wyzwolenia Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Posiadam pendrive OTG po włożeniu go przez adapter MI4C nie widzi go Sprobowalem tez kabla OTG i niestety nic z tego Dodam ze HTC ONE S dziala z pendrive i kablem OTG bez problemu. Ktos moze sprawdzic? Lub ma jakis pomysl? Sprawdzalem na rom EU oraz PL Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 U mnie też nie działa i jestem tym faktem bardzo zawiedziony. Kabel na smartphonie samsunga działa bez problemów. Może to przez to nowe gniasdo usb typu-c.Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Jak na razie nie mam ani jednego potwierdzonego przypadku jakoby OTG działało na tym telefonie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyzwolenia Posted October 26, 2015 Author Share Posted October 26, 2015 Tja i na tyle zdaja sie recenzje na YT kolesi co przeczytali ze MI4C ma radio oraz OTG - przyjeli za pewnik bez samodzielnego sprawdzania Lipa - taki tel bez OTG Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Kurcze, ale na ibuygou pisało że faktycznie nie ma radia,ale jest OTG. O co chodzi?Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyzwolenia Posted October 26, 2015 Author Share Posted October 26, 2015 (edited) Pal licho to radio - wcale nie potrzebuje... no moze troche Ale o otg trabienie bylo w wielu miejscach Wychodzi nam bokiem pewnie to nowe USB Edited October 26, 2015 by wyzwolenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 A jaki system plików macie na pendrive? Może spróbować z fat32 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Zgadzam się brak otg jest wkurzające.Próbowałem fat32 i bez zmian.Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyzwolenia Posted October 26, 2015 Author Share Posted October 26, 2015 Nie moge zrobic konwersji na fat32 ale to w/g mnie nie ma znaczeniaGdy Android nie rozpoznaje typu partycji to i tak pokazuje ze jest urządzenie/pamiecA tu cisza, cisza totalna Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Szkoda że nie da się jakoś wejść do shela i zobaczyć coś na wzór linuxowego dmesg. Równie dobrze może być problem z brakiem sterowników do obsługi pamięci flash, ale to jest takie gdybanie. A te kable OTG to macie zakończone usb typ c czy używacie jakiś przejściówek Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 A ciekawe czy taki pendrive by zadziałał?http://www.agito.pl/pamiec-flash-usb-kingston-dt-microduo-3c-16gb-usb-3-0-3-1-type-c-flash-drive-dtduo3c-16gb/pd/DSWL6MBBM/Do podłączenia go do Mi4c nie potrzeba wszak ani kabla ani przejściówki. Bo mi się wydaje, że najbardziej podejrzanym (o powodowanie problemów z OTG) elementem są te przejściówki:https://www.ibuygou.com/p-original-usb-type-c-adapter-for-xiaomi-mi4c-7092.htmlChoć o ile się nie mylę, ktoś też coś pisał o specjalnym kablu i że też nie działało... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Ja również używam tej przejściówki że sklepu iBuygou. Faktycznie to może być powód.Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Widzę że ktoś już zgłosiłhttp://54.243.194.135/thread-176278-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddr Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 W letv interfejs dalej jest 2.0 i pewnie w rn2 też tak jest. Może to też być luka w miui i trzeba poczekać aż dodadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Szkoda że nie da się jakoś wejść do shela i zobaczyć coś na wzór linuxowego dmesg. Równie dobrze może być problem z brakiem sterowników do obsługi pamięci flash, ale to jest takie gdybanie. A te kable OTG to macie zakończone usb typ c czy używacie jakiś przejściówekYyyy??? A adb to co? Wpisz adb logcat, podłącz OTG i obserwuj czy log pokaże cokolwiek w tym momencie. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 (edited) Yyyy???A adb to co?Wpisz adb logcat, podłącz OTG i obserwuj czy log pokaże cokolwiek w tym momencie.Właśnie wczytałem się w artykuł o logcat. Notabene bardzo ciekawy. http://miuipolska.pl/adb-dzialaniefunkcjeprzyklady-dla-wszystkich/http://miuipolska.pl/poradnik-jak-zrobic-logcat/Chętnie bym to zrobił, ale nie mam kabla usb-c. Może ktoś z kolegów mógłby zerknąć i wrzucić log po podpięciu pamięci.Można by też sprawdzić np myszkę lub klawiaturę czy działa. Edited October 27, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Sprawdzę to wieczorem i dam znać Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Znalazłem jeszcze taki topichttp://54.243.194.135/forum.php?mod=viewthread&tid=174391&extra=page%3D1&mobile=2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddr Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 (edited) Bardziej się przyda sprawdzenie czy po podłączeniu adaptera usb > micro usb otg jest napięcie na pinach zasilania, jak nie ma to można napięcie podać do pendrive z zewnętrznego źródła i zobaczyć czy telefon wykryje, jak wykryje to znaczy że software lub niepełna obsługa. Edited October 28, 2015 by ddr Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Wy korzystacie z takiego kabla ?Czy zwykły OTG mirco usb + przejściówka mirco_usb > usb 3.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubaknot Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Kabel i przejściówka Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 (edited) I może właśnie ta przejściówka robić cały raban (może mieć już w sobie otg), lub nie wszystkie piny podłączone (np ma być wykorzystywana tylko do ładowania).Jak powiedział @ddr trzeba by sprawdzić napięcia, tylko będzie ciężko bo wtyk malutki, poza tym w nowym standardzie może być jakoś inaczej rozwiązane przełączanie Vcc.Wydaje mi się że rozwiązaniem jest albo kupić kablel otg-usbc albo pena już w interfejsem usb 3.1 Edited October 28, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Część opisu z oficjalnej strony produktu http://www.mi.com/mi4c/ [tłumaczenie z chińskiego via g. traslate]:Meanwhile, support for OTG transmission protocol that allows the phone to connect through accessories U disk or USB keyboard extended play.Więc go obsługuje, czyli albo soft, albo kabel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Ja bym obstawiał tą przejściówkę.Jeszcze można by spróbować przez nią podpiąć telefon do komputera. Jak nie będzie łączności to na bank przejściówka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 (edited) A nie ma ktoś po prostu pendrive z USB-C dla naszego Mi4c? Ja mam na micro do Mi4, ale nie mogę teraz użyć do nowego :/. Może bym kupił, tylko szkoda kasy jak nie działa. Edited October 28, 2015 by preston2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Ano @preston2009 i chyba większość z nas ma to samo odczucie co do kupna kabla/pendrive usbc. Jak ktoś nie potwierdzi to szkoda kasy Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Jakbym znalazł solidny z USB 3.0 do 80zł to bym pewnie kupił. Tylko jeden na USB 3.0 mi się popsuł gdy używałem na USB 2.0 :/ . A-Data już nie kupię z tego powodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Ja mam Goodram 32GB USB 3.0 od razu poszedł do reklamacji (wolne transfery) wymienili na identyczny model, ale o dziwo zgłasza się pod troszkę inna nazwą, czyli nie taki identyczny. Teraz to nie narzekam. Robi w starym laptopie za brakujący dysk (Linux live z zapisem zmian). Jak byś chciał mogę podać Ci model.Wracając do tematu tak bije się z myślami czy nie kupić tego normalnego kabla otg usbc. Wszak standard pomału wchodzi i będzie pojawiać się coraz więcej urządzeń z tym portem. Edited October 29, 2015 by advcron Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Jakbym znalazł solidny z USB 3.0 do 80zł to bym pewnie kupił. Tylko jeden na USB 3.0 mi się popsuł gdy używałem na USB 2.0 :/ . A-Data już nie kupię z tego powodu.To chyba nie jest możliwe, aby akurat to było przyczyną, że się zepsuł. Nawiasem mówiąc właśnie dziś mnie wkurzył pendrive A-Data, który nie wydaje się zepsuty, ale przekłamuje zawartość danych na niego nagranych. Wredna rzecz, masakra. Dobre doświadczenia mam z Sandiskami. Do testów USB-C chętnie bym kupił ten http://www.agito.pl/pamiec-flash-usb-kingston-dt-microduo-3c-16gb-usb-3-0-3-1-type-c-flash-drive-dtduo3c-16gb/pd/DSWL6MBBM/ , ale ma tak żałosną prędkość zapisu, że to chyba nie ma sensu. Edited October 29, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elderbary Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tak jak jesteśmy w świecie usb to wiecie że Mi4c mimo uzycia USB typu C ma przesyły jak 2.0 ;/ Jedyny telefon z USB C gdzie nie dali USB 3.0 ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
boober Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 (edited) Tak jak jesteśmy w świecie usb to wiecie że Mi4c mimo uzycia USB typu C ma przesyły jak 2.0 ;/ Jedyny telefon z USB C gdzie nie dali USB 3.0 ;/ Nie jedyny. Oneplus 2 oraz letv ten sam przypadek. To samo z Nexusami. Zaryzykowałbym stwierdzenie, ze praktycznie wszystkie telefony ze złączem USB typu CV obsługują standard 2.0. Nie wiem jak z Meizu. Edited October 29, 2015 by boober Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 To chyba nie jest możliwe, aby akurat to było przyczyną, że się zepsuł. Nawiasem mówiąc właśnie dziś mnie wkurzył pendrive A-Data, który nie wydaje się zepsuty, ale przekłamuje zawartość danych na niego nagranych. Wredna rzecz, masakra. Dobre doświadczenia mam z Sandiskami. Do testów USB-C chętnie bym kupił ten http://www.agito.pl/pamiec-flash-usb-kingston-dt-microduo-3c-16gb-usb-3-0-3-1-type-c-flash-drive-dtduo3c-16gb/pd/DSWL6MBBM/ , ale ma tak żałosną prędkość zapisu, że to chyba nie ma sensu.Mój A-data jest już niewykrywany :/ . Padł kompletnie.Prędkość zapisu na tym Kingstonie to jakaś kpina. Posiadany 4-5 letni PQI na 2.0 ma lepszy zapis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Tak naprawdę czy usb 3.0 jest aż tak potrzebne w telefonie? Rozumiem w zwykłym komputerze. Mi osobiście 2.0 w zupełności w Mi4c wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Mi nie jest w telefonie potrzebne, ale ci co kupują wersję 32GB+ to na pewno chcieliby szybciej wysyłać pliki na swojego Mi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advcron Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Wysyłałem obrazy miui i na szybkość to nie narzekałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts