Jump to content

MI 4c - pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

1 minutę temu, data17 napisał:

Panowie macie problemy z ładowaniem na Nogat?? Telefon po chwili przestaje się ładować.. jeszcze się zastanawiam czy możliwe że ładowarka padła

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Nie mam, ładuje normalnie. Spróbuj inną ładowarką, kablem, pod PC.

Nowy miui niczym się nie różni od starego znaczy android bo miui to samo hehe. A dodatkowo lepiej i tak mi trzyma bateria na czystym androidzie.

SwmevLB.png

Bateria nadal kupa i bootloader zablokowany eh..

SwmevLB.png

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

dostalem kod wracam na CM XDXDXD 4h sot tylko przy H+ to jest minimum dla tego fona!!!!

16997311_1270745086294201_1207597775_n.png

Edited by data17

Panowie, chce żonie wrzucić najnowsze miui na andku 7.0. Na obecnej wersji 6.12.22 i tam ma jakieś problemy (np. wyłącza się jej samoczynie chrome przy przeglądaniu stron).

Powiedzcie mi tylko czy jak będzie wielka d... z tym 7.0 (na razie pewnie też jest trochę błędów), wiadomo zablokuje bootloader (zgodę cofnęli także czekamy na nową) to będę mógł jej odblokować bootloader tą metodą: https://miuipolska.pl/forum/topic/10626-oblokowanie-bootloadera-bez-pozwolenia-xiaomi/

i wrócić do jakiejś wcześniejszej wersji?

3 minuty temu, leonfp napisał:

Panowie, chce żonie wrzucić najnowsze miui na andku 7.0. Na obecnej wersji 6.12.22 i tam ma jakieś problemy (np. wyłącza się jej samoczynie chrome przy przeglądaniu stron).

Powiedzcie mi tylko czy jak będzie wielka d... z tym 7.0 (na razie pewnie też jest trochę błędów), wiadomo zablokuje bootloader (zgodę cofnęli także czekamy na nową) to będę mógł jej odblokować bootloader tą metodą: https://miuipolska.pl/forum/topic/10626-oblokowanie-bootloadera-bez-pozwolenia-xiaomi/

i wrócić do jakiejś wcześniejszej wersji?

Starą metodą nie odblokujesz.

@leonfp do ostatniej wersji 6.12.22 był 5.1.1 i stary bootloader który mogłeś sobie odblokować wgrywając china dev 6.1.7. Teraz na najnowszych xiaomi.eu masz 7.0 z nowym bootloaderem i tylko oficjalna metoda zadziała. Co do chrome to na tych najnowszych też się zamyka i nie naprawisz tego robiąc aktualizację do 7.0, jest też wiele innych problemów które wymagają poprawki. Najlepiej będzie jak cofniesz się na jakiś build przed tym 6.12.22 bo tam nie było problemu z chrome. Nie pamiętam dokładnie ale kilka wersji wcześniej chrome się nie wysypywał, kilka osób też to potwierdza na forum. Jest jeszcze możliwe że na wersji stable będzie ok, chyba numerek 8.1.3 nie pamiętam. Kolega @kamillm ma jakąś wersje stable i mu się chrome nie wysypuje.

https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=126103

@slimdick. @leonfp. Dokładnie stable 8.0.2.0 ostatnio testowalem i nic mi sie nie zamykalo i nadal nie zamyka. Ze jestem zwolennikiem wersji stable to na razie nie widze lepszego softu od tego, no może 8.0.3.0 ale nie wiem jak tam jest z zamykaniem sie chroma. Nie wiem tez jak jest na najnowszej bo na razie nie instaluje ze wzgledu na kilka bugow (wole odczekać pare wersji :D). 

Edited by kamillm

Oki, to dobrze, że jednak zapytałem.
Wstrzymam się z aktualizacją do 7.0.
Tylko powiedzcie jak bezpiecznie wgrać jakąś wcześniejszą wersję miui PL.
Ostatnio próbowałem wgrać normalnie w twrp jakąś starszą wersję zrobiłem wipa ale system się wysypał. udało mi się wgrać w ten sam sposób z powrotem wrzucić 6.12.22 i działa ale tak jak wspominałem na tej wersji występuje się chrome..

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

kto mi powie czemu w nugacie nie moge wejsc w recovery ;/ nie moge zainstalowac przez to nowej wersji z 2.23...

udalo mi sie zainstalowac china dev najnowszy 2.23 przez edl tryb tylko dlaczego tu nie ma google play :D

Edited by data17

Witam mam problem po wgraniu romu android 7 wersja 7.2.9 nie mogę w żaden sposób wgrać żadnej aktualizacji nie mogę zmusić tel żeby wszedł w tryb recovery ani ręcznie ani z automatu ,wgrywam aktualizację kręci się kółko restart tel i pokazuję się logo MI tel się wyłącza i zero reakcji dopiero włączam przyciskiem power i tel normalnie startuje ,dodam jeszcze że próbowałem ściągać plik też bezpośrednio ze strony MIUi ale nic z tego nie wychodzi może ktoś coś pomocy tel MI 4C pozdrawiam

7 minut temu, data17 napisał:

To jak ty używasz na codzien china stable bez Google Play? emoji3.png

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Doinstaluj potrzebne pakiety w odpowiedniej kolejności. Możesz sobie z apk mirror pobrać oczywiście nowsze wersje niż są w tym opisie.

[Tools, Tips & Tutorials] [DEVICE TEAM] Installing Google Apps for Android 7.0 Nougat Without Root!

47 minut temu, marman3 napisał:

Witam mam problem po wgraniu romu android 7 wersja 7.2.9 nie mogę w żaden sposób wgrać żadnej aktualizacji nie mogę zmusić tel żeby wszedł w tryb recovery ani ręcznie ani z automatu ,wgrywam aktualizację kręci się kółko restart tel i pokazuję się logo MI tel się wyłącza i zero reakcji dopiero włączam przyciskiem power i tel normalnie startuje ,dodam jeszcze że próbowałem ściągać plik też bezpośrednio ze strony MIUi ale nic z tego nie wychodzi może ktoś coś pomocy tel MI 4C pozdrawiam

A wygrałeś nowe twrp ?

11 minut temu, marman3 napisał:

Nie a masz może jakiś namiar jak się wgrywa i skąd plik twrp

Przecież masz wszystko na pierwszej stronie aktualizacji do Androida 7 ,Acid wszystko tam podał łącznie z linkiem do twrp pod Mi4c (Libra)

21 godzin temu, data17 napisał:

To jak ty używasz na codzien china stable bez Google Play? emoji3.png

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

No normalnie. A jak korzystasz z customROMów? Wrzucasz GAppsy i tyle :P Przynajmniej mam kilka fajnych bajerów i całość działa zdecydowanie lepiej.

Edited by Antyhaker

Witam,

Jestem tutaj nowy dlatego wybaczcie za, być może głupie pytania. Otóż nabyłem ostatnio Mi4c od znajomego który zakupił kilka tel na Aliexpres. Urządzenie działa bez problemu, ale jest tylko częściowo spolszczone. Pytanie czy da się to zrobić poprzez jakąś szybką aktualizację bez wnikania w te ROM'y i inne rzeczy na których się nie znam? Interesuje mnie tylko spolszczenie telefonu nic więcej nie potrzebuję. Urządzenie wyświetla informację o Androidzie 5.1.1 LMY47V MIUI 7 55.12.31 jeśli coś to może pomóc. I jeszcze pytanie czy da się przestawić też jakoś niektóre aplikacje aby korzystały i łączyły się z polskimi a nie chińskimi stronami? Będę wdzięczy za każdą pomoc.

4 minuty temu, springieer napisał:

Witam,

Jestem tutaj nowy dlatego wybaczcie za, być może głupie pytania. Otóż nabyłem ostatnio Mi4c od znajomego który zakupił kilka tel na Aliexpres. Urządzenie działa bez problemu, ale jest tylko częściowo spolszczone. Pytanie czy da się to zrobić poprzez jakąś szybką aktualizację bez wnikania w te ROM'y i inne rzeczy na których się nie znam? Interesuje mnie tylko spolszczenie telefonu nic więcej nie potrzebuję. Urządzenie wyświetla informację o Androidzie 5.1.1 LMY47V MIUI 7 55.12.31 jeśli coś to może pomóc. I jeszcze pytanie czy da się przestawić też jakoś niektóre aplikacje aby korzystały i łączyły się z polskimi a nie chińskimi stronami? Będę wdzięczy za każdą pomoc.

Masz tzw. lewe syf-MIUI, mocno niezlecane. Musisz wgrać MIUI EU/PL. Opisane problemy znikną. Bootloader masz tam prawdopodobnie zablokowany, ale w starym stylu, co w przypadku tego tel. oznacza łatwe odblokowanie bez zgody XIAOMI (komendami fastboot). Potem wgrywasz (również komendami fastboot) TWRP i instalujesz MIUI EU/PL, robiąc stosowe wipe'y. To nie jedyna ścieżka, nie wiem, czy najlepsza, ale raczej najszybsza i najprostsza.

@latet wszystko ok tylko powinien najpierw zrobić MiFlash do wersji china dev, tam odblokować bez zgody (czyli musi starą wersję wgrać), wgrać stare TWRP, potem zaktualizować do andka 7 i wtedy oficjalnie odblokować.

Może też wgrać od razu w miflashu dev china na andku 7, ale wtedy nie odblokuje oficjalnie o ile nie ma zgody i o ile błąd 50% mu się nie pojawi... Więc wolałbym to zrobić naokoło i do czasu zgody siedzieć na polskim sofcie.

3 godziny temu, springieer napisał:

Tak myślałem, że nie będzie prosto. Rozumiem, że to wszystko gdzieś tu na forum znajdę tak krok po kroku wytłumaczone jak przysłowiowej krowie na miedzy?

Jak chcesz prosto i nie zalezy Ci na androidzie 7 to tutaj masz chyba najprostsza instrukcje http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779  Wgraj sobie pozniej TWRP (te od TS lub najnowsze), xioami.eu (instrukcja na miuipolska.pl) i ciesze sie dobrym telefonem. Jesli zalezy Ci na android 7 to rob tak jak napisal kolega @galakty bo pisze bardzo dobrze.

• Like 1

15 minut temu, Mintaa napisał:

Halo halo mam problem. Co mam pobrać aby mój telefon przeszedł do andka 7.0 ? Ktora wersje EU polska czy jak w końcu a najlepiej jak by można było link :D

I może jeszcze mamy Ci wgrać zdalnie? Poczytaj, a na górze masz dział pobierania...