adnage Posted November 15, 2015 Share Posted November 15, 2015 Witam i z góry przepraszam za laickie pytanie, po raz pierwszy mam telefon Xiaomi i nie chcę niczego spieprzyć. Mam już w Mi4c MIUI Polska (fabrycznie zainstalowane) w wersji 5.10.8 i chcialbym zainstalować najnowsza wersję zupełnie na czysto, bez zadnych aktualizacji "na brudno". Czy moge do tego uzyc TWRP recovery, w ktorym: 1. zrobie factory reset (poza pamięcią wewnętrzną) 2. rowniez przez TWRP zainstaluje sciagniety plik z ROM-em? Rozumiem, ze po tych dwoch operacjach system odpali bez problemu? Tak jak pisalem, sorry za banalne pytanie, ale nie chcialbym bez sensu uceglic telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nosfera2 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Możesz zrobić to również bez twrp, ustawienia-inforamacje o tel- aktualizacje sys- u góry w lewym rogu ustawienia-instaluj z pliku, musisz wcześniej pobrać nowy Rom Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnage Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 Tak, wiem, ale mi chodzi o to, zeby wykonac czystą instalacje, nie aktualizację i po prostu chce sie upewnic, ze moge to zrobic bezposrednio w TWRP, czyli najpierw wipe, potem instalacja ROM-u. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Co za "czysta instalacja". Jak już masz MIUIPolska to aktualizację robisz przez apke "Aktualizację". Wipe możesz zrobić po aktualizacji np w twrp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skubi07 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Ale jak chcesz na czysto to po co Ci twrp? Wejdź w standardowe recovery, wybierz opcje wipe / reset, uruchom telefon i zaktualizuj A nie kombinowanie z twrp.. więcej zachodu niż to wszystko warte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Bo na mi 4c inaczej miuipolska nie zainstalujesz. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
adnage Posted November 16, 2015 Author Share Posted November 16, 2015 Dobra, czyli aktualizuje system przez apke i po instalacji robie w TWRP wipe data, cache i dalvik cache. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Mi po wipe trochę długo się uruchamiał. Więc czekaj cierpliwie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poohacz79 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Może dołączę się do tematu bo po instalacji MIUI PL pozostało mi sporo chińszczyzny na pulpicie. Mam pytane jak zrobić reset ustawień fabrycznych tak żeby nie wywaliło mi systemu z MIUI? Tak jak kolega napisał wyżej czyli: Data, cache i dalvik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Z tego co pamiętam to wszedłem w recovery do Wipe i ok (Żadne opcje Advanced!, bo możesz wywalić system). Link to comment Share on other sites More sharing options...
makovic Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 @up jak działa ci recovery? Masz TWRP jak sądzę... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
boober Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 3 godziny temu, Poohacz79 napisał: Może dołączę się do tematu bo po instalacji MIUI PL pozostało mi sporo chińszczyzny na pulpicie. Mam pytane jak zrobić reset ustawień fabrycznych tak żeby nie wywaliło mi systemu z MIUI? Tak jak kolega napisał wyżej czyli: Data, cache i dalvik? Po instalacji miuipolska masz chińszczyznę? Chyba coś innego zainstalowałes... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Niekoniecznie. Rom usuwa znane aplikacje. Jeśli Xiaomi dodało nowe o innych nazwach to instalacja tego nie usunie. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elderbary Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Ma rację, właśnie jestem po instalacji i było kilka chińskich apek Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poohacz79 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Zrobiłem wie i jest Ok. Chińskie aplikacje zniknęły. Zniknęło także mipilot i miBand. We może ktoś jak to mogę doinstalować? W katalogu gdzie powinny być apki jest pusto. Wrzuciłem ponownie nowe Miui i tez nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 otwórz zip z romem miuipolska, wyciągnij pliki .apk z cust/app/customized i zainstaluj ręcznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 56 minut temu, Elderbary napisał: Ma rację, właśnie jestem po instalacji i było kilka chińskich apek Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Dobrze by było przy okazji z adb shell zrobić ls /data/app i podać mi nazwy aplikacji które tam są. Bo wtedy dopisze je do skryptu. A ja tego nie mam jak sprawdzić bo w sumie nie mam nowych telefonów pod ręką. 26 minut temu, AndropaX napisał: otwórz zip z romem miuipolska, wyciągnij pliki .apk z cust/app/customized i zainstaluj ręcznie. Można... zrobić restart. Te apki są dodane do skryptu, który automatycznie je instaluje przy restarcie urządzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Mi tam automatycznie nie zainstalował Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elderbary Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 @Acid da się zrobić to "adb shell" jak niż odinstalowalem apki? