Jump to content

Przywracanie IMEI - nie działająca transmisja danych GSM

zaqwa

Recommended Posts

Od pewnego chińskiego dostawcy dostałem telefon Redmi Note 2 Prime, w którym nie chciała działać transmisja danych GSM. Powodem był brak wpisanego numeru IMEI. Ponieważ problem rozwiązuje się w prosty sposób, postanowiłem podzielić się, aby inni użytkownicy mający ten sam problem nie musieli kombinować i przypadkiem nie uceglić telefonu.

Potrzebny jest działający android.

Aby stwierdzić podobny problem należy wpisać w aplikacji telefonu kod: *#06#

Jeśli pojawi się komunikat Niepoprawny IMEI  (Incorrect IMEI) to znaczy, że masz ten sam problem

post-6942-0-99994900-1442325990_thumb.pn

można też sprawdziać w  ustawieniach> Informacja o telefonie i status urządzenia:

post-6942-0-02010200-1442325993_thumb.pn

Jeśli w IMEI jest nie znany (Unknown)  to to masz ten sam problem.

Rozwiązanie dzięki znalazłem na en.miui forum dzięki Mafiatounes - zamieścił link do filmu MrNeutron98:

To jest zmodyfikowana metoda na podstawie 

1. Przejdź do aplikacji telefonu i wpisz następujący kod: *#*#364633#*#* uruchomi się aplikacja EngineerMode
  2. Przejdź do zakładki Connectivity (na ekranie przesuń palcem w lewo)
  3. Wybierz CDS Information następnie >Radio information >Phone 1 (dla SIM1)
  4. W  polu gdzie jest napisane AT+wpisz nastepująca komendę: AT +EGMR=1,7,"IMEI"
    1. Zamiast słowa IMEI wpisz swój własny piętnasto cyfrowy numer IMEI, który masz na pudełku lub pod baterią telefonu. Po AT musi być spacja, a IMEI wstaw między podwójny cudzysłów.
  5. Upewnij się, że dobrze wpisałeś i naciśnij przycisk SEND AT COMMAND
  6. Po chwili powinno pojawić się Okienko potwierdzające (U mnie szare z napisem INFO)
  7. Naciśnij przycisk wstecz na telefonie i przejdź do Phone2 (dla SIM2)
  8. W polu gdzie jest napisane AT+wpisz nastepująca komendę: AT +EGMR=1,10,"IMEI"
    1. Zamiast słowa IMEI wpisz swój własny piętnasto cyfrowy numer IMEI, który masz na pudełku lub pod baterią telefonu. Po AT musi być spacja, a IMEI wstaw między podwójny cudzysłów.
  9. Upewnij się, że dobrze wpisałeś i naciśnij przycisk SEND AT COMMAND
  10. Wyjdź z aplikacji EngineerMode i zrestartuj telefon
  11. Ciesz się działającą transmisja danych GMS   :rolleyes:

Aplikacja którą można ściągnąć z Google play MTK Engineer Mode: http://goo.gl/HvyMtP i zastosować zamiast wpisywania kodu w telefon.

• Like 4

• 1 month later...
  • 6 months later...

Doświadczyłem dziś boleśnie utraty numerów IMEI po zmianie romu na portowany MIUI V7 (http://www.needrom.com/download/miui-v-7-jiayu-g4s-multi/). Próbowałem kilku rowiązań, począwszy od Engineer (CDS Information nieaktywne, wiec odpadło), poprzez MTK Droid Tool (telefon nie reaguje na ustawienie numerów IMEI, mimo że narzędzie potwierdza poprawne przeprowadzenie operacji) aż do  Chamelephon (również brak reakcji po zmianie IMEI i restarcie). Czy ktoś zna może jeszcze jakieś sposoby lub przyczynę moich niepowodzeń z wspomnianymi metodami? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

• 7 months later...
Guest mniamek75

Dzięki za pomoc IMEI powrócił !!! a z nim transmisja danych. 

Borykam się jeszcze z problemem braku możliwości zalogowania na konto Xiaomi; "nie można uzyskać ID urzadzenia"

Myślałem że znikniecie IMEI ma z tym jakiś związek.

Może masz jakiś pomysł ?

• 2 weeks later...
  • mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...