penguino Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 54 minuty temu, Mayex napisał: To jest duża różnica, ale nie wierzę żeby szkła miały taka twardość. H9 nie powinno być zarysowane nożem, jedynie diament lub piasek, a nie jest trudno ich zarysowac kluczami. Inna sprawa że one nie są hartowane. Pękło mi 2 razy szkło "hartowane" na ekran i pęka ono jak zwykle szkło. Hartowane masz boczne szyby w aucie żeby nie pękały tworząc ostrych krawędzi. Gorilla glass też tworzy pajeczynke, szkła hartowane na ekran pękają normalnie - czyli nie są hartowane. Hartowanie szkła nie uodparnia je na pękanie. Wręcz przeciwnie - staje się twardsze, ale i bardziej kruche. Efektem ubocznym jest też to, że po pęknięciu rozsypuje się na kawałeczki, ale bez ostrych krawędzi - stąd zastosowanie w motoryzacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Maa Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Ale jakiego producenta ??? Mam dekoder MediaBOX+ z NC+: Znalazłem, że jest to jakiś ADB ale wybierając ten model nie łapie Mi też od razu nie łapało. Ja mam stary dekoder firmy Pace. Ten twój to nie wiem jaki producent. Trzeba parować aż do skutku. Jest chyba 8 prób aż pilot zadziała. Jak dioda na urządzeniu mrugnie przy naciśnięciu na telefonie to trzeba wybrać opcję, że jest reakcja. Próbowałem różnych apek z serii IR Remote ale dopiero ten ZaZaRemote zadziałał że wszystkimi urządzeniami. Mi Remote to chyba w Chinach działa. Sent from my Mi-4c using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 54 minuty temu, Mayex napisał: To jest duża różnica, ale nie wierzę żeby szkła miały taka twardość. H9 nie powinno być zarysowane nożem, jedynie diament lub piasek, a nie jest trudno ich zarysowac kluczami. Inna sprawa że one nie są hartowane. Pękło mi 2 razy szkło "hartowane" na ekran i pęka ono jak zwykle szkło. Hartowane masz boczne szyby w aucie żeby nie pękały tworząc ostrych krawędzi. Gorilla glass też tworzy pajeczynke, szkła hartowane na ekran pękają normalnie - czyli nie są hartowane. Hartowanie szkła nie uodparnia je na pękanie. Wręcz przeciwnie - staje się twardsze, ale i bardziej kruche. Efektem ubocznym jest też to, że po pęknięciu rozsypuje się na kawałeczki, ale bez ostrych krawędzi - stąd zastosowanie w motoryzacji. Dlatego mówię że te szkła na smartfony nie są hartowane a tak się nazywają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzacikus Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 U mnie MiRemote działa z dwoma TV Sharp bez problemu. Do dekodera nc+, od dawna używam rewelacyjnej aplikacji Pilot Enka Link to comment Share on other sites More sharing options...
xamil54 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Cześć, zastanawiam się poważnie nad MI4C jako moim pierwszym Xiaomi i mam pytanko. Słyszałem że różnie to bywa z Messengerem, a to apka, której najczęściej używam... Jak z tym dokładnie jest? Sent from my Tab2A7-10F using Tapatalk Cumplu, mi na mi4c messenger dziala bez zarzutu, mam powiadomienia, dymki, dzwoni normalnie telefon i tak dalej Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkady-san Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 3 godziny temu, Mayex napisał: Dlatego mówię że te szkła na smartfony nie są hartowane a tak się nazywają. Szkło jak najbardziej jest hartowane. Pamiętaj że porządne szkiełko na telefon to konstrukcja wielowarstwowa - jedna z nich nie pozwala na rozsypanie się na kawałki (najczęściej jest to ultra-cienka i wytrzymała folia). Podobnie jest w szybach samochodowych i antywłamaniowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 (edited) Wiem jak wygląda rozpryśnięta szyba w samochodzie, a jak wygląda pęknięty Nillkin. Nillkin po prostu łamał się jak twardy plastik, sciągnąłem go i łamałem na kawałki a reszta szkła nie pękała, tak zachowuje się szkło niehartowane z warstą plastiku/sylikonu żeby ostrych krawiędzi nie robił. A powinno być hartowane aby absorbować więcej energii z upadku. Wyrzuciłem już je, więc nie mam zdjęć. Edited December 20, 2015 by Mayex Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Polecam obejrzeć film o szkle https://youtu.be/0i5rycLJ3D8 Tak w ogóle to cały kanał jest ciekawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Polecam obejrzeć film o szkle https://youtu.be/0i5rycLJ3D8 Tak w ogóle to cały kanał jest ciekawy Potwierdzam kanał bardzo ciekawy. Właśnie na tym filmiku opieram moje wnioski I wiedząc jak łamie się szkło hartowane stwierdzam że "hartowane" szkła (Nillkin/Mocolo) na ekran nie są hartowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Bierz pod uwagę również że to zupełnie inna grubość i to też może mieć wpływ na rozchodzenie się naprężeń... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 1 godzinę temu, AndropaX napisał: Bierz pod uwagę również że to zupełnie inna grubość i to też może mieć wpływ na rozchodzenie się naprężeń... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Ok, tylko Nillkin pętka tak: a nie tak: Jak inaczej można stwierdzić czy jest hartowane czy zwykłe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozikpl Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Dlaczego prawie nikt nie pisze, że mi4c nawet nie leżał koło gorilla glass . Po tygodniu już widoczne rysy. Czy jak nakleję szybę to ukryje trochę te rysy? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawliko Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 4 minuty temu, kozikpl napisał: Dlaczego prawie nikt nie pisze, że mi4c nawet nie leżał koło gorilla glass . Po tygodniu już widoczne rysy. Czy jak nakleję szybę to ukryje trochę te rysy? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Zakryjesz. Ale fakt faktem, wytrzymalsze szkło to mialem nawet na samsungu galaxy s2 ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozikpl Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli najlepiej kupić dobrą szybę. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
christiano_ Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Czy problem o ktorym sie tyle naczytalem dalej u was wystepuje - wolne dzialania gmaila i innych uslug google? U mnie to nie występuje i jestem zdziwiony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawliko Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 4 minuty temu, christiano_ napisał: Czy problem o ktorym sie tyle naczytalem dalej u was wystepuje - wolne dzialania gmaila i innych uslug google? U mnie to nie występuje i jestem zdziwiony Yyy wolne to bylo co najwyzej pobieranie ze sklepu play. Ale to juz naprawiono. Link to comment Share on other sites More sharing options...