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 56 minut temu, Elderbary napisał: Ma rację, właśnie jestem po instalacji i było kilka chińskich apek Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Dobrze by było przy okazji z adb shell zrobić ls /data/app i podać mi nazwy aplikacji które tam są. Bo wtedy dopisze je do skryptu. A ja tego nie mam jak sprawdzić bo w sumie nie mam nowych telefonów pod ręką. 26 minut temu, AndropaX napisał: otwórz zip z romem miuipolska, wyciągnij pliki .apk z cust/app/customized i zainstaluj ręcznie. Można... zrobić restart. Te apki są dodane do skryptu, który automatycznie je instaluje przy restarcie urządzenia. A jesteś pewien że ten skrypt jest poprawnie wgrywany? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poohacz79 Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Po restarcie aplikacje nie "powróciły" Ręcznie wyciągnąłem z zipa z Romem i zainstalowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danielllo Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 Do Acid. Xiaomi redmi 1S WCDMA Media tec. Cegla, uruchamia sie tylko recovery, nie moge wrzucić romu na tel. mozna go odratowac jakos inaczej, znalazłem poradnik na miui polska, ale nie do prockow mtk, please Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka Xiaomi redmi 1S WCDMA Media tec. Cegla, uruchamia sie tylko recovery, nie moge wrzucić romu na tel. mozna go odratowac jakos inaczej, znalazłem poradnik na miui polska, ale nie do prockow mtk, please Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
meran Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum i od razu prośba. dostałem w prezencie telefon Xiaomi Mi 4 c i jest w nim wgrany język polski. W informacjach o systemie widnieją takie informacje:wersja android:5.1.1LMY47V Wersja MIUI: 77.00.44.00(LXKCNCI) Na telefonie po włączeniu wifi wyskakują reklamy. Ktoś mi może pomóc jak to usunąć? Uprzedzam iż dziadek ze mnie, jestem grubo po 40tce więc proszę o nie wyzywanie od lamerów dzięki z góry za ewentualną pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Colo99 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 1 godzinę temu, meran napisał: Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum i od razu prośba. dostałem w prezencie telefon Xiaomi Mi 4 c i jest w nim wgrany język polski. W informacjach o systemie widnieją takie informacje:wersja android:5.1.1LMY47V Wersja MIUI: 77.00.44.00(LXKCNCI) Na telefonie po włączeniu wifi wyskakują reklamy. Ktoś mi może pomóc jak to usunąć? Uprzedzam iż dziadek ze mnie, jestem grubo po 40tce więc proszę o nie wyzywanie od lamerów dzięki z góry za ewentualną pomoc. Najprawdopodobniej masz chiński rom z masą syfu. Przeczytaj to: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
meran Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 (edited) Dnia 11.03.2016o20:18, Colo99 napisał: Najprawdopodobniej masz chiński rom z masą syfu. Przeczytaj to: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ Dzięki bardzo kolego. Trochę się nastresowałem ale jest nowy rom i koniec reklam Teraz nieco trudniejsze pytanie. Nie wyskakują dymki z Mesengera. Mam włączoną opcję pływających okien i co tam jeszcze ma być włączone ale wygląda na to że ten telefon nie współpracuje z mesengerem jak inne telefony. Jakieś rady? Edited March 13, 2016 by meran Link to comment Share on other sites More sharing options...
Colo99 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) 20 godzin temu, meran napisał: Dzięki bardzo kolego. Trochę się nastresowałem ale jest nowy rom i koniec reklam Teraz nieco trudniejsze pytanie. Nie wyskakują dymki z Mesengera. Mam włączoną opcję pływających okien i co tam jeszcze ma być włączone ale wygląda na to że ten telefon nie współpracuje z mesengerem jak inne telefony. Jakieś rady? Sprawdź, czy w ustawieniach Messengera jest zaznaczona opcja pływających dymków, ewentualnie autostart dla Messengera i w opcjach powiadomień także pływające dymki. Edited March 14, 2016 by Colo99 Link to comment Share on other sites More sharing options...
meran Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 ogarnięte, dzięki ponownie. Problem był w autostarcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts