sibul Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 (edited) Jak wiecie romy MIUI 7 dla MI2S są obarczone błędem FC MiuiHome (naprawia również błąd motywu) po instalacji. Ten błąd występuje powyżej 5.8.27. Udało mi się rozwiązać ten problem jakieś 2 tygodnie temu i chciałem się nim podzielić. Sposób 1: -Po instalacji wykonujemy wipe cache przez recovery. Jeśli to nie pomoże wipe data. Sposób 2: Naprawa romu przygotowanego przez miuipolska, smiui i multilang z eu. Przyczyną błędu są błędne pliki instalacyjne w folderze /data - które przygotowują koledzy od tłumaczeń. Wystarczy je podmienić na prawidłowe,np. z wersji 5.8.20 które można pobrać tutaj: https://mega.nz/#!NF0U1Bgb!J7g_SYce6CCMiJK-kpvPXphufyqCLDCuWUqy8grlkLQ Przyczyna błędu log: Abort message: 'art/runtime/thread.cc:1116] Throwing new exception 'Attempt to invoke virtual method 'android.graphics.drawable.Drawable$ConstantState android.graphics.drawable.Drawable.getConstantState()' on a null object reference' with unexpected pending exception: android.content.res.Resources$NotFoundException: File res/drawable-xxhdpi/logo.png from drawable resource ID #0x7f0200a5 Przyczyną błędu jest nieprawidłowe odwołanie do pliku "File res/drawable-xxhdpi/logo.png" - błąd wykonania podmiany plików przez skrypt instalujący i szereg błędów dex. Każdy może naprawić ten błąd otwierając rom 7zip i przeciągając do niego poprawny folder /data. Po tej procedurze można instalować rom przez aplikacje aktualizacja. Teraz wiadomo z jakiego powodu chińskie romy działają Ciekawe są te pliki mrc, ale ich nazwy to niezły bałagan dużo w nich modyfikacji i grafik. Załączone pliki do naprawy romów MIUI 7: https://mega.nz/#!NF0U1Bgb!J7g_SYce6CCMiJK-kpvPXphufyqCLDCuWUqy8grlkLQ Edited September 29, 2015 by sibul Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 No ja to czekam co na to Acid xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 No tak.. tylko, że w /data jest tylko kilka rzeczy: dodatki typu motywy (precust.zip), baza danych do galerii, wzory dla mms i aplikacje. I to co nazywasz "naprawczą" to tylko nasz /data z któregoś ze starszych romów zmiksowany z /data dla China rom. Mms masz w wersji 8 czyli China a my używamy wersji 2 czyli Global (to lepiej). Jedyne co może wadzić to te motywy w precust ale ja ich nie ruszam. W romie od początku były te co dał rom. W pozostałych miejscach nic nie ma. Nie ma sensu byś wrzucał 70 MB czegoś czego tak naprawdę sam nie naprawiłeś. Zresztą sam dobrze nie wiesz w czym problem bo dajesz paczkę jak leci ze wszystkim co tam było dodane w multi/miuipolska. Gdybyś powiedział: tak ten i ten plik daje FC bo zmiana była tu i tu... a tak..? Ja tego nie ruszę bo bug może siedzieć w którymś z motywów i skoro wipe cache naprawia buga to więcej nie można zrobić. BTW... mrc to nic magicznego hehe to zwykły zip z motywem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts