Przemek Z Posted August 9 Share Posted August 9 Witam serdecznie. Jestem w posiadaniu xioami redmi note 13 pro 4g kupiony ze względu na aparat ale tutaj jest wielkie rozczarowanie aparat robi bardzo słabe zdjęcia oddawałem na gwarancję został sprawdzony i odesłany że rzekomo jest sprawny... Aparat robi nie wyraźne zdjęcie nawet klikając żeby złapał ostrość zdjęcia twarzy to jest jakie żart... 🤨 Kto tak ma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 (edited) 39 minut temu, Przemek Z napisał(a): Witam serdecznie. Jestem w posiadaniu xioami redmi note 13 pro 4g kupiony ze względu na aparat ale tutaj jest wielkie rozczarowanie aparat robi bardzo słabe zdjęcia oddawałem na gwarancję został sprawdzony i odesłany że rzekomo jest sprawny... Aparat robi nie wyraźne zdjęcie nawet klikając żeby złapał ostrość zdjęcia twarzy to jest jakie żart... 🤨 Kto tak ma? po pierwsze to założyłeś wątek nie w tym temacie co trzeba ... Xiaomi 13 pro a note 13 pro to zupełnie co innego 🙃 note 13 pro ma @kris68 i całkiem dobrze się wypowiadał o aparacie - a gość jest fotografem więc myślę że wie co mówi ... jeśli byłaby wada aparatu to prawdopodobnie serwis bo to załatwił ... wymienił optykę lub sam moduł aparatu ... tu tak nie zrobił - zakładam że szczegółowo opisałeś w czym problem? bo może aparat jest ok a wina jest po stronie jakiegoś czujnika np. głębi ... czy fokusa ... nie wiem co ma tam ten model ... może serwis w ogóle tego nie sprawdzał ... i stąd uznali że jest ok a u Ciebie problem został ... spróbuj jeszcze ewentualnie inną apka do zdjęć i zobacz co będzie ... trudno coś tu sensownego doradzić ... xioami 🙃 celowo dwa razy tak napisałeś? w tytule i w treści? czy słownik sam Ci zmienia? to tak z ciekawości tylko pytam 🙃 Edited August 9 by Master 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 9 Author Share Posted August 9 Moja pomyłka 🫣 Może ktoś jeszcze coś poradzi? 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 (edited) 2 godziny temu, Przemek Z napisał(a): Moja pomyłka 🫣 Może ktoś jeszcze coś poradzi? 🙂 ostatnio był tu temat o jakiejś nowej apce do obsługi aparatu ... blackmagic camera o ile mnie pamięć nie myli ... jest w sklepie Play - zobacz może tym co tam wyjdzie ... choć nie wiem czy to nie jest tylko apka do nagrywania video - nie bawiłem tym się u siebie ... jest też apka Googla GCam ... niektórzy chwała ... poza serwisem (może trzeba będzie drugi raz wysłać i opisać lepiej problem) i alternatywnymi apkami (bo zakładam że ustawienia apki do zdjęć w telefonie przeklikales) to możliwe że nic więcej nie zdziałasz ... wiesz można też zawsze inny soft postawić - tzn system ... może to jakiś bug w oprogramowaniu i tej apce do zdjęć bo zakładam że siedzisz na globalu? jeśli tak zawsze możesz zawalczyć o unlocka i postawić ostatnia stabilna wersję wersję Xiaomi eu ... albo tylko zaktualizować ta apke do aparatu o ile się da ... sprawdzić jaka tam u Ciebie wersja i poszukać nowszej w necie - oczywiście pod swój model telefonu ... @kris68 ma note 13 pro ale chyba wersję 5G - nie pamiętam ... jeśli aparaty są te same w obu modelach to możesz poprosić go o apke aparatu z ostatniej stabilnej wersji romu Xiaomi eu ... jak uda się to wrzucić może będziesz mieć po problemie ... o ile to wina softu oczywiście a nie hardware ... znalazlem porownanie tych modeli 4G i 5G https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=12749&idPhone2=12581 ogolnie wyglada ze aparaty sa te same ... tam roznica jest w nagrywaniu video tylko - 5G ma 4K a Twoj 4G nie ... z rzeczy które jeszcze możesz zrobić to np przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych - oczywiście zrób wcześniej backup danych typu zdjęcia kontakty SMS ... jeśli jest jakiś krzak w systemie to jest szansa że się tego pozbędziesz ... też możesz wcześniej spróbować "zrestartowac" apke apke aparatu - zrób jej czyszczenie danych ... też może pomóc ... od tego w sumie bym zaczął bo jak rozwiąże to problemy to będziesz musiał tylko tam sobie od nowa poustawiać z wartości domyślnych ... Edited August 9 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 9 Author Share Posted August 9 Jakby pan mi jeszcze podpowiedzial jak mam ustawić ustawienia domyślne i zresetować apke aparatu to by było jakieś wirtualne piwo 🫡 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 6 minut temu, Przemek Z napisał(a): Jakby pan mi jeszcze podpowiedzial jak mam ustawić ustawienia domyślne i zresetować apke aparatu to by było jakieś wirtualne piwo 🫡 a żaden problem - przytrzymaj dłużej pazurem na ikonce apki - na górze będziesz mieć "i" i to jak wybierzesz na dole masz wyczyść dane - i tam są dwie opcje - tylko pamięć cache i wszystko - wszystko czyści apke do ustawień domyślnych ... czasami to pomaga przy różnych problemach - czy tu tak będzie nie wiem ... ale warto spróbować ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 9 Author Share Posted August 9 Będę w miejscowości w środę tam gdzie został telefon i wtedy spróbuję z nim zrobić to co pan tutaj napisał. Ale może jeszcze ktoś coś podpowie do tej pory 🙂 Dla pana dziękuję i mam nadzieję że w środę napisze że wszystko się udało 🫡 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 wiesz - tu za bardzo nikt żadnej cudownej recepty nie wypisze 🙃 u Ciebie albo jest problem sprzętowy albo programowy ... z serwisu sprzęt wrócił bez napraw / wymian co może oznaczać że tam problemu nie ma ... albo nie zostało to należycie sprawdzone ... a problem jest nie tyle z obiektywami czy modułem aparatu a z dodatkowymi emiterami / czujnikami ... ale jeśli sprzętowo jest ok no to zostaje software - tu masz opcje żeby zrobić to o czym pisałem ... jeśli ktoś coś wymyśli innego też chętnie poczytam 🙃 tak więc czekamy razem na innego załoganta z pomysłami ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted August 9 Share Posted August 9 Master masz jak zwykle racje, trzeba przetestować kilka jak nie z 10 aplikacji full dopiero wtedy się przekonasz. No ale wiesz, ze mam i 13 pro 4G i 13 Pro 5G z optyczną stabilizacją obrazu. Więc nawet nie ma co porownywać. Ale telefon zapasowy zawsze musze mieć więc trzymam oba i jeszcze Redmi 12, bo mnie pięknymi oczami urzekła konsultantka w Playu. Koledze odpisalem na priv. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 19 minut temu, kris68 napisał(a): Master masz jak zwykle racje, trzeba przetestować kilka jak nie z 10 aplikacji full dopiero wtedy się przekonasz. No ale wiesz, ze mam i 13 pro 4G i 13 Pro 5G z optyczną stabilizacją obrazu. Więc nawet nie ma co porownywać. Ale telefon zapasowy zawsze musze mieć więc trzymam oba i jeszcze Redmi 12, bo mnie pięknymi oczami urzekła konsultantka w Playu. Koledze odpisalem na priv. Ty i te Twoje przygody z babami ... 🙃 zapomniałem że masz też wersję 4g ... zakładam że nie masz takich problemów z ostrością jak założyciel tego wątku? a patrząc po specyfikacji z GSM arena te moduły fotograficzne są identyczne ... czyli możliwe że apka aparatu z romu Xiaomi eu też pójdzie na globalu ... o ile da się ją w ogóle wrzucić ... ale to najpierw trzeba by sprawdzić czy ta u Ciebie z wersji stable jest nowsza niż u niego - bo jeśli nie to chyba sens kombinowania z zamiana tu ginie ... wystarczy że zrobi u siebie czyszczenie danych i jak to nie pomoże to trzeba będzie kombinować dalej ... ale w ogóle fajnie byłoby wypróbować jakaś inna apke do robienia zdjęć bo jeśli tam będzie wszystko ok to przynajmniej eliminujemy problem sprzętowy ... a to już coś 🙃 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 9 Author Share Posted August 9 Nie mogę się doczekać środy aż w końcu dorwę ten telefon i zacznę coś z nim kombinować. Mam nadzieję że wyczyszczenie apki aparatu załatwi sprawie bo jak nie to śmiało mogę powiedzieć że pieniądze wyrzucone w błoto 😐. Ale ogólnie fajnie że chociaż próbowaliście jakoś pomóc to się ceni, ja akurat na telefonach się nie znam zbyt dobrze dlatego tutaj napisałem z nadzieją że ktoś pomoże. Jeśli dalej będzie źle po wyczyszczeniu to się odezwę ponownie 🙂. Panowie ostatnie pytanie na tym telefonie nie było foli na aparacie z tyłu po zakupie czy to normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 9 Share Posted August 9 20 minut temu, Przemek Z napisał(a): Nie mogę się doczekać środy aż w końcu dorwę ten telefon i zacznę coś z nim kombinować. Mam nadzieję że wyczyszczenie apki aparatu załatwi sprawie bo jak nie to śmiało mogę powiedzieć że pieniądze wyrzucone w błoto 😐. Ale ogólnie fajnie że chociaż próbowaliście jakoś pomóc to się ceni, ja akurat na telefonach się nie znam zbyt dobrze dlatego tutaj napisałem z nadzieją że ktoś pomoże. Jeśli dalej będzie źle po wyczyszczeniu to się odezwę ponownie 🙂. Panowie ostatnie pytanie na tym telefonie nie było foli na aparacie z tyłu po zakupie czy to normalne? a to pytanie bardziej do @kris68 on jak kupił nówki to Ci odpowie ... ja nie pamiętam czy miałem u siebie folie - chyba nie ... folia fabryczna była tylko na ekranie - a brałeś skąd? jak miałeś zafoliowane pudełko to widocznie tak ma być ... chyba że otwarte i od prywatnej osoby? jak wysyłałes na serwis to zakładam że miałeś jakiś dokument zakupu bo inaczej by nie przyjęli sprzętu ... no i był z europejskiej dystrybucji bo innego raczej tu by się nie chycil 🙃 jak to czyszczenie nie pomoże to można spróbować właśnie inną apka do aparatu - tu też Krzychu bardziej pomoże niż ja ... no ale zobaczymy co tam wyjdzie ... wiesz jeszcze jest opcja zrobić unlocka i postawić system Xiaomi eu - tu też Krzysiek pomoże bo się w to bawił ostatnio - no ale w sumie wątpię że system to coś zmieni bo to apka odpowiada za obsługę aparatu i wszystkie te funkcje fotograficzne ... w ostateczności możesz jeszcze raz puścić sprzęt na serwis ale szczegółowo opisać w czym jest problem żeby oni to sami zobaczyli ... poza tym to o czym tu piszemy to może jakieś ciekawe uwagi mieć jeszcze @Acid to fachowiec od spraw serwisowych i zna się na tym jak mało kto tu na forum ... a na pewno lepiej od nas zwykłych szarych userow 🙃 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris68 Posted August 10 Share Posted August 10 Master dobrze mówisz, przede wszystkim trzeba sprawdzić czystość obiektywów, dwa to wypróbować jak w moim przypadku przynajmniej z 8 aplikacji do foto, niektóre naprawdę zaskakiwały mnie jakością. A co do ostatniego wyboru, czyli wysyłki do serwisu nie wiem, czy coś poradzą, może rzeczywiście trafił się ciulowy egzemplarz, ale weź też pod uwagę, ze moja Redmi Note 13 Pro 5G ma matryce 200 Mpix no i oczywiście przede wszystkim odpowiadającą za jakość i ostrość obrazu optyczną stabilizację. Czasem warto trochę dołożyć i być zadowolonym. Mam nadzieję, że nie wziąłeś wersji CN, bo to już zupełna gleba choć wiem , że MASTER się ze mną nie zgadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10 Share Posted August 10 2 godziny temu, kris68 napisał(a): Master dobrze mówisz, przede wszystkim trzeba sprawdzić czystość obiektywów, dwa to wypróbować jak w moim przypadku przynajmniej z 8 aplikacji do foto, niektóre naprawdę zaskakiwały mnie jakością. A co do ostatniego wyboru, czyli wysyłki do serwisu nie wiem, czy coś poradzą, może rzeczywiście trafił się ciulowy egzemplarz, ale weź też pod uwagę, ze moja Redmi Note 13 Pro 5G ma matryce 200 Mpix no i oczywiście przede wszystkim odpowiadającą za jakość i ostrość obrazu optyczną stabilizację. Czasem warto trochę dołożyć i być zadowolonym. Mam nadzieję, że nie wziąłeś wersji CN, bo to już zupełna gleba choć wiem , że MASTER się ze mną nie zgadza. wersja 4g ma te same aparaty co 5g ... https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=12749&idPhone2=12581 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 10 Author Share Posted August 10 @kris68 kupował pan nowy telefon ? Moje pytanie czy była folia na aparacie z tyłu Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonek Posted August 10 Share Posted August 10 3 godziny temu, Master napisał(a): wersja 4g ma te same aparaty co 5g ... https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=12749&idPhone2=12581 I całkiem inny procesor;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10 Share Posted August 10 4 godziny temu, sonek napisał(a): I całkiem inny procesor;) no ... 🙃 ciekawe na ile to się przekłada na obsługę tych modułów fotograficznych ... oczywiście proc bierze w tym udział ale żeby nie dawał sobie rady z ostrzeniem to byłoby co najmniej dziwne 🙃 zakładam że @kris68 nie ma u siebie problemu z ustawianiem ostrości ... może sobie bezpośrednio porównać mając pod ręką i wersję 4g i 5g ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 10 Author Share Posted August 10 1 godzinę temu, Master napisał(a): no ... 🙃 ciekawe na ile to się przekłada na obsługę tych modułów fotograficznych ... oczywiście proc bierze w tym udział ale żeby nie dawał sobie rady z ostrzeniem to byłoby co najmniej dziwne 🙃 zakładam że @kris68 nie ma u siebie problemu z ustawianiem ostrości ... może sobie bezpośrednio porównać mając pod ręką i wersję 4g i 5g ... Masz rację mógłby zrobić fotkę i porównać jednak na moje to coś z moim telefonem jest nie tak .. zdjęcie twarzy szczególnie to jest makabra.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 10 Share Posted August 10 32 minuty temu, Przemek Z napisał(a): Masz rację mógłby zrobić fotkę i porównać jednak na moje to coś z moim telefonem jest nie tak .. zdjęcie twarzy szczególnie to jest makabra.. pisz do Krzycha niech zrobi swoim 4g ... będziesz mieć do porównania wtedy ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted August 10 Share Posted August 10 Posiadam poco M6 pro 4g, więc teoretycznie ten sam telefon. Ze zdjęć jestem bardziej niż zadowolony. Wcześniej miałem mi note 10 Lite i zdjęcia z obecnego telefonu jakoś lepiej mi się widzą.Kilka próbek: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Z Posted August 13 Author Share Posted August 13 Panowi, mam telefon i powiem tak. Zdjęć dobrych już nie mówię "bardzo dobrych" nie da się nim zrobić stabilizator obrazu jest w tym telefonie do bani. Ludzie na FB na profilu Xiaomi piszą to samo ten telefon nie jest wart 5zl . Można zamknąć temat. Trzymajcie się panowie! 🫡 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts