Jump to content

Rom Gucci

Radem

Recommended Posts

Dziękuję

Wysłane z mojego HM NOTE 1S przy użyciu Tapatalka

Do pytam się czy instalacja starszej wersji na nowszą odbywa się jakość jest na to jakiś tutek czy mogę ją zainstalować jak aktualizację.?

A no to super chodź od kupna telefonu mam problem ze zrobieniem kopi, w sumie mam 1 początkową i z niej korzystam ale żeby zrobić następną to już problem. Zrobię jak napisał ZduneX25 kopia jest tylko wipe zrobię. Ale na wszelki wypadek mam kopie z Tytanium buckup.

Ale kilka razy robiłem aktualizację bez wipe i jakoś śmigało.

Ja wróciłem z 9.10 na 8.27 na swoim Mi4 i pomimo posiadania kopii zaryzykowałem najpierw nierobienia żadnego wipa. Czyli w recovery wgrałem 8.27 i po prostu odpaliłem. Efekt? Wszystko gra i tańczy, jeszcze nie widziałem żadnego FC o.0

To masz po prostu szczęście :)

A no to super chodź od kupna telefonu mam problem ze zrobieniem kopi, w sumie mam 1 początkową i z niej korzystam ale żeby zrobić następną to już problem. Zrobię jak napisał ZduneX25 kopia jest tylko wipe zrobię. Ale na wszelki wypadek mam kopie z Tytanium buckup.

Ale kilka razy robiłem aktualizację bez wipe i jakoś śmigało.

Aktualizacje można robić bez wipe. Przecież to by było bez sensu... Przy downgrade zaleca się (bo przecież nie zmusisz użytkownika) robienie wipe.

Mi się zadaje że to nie bez sensu ponieważ aktualizujesz system wprowadzasz nowe zmiany a stare mogą pozostać może coś się nie zaktualizować i robić problem dla tego można wykonać wipe i powinno się tak robić chociaż to kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja wprzypadku aktualizacji miałem tak ze w starej wersji mogłem używać programu po aktualizacji już nie. Ale to może być wina nie aktualizacji tylko że coś pozostało po starej wersji Rom.

U Xiaomi nie ma sensu robić wipe, ludzie po przejściu z V5 na 7 potrafili nie mieć błędów. Dalvik cache przy każdej instalacji sam się robi, a full wipe co tydzień nie mają kompletnie sensu. System jest tak skonstruowany, że może przyjąć update'y i aktualizować bazy danych itp. bez problemów, choć czasami w szczególnych przypadkach się zdarzają.

To wytłumacz mi dlaczego po zainstalowaniu poprzedniego romu procenty bateri szybko mi ubywały, a jak zrobiłem z poziomu recovery wipe cache to ten problem zniknął? Zgadzam się z Tobą, że nie należy czyścić do zera telefonu, ale wipe cache zrobić nigdy nie zaszkodzi, bo w ten sposób sposób można wyczyścić śmieci z systemu i poprawić jego działanie.

Wysłane z Xiaomi RedMi Note

procenty bateri szybko mi ubywały, a jak zrobiłem z poziomu recovery wipe cache to ten problem zniknął?

O pacz! Wczoraj rozładował mi się telefon, wieczorem podłączyłem pod ładowarkę, ładował się przez noc, a dzisiaj był cały czas gorący i % uciekały. Godzinę szukałem przyczyny, żadnej apki nowej nie instalowałem, reset nie pomagał, zaktualizowałem ROM do najnowszej wersji, też nic nie dał i procek nie schodził poniżej 800 MHz na 3 z 4 rdzeni, a praktycznie cały czas siedział na 998-1209 MHz na wszystkich rdzeniach. Pomyślałem żeby wejść do recovery i zrobić wipe cache, wróciłem do systemu i jak ręką odjął! Dalej nie wiem jaki był problem.

Ja leciałem ponad pół roku bez żadnych wipe i nie miałem problemów Być może zdarza się, że w niektórych update coś jest nie tak, choć czasem efekt czyszczenia cache to placebo.

Z samym wipe cache nie byłoby problemów gdyby nie to, że przywracają motyw domyślny.

Może masz rację, że to efekt placebo, ale u mnie bateria lepiej trzyma i telefon płynniej działa. Wszystko może też zależeć od modelu telefonu. Oprogramowanie pewnie dopieszczają głównie dla flagowych modeli, a taki RedMi 1s, którego posiadam, już nie dostaje wersji tak dopracowanej. Może się mylę ale może tak być. Ja w każdym razie jestem zadowolony z nowej wersji oprogramowania i po wyczyszczeniu pamięci podręcznej wszystko u mnie fajnie działa.

Wysłane z Xiaomi RedMi Note

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...