Jump to content

Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.6.0.UMRCNXM - Android 14

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.6.0.UMRCNXM dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_MARBLE_OS1.0.6.0.UMRCNXM_14.zip/download

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Like 3
Posted
Trochę niespodziewanie. Działa nie mniej znowu brakuje opcji ładowania baterii do max 80%.
Ale chyba w poprzednim wydaniu również tego nie było?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted
3 minuty temu, kulig007 napisał(a):

Ale chyba w poprzednim wydaniu również tego nie było?

Dokładnie. W sofcie do poco f5 tego nie ma. Xiaomi idzie drogą apple'a (patrz różnice w ios 17 iphone 15 vs starsze modele z 14 pro max włącznie brak dodatkowych informacji o baterii które i tak można pozyskać np. poprzez shortcut lub aplikację BAST odczytując na telefonie log systemowy lub nawet ręcznie wyszukując odpowiednią frazę z pliku .log)

Czyli ewentualnie zostaje ACCA plus terminal ewentualnie FDE.AI oczywiście z root.

Posted (edited)

aha. no to lipa troche bo teraz nie wiem czy instalowac ten czy ten wczesniejszy . btw. moge spokojnie wrzucic fastbotem  HyperOs na MIUI14 Global? bootloader wlasnie odblokowalem ale chce sie upewnic,  bo dawno tego nie robilem :)

@ edit 

Możecie mi powiedzieć co robie żle?  uruchamiam skrypt i wyskakuje bład ze nie znaleziono urzadzenia ... sterowniki zainstalowane z Miflash_unlockera i normalnie widzi telefon jako android bootloader interface . Jakby to mialo znaczenie to robie to na Win 7 .

image.jpeg

Edited by drabollo
Posted

Spróbuj przenieść folder bezpośrednio na dysk C
Spróbuj innego portu USB najlepiej USB2.

Posted

Ogarnięte. Root zrobiony i prawie wszystkie aplikacje przerzucone ze starego telefonu. Teraz męczę się z Portfelem Google bo wykrywa roota.  Czy u Was działa ten moduł Google Pay Fix na tym Romie? Bo zainstalowałem i nie ma żadnej poprawy u mnie. Zastanawiam się czy robić to jednak przez Magiska i Play Integrity Fix tak jak na poprzednim telefonie. 

Posted
38 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jeśli masz roota, to fix od nas raczej nie będzie działać.

Dzięki. Czyli kombinuje po staremu. 

Posted

Root to nic. Z tego co czytam google pracuje nad mechanizmem blokady uruchamiania się aplikacji jeżeli będziesz mieć aplikacje spoza oficjalnego sklepu Google Play. Niby ma to działać na podobnej zasadzie jak w przypadku root. Czyli jeżeli np. Revolut wykrywa root informuje że nie może działać i sayonara. W ING mobile bank ogranicza maksymalne kwoty przelewów jak dobrze pamiętam o połowę.

Posted

Yyyy, a kto instaluje wrażliwe apki z poza sklepu ?

Po za tym ta zapowiadana (jakoś na początku roku) blokada już się spotkała z mocnym odzewem ze strony RE, że monopol nie jest dozwolony.
Na obecną chwilę jest wręcz wymuszony wymóg na google, że użytkownik nie może być zmuszany do jedynego słusznego sklepu.

Gdzieś muzyka grała ale melodia rozbiła się o ostry cień mgły...

Posted
W dniu 14.09.2024 o 02:15, Netoper napisał(a):

Yyyy, a kto instaluje wrażliwe apki z poza sklepu ?

Po za tym ta zapowiadana (jakoś na początku roku) blokada już się spotkała z mocnym odzewem ze strony RE, że monopol nie jest dozwolony.
Na obecną chwilę jest wręcz wymuszony wymóg na google, że użytkownik nie może być zmuszany do jedynego słusznego sklepu.

Gdzieś muzyka grała ale melodia rozbiła się o ostry cień mgły...

Bez żartów. Instaluje aplikacje FOSS np. Używam fdroida/izzyondroid. Do newpipe mam dodany link repo do fdroida.

Gdybym chciał mieć tylko zamknięty ekosystem miałbym tylko Apple. I tak jest alt store pal czy epicstore ale tam to kilka aplikacji na krzyż jest.

A tak apropo epicstore to epic wywalił swoje gry z google Play i żąda aby pobierać je ze swojego sklepu na Androidzie. Tak jakby ktoś nie wiedział.

Posted

Wiesz, ja wrażliwych aplikacji typu banki czy mobywatel nie pobrałbym i tak z po za sklepu, mimo że też sporo innych używam po za sklepowych.
Google chce monopolu, ale właśnie organy EU mocno naciskają Alphabeta na uwolnienie, tak żeby twórcy mogli indywidualnie udostępniać, i ponoć jest już niby nawet termin ustalony kiedy to ma nastąpić ale najpierw i tak muszą umowę zawrzeć, a google robi wszystko aby odwlec w nieskończoność.
To co Kacper podrzucił (wszystko się zgadza) to już zostało wstępnie rozpoczęte bodajże w maju, ale przede wszystkim te blokowanie ma dotyczyć nie tyle pobieranie z po za sklepu, tylko przede wszystkim blokowania używania zmodyfikowanego oprogramowania (piratów) a drugą stroną medalu jest właśnie próba rozbicia ich monopolu na rynku EU. Bo to jakie zasady wprowadzają/wprowadzili na innych rynkach to nie do końca nas dotyczy.

Posted (edited)

Hej. Czy w HyperOs nie ma mozliwosci przelaczania sie pomiedzy aktywnymi odtwarzaczami z poziomu powiadomienia ? Bo w moim starym Poco X3 na MIUI to bylo i nie wiem czy Hyper Os nie ma tej funkcji czy poprostu nie wiem gdzie ja włączyć. Ostatnie zdjęcie z Poco F5 na HyperOs . 

IMG_20240918_204001.jpg

IMG_20240918_203943.jpg

Screenshot_2024-09-18-21-11-17-175_com.miui.home-edit.jpg

Edited by drabollo
Posted

Jasność wyświetlacza ustawiona na 1/2, wywalone kilka apek debloatem, sporo podniosło SOT i żywotność samej baterii wyłącznie apki/usługi -android inteligence (czy jakoś tak)
Wydaje mi się że na romie 1.0.3 miałem jeszcze ciut wyższy SOT.

Inna sprawa że jest duża zależność od sygnału sieci, w lokalizacjach gdzie sygnał mam słabszy to bateria odczuwalnie szybciej leci i SOTu potrafi nawet 6 godzin nie złapać.ecc9e282a4d76e6b614702f916675096.jpg

Posted

Przepraszam, może nie właściwe miejsce. Czy ten system obsługuje 5G w nju / Orange? Bo jeszcze ani razu od kiedy przeszedłem na xiaomi.eu nie miałem połączenia 5G.

Posted

Oczywiście że mam. Sieć, którą mam nju. Widziałem na forum Orange że trzeba mieć z brandowany system aby było 5G.
Wyjaśniło się, obecnie trzeba płacić za 5G lub mieć odpowiednią taryfę. Wcześniej i obecnie mam na kartę i było 5G a teraz przejdź na abonament jak chcesz mieć 5G.

• 2 weeks later...
Posted

Zauważyłam jeszcze jeden problem, gdy rozmawiam przez telefon i dzwoni ktoś jeszcze i chce odebrać połączenie, to pierwsza rozmowa się nie zawiesza, wyskakuje komunikat nie można zawiesić połączenie. Wcześniej było tak przynajmniej zawsze jakoś tak było na miui że odbieram to pierwsze połączenie zawieszało automatycznie i kończyłem rozmowę i wracało do pierwszego połączenia. Nie wiem czy to jakiś bug.
Chyba że to wina mojej karty prepaid nju za 1.2zl dziennie.

Posted

Kup kartę innego operatora i na niej zobacz co będzie z 5G i tymi połączeniami.
Tylko się upewnij że dany operator w podstawie oferuje 5G. Bo nie każdy plan taryfowy ma 5G

Posted

Okazuje się że zawieszenie rozmowy to też teraz ekstra usługa i nie jest dostępna w nju kartę. Karta heyah zawiesza rozmowy bez problemu. Coś co było kiedyś w standarcie na kartę w nju, teraz dodatkowo ekstra usługą, oczywiście płatną.

Posted

Kombinują jak mogą żeby dodatkowe opłaty ściągnąć, a potem zdziwienie że klienci migrują do innych sieci.