makovic Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 4 minuty temu, christiano_ napisał: Czy problem o ktorym sie tyle naczytalem dalej u was wystepuje - wolne dzialania gmaila i innych uslug google? U mnie to nie występuje i jestem zdziwiony Yyy wolne to bylo co najwyzej pobieranie ze sklepu play. Ale to juz naprawiono. Poprawione ale nie jest optymalnie Mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Używacie xposed? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
makovic Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Używałem na nexusie, teraz nie widzę jak dotąd potrzeby. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawyskarland Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Używacie xposed? Tylko do YouTube background i double tapety to sleep Wysłane z mojego Mi-4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Używacie xposed? Tylko do YouTube background i double tapety to sleep Wysłane z mojego Mi-4c Jest jakaś specjalna wersja do miui nie? A jest już tą najnowsza ze wczoraj? v79? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 (edited) Która wersja softu na dzień dzisiejszy jest najlepsza dla tego telefonu, gdzie wszystko działa i nic po drodze nie przestało działać, a działało wcześniej ? lub czy mając obecnie 5.11.12 warto zmieniać na coś innego, bo z takim softem przyszedł dziś do mnie telefon. Nie nastawiam się na copiątkowe wybuchy, szukam czegoś stabilnego Edited December 21, 2015 by Renegade Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Ten co masz jest bardzo dobry. Ale i na 5.12.10 też wszystko jest ok. Oczywiście to jest moje zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renegade Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 W wersji 5.11.12 2 aplikacje są po chińsku taka zielona z domkiem i MI w środku, czerwona z kółiem i w środku ala góry, jak ja odpalę to jest kula ziemska i na orbicie telefon, itp. czy one są potrzebne i czy w 5.12.10 są już PL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Yy niby jak, te apki walą chinszczyzna na kilometr. Ta zielona to bodaj Smart Home. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dax Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Witam, idzie mój pierwszy Xiaomi, mi4c zmultilangiem wiec aktualizacja nie bedzie problemem-chyba. Zaciekawił mnie ten temat o migawce aparatu, czy jest gdzieś opisane krok po kroku jak dodawać takie rzeczy? http://en.miui.com/thread-93802-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matixx Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 (edited) 6 godzin temu, Mayex napisał: Jest jakaś specjalna wersja do miui nie? A jest już tą najnowsza ze wczoraj? v79? Tak, jest specjalna wersja po MIUI ale nie wiem czy v79. v78 jest na pewno. A dokładnie tutaj http://en.miui.com/thread-78894-1-1.html Pobrałem z sekcji *MIUI 6/7 BASED ON Android 5.1.X only apk + zip na procesory 64-bit Edited December 21, 2015 by Matixx 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 6 godzin temu, Mayex napisał: Jest jakaś specjalna wersja do miui nie? A jest już tą najnowsza ze wczoraj? v79? Tak, jest specjalna wersja po MIUI ale nie wiem czy v79. v78 jest na pewno. A dokładnie tutaj http://en.miui.com/thread-78894-1-1.html Pobrałem z sekcji *MIUI 6/7 BASED ON Android 5.1.X only apk + zip na procesory 64-bit Dzięki. Znalazłem to, ale myślałem że jest jakiś nowszy wątek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dami107 Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 Możecie powiedzieć mi, skąd najbezpieczniej kupić szkło Nillkin H+? Polecany sprzedawca na AliExpress / Allegro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sotom Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 Szkło Nillkin jest źle spasowane tzn wokół całego ekranu brakuje 1mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dami107 Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 1 godzinę temu, Sotom napisał: Szkło Nillkin jest źle spasowane tzn wokół całego ekranu brakuje 1mm. To co polecasz w zamian? Ochrona ekranu musi być Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeSek Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 @Dami107 z tego co widzę to albo każde szkło jest inne albo po prostu każdy patrzy swoją miarą Ja mam Nillkin Amazing H i mam je bardzo fajnie dopasowane. Jedynie wysokości lekko brakuje, ale nie tak żeby to było karygodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dami107 Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 @GrzeSek, nie denerwuje cię fakt, że "zwykły" H nie ma zaokrąglonych brzegów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Winiu89 Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 (edited) Ja mam szkło po taniości i też trochę brakuje przy krawędziach, czekam aż 3mk będzie mieć hard glass na mi4c. Swoją drogą nie rozumiem jak to jest że szkło nie jest idealnie dopasowane? Kiedyś chciałem kupić folie 3mk do lenovo s650 ale niestety nie mieli wzorca, więc wziąłem telefon na skaner odrysowałem w corel draw, wysłałem im linie cięcia i do dzisiaj folia jest idealnie dopasowana. Nie wiem kto się tym zajmuje w Chinach :-\ Edited December 22, 2015 by Winiu89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeSek Posted December 22, 2015 Share Posted December 22, 2015 @Dami107 ani trochę. Dzięki temu mniej widać szkło na ekranie i nie rzuca się tak w oczy. Palcom nie przeszkadzają takie krawędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts