Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak można rozpakować plik zawierający ROM, żeby sprawdzić jakie ma zainstalowane apki np. czy jest dialer Xiaomi, czy Google. Szczególnie potrzebne przy aktualizacji z poziomu MIUI na HyperOS z uwzględnieniem wersji narodowej. 

Posted (edited)

Czy to ma znaczenie, który plik ROM weźmie się do obróbki recovery lub fastboot. Po czym rozpoznawany jest plik dialera, że to xiaomi lub google i jaką on ma nazwę w wykazie apek.

Edited by Janwoj
Posted

Nie ma znaczenia, oba pójdą (choć recovery jest mniejsze, zazwyczaj biorę recovery).

Dialer Xiaomi = nazwa zaczynająca się od InCallUI, Google = GoogleDialer.

Posted

Dobrze wiedzieć o tym, bo kolejna aktualizacja może przynieść niemiłe niespodzianki i dlatego przed załadunkiem warto sprawdzić co w trawie piszczy, żeby uniknąć niepotrzebnych kłopotów.

Posted

To co pisał jordan87

Co ciekawe na Xiaomi 15 wrzuciłem soft Indonezyjski i nie było tam domyślnie dialera MIUI wiec stwierdziłem że nie ma nagrywania rozmów, wrzuciłem Taiwan i tutaj jest.

Z tego tytułu wolałem zapytać, bo jak widać różne przypadki są w tych ROM-ach a lepiej być czujnym, gdyż nie każdy miał ten luxus, żeby odblokować BL, bo nawet odpłatnie to też nie zawsze jest możliwe. Zapytam jeszcze, czy gdzieś jest opis tych apek co w przesłanym mi wykazie, bo same nazwy nie są tak do końca oczywiste i czego konkretnie dotyczą. 

Posted

Konkretnego opisu nie ma. Tych apek jest trochę dużo, overlaye wszelkiego rodzaju można pominąć. Najważniejsze pki systemowe najczęściej mają w nazwie OS2 albo MIUI.

Posted

To też jest jakiś klucz ułatwiający lokalizację najbardziej interesujących apek, bo faktycznie jest tego sporo.

Posted
W dniu 12.03.2025 o 21:02, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jednym z bardziej popularnych narzędzi tego typu jest dumpyara, ale musisz mieć Linuxa (albo przynajmniej Windows Subsystem for Linux). 

Próbowałem zainstalować tego dumpyara, ale praktycznie nie mam doświadczenia z Linuxem i mimo uruchomienia WSL i zainstalowania Ubuntu nic mi z tego nie wychodzi. Przerzuciłem w necie szereg informacji, ale bez doświadczenia w temacie nic więcej nie zrobiłem. Prośba o jakąś podpowiedź o ile miałbyś trochę czasu i nie byłoby to zbyt rozbudowane. Jakie komendy trzeba wpisać, żeby można było ten plik zip ROM-u rozpakować tym programem. Ewentualnie prośba o jakąś informację na priva, żeby nie zaśmiecać tematu. Mogłoby to się przydać w przyszłości, gdyby pojawił się jakiś nowy plik aktualizacyjny. 

Posted

Przede wszystkim musiałbyś pokazać, co robisz (jakiś zrzut ekranu). Najpierw trzeba zainstalować odpowiednie pakiety, do czego masz polecenie ./setup.sh. Potem wywołujesz polecenie ./dumpyara.sh <link do ROM-u> i powinno w teorii pójść.

Posted (edited)

Robiłem przymiarki z innym programem z przykładowym extractem z linku: GitHub - DumprX/firmware_extractor: Dumpyara's Firmware Extractor's Clone

i taki efekt jak na zrzucie, potem podmieniłem link do mojego ROM-u pobierany z netu i oczywiście podobny efekt, ale to takie alternatywne metody.

Z tego linku też korzystałem  GitHub - AndroidDumps/dumpyara: Generate a dump from an archive or image(s)  , ale brakuje mi tych właściwych początkowych komend. 

Zrzut ekranu 2025-03-14 215240.png

Edited by Janwoj
Posted

1. Najlepiej używaj dumpyary, a nie firmware_extractora. Dumpyara sama użyje firmware_extractora, w niej też możesz ten ROM wskazać.

2. Prawdopodobnie brakuje pakietu 7z, spróbuj go zainstalować.

Posted

Dziękuję Kacper za pomoc, ale nie będę Cię dłużej katował i uczył się przy Tobie Linuxa, bo ja mam swoje lata i to już nie ma sensu po to, żeby rozpakować jeden plik ROM. Jakby pojawił się nowy ROM to najwyżej skorzystam z Twojej uprzejmości, to mi go pewnie rozpakujesz. Ja z wykształcenia jestem elektronikiem a nie informatykiem (programistą) i ewentualnie mogę naprawić sprzęt niż go programować. W ostateczności poproszę syna to on napewno wiedziałby jak to zrobić, bo jest programistą. Nie chcę Ci dłużej zajmować czasu, bo i tak widzę, że masz sporo zajęcia z tym a i z pracą pewnie też. Traktowałem to jako swojego rodzaju wprawką w nowej dziedzinie niż moja. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie informacje w tym temacie.  

• Like 1
Posted

Jeszcze wracam do tematu, bo po wizycie syna - jak pisałem wcześniej - udało się rozpakować ROM i efekt tego wygląda jak na załączniku. Stwierdził, że łatwiej jak bym miał wgranego Linuxa na oddzielnej partycji niż pracować na Linuxie, który działa na bazie WSL, ale udało się. Interesuje mnie w którym katalogu jest taki plik txt jaki mi podesłeś, żeby niepotrzebnie nie grzebać w całej zawarości wszystkich katalogów, bo coś podobnego znalazłem i nawet były to pliki apk, gotowe APK-i do instalacji. Na przyszłość będę już mógł sam rozpakować inne nowsze ROM-y.

Zrzut ekranu 2025-03-22 132459.png

Posted

Pliku txt który wysłałem wcześniej nie ma nigdzie, on jest generowany przez skrypt, który ja mam (nie przez dumpyarę). Możesz ewentualnie posiłkować się plikiem all_files.txt, który zawiera listę wszystkich plików w ROMie, i tam szukać nazw APK typu InCallUI.

• Like 1
Posted

Tak przypuszczałem, że ten plik do Twoja produkcja. To mi wystarczy na przyszłość i nowsze pliki aktualizacyjne. Syn mi tak przygotował, że wystarczy parę ruchów i mam to co mi będzie potrzebne. Wielkie dzięki za szybką odpowiedż. Pozdr.  

Posted

Czy przy kolejnym rozpakowywaniu pliku ROM i uruchamianiu skryptu dumpyara.sh wymagane jest ponowne instalowanie setup.sh, czy składniki zainstalowane pozostają już na komputerze a jeżeli tak, to gdzie. Kolejna sprawa mnie intryguje, czy w wyniku rozpakowywania ROM-u indonezyjskiego, uzyskana w ten sposób aplikacja apk dialera Xiaomi może być zainstalowana w telefonie z ROM-em EU z dialerem Google, czy oprogramowanie nie pozwoli na jego instalację, bo system odrzuci.

Posted

Skoro udało Ci się już rozpakować ROM, to ponowne uruchomienie setup.sh nie powinno być konieczne.

Apka dialera nie pójdzie na ROM-ie EEA, chyba że go zrootujesz i tam ją wrzucisz, ale to trochę szkoda zachodu moim zdaniem.

Posted

Jak wiesz mam już indonezyjską wersję ROM-u z możliwością nagrywania, dlatego moje pytanie wynikało z czystej ciekawości.

Posted (edited)
20 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

i tam szukać nazw APK typu InCallUI.

Kacper wydaje mi że jak testowałem InCallUi.apk jest apką  która uruchamia się podczas rozmowy przychodzącej - indyfikator nazwy numeru i kontaktu ,przyciski  odbierz-odrzuć itp .

Sam dialer jest zintegrowany z kontaktami i jest to apk Contakts.apk lub MiContacts.apk  .Nazwa zależna od wersji Global czy Eu .

Edited by VRil
Posted

Może głupio się zapytam, ale dlaczego nie zaktualizujesz sobie fona do najnowszej indonezyjskiej wersji ?? Ja w moim Redmi 12 tak zrobiłem.

Posted (edited)

Ja mam wersję indonezyjską ROM MIUI, ale pozyskaną przez podmianę plików w trakcie aktualizacji. Odblokowanie BL mojego modelu RN13 Pro 5G praktycznie jest nie  możliwe z uwagi na fakt, że nie mogę połączyć konta z telefonem a to wyklucza mi dalsze działanie. System proponuje mi aktualizację do HyperOS1, ale na razie wstrzymuję się, bo mam pewne obawy zgodnie z zasadą lepsze jest wrogiem dobrego. Potem już nie będę mógł cofnąć się do poprzedniego ROM-u. Podobno z modelem 13 są pewne problemy w tym zakresie. Kacper bliżej poznał moje problemy i taka jest jego opinia..

Edited by Janwoj
Posted
3 godziny temu, VRil napisał(a):

Kacper wydaje mi że jak testowałem InCallUi.apk jest apką  która uruchamia się podczas rozmowy przychodzącej - indyfikator nazwy numeru i kontaktu ,przyciski  odbierz-odrzuć itp .

Sam dialer jest zintegrowany z kontaktami i jest to apk Contakts.apk lub MiContacts.apk  .Nazwa zależna od wersji Global czy Eu .

InCallUI to dialer, Contacts to kontakty. Obie apki rzeczywiście mogą być zintegrowane, ale okno rozmowy z przyciskami typu nagraj, wstrzymaj itd. to coś, za co odpowiada InCallUI.

• Thanks 1
Posted

Janwoj  a płatne odblokowanie bootloadera? Starszy model to może taniej. Ale to już kwestia wyboru każdego.

Posted
6 minut temu, kris68 napisał(a):

Janwoj  a płatne odblokowanie bootloadera? Starszy model to może taniej. Ale to już kwestia wyboru każdego.

Nie mam takiego parcia a możliwość nagrywania rozmów w zupełności mi wystarczy, bo o to mi głównie chodziło. Próba odblokowania to tak raczej przy okazji i sentymentu do poprzednich modeli RN4 i RN10 5G z odblokowaniem których nie było żadnego problemu.

Posted (edited)

kris68 z tego co sprawdziłem to ncunlock w modelu RN 13 Pro 5G nie odblokowuje BL. Inne z serii RN 13 tak, ale bez Pro. Nie wiem dlaczego.

Okazuje się, że ich strona nie jest zbyt często aktualizowana i dopiero w kontakcie z nimi przez WhatsApp dowiedziałem się, że jednak można ten model odblokować za 50$.

Edited by Janwoj