Jump to content

Wgrywanie czystego romu MIUI STABLE 7.0.19 oraz UNBRICK martwego już telefonu

zehell

Recommended Posts

U mnie jak po grudzie-zresztą jak zwykle

Kilka porad ode mnie (może się komuś przyda):

1.Wyłączyć antywirus ale na dobre tzn pozatrzymywać wszystkie usługi i zamknąć(blokuje instalacje sterowników mimo że cała instalacja przebiega pomyślnie)

2.Jeśli program SP Flash Tools włączy się po chińsku trzeba zmienić którąś wartość w pliku option chyba lang na 0

3.Osobiście włączałem telefon tylko przy użyciu vol- + kabel bez powera i puściłem jak wylazł żółty pasek (ale telefon nie był cegłą)

4.Wyłączona w rejestrze usługa widows update(mieszała się w sterowniki i próbowała zauważyłem instalować swoje)

5.Odpowiedni port w USB kompie (u mnie telefon wykrywało tylko na 2/6 portów)

Przynajmniej u mnie te kilka warunków musiałem spełnić i po kilkunastu godzinach walki udało się 

Dobra wgrałem 7.0.19.0 stable ale jak chce wgrać dev rom to wyskakują dwa błędy. Jak jest połączony net to mówi "Can't verify update" i nie instaluje a jak wyłącze neta to wyskakuje "To download this update connect to a WLAN network" mimo iż wskazuje mu dev 5.12.24. Miał ktoś tak? Jakieś pomysły?

Edited by kufciak

Dnia 5 stycznia 2016o18:15, QM_ napisał:

Dla osób które dostały telefon z softem V77.0.11.0  można przejść do wersji dev zmieniając wpis w pliku build.prop (wymagany root). Plik znajduje się w katalogu System. Zmieniamy wpis "ro.build.version.incremental=V77.0.11.0.LHNCNCJ" na wersję "ro.build.version.incremental=V7.0.11.0.LHNCNCJ". Zapisujemy, reset telefonu. Po uruchomieniu mamy już update przez OTA do aktualnej stabilnej wersji systemu (V7.0.22.0.LHNCNCJ). Do dev wystarczy iść zgodnie z wątkiem założonym przez zehell (thx) - Migracja z 7.0.19 STABLE NA 5.12.31 DEV.

Tylko w jakim programie mozna edytowac ten plik?

rowniez udalo mi sie na maxa zbrickowany telefon (zero reakcji, na zaden bodziec, brak podswietlenia ekranu i diody ) nic nie pomagalo kilka uwag odemnie :

bazowalem na tym tutorialu

http://en.miui.com/thread-193681-1-1.html

sterowniki, rom i spflash tool z temat (w podanym linku)

przy wlaczeniu wydaje mi sie ze finalnie trzymalem vol- + power

pojawia sie wtedy czerwony pasek, trzymamy az pojawi sie zolty (z napisem flashing) wtedy mozna puscic przyciski

u mnie na windows 10 nic nie dzialalo ani starsza ani nowsza wersja softu. Calosc zrobilem na swiezym systemie Windows 7, a dokladniej Windows MX9 by MalcolmX (bez problemu do znalezenia w google) - przy instalacji wybralem wersje professional (jest tez home i ultimate). U mnie zadzialala wersja 1516 (starsza a chinskim jezykiem i tylko ona!!)

UWAGA ratowanie telefonu nie dziala pod linuksem!!! pomimo wykorzystania takiej samej wersji jak pod windowsem !!!

4 godziny temu, leonov napisał:

A co wedluhg ciebie znaczy ten wpis zaznaczony na czerwono ? nie przypadkiem jak jest zamontowany system ? 

Screenshot_2016-01-18-11-40-27.png.cbc5e1f506b5fb8d15953d5b4c267329.png

Dziwne,zmienilem uprawnienia i identyczna sytuacja,nie zapisuje zmian

W gornej czesci wiec dla folderu. O ile to dobrze robie

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Zmieniłem również permisson na zapis i dalej nic

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

zrobiłem tak jak napisał Luke2001 jak zbrikowałem swoją wersję 2/13 prawidłowo wgrywając SP-Flash-Tool-v5.1532.00. Później z 30 razy różnymi kombinacjami próbowałem, udało mi się wgrać SP_Flash_Tool_exe_Windows_v5.1516.00 oprogramowanie. Nie wiem dokładnie jak ale najpierw kliknąłem download, później kabel, a później coś z trzema przyciskami, jak się coś zaczeło dziać to puściłem power trzymając - i + jeszcze moment. 

EDIT: Nie wiem co poszło źle, ale na lapku z Win 8 wszystko ok za pierwszym razem.

Teoretycznie poprawnie zainstalowałem soft 7.0.19(chociaż na wersji 7.0.22 miałem to samo), ale system bootuje się już dobre pół godziny i końca nie widać. Czyli utknąłem na logo MI i pasek postępu na dole nad logiem Android wciąż działa. Przepraszam z góry, że się rozpiszę ale chce dokładnie opisać problem.

Mój system to Win10 x64. Sterowniki z tego wątku plus wcześniej instalowałem Kies3 tak na przyszłość, bo podobno przyda mi się przy odblokowaniu bootloadera. Używałem SPFlashToola 1516 z odznaczonym preloaderem, wszystko wg poradnika. Startowałem z softu Sphinx 7.0.22.

Najpierw próbowałem wgrać wersję z poradnika z forum ang MIUI 7.0.22, ale po włączeniu miałem bootloopa. Spróbowałem więc ze starszą wersją 7.0.19 i było to samo. Potem próbowałem wgrać najnowszego Sphinxa przez 1516, ale wyskakiwał błąd o niezgodnym headerze. Spróbowałem więc ryzykownie SPFlashToola 1532 i Sphinxa, żółty pasek flashowania zatrzymał się na 4% i wyskakiwał błąd sumy kontrolnej. Nawet nie próbowałem odpalać telefonu. Potem spróbowalem 1532 i oficjalnego 7.0.22, ale znowu 5% i błąd. Wróciłem do 1516, wgrałem 7.0.22 i bootloopa brak ale system nie potrafi się uruchomić w ciągu 10 minut. Potem to samo z wersją 7.0.19 i to samo, czyli sytuacja którą opisałem na początku postu.

Pierwsze instalacje z bootloopem robiłem poprzez naciśnięcie Volume Down i Power, kabel i zaraz puszczałem. Te ostatnie które mi "działały" robiłem poprzez naciśnięcie Volume Down i Power, ale trzymałem je aż system wydał dźwięk nowego urządzenia, czyli tuż przed flashem je puszczałem. Loga fastboota nie widziałem ani razu, jedynie czarny ekran podczas flashowania.

Teraz jeszcze dla testu wgrałem 7.0.19 puszczając klawisze zaraz po włożeniu kabla i znowu mam bootloopa z logem MIUI i co chwilę restart z wibracją. Więc to ma jakieś znaczenie.

Co mogłem zrobić nie tak?

Edited by Lukas777

Dnia 15.01.2016o01:30, Luke2001 napisał:

ok udało się :-)

Użyłem innej wersji 1516 i przy podłączonym od początku kablu USB kliknąłem 'download' , następnie po 1sek wciskam i trzymam wszystkie 3 przyciski na telefonie ( vol +, vol - i power) , gdy pasek dochodzi do 100% na czerwonym polu ,puszczam power trzymając dwa pozostałe. Gdy przechodzi w pasek żółty można puścić wszystko.

Czy mógłbyś zalinkować jakiej innej wersji 1516 użyłeś? mam właśnie bricka i potrzebuje jak najszybciej zmienić ten stan. :)

Dnia 1.01.2016o13:44, zehell napisał:

10. Wciśnij kombinacje klawiszy  (vol -) + (power) i podłącz w tym samym czasie kabel.

@zehell Popraw punkt 10. Powinno być: Wciśnij klawisz (vol -)  i podłącz w tym samym czasie kabel. Gdy pojawi się żółty pasek i zaczną lecieć procenty można puścić klawisz vol -.

Przydałoby się też poprawić linki w pierwszym poście i dodać informacje, że dla użytkowników windows 10 zalecane jest użycie wersji SPFlashTool 1516. Oczywiście weryfikacja podpisanych sterowników powinna być wyłączona.

Ogólnie dzięki za poradnik. Dzięki niemu pozbyłem się softu z geekbuying.com.

Edited by Luke_l

witam jestem tu nowy chciałem wgrac miui eu ale cos mi nie poszlo teraz telefon nie reaguje na przyciski nic sie nie podswietla nad pod ladowarka mogłby mi ktos napisac krok po kroku plus linki co mam teraz zrobic