kaczorgsm Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) Nudzi mi się w oczekiwaniu na SMS'a A tak na poważnie to założyłem, że ludzie są bardzo leniwi i na produkcji byłoby bardzo upierdliwe generowanie losowych kodów dla każdego IMEI token nie jest zależny od IMEI - te można zawsze zmienić (patrz poradniki jak przywrócić IMEI bo wgrywaniu wynalazków)- więc ... jest to jakoś liczone. Bardziej prawdopodobne, że z SN Token nie jest nigdzie wpisywany, jest tylko ustawiana flaga (locked/unlocked) - chciałbym zobaczyć, gdzie jest to info zapisywane Settings.apk ma opcję zezwolenia na oem unlock ( w developer ) - jest ona nieaktywna (hide) - wiem, że rozumiesz o co biega Edited January 2, 2016 by kaczorgsm Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 1 minutę temu, kaczorgsm napisał: Nudzi mi się w oczekiwaniu na SMS'a A tak na poważnie to założyłem, że ludzie są bardzo leniwi i na produkcji byłoby bardzo upierdliwe generowanie losowych kodów dla każdego IMEI token nie jest zależny od IMEI - te można zawsze zmienić (patrz poradniki jak przywrucić IMEI bo wgrywaniu wynalazków)- więc ... jest to jakoś liczone. Bardziej prawdopodobne, że z SN Token nie jest nigdzie wpisywany, jest tylko ustawiana flaga (locked/unlocked) - chciałbym zobaczyć, gdzie jest to info zapisywane Settings.apk ma opcję zezwolenia na oem unlock ( w developer ) - jest ona nieaktywna (hide) - wiem, że rozumiesz o co biega I to jest postawa godna podziwu! (niezależnie od efektów końcowych, bo raczej sukcesu bym tu nie wróżył) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczorgsm Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 14 minut temu, AndropaX napisał: Raczej nie ma tak łatwo... Token to ci musi wygenerować producent na podstawie imei lub tego co ci wyszedło. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Tak mówi teoria Myślałem, że się bawiłeś i znasz składnię - nie chce mi się rozbierać unlock toola na czynniki pierwsze Jest tak niechlujnie napisany, że .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Z oem unlock coś jest. Bo tak się składa, że MiPada 2 odblokowuje się ... z opcji oem unlock w Opcjach programistycznych. Nie ma kombinowania z kodami i fastbootem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczorgsm Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Acid - Ty powinieneś wiedzieć co wgrywa stock ROM, czego Ty nie wgrywasz. Oficjalne info jest takie, że wrzucenie stockowego ROMa spowoduje powtórne zablokowanie bootloadera. Ja mam podejrzenia do secro.img , ale ... Hmmm. fastboot oem key xx ( 32 bajty ) Potem fastboot oem unlock Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Z oem unlock coś jest. Bo tak się składa, że MiPada 2 odblokowuje się ... z opcji oem unlock w Opcjach programistycznych. Nie ma kombinowania z kodami i fastbootem. A jesteś pewien że nie jest to przełącznik jak w nowych nexusach i 1+2, który tylko włącza możliwość odblokowania przez fastboota? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczorgsm Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) 3 minuty temu, AndropaX napisał: A jesteś pewien że nie jest to przełącznik jak w nowych nexusach i 1+2, który tylko włącza możliwość odblokowania przez fastboota? Raczej jest to umożliwienie odblokowania bez podawania klucza odblokowującego. Zresztą po przełączniku i tak musisz iść do fastboota i dać oem unlock Edited January 2, 2016 by kaczorgsm Link to comment Share on other sites More sharing options...
