Jump to content

Usuwanie przycisków WiFi Calling z centrum kontroli w HyperOS

Snuffer

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, proszę o poradę jak usunąć przyciski WiFi Calling na górze z centrum kontroli? Są tam dwa duże przyciski, które zajmują bardzo dużo miejsca. Chciałbym je przesunąć na dół, zmniejszyć albo w ogóle usunąć. 

Zauważyłem, że sporo osób ma z tym problem ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. 

Mam telefon Poco X6 Pro 5G z oficjalnej dystrybucji w Polsce, najnowsza wersja HyperOS 1.0.4.0.

Poniżej zrzuty ekranu. 

Z góry dziękuję za porady. 

Screenshot_2024-05-18-09-54-49-419_com.mi.android.globallauncher.jpg

Screenshot_2024-05-18-10-13-01-047_com.android.settings.jpg

Screenshot_2024-05-18-10-13-01-047_com.android.settings.jpg

Edited by Snuffer

Dziękuję za odpowiedź. 

No szkoda, w takim razie trzeba czekać na oficjalną aktualizację. 

Tylko pytanie czemu tylko w Orange/nju występuje ten problem a u innych operatorów nie?

18 minut temu, Snuffer napisał(a):

Tylko pytanie czemu tylko w Orange/nju występuje ten problem a u innych operatorów nie?

Bo tylko dla Orange/nju oraz Movistara Xiaomi ustawiło wymuszenie tych przełączników, najpewniej w porozumieniu z nimi. To, jak to zaimplementowali, to już inna kwestia...

• Thanks 1

Bo Orange za to zapłaciło Xiaomi żeby uprzykrzać życie swoim klientom. A ta zapłata jest wliczona w rachunek

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
W dniu 20.05.2024 o 16:01, don_kamillo napisał(a):

Poszukaj modułu w magisku do zmiany centrum kontroli.

U mnie jest tak.

Screenshot_2024-05-20-16-00-49-828_com.opera.browser.beta.jpg

Dzięki za podpowiedź. Ściągnąłem aplikacje i proszę i poradę co mam zrobić dalej? 

Screenshot_2024-05-30-02-45-50-253_com.topjohnwu.magisk.jpg

W dniu 30.05.2024 o 14:33, don_kamillo napisał(a):

Nie wiem, jak moderacja zapatruje się na linki do takich programów. Jak masz telegram, to poszukaj kanału Kronos Mods

Po zainstalowaniu magisk nie działa mObywatel. Dopiero po jej odinstalowaniu zaczął działać. Będę czekał na inne sposoby. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

W dniu 3.06.2024 o 08:25, Snuffer napisał(a):

Po zainstalowaniu magisk nie działa mObywatel. Dopiero po jej odinstalowaniu zaczął działać. Będę czekał na inne sposoby. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Nie no, jak masz magiska, to musisz go ukryć i dodać mobywatel do listy odmów.

Screenshot_2024-06-04-21-02-53-596_vq.gibbd.jpg

• 1 month later...

Niestety te cholerne ikonki wróciły same z siebie. Było tylko kilka dni spokoju.

Zaczynam żałować, że kupiłem ten telefon, bo HyperOS to jakaś porażka. To mój 3  telefon Xiaomi i zapewne ostatni:(

Nie ma co, żałować super firma, dokąd tylko pozwalają ściągać bootloader, bo potem to nie ma sensu. Obecnie wiem po swoich 3 telefonach, aż jestem zdziwiony, zaktualizowałem do kolejnego HyperOS i żadna drażliwa aplikacja typu mObywatel, portfel Google, ani apki bankowe się nie wywalają, bez żadnego Magika, fixa. Jedyne co instaluję to TWRP, bo jest przydatny choćby do kopii telefonu, ale to wszystko.

Niestety te cholerne ikonki wróciły same z siebie. Było tylko kilka dni spokoju.
Zaczynam żałować, że kupiłem ten telefon, bo HyperOS to jakaś porażka. To mój 3  telefon Xiaomi i zapewne ostatni:(
To nie wina telefonu tylko układu operator/Xiaomi.
Wrzuć dla testu kartę innego operatora i nie powinno być problemu...

Dostałem kolejną aktualizację na region Polska w wersji 1.0.8.0 i nadal ikony są widoczne. Nie chcialbym instalować zewnętrznego oprogramowania dopóki mam gwarancję. Operatora sieci komórkowej też nie zamierzam zmieniać bo z Orange na kartę jestem zadowolony od wielu lat ale na próbę z ciekawości przełożę kartę i zobaczę czy znikną. Trochę niepoważne, że nie można chociaż edytować kolejności tych ikon.

Trochę niepoważne, że nie można chociaż edytować kolejności tych ikon.

To jest wrzutka operatora, i jak sam wyczytałeś nie Ty jeden masz do tego zastrzeżenia, na romie fabrycznym nie ma tego jak ugryźć.

Może na forum Orange były o tym tematy, może ktoś znalazł rozwiązanie albo chociaż ktoś od Orange coś odpowiedział (o ile było to zgłaszane.)

Tutejsza ekipa nie modyfikuje romów Global, bo na romie XiaomiEu poradzili sobie.

Posted (edited)

Po zmianie karty SIM od operatora Play nie ma tych ikon. Jak włożyłem kartę z Orange to wróciły z powrotem. Będę w takim razie męczył forum Orange. Być może zdalne wyłączenie funkcji WiFi Calling na ten numer telefonu przez obsługę klienta Orange coś pomoże. Jak nie to faktycznie pozostanie rozważenie zmiany operatora. 

Edited by Snuffer

Posted (edited)
W dniu 19.07.2024 o 21:44, Marrik napisał(a):

Jak tak bardzo przeszkadza ta ikonka, to czy nie można pozostać na starej wersji centrum kontroli? Tam nie ma tego problemu.

Ja nie widziałem nigdzie możliwości ustawienia starej wersji centrum kontroli. Jest w ogóle taka możliwość?

Edited by Snuffer

9 minut temu, Snuffer napisał(a):

Ja nie widziałem nigdzie możliwości ustawienia starej wersji centrum kontroli. Jest w ogóle taka możliwość?

prawdopodobnie chodzi o to ...

Screenshot_2024-07-23-09-05-43-893_com.android.settings.jpg

3 minuty temu, Master napisał(a):

prawdopodobnie chodzi o to ...

Screenshot_2024-07-23-09-05-43-893_com.android.settings.jpg

W Poco X6 Pro nie widzę nigdzie takiej opcji. Może jakoś inaczej jest nazwana. 

Mam POCO M6 pro i chyba aż tak się te telefony nie różnią.
Ustawienia, powiadomienia i pasek statusu, po przewinięciu w dół jest "styl centrum kontroli".
Ewentualnie w ustawieniach, w wyszukiwaniu wpisz "styl centrum kontroli".4c439779bed3b766788b07d44f12260a.jpg

Posted (edited)

Nie mam czegoś takiego. Napisałem na forum Orange, jak nie uda się im rozwiązać tego problemu to zmieniam operatora. 

Screenshot_2024-07-23-09-54-27-836_com.android.settings.jpg

Edited by Snuffer

12 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

To jest od urządzeń Smart Home.

Dokładnie tak, jest to skrót do Smart Home w centrum kontroli np. Google Home albo Xiaomi Home. 

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Siema, udało mi się dziś znaleźć rozwiązanie, może komuś jeszcze się przyda.

U mnie zadziałało wyłączenie dostępu do danych aplikacji UI systemu (bezpieczeństwo i prywatność > więcej ustawień bezpieczeństwa i prywatności (na samym dole) > specjalne uprawnienia > dostęp do danych o użyciu (tutaj wcisnąć więcej i pokaż systemowe)). Następnie, wyciągnąłem karty sim, wyczyściłem dane aplikacji System UI Plug-in i UI systemu (nie wiem czy te kroki są konieczne, ale zrobiłem to dla pewności), i znowu włożyłem karty sim. Z góry uprzedzam ze nie mam pewności czy to podziała na stałe, udało mi się to odkryć godzinę temu :). Napewno wracają po resecie telefonu, ale wystarczy znowu wyciągnąć i włożyć kartę sim, ewentualnie wyłączyć je i włączyć w ustawianiach jeśli jest taka możliwość.