Jump to content

Kedar-Tech

Recommended Posts

• 4 weeks later...
  • 1 month later...

3GB RAM z LTE, wersja black? Od dłuższego czasu NIEOSIĄGALNE były. Upewnij się, że nie jest to żaden refub, albo leżak magazynowy. Już chyba Buriza jakiś czas temu pisał, żeby na te modele uważać.

MI4W+MiBand+sMIUI5.11.5+Tapatalk+SwiftKey+FastFingers

20 godzin temu, kulig007 napisał:

3GB RAM z LTE, wersja black? Od dłuższego czasu NIEOSIĄGALNE były. Upewnij się, że nie jest to żaden refub, albo leżak magazynowy. Już chyba Buriza jakiś czas temu pisał, żeby na te modele uważać.

O kurcze to mnie podłamałeś :/ Rzeczywiście znalazłem tego posta Buriza, gdzie o tym wspominał.
Myślałem, że wyszło MI5 i stąd sprzedawcy pozbywają się wszystkich starszych modeli. Wysłałem zapytanie, zobaczymy co odpisze...

Witam, ja w piątek zakupiłem u tego sprzedawcy xiaomi mi4 tyle ze wersja white - szkoda bo chyba bym dziś sie zdecydował na czarną ;-) no nic wersja biała tez zacnie wg. mnie wygląda, a co do sprzedawcy to wg mnie OK - dobry kontakt i co ważne szybka wysyłka dziś już miałem telefon, z wgranym softem 5.12.4. 

15 godzin temu, kulig007 napisał:

Daj znać, co odpisał, bo będzie to ciekawe. A może ten sprzedawca z Allegro nie jest nawet świadomy, co sam ściąga od Chińczyka.

ODPOWIEDŹ:
"Witam
Ja sprzedaje tylko nowe telefony , była w hurtowni partia to ja kupiłem nie wiem co mam panu napisać.
"

na aukcji jest wzmianka:
" DO ZAKUPIONEGO TELEFONU OTRZYMASZ: 
 PISEMNĄ I PODBITĄ GWARANCJĘ 12M
PARAGON FISKALNY JAKO DOWÓD ZAKUPU"

Dużo dobrym komentarzy, raczej się zdecyduje. A jestem w stanie po przyjściu telefonu sprawdzić czy to nie refub?

To już pytanie do jakiegoś serwisanta (np. Acid, ddr).

Chyba ciężko będzie poznać. Kwestia jak dobrze telefon był doprowadzony do stanu "nowy". Jeśli w ogóle to telefon refubrished, bo żadnych dowodów nie ma. Tylko mocne (może mylne) podejrzenia, bo modeli z LTE, 3GB RAM, w wersji BLACK , na prawdę nigdzie nie było dostępnych.

Kupujesz przez internet, więc zawsze możesz oddać jakby coś było nie halo.

Cześć wszystkim. Tak się składa, że też zastanawiam się nad kupnem Mi4 i zauważyłem aukcję użytkownika Kedar-Tech (link), który jako jedyny ma czarne telefony. W treści aukcji (link) są zdjęcia, czy na ich podstawie można cokolwiek powiedzieć? Jak na razie ja wiem tylko tyle, że data produkcji tych telefonów to październik 2015 (taką dostałem odpowiedź na pytanie). Czyli raczej nie żadne odleżyny, ewentualnie refurbished? Chyba odnowione telefony miałyby jakieś dodatkowe naklejki na oryginalnym pudełku, jak uważacie?

Data produkcji nie koniecznie ma jakiekolwiek znaczenie. Tak samo jakieś oznaczenia na pudełku. Refubrished, to telefon, który mógł być zwrócony po kilku dniach używania, po miesiącu, czy dwóch, albo powystawowy.

Ale nie twierdzę, że tak będzie w tym przypadku.

Ale nieobecność tych wersji na szerokim rynku, a tutaj nagle się pojawiają - dają do zastanowienia.

Tak jak postanowiłem kupiłem Mi4 od   Kedar-Tech (link) na tej aukcji (link)
Mam kilka "ale"  i jeśli można to prosiłbym o konsultacje kogoś, kto dobrze zna ten model @Acid?

Zamieszczam zdjęcia:

Pudełko: wygląda normalnie. Jest rozfoliowane, gdyż sprzedawca aktualizował system - ok.
Nadruki dobrej jakości, jest zdrapka (na razie nie zdrapuję). Nie wiem czy się zamieszcza takie dane jak IMEI i numer seryjny... W każdym razie nie zamieszczam.

xiaomi_mi4_kedar_tech_01.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_02.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_03.jpg

Zawartość pudełka: ok, aczkolwiek gwarancja jest dziwnie pogięta:

xiaomi_mi4_kedar_tech_04.jpg

Poniżej zdjęcia telefonu: telefon wygląda na oryginalny, nadruki wysokiej jakości, grill itd zrobiony dokładnie - z zewnątrz wygląda w porządku.
Jednak wygląda na to, że naklejki były odklejane i przyklejane.... Czy to jest ok?

xiaomi_mi4_kedar_tech_05.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_06.jpg

xiaomi_mi4_kedar_tech_07.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_08.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_09.jpg

Telefon po zdjęciu klapki: tutaj właśnie mam wątpliwości - dlaczego naklejka od baterii "lata". Dlaczego pod naklejką coś jest zaznaczone długopisem? Czy tak to powinno wyglądać? Śrubki wyglądają na odkręcane. Na górze telefonu jakiś zielony ślad. Czy to wszystko jest w granicach chińskiej normy?

xiaomi_mi4_kedar_tech_11.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_12.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_19.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_16.jpg

Software: wydaje mi się, że wszystko ok - system zainstalowany przez sprzedawcę.

xiaomi_mi4_kedar_tech_20.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_22.jpgxiaomi_mi4_kedar_tech_24.jpg

Gratis szkło i silikonowy pokrowiec:

xiaomi_mi4_kedar_tech_25.jpg

Reasumując: proszę o konsultacje, czy mogę uznać ten telefon za "fabrycznie nowy", czy jest to wątpliwe?

