Jump to content

Miui v7 naprawa błędu FC MiuiHome

sibul

Recommended Posts

Jak wiecie romy MIUI 7 dla MI2S są obarczone błędem FC MiuiHome (naprawia również błąd motywu) po instalacji.

Ten błąd występuje powyżej 5.8.27. 

Udało mi się rozwiązać ten problem jakieś 2 tygodnie temu i chciałem się nim podzielić.

Sposób 1:

-Po instalacji wykonujemy wipe cache przez recovery. Jeśli to nie pomoże wipe data.

Sposób 2:

Naprawa romu przygotowanego przez miuipolska, smiui i multilang z eu.

Przyczyną błędu są błędne pliki instalacyjne w folderze /data - które przygotowują koledzy od tłumaczeń.

​Wystarczy je podmienić na prawidłowe,np. z wersji 5.8.20 które można pobrać tutaj: https://mega.nz/#!NF0U1Bgb!J7g_SYce6CCMiJK-kpvPXphufyqCLDCuWUqy8grlkLQ

​Przyczyna błędu log:

Abort message: 'art/runtime/thread.cc:1116] Throwing new exception 'Attempt to invoke virtual method 'android.graphics.drawable.Drawable$ConstantState android.graphics.drawable.Drawable.getConstantState()' on a null object reference' with unexpected pending exception: android.content.res.Resources$NotFoundException: File res/drawable-xxhdpi/logo.png from drawable resource ID #0x7f0200a5

Przyczyną błędu jest nieprawidłowe odwołanie do pliku "File res/drawable-xxhdpi/logo.png" -  błąd wykonania podmiany plików przez skrypt instalujący i szereg błędów dex.

Każdy może naprawić ten błąd otwierając rom 7zip i przeciągając do niego poprawny folder /data.

Po tej procedurze można instalować rom przez aplikacje aktualizacja.

Teraz wiadomo z jakiego powodu chińskie romy działają :)

Ciekawe są te pliki mrc, ale ich nazwy to niezły bałagan dużo w nich modyfikacji i grafik.

Załączone pliki do naprawy romów MIUI 7: https://mega.nz/#!NF0U1Bgb!J7g_SYce6CCMiJK-kpvPXphufyqCLDCuWUqy8grlkLQ

Edited by sibul

No tak.. tylko, że w /data jest tylko kilka rzeczy:

dodatki typu motywy (precust.zip), baza danych do galerii, wzory dla mms i aplikacje.

I to co nazywasz "naprawczą" to tylko nasz /data z któregoś ze starszych romów zmiksowany z /data dla China rom.

Mms masz w wersji 8 czyli China a my używamy wersji 2 czyli Global (to lepiej). 

Jedyne co może wadzić to te motywy w precust ale ja ich nie ruszam. W romie od początku były te co dał rom. 

W pozostałych miejscach nic nie ma. Nie ma sensu byś wrzucał 70 MB czegoś czego tak naprawdę sam nie naprawiłeś. Zresztą sam dobrze nie wiesz w czym problem bo dajesz paczkę jak leci ze wszystkim co tam było dodane w multi/miuipolska. Gdybyś powiedział: tak ten i ten plik daje FC bo zmiana była tu i tu... a tak..?

Ja tego nie ruszę bo bug może siedzieć w którymś z motywów i skoro wipe cache naprawia buga to więcej nie można zrobić.

BTW... mrc to nic magicznego hehe to zwykły zip z motywem :)

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...