zehell Posted January 2, 2016 Author Share Posted January 2, 2016 Nie to akurat jest pewne bo to są inne SoC Ten kod będzie potrzebny tak jak było pisane wcześniej Natchniony waszym pomysłem próbowałem jakoś wyłupać cokolwiek znanymi sposobami z interentu z motoroli i innych. Bo jeżeli ta partycja jest nadpisywania przez stable i to powoduje locka to trzeba się do niej dobrać Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 W MiPadzie 2 bootloader odblokowuje się właśnie opcją w Settings. I tyle. Jedynie przy uruchamianiu systemu coś tam pokazuje na ekranie, że jest odblokowany itp. Ale tak ogólnie to jak nexus. Tylko ten Redmi ma to tak powalone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) 12 minut temu, Acid napisał: W MiPadzie 2 bootloader odblokowuje się właśnie opcją w Settings. I tyle. Jedynie przy uruchamianiu systemu coś tam pokazuje na ekranie, że jest odblokowany itp. Ale tak ogólnie to jak nexus. Tylko ten Redmi ma to tak powalone. Hmm.. To fajnie (z tym Mipadem 2) ale w takim razie po co w ogóle tak łatwa do zdjęcia blokada? Ciekawe jak to będzie w Mi5 i kolejnych nowszych zabaweczkach Xiaomi. Edited January 2, 2016 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczorgsm Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 (edited) 1 godzinę temu, Acid napisał: W MiPadzie 2 bootloader odblokowuje się właśnie opcją w Settings. I tyle. Jedynie przy uruchamianiu systemu coś tam pokazuje na ekranie, że jest odblokowany itp. OK. Ale co fizycznie robi to "przesunięcie pstryczka" Musi coś, gdzieś zapisywać. Bootloader musi wiedzieć, że mu wolno lub nie. Przecież system jeszcze nie podniesiony jest. Coś czuję, że czas "rozebrać" settings.apk. Zobaczcie, że odblokowanie bootloadera automatem odpala roota. To by znaczyło, że wszystko jest gotowe, tylko trzeba ustawić/zresetować jakąś flagę. Edited January 2, 2016 by kaczorgsm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Jak odpala roota? Właśnie nie. Nawet dev obecnie nie ma roota Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonekjonek71 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 mam redmi 1s, mam redmi 2, teraz wymarzyłem sobie redmi note 3 , a tu zoonk! Nie lubię żółtych braci Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoHnNy08PL Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Jak odpala roota? Właśnie nie. Nawet dev obecnie nie ma roota Wysłano z Mi4c To dlatego aktualnie nie ma roota na ROMie MIUI Polska? Mam w pamięci telefonu 7 megabajtowy patch do 5.12.24 z rootem. Może dlatego w zwykłym brakuje? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczorgsm Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Qrde. W poradniku na 1 stronie jest, że po odblokowaniu możemy w security włączyć allow root access A dalej to już górki PS. Oczywiście cały czas mówimy o dev Edited January 3, 2016 by kaczorgsm Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoRedfox Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 37 minut temu, jonekjonek71 napisał: mam redmi 1s, mam redmi 2, teraz wymarzyłem sobie redmi note 3 , a tu zoonk! Nie lubię żółtych braci Chcieli dobrze. Tylko po prostu mogli przygotować jakiś sposób na odblokowanie, bo doskonale chyba wiedzieli ile osób byłby chętnych na taka opcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buriza Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Dnia 1.01.2016o21:08, gladiq napisał: Pochwalcie się kto otrzymał odblokowanie ? Może @Buriza coś tutaj pomożesz ? Masz wiadomości z pierwszej ręki, jak długo Xiaomi zamierza tę "popelinę" przedłużać ? Oczywiście, że nie mamy informacji na ten temat. My jesteśmy tylko resselerami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Qrde. W poradniku na 1 stronie jest, że po odblokowaniu możemy w security włączyć allow root access A dalej to już górki PS. Oczywiście cały czas mówimy o dev Tak ale wtedy dopiero pobierze się mała paczka, która zainstaluje roota. No ale to OTA więc na romie MIUIPolska nie wejdzie. Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciel21 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Witam! Wczoraj zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Czekam na odzew Xiaomi po wypelnieniu formularza unlock miui. Mam 100% security status. Mam jednak pewną wątpliwość. Czy na pewno zainstalował się chiński dev? Info z about phone: Android version: 5.0.2 miui version: miui 7.0|Stable (7.0.19.0) Podpowie ktoś? Edited January 3, 2016 by maciel21 niejasność Link to comment Share on other sites More sharing options...
zehell Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Mały update jak by ktoś nie śledził. Więcej czekania w skrócie http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=199882&extra=page%3D1&mobile=2 Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
nv7 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Mały update jak by ktoś nie śledził. Więcej czekania w skrócie http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=199882&extra=page%3D1&mobile=2 Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Mnie ciekawi co ma tool do samych aplikacji... Błąd w toolu nie powinien mieć wpływu na procesowanie zgłoszeń. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkamil Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No raczej... przecież formularz można wypełnić bez toola. Wydaje mi się, że jest on potrzebny dopiero jak dostaniesz zgodę na unlock. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zehell Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Ja wam tylko wrzuciłem nowy update jak by ktoś nie śledził. Może przebudowywują aplikacje na jakieś inne sposoby zdobywania zgody. A tak pól żartem pól serio to w sumie większość z nas za 9 dni będzie mogła od nowa złożyć request bo minie 30 dni Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No tu nie jest problem zgłoszeń tylko raczej tego toola co nie umie weryfikować telefonu. Być może nie potrafi to się poprawnie łączyć z profilem konta na serwerze i pobierać odpowiednich wiadomości weryfikacyjnych. Ja nie potrzebuje SMSa ze zgodą a mimo tego odrzuca weryfikację. Jeszcze dziś spróbuję na Viście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotkao2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Witam, dostał ktoś w ogóle sms'a, w którym jest link do ściągnięcia czegoś tam (jak w poradniku na stronie chyba 4)? Czekam już 3h i nic :v Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkamil Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 2 minuty temu, fotkao2 napisał: Witam, dostał ktoś w ogóle sms'a, w którym jest link do ściągnięcia czegoś tam (jak w poradniku na stronie chyba 4)? Czekam już 3h i nic :v Lepiej przygotuj się na trochę dłuższe czekanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotkao2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Przed chwilą, wkamil napisał: Lepiej przygotuj się na trochę dłuższe czekanie Właśnie doczytałem coś o 30dniach... Więc, żeby mieć chociażby Snapchata, messengera, youtuba na telefonie muszę czekac 30dni na smsa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
misssiek95 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 10 minutes ago, fotkao2 said: Właśnie doczytałem coś o 30dniach...Więc, żeby mieć chociażby Snapchata, messengera, youtuba na telefonie muszę czekac 30dni na smsa? Nie rozumiem o co chodzi. U mnie wszystkie te aplikacje chodzą, nie dość, że po polsku to jeszcze bardzo sprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotkao2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 2 minuty temu, misssiek95 napisał: Nie rozumiem o co chodzi. U mnie wszystkie te aplikacje chodzą, nie dość, że po polsku to jeszcze bardzo sprawnie. Z chińskiego 'app store' mogę ściągnąć tylko FB, jak chce ściągnać Messengera to wywala mi błąd a YouTube nie mam w ogóle w wyszukiwarce Link to comment Share on other sites More sharing options...
misssiek95 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 2 minutes ago, fotkao2 said: Z chińskiego 'app store' mogę ściągnąć tylko FB, jak chce ściągnać Messengera to wywala mi błąd a YouTube nie mam w ogóle w wyszukiwarce Pobierasz gaapsy obojętnie jakie, a później walisz to http://miuipolska.pl/forum/topic/8427-fix-spolszczenie-aplikacji-na-chi%C5%84skim-romie-bez-roota/ i masz wszystko to czego potrzebujesz 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotkao2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 23 minuty temu, misssiek95 napisał: Pobierasz gaapsy obojętnie jakie, a później walisz to http://miuipolska.pl/forum/topic/8427-fix-spolszczenie-aplikacji-na-chi%C5%84skim-romie-bez-roota/ i masz wszystko to czego potrzebujesz Wytłumaczysz mi to: " 2. Pobieranie i instalacja aplikacji Google Play - Opis znajdziemy tutaj: Google Instaler (w razie błędów warto zajrzeć TUTAJ). " Tylko... skąd ja mam wziąć tą appke google Play? Tego w linku nie rozumiem i nie ogarniam.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martek993 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Co ma wspólnego zablokowany bootloader do instalacji aplikacji? Są już informacje na forum odnośnie instalacji sklepu Google Play i ustawienia tych aplikacji po polsku 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
misssiek95 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 18 minutes ago, fotkao2 said: Wytłumaczysz mi to: " 2. Pobieranie i instalacja aplikacji Google Play - Opis znajdziemy tutaj: Google Instaler (w razie błędów warto zajrzeć TUTAJ). " Tylko... skąd ja mam wziąć tą appke google Play? Tego w linku nie rozumiem i nie ogarniam.. http://en.miui.com/forum.php?mod=misc&action=attachcredit&aid=309359&formhash=4eafd62e Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotkao2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 40 minut temu, misssiek95 napisał: http://en.miui.com/forum.php?mod=misc&action=attachcredit&aid=309359&formhash=4eafd62e Mógłbyś zajrzeć do tematu http://miuipolska.pl/forum/topic/8427-fix-spolszczenie-aplikacji-na-chi%C5%84skim-romie-bez-roota/ i odpowiedziec mi tam na pytanie jedno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
isaak Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Zauważyłem że formularz mogę wypełnić bez posiadania telefonu, czy watro to robić czy lepiej poczekać, podpiąć telefon i dopiero wtedy wysłać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts