Jump to content

[FIX] Spolszczenie aplikacji na chińskim ROMie bez ROOTa

martek993

Recommended Posts

Wstęp

Redmi Note 3 ma aktualnie zablokowany bootloader, co uniemożliwia instalację ROMu MIUIPolska, a tym samym korzystanie ze wszystkich funkcji smartfona w języku polskim.
Istnieje natomiast tymczasowe rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mogli "spolszczyć" (zamienić język lokalny z angielskiego na polski) prawdopodobnie wszystkie aplikacje, które zostały udostępnione przez twórców w języku polskim.
M.in. Google Play, Chrome, Instagram, Messenger, Snapchat, Spotify i tak dalej. Zapewne już nie jedna osoba na to wpadła, ale warto to opisać :)

Czego potrzebujemy?

Wszelkie działania robicie na własną odpowiedzialność.

0. Jeśli mamy ROOTa to pomijamy punkty od 4 do 5f.
1. Pobieranie i instalacja chińskiego ROMu DEV - Opis znajdziemy tutaj: Instalacja MIUI 2016.
2. Pobieranie i instalacja aplikacji Google Play - Opis znajdziemy tutaj: Google Instaler (w razie błędów warto zajrzeć TUTAJ).
3. Pobieranie i instalacja aplikacji
Language - set locale language.
4. Aktywacja opcji "USB Debugging" w ustawieniach smartfona: " Settings -> Additional settings -> Developer options -> USB Debugging ".
5. Pobieranie i instalacja programu
Minimal ADB w komputerze - Link do pobrania znajdziemy tutaj: Minimal ADB.
a. Pobieranie, instalacja i uruchamianie programu (jako Administrator) poprzez utworzony skrót na pulpicie.
b. Podłączanie telefonu działającego w normalnym trybie kablem USB do komputera.
c. Wpisanie komendy "
adb devices " w konsoli programu Minimal ADB. Zatwierdzamy klawiszem Enter.
d. Status poprawnego wykrycia urządzenia -> " List of devices attached XX_SYMBOLE_TELEFONU_XX   device ". Wciskamy klawisz Enter.
e. Uruchamianie Aplikacji Language - set locale language.
f. Wpisanie komendy " 
adb shell pm grant com.whenair.language android.permission.CHANGE_CONFIGURATION " w konsoli programu Minimal ADB. Zatwierdzamy klawiszem Enter.
g. Z listy języków w aplikacji wybieramy język polski (Dowolna z dwóch dostępnych opcji).
h. Wychodzimy z aplikacji i uruchamiamy ponownie smartfona.
6. Gotowe, aplikacje powinny być już w języku polskim :)

Uwaga! "Spolszczenie" nie zadziała na standardowe aplikacje takie jak Dial, SMS, Camera, Kontakty itp, a także wszelkie ustawienia, powiadomienia i opcje telefonu.
Możliwe, że można podmienić/przeinstalować standardowe aplikacje w języku angielskim, na te, które są używane w romach MIUIPolska, ale na tym się nie znam więc ktoś musi się wypowiedzieć.
W razie problemów warto sprawdzić czy wszystko wykonaliśmy poprawnie oraz czy posiadamy wszystkie potrzebne sterowniki do poprawnego wykrycia telefonu.

Sprawdzone na smartfonie Xiaomi Redmi Note 3 2/16Gb z Developer ROM 5.12.31 (MIUI7).
W załączeniu screenshoty ze spolszczonym sklepem Google Play oraz przeglądarką CM Browser.

Poradnik wykonany wyłącznie dla MIUIPolska przez martek993. Zakaz kopiowania i udostępniania.

a.pngb.png

Edited by martek993
Zmiana tytułu
  • Like 6

Witam

Jeśli ktoś chciałby więcej polskiego, co wiąże się z przejściem na wersję 77.0.11, która jest bardzo dobrze spolszczona - nie jakieś morelocale itp.  to TU jest instrukcja.

Kilka słów ode mnie:

1.Potrzebna jest wersja Stab nie Dev (na devie nie odpalicie Roota)

2.Nie ma potrzeby używać Flashtool - ja to zrobiłem i uwaliłem tel. i musiałem podnosić go na nowo Flashtool 15.16 plus wersja stab. 16 czy 19.

3.Zaczynacie więc od punktu 5. instrukcji czyli root1 -potem root2

I tyle macie spolszczonego fona z rootem

Screenshot_2016-01-02-12-06-52[1].png

Screenshot_2016-01-02-12-06-57[1].png

Screenshot_2016-01-02-12-07-36[1].png

• Like 2

2 godziny temu, IVO76 napisał:

Witam

Jeśli ktoś chciałby więcej polskiego, co wiąże się z przejściem na wersję 77.0.11, która jest bardzo dobrze spolszczona - nie jakieś morelocale itp.  to TU jest instrukcja.

Kilka słów ode mnie:

2.Nie ma potrzeby używać Flashtool - ja to zrobiłem i uwaliłem tel. i musiałem podnosić go na nowo Flashtool 15.16 plus wersja stab. 16 czy 19.

Screenshot_2016-01-02-12-06-52[1].png

Screenshot_2016-01-02-12-06-57[1].png

Screenshot_2016-01-02-12-07-36[1].png

sprawdziłem  działa wersja stable i od 5 pkt zaczynamy.

• Like 1

Witam

Kilka słów ode mnie:

5687b04751c2b_Screenshot_2016-01-02-12-06-521.thumb.png.24a0df407072fd236abe55ad895c6d72.png

5687b05430353_Screenshot_2016-01-02-12-06-571.thumb.png.24ff1d8873a18f2312479797bb3b9ce1.png

5687b071b2118_Screenshot_2016-01-02-12-07-361.thumb.png.6846d0699b4833b812a84334426e6ba6.png

A jesteś świadom że to syfiasty rom? Na forum już jest temat że nie da się robić zdjęć z hdr na tym romie

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ja polecam DEV 5.12.31 nie ma polskiego ale bateria trzyma mega. Mam już ponad 8h wyświetlacza i jeszcze 24% no i wszystko działa jak powinno

Też siedzę na chińskim dev i przy tym zostanę dopóki nie odblokuję bootloadera

Ja tylko powieliłem przepis na lepszą "polszczyznę" w telefonie. Każdy ma mózg, narzędzia , pliki, programy itd. 

.... więc myśl Puchatku, myśl.....

Pozdrawiam !!!!!

Edited by IVO76

Tutorial działa, dzięki

A co jeszcze dziala --  a co nie dziala?? w tym ROMie??

Mam oryginalny chiński dev więc działa wszystko, miałem na myśli tutorial z apkami po polsku

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

9 minut temu, marks napisał:

A co jeszcze dziala --  a co nie dziala?? w tym ROMie??

A co chciałbyś dokładnie wiedzieć ? Jak dla mnie i moich potrzeb działa wszystko to co powinno. Jak coś to pytaj. Może na innym fonie jest inaczej u mnie wszystko jest spoko.

6 minut temu, IVO76 napisał:

A co chciałbyś dokładnie wiedzieć ? Jak dla mnie i moich potrzeb działa wszystko to co powinno. Jak coś to pytaj. Może na innym fonie jest inaczej u mnie wszystko jest spoko.

Kilka screenow...moze film (?)... Czy Google Market jest po PL, i "sugeruje" PL apk, czy sa jakies dodatki ulepszajace, jakie znamy z MIUIPOLSKA,..

czy sa chinskie aplikacjie, .. i chinskie sugestie (chocby w aplikacja muzyka).. etc, etc....

Google Market jest po PL, więc wszystkie apki również - facebooki i inne vibery. itd - Językiem systemowym jest język polski.Nie ma dodatków  z MIUIPOLSKA  - tak podejrzewam. Jest kilka chińskich apek, i  i chinskie sugestie (chocby w aplikacja muzyka) ...

Ten soft jest po prostu spolszczony, ma roota i tyle.

Kolega gdzieś wyżej pisał: "  nie da się robić zdjęć z hdr na tym romie " - nie wiem o co dokładnie "biega" - u mnie  opcja hdr w aparacie działa.

Nie zauważyłem też aby zużycie baterii było szybsze niż na "czystym" sofcie.

Tyle

Pozdrawiam

Screenshot_2016-01-02-18-57-44[1].png

Screenshot_2016-01-02-18-58-34[1].png

Screenshot_2016-01-02-19-08-34[1].png

• Like 1

1 minutę temu, maaaciekmaaaniek napisał:

Tylko nie wiesz czy autor romu nie dorzucił "ciekawych" dodatków od siebie ;)

co masz na mysli? mozesz rozwinac temat??

A skąd możesz wiedzieć czy np nie wykrada twoich prywatnych danych? Pewności nie masz, dlatego wolę używać chińskiego romu gdzie wystarczy znać angielski na poziomie podstawowym i czekać na rozwiązanie sprawy z bootloaderem.

Ja wcale nie uważam , że nie masz racji, ale jeśli wierzysz w to, że mając oryginalny chiński soft jesteś " bezpieczny" - to powodzenia w życiu życzę...

Nie chcę nikogo urazić

Pozdrawiam

Przepraszam, nie chciałem Cię urazić.  Twój temat - wywal więc moje posty bo ja nie mogę znaleźć opcji żeby je usunąć.

Pozdro:wink:

p.s.  "TWÓJ": tutorial też jest powielony... z której strony by nie spojrzeć 

Pozdrawiam..

Edited by IVO76

@IVO76 w dziale o Redmi Note 3 znalazłem jedynie post o aplikacji, którą @zibik użył na romie od Sphinxa, nie znalazłem żadnej porady jak tego użyć na chińskim romie bez ROOTa, stąd mój poradnik.
Poza tym jak w nim wspomniałem "Zapewne już nie jedna osoba na to wpadła, ale warto to opisać".

Mam nadzieję, że jeszcze komuś się przyda :)

• Like 1

Poza tym jak w nim wspomniałem "Zapewne już nie jedna osoba na to wpadła, ale warto to opisać".

Mam nadzieję, że jeszcze komuś się przyda

Ja nie wpadłem i przydało się

Jest to tylko przykład statusu, jeśli program poprawnie wykrył twój telefon to w miejsce gdzie wpisałem "XX_SYMBOLE_TELEFONU_XX" będziesz miał ciąg liter i cyfr, którymi zostało opisane twoje urządzenie, np. " List of devices attached 89D893FSSC09   device ". Jeśli nie masz podobnego statusu to znaczy, że program nie wykrył twojego telefonu.

3 godziny temu, szpuntoo napisał:

@IVO76 czy na tym spolszczonym ROM-ie, aplikacja wiadomości nie rozjeżdża się? Tzn. nie ucina tekstu wiadomości z góry? Bo miałem kilka dni temu polski stable i właśnie aplikacja wiadomości graficznie była jakaś zepsuta 

Ja miałem podobnie z dialerem. Mi pomogło zmiana tematu i ponowny powrót do starego tematu