po to są źródła byście mogli wrzucać propozycje/poprawki. Czekam na teksty Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Zrobiłem pull request z moją propozycją. Oczywiście tylko stringsy, bo na javie się nie znam i ewentualny kod do tego musisz sobie dorobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Jeszcze jakbyś używał <b> </b> w celu wytłuszczenia tych ważniejszych części opisu to byłoby super Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Puściłem jeszcze jedną rzecz, tym razem mam nadzieję że dobrze wszystko pododawałem... A te ostrzeżenie na końcu może być w tej formie, czy bardziej się nadaję na to żeby było gdzieś osobno ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Można dać przed i po nim dwa entery (\n\n) to będzie linijka przerwy, ale jak już ogarnę formatowanie to zmienię kolor na czerwony. Mam z tym problem, bo z wygody oparłem dialog o dwie zmienne i do przypisania muszę użyć String.format co niszczy formatowania, a z drugiej strony Html.fromHtml zabrania używać zmiennej i musiałbym robić osobny dialog do każdej pozycji co jest bezsensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 - Konto Mi oraz najlepsze sposoby jego wykorzystania, synchronizacja kontaktów - Personalizacja ( co warto ustawić na początku itp.) - Może jakiś odnośnik w samouczku do odpowiedniego działu na tym forum? W razie problemów. Przykład? Mam Mi4, klik "poszukaj pomocy" i przenosi do odpowiedniego działu - Pokazanie bajerów jakie ma nasz sprzęt Ot takie małe pomysły mam ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Odnośniki odpadają, bo chcę by dostęp do treści był bez Internetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 (edited) Z dodatkowymi opisami to ma być coś takiego? Czy koncepcja była inna // na bieŻąco... //Oj tam, pisane na szybko, chodziło mi tylko o koncept Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Edited January 19, 2016 by AndropaX 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grreg Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Jak to wypali, to ruch na forum spadnie o 80% 😀 Że też nikt wcześniej nie wpadł na ten pomysł... Gratulacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Świetna inicjatywa, oszczędzi wielu nerwów zarówno nowym jak i starym wyjadaczom Chociaż ja lubię pomagać. Proponuję zrobić animacje w stylu poradnika w "Jedna dłoń" dla części z nich. Z doświadczenia powiem, że obraz czy animacja są lepiej odbierane od ściany tekstu Nie wiem jak z implementacją, ale możliwe jest stworzenie linków do danej części ustawień? Mam tu na myśli kliknięcie które przeniesie użytkownika do konkretnego okna w którym on sam będzie musiał manualnie coś zmienić. Uprawnienia, pływające okna, autostart, root i kłódka to podstawowe problemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Z animacjami pewnie jest od cholery więcej roboty niż z tekstem (jakby z samym tekstem było mało). Jeśli zdunex mnie nie utłuczę to mogę udostępnić jak wygląda chwilowo cały zarys tej apki. Dobra, raz kozie śmierć, i tak apka jest full open source link Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 A gdyby tak przerobić wideo z SCR na jakiegoś gifa? Ogólnie rzecz biorąc na taki format który mało zajmuje, a ma akceptowalną jakość Mógłbym kiedyś to przetestować w praktyce... Może wreszcie tematy o aktualizacji będą rozmową o niej, a nie o tysiącach tych samych błędów Trzymam kciuki i chętnie pomogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Z opisami chodzi o coś takiego tylko bardziej konkretnego. W sumie nie wiem czy są one w ogóle potrzebne, początkowo myślałem, że się przydadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 W sumie też mi się tak wydaje, że te dodatkowe opisy trochę na siłę. A moja kolejna propozycja dot. Tego co zrobić jeśli telefon ogólnie nie działa zbyt dobrze to nie nadaje się, czy po prostu wsadziłem za dużo swojego widzimisię? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Wydaje mi się to zbędne na obecnym etapie, aha i to jednak ja nie dałem jednego pulla :shameonme:, zerknij teraz dodałem opisy według swojego powiedzmy planu, przydają się czy przeszkadzają Twoim zdaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 W sumie mogą być... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 (edited) @ZduneX25 Jeszcze jeden mój pomysł : <string name="adblock">Blokowanie reklam</string> <string name="adblock_summary"><![CDATA[W systemie znajduje się standardowo <b>blokowanie reklam</b> (przez plik system/etc/hosts). Taka blokada może powodować m. in. brak wczytywania sponsorowanych wyszukiwań w google i innych reklam. Możemy zainstalować aplikację <b>Adaway</b>, w której można dododać wybrane hosty do białej listy, lub <b>przywrócić domyślny dla androida plik hosts</b> i całkowicie wyłączyć blokowanie reklam.]]></string> <item>Brak wczytywania linków sponsorowanych i reklam</item> <item>Reklamy nie zawsze niechciane</item> Tym razem wrzucam normalnie, żeby zaś z commitami się nie pogryzło, bo widzę że coś nad apką dłubiesz... Edited January 20, 2016 by AndropaX 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Będę musiał ustawić AlarmManager, bo patrze, że miui coś często ubija działanie w tle i co się od nowa uruchomi to powiadomienie na belce, do obrzydzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 I jak tam prace ? Bo zapotrzebowanie jest z tego co widzę po licznych komentarzach nowych użytkowników MIUI Xiaomi Mi2S with sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 29, 2016 Author Share Posted January 29, 2016 Miało być dzisiaj, ale piszę jeszcze kontrole powiadomień, bo po co ma jeszcze na siłę powiadamiać tych co się zapoznają z treścią. Mam problem z przekazywaniem statusu, bo przez intent działa, ale nie zapamiętuje po opuszczeniu aktywności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzlt Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 zapotrzebowanie jest duze i to bez dwóch zdań! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 @AndropaX możesz mi napisać klik po kliku robienie wipe cache w TWRP? doda się do samouczka, ja dopiszę z MiRevocery Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) Aby wykonać czyszczenie pamięci podręcznej w TWRP należy wejść w zakładkę <b>"Wipe"</b>, a następnie <b>"Advanced Wipe"</b> tam zaznaczamy <b>"Cache" i "Dalvik / ART Cache"</b> i przesuwamy suwak z napisem <b>"Swipe to Wipe"</b> w prawo. Po tej operacji możemy nacisnąć <b>"Reboot System"</b>. Notka: W TWRP starszym niż 3.0 <b>"Dalvik / ART Cache"</b> jest nazwane po prostu <b>"Dalvik Cache"</b>, jest to dokładnie to samo. Edited February 16, 2016 by AndropaX 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 (edited) Zalecam dodanie tego do samouczka bo jak ktoś odznaczył te opcje to będzie miał problem. Nie udostępni internetu itp...wgl nic nie zrobi oprocz ładowania przez kompa. Przynajmniej na redmi Note 2, nie wiem jak na innych Edited April 25, 2016 by avish Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 Dodaniu czego dokładnie? Info jak robić Wipey jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 A to jest robienie wipe czy edycja jednego pliku który żadnych innych danych nie kasuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Wipe cache i dalvik czyli pamięci podręcznej. Dyskusja na temat aplikacji będzie kontynuowana tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts