chłosta Posted March 21 Posted March 21 Od 2 dni posiadam telefon xiaomi 15. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jego działania, ale wczoraj odkryłem wadę, która w mojej ocenie, dyskredytuje główny aparat. Chodzi o refleksy światła widoczne przy zdjęciach nocnych. Są one widoczne jako punkty powielające obecne na zdjęciu źródła światła (załączam przykłady). Oczywiście obiektyw jest całkowicie czysty, więc problem prawdopodobnie leży w optyce. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Chciałbym uniknąć zwracania produktu w okienku 14-dniowym, z uwagi na cashback promocyjny. Czy macie doświadczenie z reklamacjami produktów xiaomi? Jest szansa że przy zgłoszeniu reklamacji wymienią mi urządzenie na nowy model bez wad?
kris68 Posted March 22 Posted March 22 Nam co prawda Xiaomi 14 Ultra i na boisku jest bardzo jasno, ja nie mam możliwości tam zrobić zdjęć. Ale robiłem zdjęcia nocne przy świetle dosyć mocnych lamp ulicznych i nie miałem takiego efektu. Spróbuj zrobić zdjęcia w trochę innych warunkach i sprawdź wtedy. @Master ma 15 Ultra może też do niego napisz. No gdyby Ci się na każdym zdjęciu to pojawiało to też bym się zastanawiał nad tym 14 dniowym terminem @Master pisał, że jest bardzo zadowolony i z prędkości i jakości zdjęć a myślę, że o ile miał czas, to przez kilka dni jak ma 15 Ultra porobił kilka testowych fotek. No tylko ciężko porównywać Xiaomi 15 a Xiaomi 15 Ultra — to jednak droższy telefon. Ale jak ci zależy, to porób więcej fotek i wtedy wrzuć tu, sprawdź po 1 czy nawet 4 zdjęciach ciężko ocenić. A tutaj na tym 1 zdjęciu to wprost miałeś światło w obiektyw. Jak napisałem, zrób przynajmniej 20-30 fotek w różnych warunkach oświetleniowych. Nie pamiętam modelu, ale ktoś pisał, że ma podobne efekty, ale chyba nie dokończył posta jak, to się skończyło. Musiałbyś przeszukać forum.
Master Posted March 22 Posted March 22 (edited) no moge cos porobic ... zobaczyc jak to wychodzi ... dzisiaj cos porobie w warunkach nocnych to podesle jak to wyglada ... zaden problem - nie wiem czy konstrukcja aparatu nie jest troche inna w zwyklej 15tce - tez kwestia ilosci soczewek - wyspa aparatow jest duzo mniejsza rozmiarowo i na grubosc niz w ultrze - a to na pewno wymusza zmiany konstrukcyjne ... a moze to problem ktory wystepuje okazjonalnie i musza zajsc okreslone warunki zeby tak bylo? mysle ze najszybciej potwierdzi to lub obali ktos ze zwykla 15tka ... a moze to wina algorytmow w samym sofcie? i przy kolejnym updacie to bedzie poprawione ... mozemy gdybac ps. tu jest trochę nocnych fotek z 15tki ... https://m.gsmarena.com/xiaomi_15-review-2803p5.php wrzucam trochę fotek - tak na szybko robione w trybie auto ... https://we.tl/t-Cp720zqhLi Edited March 23 by Master
chłosta Posted March 27 Author Posted March 27 Zrobiłem kilka nowych fotek i niestety wygląda to bardzo źle. Na zdjęciach oprócz punktowych refleksów pojawiają się też jasne smugi. Obiektyw jest na 100% czysty. Podświetlając obiektyw też nie widać niczego, co mogłoby przeszkadzać.
