zaqwa Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Od pewnego chińskiego dostawcy dostałem telefon Redmi Note 2 Prime, w którym nie chciała działać transmisja danych GSM. Powodem był brak wpisanego numeru IMEI. Ponieważ problem rozwiązuje się w prosty sposób, postanowiłem podzielić się, aby inni użytkownicy mający ten sam problem nie musieli kombinować i przypadkiem nie uceglić telefonu. Potrzebny jest działający android. Aby stwierdzić podobny problem należy wpisać w aplikacji telefonu kod: *#06# Jeśli pojawi się komunikat Niepoprawny IMEI (Incorrect IMEI) to znaczy, że masz ten sam problem można też sprawdziać w ustawieniach> Informacja o telefonie i status urządzenia: Jeśli w IMEI jest nie znany (Unknown) to to masz ten sam problem. Rozwiązanie dzięki znalazłem na en.miui forum dzięki Mafiatounes - zamieścił link do filmu MrNeutron98: To jest zmodyfikowana metoda na podstawie Przejdź do aplikacji telefonu i wpisz następujący kod: *#*#364633#*#* uruchomi się aplikacja EngineerMode Przejdź do zakładki Connectivity (na ekranie przesuń palcem w lewo) Wybierz CDS Information następnie >Radio information >Phone 1 (dla SIM1) W polu gdzie jest napisane AT+wpisz nastepująca komendę: AT +EGMR=1,7,"IMEI" Zamiast słowa IMEI wpisz swój własny piętnasto cyfrowy numer IMEI, który masz na pudełku lub pod baterią telefonu. Po AT musi być spacja, a IMEI wstaw między podwójny cudzysłów. Upewnij się, że dobrze wpisałeś i naciśnij przycisk SEND AT COMMAND Po chwili powinno pojawić się Okienko potwierdzające (U mnie szare z napisem INFO) Naciśnij przycisk wstecz na telefonie i przejdź do Phone2 (dla SIM2) W polu gdzie jest napisane AT+wpisz nastepująca komendę: AT +EGMR=1,10,"IMEI" Zamiast słowa IMEI wpisz swój własny piętnasto cyfrowy numer IMEI, który masz na pudełku lub pod baterią telefonu. Po AT musi być spacja, a IMEI wstaw między podwójny cudzysłów. Upewnij się, że dobrze wpisałeś i naciśnij przycisk SEND AT COMMAND Wyjdź z aplikacji EngineerMode i zrestartuj telefon Ciesz się działającą transmisja danych GMS Aplikacja którą można ściągnąć z Google play MTK Engineer Mode: http://goo.gl/HvyMtP i zastosować zamiast wpisywania kodu w telefon. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddr Posted October 17, 2015 Share Posted October 17, 2015 Myk zazwyczaj działa na wszystkich MTK. Jeżeli ktoś ma error: 100 z czym się dzisiaj spotkałem lub nieaktywne CDS Information to z pomocą przychodzi apka Chamelephon, wymaga roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimen32 Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Doświadczyłem dziś boleśnie utraty numerów IMEI po zmianie romu na portowany MIUI V7 (http://www.needrom.com/download/miui-v-7-jiayu-g4s-multi/). Próbowałem kilku rowiązań, począwszy od Engineer (CDS Information nieaktywne, wiec odpadło), poprzez MTK Droid Tool (telefon nie reaguje na ustawienie numerów IMEI, mimo że narzędzie potwierdza poprawne przeprowadzenie operacji) aż do Chamelephon (również brak reakcji po zmianie IMEI i restarcie). Czy ktoś zna może jeszcze jakieś sposoby lub przyczynę moich niepowodzeń z wspomnianymi metodami? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddr Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Przywrócenie obcego nvram i zmiana imei. Na mtk chyba działa, na snapie nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimen32 Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 @ddr - czy wiesz skąd mogę zdobyć obraz obcego nvram? Nie udało mi jak do tej pory nic znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimen32 Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Sprawę udało się rowiązać. Dzięki a pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mniamek75 Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Dzięki za pomoc IMEI powrócił !!! a z nim transmisja danych. Borykam się jeszcze z problemem braku możliwości zalogowania na konto Xiaomi; "nie można uzyskać ID urzadzenia" Myślałem że znikniecie IMEI ma z tym jakiś związek. Może masz jakiś pomysł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MD13 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Dzięki wielkie udało mi się postawić Jiayu s3 według instrukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts