Kacper Skrzypek Posted August 10 Share Posted August 10 Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS1.0.45.0.UNCCNXM dla telefonu Xiaomi 14 (nazwa kodowa houji). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_HOUJI_OS1.0.45.0.UNCCNXM_14.zip/download Osoby korzystające z ostatniej wersji cotygodniowej OS1.0.24.7.28.DEV powinny być w stanie bezpiecznie przejść na tę wersję (nie tracąc danych). ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10 Share Posted August 10 dobra wiadomość ... ze można spokojnie przejść z dev beta na stable ... osobiście podejrzewałem że tak będzie - choć niby miała być jeszcze ta wersja pomostowa ... no ale może nie jest po prostu potrzebna ... czekamy jeszcze na nową stable do shennonga - ostatnia była dość dawno temu więc tym bardziej się należy 🙃 pewnie te nowe stable będą już mieć poprawki bezpieczeństwa z tego miesiąca - trzeba jeszcze rozejrzeć się za jakimś changelogiem ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 10 Author Share Posted August 10 2 godziny temu, Master napisał(a): pewnie te nowe stable będą już mieć poprawki bezpieczeństwa z tego miesiąca - trzeba jeszcze rozejrzeć się za jakimś changelogiem .. Informacja o poprawkach zabezpieczeń dla nowych ROM-ów będzie na stronie pobierania. Jest już dla Xiaomi 14. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tootek Posted August 19 Share Posted August 19 Przeszliście już na tą wersję stabilną z wersji: HyperOS 1.0.24.7.28.DEV ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 19 Share Posted August 19 47 minut temu, tootek napisał(a): Przeszliście już na tą wersję stabilną z wersji: HyperOS 1.0.24.7.28.DEV ? możesz przechodzić ... na 14 pro jest ok ... podejrzewam że tu jest to samo ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 19 Author Share Posted August 19 Tak, ja przeszedłem. Jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tootek Posted August 20 Share Posted August 20 Dzięki, u mnie też jest OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
nexxus2 Posted September 6 Share Posted September 6 Witam. U mnie niestety są problemy, ale po kolei. Aktualizowałem ze stabilnej wersji v.42, na tę v.45 i już przy aktualizacji wpadł mi w dziwnego bootloopa. Pojawiał się migający biały ekran i restart do napisu XiaomiHyperOS i tak w kółko. Ściągnąłem jeszcze raz ten rom i i jeszcze raz zrobiłem aktualizację. Tym razem już "załapał", ale pojawił się biały ekran, a po nim mnie zmroziło, bo nie było nic i od nowa wszystko musiałem zakładać, tak jak bym zrobił czystą instalację. Brak konta, aplikacji, ustawień, ale o dziwo (bo już mnie nosiło), patrzę, a zdjęcia, media, archiwa, audiobooki i inne pliki są. Nie zostały "wyczyszczone", odetchnąłem z ulgą, ale zastanawiam się jak to się stało. Jedziemy dalej. Zaczynają się schody. Najpierw AndroidAuto. Zaczęło się, że już po zmianie telefonu z Mi 11 Lite na ten Mi 14 musiałem wymieniać kabelek do łączności z MediaNav. Mi 11 Lite łączy się na obu, a Mi 14 tylko na tym drugim (ciekawe). Po podłączeniu znowu restartował mi telefon do napisu XiaomiHyperOS i tak w kółko. Cache, pamięć wyczyszczone i nic to nie dawało, bredził coś o uprawnieniach, wyłączeniu w opcjach programisty debugowania USB. W AndroidAuto uruchomiłem opcje programisty, zaznaczyłem "nieznane źródła" i dopiero "zajarzyło". No to dalej. Mi PDF nie chce otwierać tych plików, twierdzi, że plik nie istnieje i tak jest do teraz Zewnętrzna aplikacja nie ma z tym problemów, wszystko otwiera. Na koniec problemy z bluetooth. Jedynie samochodowe Media Nav udało mi się sparować na stałe. Laptop i smartwatch mają problemy Laptop zanim się odnajdzie z telefonem, to potrzebuje z 30 sek i cały czas woła o klucz, a smatrwatch, to już kuriozum. Na wersji v.42 tego nie było, a tu nie dość, że traci połączenie tam, gdzie poprzednio było, to po ponownym zbliżeniu woła o uprawnienia, kod PIN, ale aplikacja do obsługi smartwatcha podaje, że jest połączony. Na tę chwilę nie jestem w stanie zapisać na stałe tych połączeń. Wkurzające to jest. Z pomniejszych problemów, to przybyło więcej nie przetłumaczonych zwrotów. Na plus to wróciło rozszerzone menu zasilania (3-way reboot). Na wersji v.42, pomimo właczenia nie było. Telefon ma TWRP z tej strony https://mega.nz/folder/LpgzHCLC#rTFz50rc2GYHwNlb-R6L_A i oczywiście Magisk, bo by mnie reklamy "zjadły" jakby nie było AdAway Jakieś sugestie, propozycje ??? Niby telefon z górnej półki, ale jak na tę chwilę, to nie wiem czy nie wrócę do Mi 11 Lite, jest bezproblemowe, wszystko hulało. Operator mnie "uwiódł" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 6 Author Share Posted September 6 Ja bym zrobił wipe. Te problemy nie są normalne, z Mi PDF nie mam problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nexxus2 Posted September 6 Share Posted September 6 Wiem, ostatecznie tak zrobię przy nowej wersji HyperOS Będzie więcej roboty, zgrywanie materiału, ale cóż, mimo wszystko jak ktoś ma jakieś sugestie, czego to może być przyczyna, to mile widziane informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 6 Share Posted September 6 Sugestia.Jeśli robiłeś przez TWRP to czasami potrafi coś nie zatrybić. Przez fastboot jest trochę upierdliwie bo trzeba się zapiąć pod kompa ale tutaj nie spotkałem się żeby jakieś jaja były (no po za przypadkami : brak sterowników w systemie, nieodpowiedni przewód, i czasami problem z USB3 więc przez USB2 robić)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 6 Share Posted September 6 przy 14tkach chyba nadal jesteśmy skazani na fastboota - chyba że jest już działające twrp - ostatnio jak sprawdzałem dla 14 pro to najnowsze jest z lutego ... i nic nowszego - oficjalnie - chyba nie wyszło ... no ale można jeszcze próbować wrzucić rom w tym trybie otg ... sam tak nie robiłem ale powinno pójść ... 🙃 w każdym razie fastboot sprawdza się dobrze a tym bardziej teraz jak nie ma już tygodniówek to podłączenie fona do kompa raz na miesiąc czy dwa nie powinno być dla nikogo jakimś problemem nie do przejścia 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nexxus2 Posted Monday at 23:20 Share Posted Monday at 23:20 (edited) W dniu 6.09.2024 o 20:53, Netoper napisał(a): Sugestia. Jeśli robiłeś przez TWRP to czasami potrafi coś nie zatrybić. Przez fastboot jest trochę upierdliwie bo trzeba się zapiąć pod kompa ale tutaj nie spotkałem się żeby jakieś jaja były (no po za przypadkami : brak sterowników w systemie, nieodpowiedni przewód, i czasami problem z USB3 więc przez USB2 robić) Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Była to chyba już trzecia aktualizacja tego telefonu, zawsze poprzez fastboot, na tym samym kabelku i tym samym porcie USB i taki "przypał" Edited Monday at 23:22 by nexxus2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted Tuesday at 20:01 Share Posted Tuesday at 20:01 No to faktycznie coś się skrzaczylo w czasie aktualizowania i chyba pozostaje tak jak Kacper napisał - wipe.Bo trzeci raz próbować puścić aktualizacje to układ nerwowy mógłby już nie wytrzymać jakby coś jeszcze bardziej się skrzaczylo ( chyba że może jednak poszło by ok) no ale pewności nie na w którą stronę pójdzie.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nexxus2 Posted yesterday at 00:01 Share Posted yesterday at 00:01 W dniu 10.09.2024 o 22:01, Netoper napisał(a): No to faktycznie coś się skrzaczylo w czasie aktualizowania i chyba pozostaje tak jak Kacper napisał - wipe. Bo trzeci raz próbować puścić aktualizacje to układ nerwowy mógłby już nie wytrzymać jakby coś jeszcze bardziej się skrzaczylo ( chyba że może jednak poszło by ok) no ale pewności nie na w którą stronę pójdzie. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Trzecia w sensie z wersji na wersję. Tę v45 tylko flashowałem drugi raz, ale jak pisałem, wszystko mi "wyczyściło" oprócz mediów i tego właśnie nie rozumiem. Z bluetooth już sobie poradziłem. Usunąłem wszystkie sparowania i sparowałem ponownie, teraz hula, a MiPDF naprawiłem dzięki SDMaid, dogłębny reset, bo systemowy nic nie pomagał. Tak więc pozostał tylko niesmak i modlitwa, żeby przy następnej aktualizacji było lepiej :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts