Jump to content

Redmi Note 13 Pro + Rom Taiwan - jak włączyć ID rozmówcy i ochrone przed SPAMem

Recommended Posts

Zleciłem w serwisie wgranie ROMu Taiwan do RN13 Pro+ ponieważ nie szło w żaden sposób zmusić żadnej kilku testowanych aplikacji do nagrywania rozmów. Teraz na nowym Romie Taiwan jest Dialer od Xiaomi i nagrywa super ale znowu mam problem bo brak wyświetlania informacji o przychodzącym połączeniu jak to było w Google dialerze tzw. "ID przychodzącego połączenia i ochrona przed Spamem" 

Próbowałem doinstalować apke "dialer google" to informacje o dzwoniącym działają ale znowu dialer xiaomi gubi opcje nagrywania. Potem instalowałem z 5 rożnych aplikacji do pokazywania ID rozmówcy z google play to albo nic nie pokazują albo mają tak reklam w sobie ze nie jestem w stanie tego używać.

Miałem wcześniej stary LG V30 i tam było wszystko co powyżej bez żadnych kombinacji... Potem samsunga S20FE i też te opcje dało się łatwo uruchomić. Nowe telefony i prawo googla zmierzają w złym kierunku.

Czy ma ktoś jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu ?

ja u siebie korzystam z czegoś takiego co się nazywa truecaller ... ustawiłem to jako domyślne apke id spamu w ustawieniach systemowych i jest luks ... fajna apka i nawet be opłaty za pełną wersję robi robotę ... można też ja ustawić jako domyślny dialer lub klient SMS / MMS - ale mam ustawione systemowe Xiaomi - a ta tylko służy do wyświetlania info o połączeniach + anty spam ...

Z tym id dzwoniącego to mi coś dzwoni między uszami że aktywne volte (czy vowifi) potrafili bruździć, i coś jeszcze związane z Messengerem, że on przejmuje funkcje połączeń.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

19 godzin temu, Master napisał(a):

ja u siebie korzystam z czegoś takiego co się nazywa truecaller ... ustawiłem to jako domyślne apke id spamu w ustawieniach systemowych i jest luks ... fajna apka i nawet be opłaty za pełną wersję robi robotę ... można też ja ustawić jako domyślny dialer lub klient SMS / MMS - ale mam ustawione systemowe Xiaomi - a ta tylko służy do wyświetlania info o połączeniach + anty spam ...

Zainstalowałem tą aplikacje i faktycznie da się korzystać z systemowego dialera i przy okazji ustawić tylko wyświetlanie informacji o dzwoniącym z truecaller. Do testów dzwoniłem do siebie z innych telefonów które są przypisane do Wizytówek Google  i powinno mi wyświetlić nazwę firmy - tak przynajmniej było w googlowskim rozpoznawaniu rozmówcy. Tymczasem aplikacja Truecaller nie rozpoznaje takich numerów. Nie wiem czy robię coś źle, czy muszę mieć Premium, czy poprostu ta aplikacja rozpoznaje tylko jakieś wybrane numery typowo Spamerskie ? Mógł byś się podzielić doświadczeniami co w Twoim przypadku rozpoznaje ta aplikacja ? Nazwy firm Itp ?

1 minutę temu, rydzyk673 napisał(a):

Zainstalowałem tą aplikacje i faktycznie da się korzystać z systemowego dialera i przy okazji ustawić tylko wyświetlanie informacji o dzwoniącym z truecaller. Do testów dzwoniłem do siebie z innych telefonów które są przypisane do Wizytówek Google  i powinno mi wyświetlić nazwę firmy - tak przynajmniej było w googlowskim rozpoznawaniu rozmówcy. Tymczasem aplikacja Truecaller nie rozpoznaje takich numerów. Nie wiem czy robię coś źle, czy muszę mieć Premium, czy poprostu ta aplikacja rozpoznaje tylko jakieś wybrane numery typowo Spamerskie ? Mógł byś się podzielić doświadczeniami co w Twoim przypadku rozpoznaje ta aplikacja ? Nazwy firm Itp ?

a wiesz że nawet nie zwracałem specjalnie na to uwagi - ja ogólnie mało dzwonię i do mało kto dzwoni ... to wrzuciłem jako coś typu anty spam - spodobała mi się i zostawiłem ... 🙃 możliwe że część funkcjonalności jest w pakietach premium bo tam jest kilka chyba do wyboru jak pamiętam ... to musiałbyś sam zerknąć ... wiesz - tego typu apek jest sporo - może potestuj inne ze sklepa Play ... albo w ogóle jakieś inne dialery ... bo i różne kombinacje powyższych 🙃 ale też możliwe że to rozpoznawanie opiera się na tej bazie spamu - w tej wersji darmowej trzeba to samemu co jakiś czas aktualizować ... może ktoś jeszcze coś ciekawego poleci w tym temacie ... zobaczymy 🙃 

@rydzyk673 kolego próbujesz osiągnąć coś czego nie ma.

Albo korzystasz z Dialera Google i masz jego filtr spam i identyfikację numerów firm powiązanych z usługami google (np. firmy wprowadzające dane do google maps) i jesteś bez nagrywania rozmów (prawo EU i region w którym dialer google wykrywa, że jesteś).

Lub korzystasz z dialera Xiaomi i masz nagrywanie rozmów ale już nie uświadczysz filtru spamu i rozpoznawania numerów firm, bo taki dodatek Xiaomi działa tylko w Chinach. I dodatkowo możesz doinstalować taką aplikację jak powiedział @Master ale ona tylko będzie podpowiadać numer jako spam jeżeli został zgłoszony na odpowiedni serwer a wydawca aplikacji taką listę uaktualni