Edited by mechlab

Ciężko po zdjęciach coś stwierdzić... Najlepiej jakby jakiś nasz forumowy magik, miał go w ręce na diagnozie :-)

Ale jeśli pytasz, czy ślady po odkręcanych śrubach(dobrze widzę, że na foto widać lekko obrobione śrubki i zdarty lakier??), prawdopodobnie odklejane plomby / naklejki - to nie jest to normalne, a już na pewno nie w telefonie w 100% nowym.

Po przeanalizowaniu wszystkich śladów pod klapką, dochodzę do wniosku, że te czarne telefony są "refurbished" (jak od razu przewidywał @kulig007). Zastanawiam się co z tym zrobić, sprzedawca wystawił na telefon 24 miesięczną gwarancję (oprócz baterii, na którą są 3 miesiące gwarancji). Musze przyznać, że ten telefon podoba mi się, sprzedawca wydaje się uczciwy a telefon podlega 14 dniowemu zwrotowi (jak wszystko, co kupujemy przez internet).

11 minut temu, mechlab napisał:

Po przeanalizowaniu wszystkich śladów pod klapką, dochodzę do wniosku, że te czarne telefony są "refurbished" (jak od razu przewidywał @kulig007). Zastanawiam się co z tym zrobić, sprzedawca wystawił na telefon 24 miesięczną gwarancję (oprócz baterii, na którą są 3 miesiące gwarancji). Musze przyznać, że ten telefon podoba mi się, sprzedawca wydaje się uczciwy a telefon podlega 14 dniowemu zwrotowi (jak wszystko, co kupujemy przez internet).

I właśnie baterii obawiałbym się najbardziej. Mamy na forum dość sporo przypadków uszkodzenia taśmy wyświetlacza przez baterię (taśma idzie nad baterią i gdy ta napuchnie, taśma się naciąga powodując ściny, lagi, zmulenie i opóźnioną reakcję telefonu), jeżeli jest to refub, to szansa na wadliwą baterię jest spora. Spróbuj sprawdzić kodem spod zdrapki ile razy był sprawdzany, jest to też jakaś podpowiedź, refuby zazwyczaj mają po kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt sprawdzeń.

• Like 1

@kulig007, jako podsumowanie mojego udziału w tym wątku, chciałem dopisać, że telefon po namyśle oddałem i od razu dostałem zwrot pieniędzy.
Po wymianie maili z Kedar-Tech uważam, że jest to uczciwy sprzedawca, nawet wycofał aukcję na ten model, żeby wyjaśnić do końca sprawę.

• Like 1

No to trzeba stwierdzić, że postawa godna naśladowania dla innych sprzedawców (bez żadnych dochodzeń, przeciągania, nawet aukcja wycofana).

Mogłobyć też tak, jak pisałem wcześniej, że sprzedawca nie świadomy co sprzedaje.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

8 minut temu, kulig007 napisał:

Acid, chodzi o intensywność i barwę podświetlenia?!

Yep, też mi to umknęło, jak to mówią "najciemniej pod latarnią" :P. Jak się patrzy na zdjęcia Mi4 black to przyciski są raczej jakby "przezroczyste" lub "szare", niż białe, tym bardziej tak białe :D.

oko serwisanta, to jednak oko serwisanta! Acid przewalił setki wyświetlaczy, to od razu wie jakich różnic szukać

I długo nie muszę wpatrywać się w swojego Mi4. Podświetlenie jest jakby stłumione i nie wpada w tak mocno biały kolor :-)

A, o to chodzi. Nie mam juz tego telefonu, ale sprawdze na oryginalnych fotach, bo te sa zmniejszone, wyostrzone itd.

----

Sprawdziłem zdjęcia "prosto z aparatu". Przyciski są faktycznie białe i dobrze widoczne bez podświetlenia. Co to właściwie oznacza? Ten telefon był składany? Zespawany, licznik przekręcony itp :wink: ? Cieszę się w takim razie, że go zwróciłem.

Edited by mechlab

Mi4 czarny ma czarną taflę szkła pod ekranem bez widocznych ikon przycisków jeśli nie ma ich podświetlenia. Każdy czarny telefon z serii Mi tak miał np. Note czy Mi4c. Taki ekran jest podróbką choć cały telefon może być oryginalny.

Wysłano z Mi4c

2 godziny temu, kulig007 napisał:

oko serwisanta, to jednak oko serwisanta! Acid przewalił setki wyświetlaczy, to od razu wie jakich różnic szukać

I długo nie muszę wpatrywać się w swojego Mi4. Podświetlenie jest jakby stłumione i nie wpada w tak mocno biały kolor :-)

No ale na zdjęciu masz wyłączony telefon a widoczne przyciski. To niemożliwe w czarnym Mi4. Przyciski nie są w tym LCD podświetlone, one są po prostu białe ;) Miałem w rękach już taki LCD. 

• Like 2

• Create New...