Master Posted March 27 Posted March 27 1 minutę temu, chłosta napisał(a): Zrobiłem kilka nowych fotek i niestety wygląda to bardzo źle. Na zdjęciach oprócz punktowych refleksów pojawiają się też jasne smugi. Obiektyw jest na 100% czysty. Podświetlając obiektyw też nie widać niczego, co mogłoby przeszkadzać. może to wina jakieś soczewki? z wada fabryczna ... tam tych soczewek jest od groma ... w zwykłej 15 na pewno mniej niż w tych wyższych modelach ale i tak na pewno kilka sztuk ... u siebie nie widziałem nigdzie takiego efektu jak tu masz na fotkach ... też na 14 pro tak nie było ... tu od spraw serwisowych specjalista to @Acid może już miał wymiany obiektywów - o ile to wada fabryczna - matrycy to raczej nie - tak jak pisałem obstawiał bym jakaś soczewkę ... nie wiem czy @kris68 widział kiedyś u siebie podobne objawy - a ma dużo doświadczeń z fotografią ... ja to się znam na tym jak prosię na teleskopie 🙃
Acid Posted March 28 Posted March 28 A nie masz na pewno folii ochronnej na obiektyw? Może ktoś założył w sklepie "gratis"? Jeszcze bym spróbował fotkę inną aplikacją aparatu np OpenCamera czy gCam - wiem, że to nie to ale jednak można wtedy wykluczyć wpływ software. I zrób fotki nie na zewnątrz a w domu, w ciemnym ciepłym pokoju i skieruj wtedy aparat w stronę lampki biurkowej by zasymulować to co robiłeś wcześniej (chodzi mi tu właśnie o temperaturę)
Netoper Posted March 28 Posted March 28 A nie masz może etui z osłoną na obiektywy?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
chłosta Posted March 28 Author Posted March 28 Dzięki za wszystkie odpowiedzi 🙂 Mam przezroczyste etui z osłoną, ale sprawdzałem bez niego i było to samo. Nie mam też folii na obiektywach. Fotka z open camera. Poświata i punktowy refleks też jest. Fotka z lampką. Tu też jest widoczny refleks. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś, kto też ma ten model telefonu, przesłał fotki w podobnych warunkach. Wtedy byśmy wiedzieli czy to jest "norma" czy mam wadliwy model 😉
chłosta Posted March 29 Author Posted March 29 Jeszcze parę zdjęć w dziennych warunkach. Tu też są dziwne refleksy i poświaty. Powiedzcie czy to może być normalne w tym modelu czy można już uznać że mam wadliwy egzemplarz. Wrzucam jako link do photos, bo zdjęcia są za duże i nie przechodzą. https://photos.app.goo.gl/9rN3UZe117NDjfvM7
grzegorz.lki Posted March 29 Posted March 29 Mam 15 i zrobiłem zdjęcia jak napisał @Acid i w zależności od kąta skierowania obiektywu w kierunku lampki to mam zieloną kropkę lub kropkę przechodzącą we refleks. A jak nakieruje obiektywem bezpośrednio w źródło światła to znika. Ewidentnie ta ilość soczewek chyba powoduje te refleksy. Zdjęcia przykładowe z zaznaczonymi miejscami kropek i poświat i jedno które jest zrobione prosto w źródło światła Muszę wrzucić pojedynczo fotki I kolejne to już bez tych anomalii
chłosta Posted March 29 Author Posted March 29 2 godziny temu, grzegorz.lki napisał(a): Mam 15 i zrobiłem zdjęcia jak napisał @Acid i w zależności od kąta skierowania obiektywu w kierunku lampki to mam zieloną kropkę lub kropkę przechodzącą we refleks. A jak nakieruje obiektywem bezpośrednio w źródło światła to znika. Ewidentnie ta ilość soczewek chyba powoduje te refleksy. Zdjęcia przykładowe z zaznaczonymi miejscami kropek i poświat i jedno które jest zrobione prosto w źródło światła Muszę wrzucić pojedynczo fotki I kolejne to już bez tych anomalii Dzięki, a dałbyś radę zrobić kilka fotek na zewnątrz podobnych do tych moich?
grzegorz.lki Posted March 30 Posted March 30 6 godzin temu, chłosta napisał(a): dałbyś radę zrobić kilka fotek Postaram się dziś wieczorem
grzegorz.lki Posted March 30 Posted March 30 (edited) @chłosta jednak nie trzeba czekać do wieczora. Zrobiłem pod słońce. Jak celuje prosto w słońce to tych poświat nie widać, a jak tylko delitnie zacznę odchylać od razu te okręgi się pokazują. Wydaje mi się, że Xiaomi 15 ma za małe odstępy między tymi 6-ma soczewkami i stąd powstaje taki refleks. W 15 Ultra na recenzjach nie dostrzegłem jak robią zdjęcia czy to nocne czy to pod słońce. Widocznie taki rozmiar aparatu 15 Ultra eliminuje takie zachowanie pod światło. Oczywiście etui i wszystkie folie zdjęte Edited March 30 by grzegorz.lki
chłosta Posted March 30 Author Posted March 30 Dzięki, czyli niestety to wada xiaomi 15 😕 Wielka szkoda. Mi to bardzo przeszkadza, więc będę musiał zwrócić.
Acid Posted March 31 Posted March 31 Na te zielone kropki czyli flary nie zwracajcie uwagi. To normalne. W każdej fotografii jest taka flara możliwa. Im lepszy obiektyw tym szansa na flarę mniejsza ale mówię tu o obiektywie w cenie całego tego telefonu. Ja bym powiedział że nie powinno być tych jasnych smug. Na mojej 13 nie ma czegoś takiego. Miałem tak w 11 kiedy miałem pękniętą szybkę...
grzegorz.lki Posted March 31 Posted March 31 (edited) Mam 13 i mam 15 i w 13 chyba jest tylko jedna soczewka natomiast w 15 6. I 15 ma dużo mniej wystający aparat niż 15 Ultra i może te soczewki są za blisko siebie w 15. Tak w 13 nie ma takich efektów lub są bardzo rzadko do uchwycenia. Ale jeżeli się zmniejszy ekspozycję EV w 15 to te flary i smugi znikają. W zależności od warunków nieraz wystarczy -0,3 a nie raz musi -2,0 Mam jeszcze czas więc zobaczymy. Na razie jest dla mnie OK telefon. Edited March 31 by grzegorz.lki
chłosta Posted April 1 Author Posted April 1 Obniżenie wartości EV tylko bardzo nieznacznie tuszuje problem. Smugi są powodowane przez fizyczne załamywanie światła w soczewkach i nie pomaga tu cyfrowe "przyciemnienie". 1
Recommended Posts